Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.07.22. 15:04 Tévésámán

Képregények: A DC Comics története (Secret Origin: The Story of DC Comics, 2010)

secret-origin--the-story-of-dc-comics-poster.jpg

Most adták harmadszorra ezt a dokumentumfilmet és nagyon örülök, hogy végre meg tudtam nézni, hiszen már kisgyermekkorom óta rajongok a képregényekért. (Elsősorban a Transformers, a Spawn és a Garfield voltak a kedvenceim, de az évek alatt ehhez még hozzácsapódott a Kázmér és Huba is. Egyik sem DC, de hát annyi baj legyen.)

DC_Universe_Vol_1_0_Textless.jpg

Ahogy már a poszterből rájöhettetek, a DC elsősorban Batman, Superman és Wonder Woman háza tája, de ide tartozik még Az Igazság Ligája, a Watchmen és a V mint Vérbosszú is. Ebből a filmből megtudhatjuk, hogyan kezdődött az egész, és hogyan jutott el a National Allied Publications addig, hogy DC Comics legyen belőle. Megismerhetjük a legfőbb karakterek születésének körülményeit, a nagyobb korszakokat és hogy az egyes írók meg rajzolók hogyan alakították a figurák történetét, személyiségét, kalandjait az akkori koroknak megfelelően. Szemtanúi lehetünk, ahogy a II. Világháború idején a szuperhősök háborúba mennek, az ötvenes években megváltozik a szerepük, majd a hatvanas években szembenéznek a társadalom legfőbb problémáival. Láthatjuk, hogyan alakulnak a jelmezeik, a személyiségük és a motivációik, közben pedig megismerkedhetünk a DC alvállalataival, a Vertigoval, a Milestone-nal és a Wildstormmal. Hallhatunk történeteket a legendás szerkesztőkről és főnökökről, akik átformálták a céget meg a termékeit; szembesülhetünk az öncenzúra "borzalmaival"; bejárhatjuk a képregények arany- és ezüstkorát.

dc-comics-logo-1.jpg

Igazából nem sok mindent lehet elmondani erről az alkotásról, inkább nézni érdemes, mint írni róla. Azért még beszúrok néhány érdekességet, amiket csak most tudtam meg, ebből: Bob Kane Bill Fingerrel együtt találta ki Batmant. Wonder Woman megalkotója William Moulton Marston. Captain Marvel és Robin nagyon népszerűek voltak a gyerekek körében, mivel maguk is gyerekek. Az Igazság Ligáját eredetileg Justice Society of Americanak hívták, később pedig belőlük lett a Superfriends rajzfilmsorozat, ami szintén nagyon tetszett a kisebbeknek. Az alcégekről: A Vertigo a durvább, véresebb, felnőtteknek szóló képregények kiadásával foglalkozik; a Milestone-t feketék alapították és elsősorban fekete hősöket kreálnak; a Wildstorm pedig minden a főiránytól eltérő, különleges, érdekes ötlet kiadását valósítja meg. A Secret Origin: The Story of DC Comics-ot Mac Carter írta-rendezte, aki ezen kívül operatőrként egyetlen egyszer dolgozott, de semmi egyebet nem csinált még filmes körökben. Az angol nyelvű narrátor Ryan Reynolds. 

Összesítésben egy jó, tartalmas és érdekes mozgókép ez, csak egyetlen baj van vele: ezt a több mint 70 évnyi képregény-történelmet igazándiból bűn másfél órába belesűríteni, hiszen csak Supermanről órákig tartó filmeket lehetne készíteni. Én még szívesen néztem volna, sőt, kíváncsi lennék egy hasonló műre a Marvelről is! 

Pontozás: 

imdb: 7.7 (4 év alatt 0.1-et emelkedett.)

Szerintem: 5/5 

Hírek: 

- Ryan Reynolds következő legizgalmasabb szerepe Deadpool lesz, aki nem összekeverendő az X-Men: Kezdetek - Farkasban látott Deadpoollal. Ezen kívül egészen megdöbbentő hír, hogy készül egy új Hegylakó-film és abban is Reynolds alakítja a főszerepet - kell ez? Biztos kell? 

Várható írások: D-War, Paranormal Activity, Woyzeck.

Szólj hozzá!

Címkék: dokumentum szuperhős


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr324671100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása