Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.10.02. 23:34 Tévésámán

Harry Potter és a Halál ereklyéi 2. rész (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2, 2011)

HP8 2.jpg

A húgom nagy Harry Potter-rajongó és vele együtt megnéztem az összes filmet, kivéve ezt. Tavaly karácsonyra megszereztem neki és ő azóta se nézte meg, én meg tegnap éppen itthon voltam, mikor az HBO adta, úgyhogy nem hagytam ki. Előző éjjel megtekintettem az első részt, hogy képben legyek, de mivel a könyvek egyikét sem olvastam, így néhol majd az angol neveket fogom használni, vagy azokat, amik a Heri Kókler-paródiasorozatban szerepelnek:) (Remélem, nem sértem meg vele a rajongókat.)

HP8 8.jpg

Az első Halál Ereklyéi után Harry (Daniel Radcliffe), Ron (Rupert Grint) és Hermione (Emma Watson) még mindig Voldemort (Ralph Fiennes) lelkének tárgyakba zárt darabjai után kutatnak, a nemrég elhunyt Dumbledoor professzor (Michael Gambon) által hátrahagyott töredékes nyomokon haladva. Közben pedig kiderül, hogy a címadó mágikus relikviák valóban léteznek, aki pedig megkaparintja őket, az legyőzheti az elmúlást. Már csak az a kérdés, hol van elrejtve a maradék horcrux, hol van a Feltámadás Köve és hogy ki nyeri majd a végső csatát, Roxfort ostromát?

HP8 4.jpg

Nem vártam semmit, pláne úgy, hogy az első részt végignézve alig találtam benne jó dolgot. Az eredeti szinkron persze sokkal jobb, mint a magyar, de másodszorra már egyetlen poén sem volt vicces, a "gonosz tárgy minket is gonosszá tesz, amíg visszük"-motívum pedig már fájdalmasan Gyűrűk Urás, talán egyedül a Minisztériumba való besurranásos rész menti meg az egészet az unalomtól. És hogy mi jött a második részben? Sok látványosság, parádézás és néhány tűrhető rész. Az első, ami tetszett, az a sárkánylovaglós szekvencia a szemétkedő koboldokkal (egyébként az angol goblin miért lett magyarul kobold?); a következő igen jó rész pedig a futótüzes volt - az nagyon király! Ezeken felül még a történetben rejlő csavar is a helyén van, a "feltámadás" viszont senkit sem fog meglepni. Hogy ki győz majd a végén, az nem kétséges, mert a Star Wars-ban meg a Lord of the Rings-ben sem az, végezetül pedig kapunk egy aranyos prológust, ami viszont a korábbi látványorgiához képest nevetséges lett - de azért cuki és szerethető. Pozitívum még, hogy minden karakter elnyeri méltó jutalmát, minden szálat sikerül elvarrni.

HP8 3.jpg

"Mindez csak a fejedben történik Harry. De attól még lehet valóságos." 

Van pár dolog, amit nem értek. Valaki magyarázza el nekem, aki látta ezt és olvasta a könyvet is, hogy ha náluk van Bellatrix pálcája és Hermione Bellatrix képében megy be a bankba, akkor miért nem tudják felmutatni igazolásképpen azt a nyomorék pálcát? De most komolyan, ennek mi az értelme? A másik, ami számomra tök vicces, az a Szükség Szobája elnevezés - egyből a mellékhelyiségre asszociáltam belőle:D:D Az írónő nyilván így nevezte angolul is, de ebbe ő se gondolt bele, hogy mekkora vicc? Ami végképp nem tetszett, az a limit nélküli varázslás. Mindenki annyit és úgy lövöldöz tűzgolyókat meg mindent, annyi védőbűbájt, átkot szór, amennyit csak akar, nincs visszacsapás (Mage: The Ascension), nem fáradnak el (Wheel of Time-regénysorozat), gyakorlatilag akárki akármit megtehet, ha akar. Ez egyszerűen gagyi annak, aki már olvasott pár színvonalas high fantasy-t - tudom, elsősorban a fiataloknak szól, főleg azoknak, akik nem is tudják, hogy ezt a műfajt eszik-e vagy isszák, ám engem mégiscsak zavart. Ezáltal nem sok tét van és ráadásként hiába a sok elhalálozó karakter, ha köztük egy sincs, akihez az egyszeri néző kötődne (aki nem olvasta a könyvet). Én a leginkább Bellatrixet sajnáltam, ő volt az egyetlen igazán karakteres szereplő, aki meghalt meg az előző epizódban Rémszemet, a többiek halála nem hatott meg (még az idegesítő házimanóé se).

HP8 6.jpg

Az első 4-5 mozira egyébként tisztán emlékszem, mivel állandóan adják őket a tvcsatornák és ezeknek mind-mind volt egy gyerekes, buta bája, ami miatt még a rajongó húgom is halálra tudta röhögni magát rajtuk. Nekem ez nagyon hiányzott, mert már a hatodik részre vissza se bírok emlékezni, fogalmam sincs, mi volt benne, de mire elérünk a Deathly Hallows-hoz, addigra a sorozatból kiveszik a szórakoztató jelleg. Ha valami hűdesötét, véres eseményekkel teli mozit akarnék nézni, akkor tutira  mást választanék, de ha már mindenképpen ragaszkodni kell ehhez a szériához és a márkához, akkor is lehetett volna pár nagy elődtől példát venni (Sam Raimi, Tim Burton), ők ugyanis tudtak dark fantasy-t összehozni szórakoztató módon. Tudom én, hogy az utolsó könyv jujjdedurva, de ezek szerint akkor ezt a két mozit csak az tudja igazán élvezni, aki olvasta a regényt - neki viszont ironikus módon meg majd kevés lesz az együttesen 5 órát kitevő látnivaló, mert ez meg az meg amaz kimaradt. Szóval David Yates bekerült filmjével a 22-es csapdájába: ha olvastad, azért nem fog tetszeni; ha nem olvastad, akkor meg azért:)

HP8 7.jpg

Mozsárágyú mindig hangsúlyozza, hogy a HP-mozikat elsősorban nem a gyerekszínészek tehetsége miatt érdemes látni, hanem inkább a mellékalakokként feltűnő felnőtteké miatt. Ez igaz is és éppen emiatt Yates J.K. Rowling nyomán haladva megpróbálkozott az egy filmbe belesűríthető legtöbb ismert színész rekordjának megdöntésével, mert a korábbi Potterekből gyakorlatilag az összes még életben lévő szereplő visszatér, ha éppen csak egy villanásra is. Tehát láthatjuk a már említettek mellett Alan Rickmant (Piton), Helena Bonham Cartert (Bellatrix), Matthew Lewis-t (Nevill), Maggie Smith-t (McGalagony), Emma Thompsont (a jósnéni), Robbie Coltrane-t (Hagrid), Evanna Lynch-et (Luna), John Hurtöt (Ollivander), Tom Feltont (Draco Malfoy), Bonnie Wrightot (Jenny), Jim Broadbentet (Slughorn), David Thewlis-t (Lupin), Timothy Spallt (Féregfark), Gary Oldmant (Sirius) és két különböző maszk alatt Warwick Davis-t (Ampók és Filiusz). Ők csak a számomra fontos alakok, a mindenféle lényegtelen mellékarcokat nem emelem ki. (Még ha az írott verzióban fontosak, akkor se.)

HP8 5.jpg

Érdekességek: Voldemort neve franciául azt jelenti, "elkerülni/elrabolni a halált", vagy a "halál szárnyalása". Rowling szerint az egyik karakter, akiben mindvégig biztos volt, hogy életben marad, az Hagrid. Alan Rickman azon kevesek egyike volt, aki a kezdetektől tudta az írótól Piton motivációját, mert utóbbi szerint előbbinek szüksége volt erre, hogy megértse, mitől lett a félvér herceg olyan rosszindulatú Harry irányába. Malfoy egyik fogdmegjét, a Döglégy névre hallgató karaktert azért írták ki, mert az őt alakító úriembert (Jamie Waylett) lecsukták a londoni zavargásokban való részvételéért és kábítószeres ügyeiért. Volt egy tűzeset a forgatáson és sokan azt mondták, hogy nagy volt, de később az alkotók megerősítették, hogy a sajtó felfújta a dolgot. A végső csata kivitelezése két évbe tellett az effektek miatt. A varázspálcák mind a helyszínen készültek, mindegyik a könyvben leírt külsővel bírt és nem volt köztük két egyforma. A Gringotts koboldjait a Willow Personnel Management, Warwick Davis kis embereket foglalkoztató cége szerződtette egytől-egyig. Ha megfigyeljük, látható, hogy Bellatrix a Voldemorttal lévő összes közös jelenetében a nagyúr jobbján áll, ami a hagyomány szerint a leginkább lojális és legmegbízhatóbb követő helye. Julie Walters (Molly Weasley) egész pályafutásából Mrs. Weasley Lestrange-nek mondott szövegét tartja a kedvencének ("Ne bántsd a lányomat, te szajha!"). A Deathly Hallows két epizódját egyszerre forgatták, egy 500 oldalas forgatókönyvből, a kettő együtt valamivel több mint 5 és fél órás, ezért is vágták szét a kész művet. Egy érdekes név a stáblistáról: Bob Yves Van Hellenberg Hubar (az egyik Halálfaló).

Mr Potter.jpg

A Harry Potter és a Halál Ereklyéi 2. Rész 125 millió dollárból készült és az egész világon 1 328 111 219 dollárt hozott be, ezzel a kilencedik lett a billiós álomhatár átlépői között. 2011 kritikailag és pénzügyileg is legsikeresebb mozija volt, ez a legtöbbet behozó HP-mozgókép és a legnagyobb bevételt produkáló ifjúsági könyv-adaptáció; valamint minden idők negyedik legsikeresebb hollywoodi alkotása (visszahozott pénz szempontjából). 31 különböző díjat nyert, a sok-sok pozitív értékelés között akadó néhány negatív a hosszát, a túl erőteljes látványvilágát és a félfilm jellegét támadta. 

zhoz28ndb2.jpg

Sajnos a Halál Ereklyéi elindított egy újabb trendet, a kettévágott filmét, ami így garantáltan kurvasok lóvét hoz be, mert aki az elsőt látta, az meg akarja majd nézni a másodikat is. (Lásd: Három részes A hobbit...) Önmagában elég fura, a másikkal együtt pedig túl hosszú, így a könyv ismerete nélkül nem nagyon tudom értékelni. Talán ha egyben megnézném az összes filmet, akkor tudnék egy rendes pontszámot adni, de így nem látom értelmét. Nem rossz, csak nem is jó. Az imdbn egyébként 8.1-et kapott, amit erős túlzásnak tartok, de biztosan a regény rajongói értékelték fel ennyire. 

Hírek:

- J.K. Rowlingnak nemrég jelent meg egy új irománya, a The Casual Vacancy, ami már nem a Harry Potter-világban játszódik és elvileg felnőtteknek szól. 

- Ralph Fiennes-t legközelebb feltehetőleg szebb külsővel, a 007 - Skyfallban nézhetjük meg. 

- Michael Gambon az Ivan the Fool című nagyszabású animációs moziban lesz szinkronhang, a kész művet 2015-ben láthatjuk. 

- Daniel Radcliffe Juno Temple-lel együtt játszik a Horns-ban, amiről bővebben itt olvashattok. Ezen kívül készül egy Kill Your Darlings névre hallgató dráma, amiben a beatnemzedék nagy költőit idézik meg és Daniel lesz Ginsberg. 

- Rupert Grint egy horroron dolgozik, a Cross Country-n; illetve felbukkan a The Drummerben, ami a Beach Boys dobosáról szól, utóbbiban partnerei közt találhatjuk Chloë Grace Moretzet, Vera Farmigat és Aaron Eckhartot. 

- Emma Watson Darren Aronofsky epikus bibliai történetében, a Noah-ban játszik Russell Crowe és Logan Lerman oldalán; valamint önmagát alakítja más sztárok mellett a The End of the Worldben - keressetek rá a keresőben, akit bővebben érdekel a sztori. A hölgy harmadik érdekesnek tűnő munkája a The Bling Ring (vígjáték/krimi): "Valós eseményeken alapulva mesél egy csapat hírnév-mániás tiniről, akik az internetet használják fel, hogy megtalálják hírességek otthonait - aztán kirabolják őket." 

- Evanna Lynch újra Luna Lovegood bőrébe bújik az A Very Potter Senior Year musicalben. HP-musical... 

- Warwick Davis szintén szinkronizál az Ivan the Foolban és egy másik ígéretes fantasy-ben, a Jack the Giant Killerben is játszik. 

- John Hurt egy szerelmes vámpírokról szóló mozgóképen, az Only Lovers Left Alive-on dolgozik éppen Tom Hiddlestonnal, Tilda Swintonnal és Mia Wasikowskaval.

- Tom Felton új filmje a Fangs of War - valami nácis horror-szerűség. 

- Bonnie Wright szintén egy nézésre érdemes műben vállalt szerepet, a The Philosophers-ben: "Egy jakartai nemzetközi iskolában a filozófiatanár megmérettetés elé állítja osztályát. A húsz fős csoportnak el kell döntenie, hogy közülük ki legyen az a tíz, akik a közelgő világvége előtt lemehetnek egy földalatti bunkerbe, hogy majd onnan kezdjék meg a nukleáris apokalipszis után az emberi nem újjáélesztését..." 

- Jim Broadbent sok más remek színész mellett benne lesz a Felhőatlaszban. 

- David Thewlis Bruce Willis-ék csapatát erősíti/gyengíti a Red 2-ben és szerepet kapott Terry Gilliam új filmjében, a The Zero Theoremben is Tilda Swinton és Christoph Waltz mellett. 

- Timothy Spall új mozijának címe Love Bite - vérfarkasos horror-vígjáték, elvileg. 

- Gary Oldman az új RoboCop színvonalát fogja emelni - úgy hiszem, elég jelentősen:)

1 komment · 1 trackback

Címkék: fantasy


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr754816998

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Harry Potter és a halál legyőzése 2012.11.01. 20:08:36

Jó lenne eltanulni Harry Potter titkát: hét év és sok ezer oldalnyi küzdelem után sikerült legyőznie a halált. E teljesítmény igen kívánatosan hangzik minden muglinak, aki valaha az életben veszített már el valakit, vagy akit épp saját halandóságának t...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vilostenonis · http://nuadastenonis.blogspot.hu/ 2012.10.04. 17:53:54

A könyvben használják Bellatrix pálcáját. Mivel megölte Siriust, ezért a rajongók számára az volt a minimum, hogy kiiktatják a sztoriban, némi elégtételként. Lelketlen ribanc amúgy :)
Egyetértek abban, hogy pontosan abba a csapdába estek, de az összes film esetében, hogy senkinek sem igazán élvezhető. Ez szerintem pláne látszik, ha sorozatként nézi őket az ember, nem lehet összerakni azt a vonulatot, ami az egész könyvsorozatot felépíti.
süti beállítások módosítása