Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2015.07.20. 14:39 Tévésámán

Kalózok (Pirates, 1986)

large_l74ajxwksiydfblij6xuomt8y6u.jpg

Aki a ’90-es években nőtt fel, mint én, az biztosan kedveli Walter Matthaut. Az öreg mindig remek vígjátékokban tűnt fel, de volt egy csomó komoly szerepe is, ezek viszont nem örvendenek akkora népszerűségnek. A Kalózok átmenet a vicces és a komoly között - korábban csak egyszer láttam, még nagyon régen, de úgy emlékeztem, hogy jó, ezért amikor megláttam egy boltban 1000 Ft-ért, úgy döntöttem, megveszem. (Erről még lesz szó.) Nagy meglepetésemre kiderült, hogy Roman Polanski írta és rendezte ezt a művet, így ez lett a második munkája, amit láttam (az első a Rosemary gyermeke). Na, de ennyi bevezető elég, inkább csatoljuk fel a kardunkat, töltsük meg a muskétánkat és induljunk útnak! 

Red kapitány (W.M.) a Hét Tenger egyik legrettegettebb kalóza, ám most inkább hajótöröttnek tűnik, ahogy szánalmas tutaján lubickol a hullámok hátán segédjével Jean-Baptiste-tal, a Békával (Cris Campion). Szerencséjükre éppen arra jár egy spanyol gálya, a Neptun, amire fel tudnak szállni, ám ott rabszolgamunkára fogják őket. Hamarosan viszont kiderül, hogy a pökhendi Don Alfonso (Damien Thomas) hajója többféle kincset is rejt: egy színarany azték trónszéket és a kormányzó gyönyörű unokahúgát, Dolores-t (Charlotte Lewis). A vén kalóznak előbbire, ifjú apródjának az utóbbira fáj a foga, ám a jogos tulajdonosok egyiket sem adják szépszerével. Elindul a nagy harc – vajon melyik kincs kié lesz végül? 

Hogy jó film-e a Kalózok? Nehéz megválaszolni. Rossznak semmiképp nem nevezném, ám rendkívül furcsa. A sztori eléggé szétforgácsolt, a főhősért lehetetlenség szorítani, és még akad jó pár dolog, ami miatt a Pirates minősége megkérdőjelezhető. Most ezeket fogom ismertetni, aki meg akarja nézni, az ne olvasson tovább!

walter_matthau_captain_red_pirates_movie.jpg

SZPOJLEREK ITT 

Induljunk ki abból, hogy ez a film csúfos pénzügyi bukás lett – ezt még kifejtem később -, ám több okot is látok, ami miatt ez érthető. Az első a játékidő, kis híján 2 óra, szóval hosszúnak számít. Aztán egészen olyan, mintha két filmet gyúrtak volna egybe: Az első akkor kezdődik, amikor Red kapitány meglátja a hajót és ott van vége, amikor elfoglalja. Ezután indul a második történet, amikor a kalózszigeten Don Alfonso kiszabadul és visszaszerzi a Neptunt, a befejezés meg az, hogy Red megkaparintja a trónust. A gond az, hogy a két, megközelítőleg 50 és 60 perces rész közül önmagában egyik sem tesz ki egy komplett filmet, de együtt meg túl hosszúak és körülményesek. Jean-Baptiste-nak semmiféle motivációja nincs, hogy kitartson Red mellett és feláldozza érte mindenét, miközben ő kutyába se veszi – itt az írók nagy hibát vétettek azzal, hogy a legszimpatikusabb szereplőnek nem adtak háttértörténetet, vagy okot arra, hogy miért tart ki a „hős” mellett. Ennél is súlyosabb hiba azonban, hogy a befejezéskor nincs katarzis: a kapitány megszerzi a kincset, de Béka hoppon marad, a gonosz szintén túléli, sőt, megszerzi magának a nőt! Sehol nem olvastam, hogy folytatni akarták volna a Pirates-et, ennél fogva érthetetlen, hogy miért  ilyen negatív kicsengésű lezárást kapott. Persze elképzelhető, hogy a civilizációt és a rendet képviselő spanyolok erkölcsi győzelme a martalóc Red felett a végső mondanivaló, de akkor meg miért építették fel Don Alonsot olyan gonosznak? Ja és ha már szpojlerek, aki látta, az meg tudná nekem mondani, honnan lesz az a 632 arany, amiből a bárkát veszik? Sajnos azt ott nem tudtam megnézni, mert a dvdm hibás… (Erről is ejtek még szót.) 

SZPOJLEREK VÉGE 

Egy igazi kalózos film mit sem ér a korhű, lenyűgöző jelmezek és a hatalmas hajók nélkül, nos, ebben legalább jól teljesít cikkem tárgya. A Neptun, bár nem annyira lenyűgöző, mégis jól mutat, Red kapitány bárkája sem rossz; a csúcsot viszont a spanyolok ruhái jelentik. Fantasztikusan túldíszített, csupa csipke és selyem uniformisok, hozzájuk eltúlzott méretű kalapokkal és parókákkal – érdemes figyelni Don Alonso álhaját, ami két kis szarvszerű tinccsel bír legfölül, ezzel is utalva rá, hogy viselője a gonosz. Ugyanakkor szintén hihetetlen bravúr Matthau falába, amiről el se tudom képzelni, hogyan csinálták meg számítógépes animáció nélkül ennyire valóságosra. Ki kell emelnem Charlotte Lewis szépségét, ami sokat dob a látványvilágon, valamint a párbajok, csaták erőszakosságát – bár vér nincs, rengetegen meghalnak. Polanski élethűen ábrázolta a kor kegyetlen természetét, elég csak a visszataszító ebédjelenetre gondolni. Az eddigiek után leszögezhetjük, hogy a kalandfilm-jelleg igen jól sikerült. A gond inkább az erőltetettnek ható (vagy talán csak túlságosan idejétmúlt?) vígjátéki aspektussal van, valamint a szerelmi szál miatt fölöslegesen bekerülő drámával. Azért párszor lehet nevetni, a sztori nem túl fantáziadús, de érdekes, szóval a maga módján az egész film mégis szórakoztató.

pirates-1985_portrait_w858_1.jpg

Nézzük a készítőket és az érdekesebb mellékszereplőket! A rendező az írásban is részt vett, társai a sokszor vele együtt dolgozó Gerard Brach (A rózsa neve, Iszonyat) és a vicces nevű John Brownjohn (jelentése Barnajános János – szintén A rózsa neve) voltak. A fedélzeti orvost az a David Kelly alakította, aki a Charlie és a csokigyárban volt a nagypapa; a mellékalakok közt pedig ott van Ian Dury, az Ian Dury and The Blockheads énekese (én nem ismertem fel, de ő a szivarozó kalóz, akit az ostromnál lelőnek). 

Mielőtt rátérnék az érdekességekre, hadd panaszkodjak egy kicsit! A nagy stúdiók kampányolnak, hogy ne töltsünk le filmeket, mert az lopás; ám egy csomó mozgóképet hazánkba el se juttatnak, ha meg mégis, akkor szar, de drága kiadásban jelennek meg, vagy csak kiválasztott művészmozik vetítik őket. Most valahol a kettő közötti helyzetben vagyunk, ugyanis a Pirates eljutott hozzánk anno, hiszen először én is a tévében láttam, viszont a dvdje, amit teljesen újként vásároltam a Sparban, hibás. Lehet, hogy csak nekem volt balszerencsém, de el kell mondanom, hogy az Ariel International által megjelentetett, 1000 Ft-os korongról van szó, aminél a film pontosan a közepén, 51 percnél egyszerűen lefagy. Többszöri próbálkozás után kijelenthetem, hogy 51.26-tól kb. 54.00-ig nem lehet lejátszani, legalábbis laptopon, és ez azért elég kellemetlen. Ha olcsóbb kiadásról vagy használt lemezről lenne szó, elfogadnám, hogy ez van (pl. A szörny dvdm is elakadt egyetlen alkalommal, de az tele van karccal), viszont egy bontatlan, friss kiadástól nem várnám… No, de lépjünk túl ezen, hiszen könnyen lehet, hogy ez egyéni probléma!

pirates-1985_portrait_w858.jpg

Tehát jöhetnek az érdekességek: Francia-tunéziai koprodukcióról van szó. A Kalózok ötlete még a ’70-es évek elején fogalmazódott meg a rendező fejében. Eredetileg Jack Nicholsont akarta Red kapitánynak, Békát meg ő maga játszotta volna, ám Nicholson túl sokat kért a szereplésért, így a munkálatok megtorpantak. Újabb csúszást eredményezett Polanski hírhedt tette, egy kiskorú lány megrontása, amiért elmenekült az USA-ból. Végül megközelítőleg 12 év kellett, hogy a filmet tető alá lehessen hozni. A Neptunt direkt ehhez építették, bár külsőre egy 1700-as évekbeli hajónak néz ki, az alapja fém és 400 lóerős motor hajtja. A mai napig megvan, Tunéziában jegyezték be, mostanság pedig múzeumként működik Genova kikötőjében. A Pirates-nek többféle verziója létezik, ezt-azt kiollóztak belőle az évek során, a legkülönösebb viszont a német verzió, amiből 20 percnyit vágtak ki, érthetetlen okokból. (Az én változatom 113 perces, míg az imdb szerint 121-nek kellene lennie… Az extrák között öt felé vágva ott van egy kb. 6 perces jelenet, de 2 perc még akkor is eltűnt belőle.) Ez Cris Campion és Charlotte Lewis számára is az első film, amiben szerepeltek. Lewis 2010-ben feljelentette Polanskit, azt állítva, hogy 16 évesen megrontotta őt, valamint a szereplésért cserébe azt kérte tőle, hogy feküdjön le vele. Ez viszont ellentmondásban van a színésznő korábbi nyilatkozataival, ugyanis 1999-ben azt mondta, hogy fél évig együtt jártak a forgatás után. És az is gyanús, hogy Lewis miért vállalta volna, hogy együtt dolgozzon azzal az emberrel, aki akarata ellenére a magáévá tette?

A Kalózok 15 millió dollárosra tervezett költségvetése végül túllépte a 40 milliós határt, ám világviszonylatban alig több mint 6 milliót hozott vissza. Pénzügyi sikertelensége ellenére Oscarra jelölték legjobb jelmez kategóriában (teljesen jogosan). Kritikai megítéléséről nem találtam adatokat. 

Összességében nem rossz film ez, de átgondolatlannak, elsietettnek tűnik. Szép és érdekes, de belül üres, hiányzik belőle a lélek. Mindenesetre Walter Matthau-rajongóknak kötelező darab! 

Pontozás: 

imdb: 6.1 

Szerintem: 4/5 

Hírek: 

- Roman Polanski újabb kalózos valamit készít. A Captain Jokes Parrot's Adventures: Disaster of the Caribbean tv-film lesz, amiben íróként működik közre és az említett társai, Gerard Brach valamint John Brownjohn is írói megjelölést kapnak benne, habár előbbi már meghalt, szóval egyértelmű, hogy nem vehet részt a munkálatokban. A cím semmi jót sem ígér, a sztoriról egyelőre semmit se lehet tudni, mindenesetre én biztosan kihagyom majd. 

Várható írások: Swerve.

Szólj hozzá!

Címkék: vígjáték kaland


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr1007641762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása