Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.06.22. 21:23 Tévésámán

Arséne Lupin (2004)

arsenlupen.jpg

Ismét kaptam munkát, tegnap volt az első napom és minden remekül ment, ráadásul a csütörtököm többi része is kellemesen telt, így azt gondoltam, este megkoronázom az egészet némi filmnézéssel. Mivel a Kopaszkutyát Mozsárágyú nélkül bűn lenne megtekinteni, így inkább választottam egy címet a "már láttam, de újra szeretném végigülni"-listámról. Az Arséne Lupint még évekkel ezelőtt az HBO-n tekintettem meg, de csak annyi maradt meg belőle, hogy mi az egyik gonosz titka és hogy hogyan győzetik le, meg hogy a főszereplő fickónak valami fura neve van. Egyébként is kedvelem a francia mozikat, pláne ha izgalmasak; tegnap pedig külön meglepetés volt, hogy egyik kedvelt színésznőm, Eva Green játszik ebben a bizonyos alkotásban, tehát már minden adott volt a jó szórakozáshoz. Sajnos van egy olyan hibája ennek a műnek, ami az idő múlásával sem javult meg és felfedeztem még egy rontó tényezőt, de ettől függetlenül azt mondom, hogy érdemes egy esélyt adni ennek a sztorinak: 

A XVII. század legvégén, az új kor hajnalán a gyermek Arséne boldogan él egy francia gróf kastélyában, édesanyja ugyanis az előkelő úr lánya. Apja harcművészettel foglalkozik, ám a család arisztokrata tagjai rossz szemmel tekintenek rá, pláne azután, hogy kiderül, a férfi tolvaj! De még mielőtt elkaphatnák, elszelel és visszatér egy utolsó akcióra, amibe a fiát is bevonja. Sikerrel járnak, de másnap a gróf szolgái egy borzasztó állapotú holttestre bukkannak az út mellett, amit egyértelműen a tolvajként azonosítanak... Évekkel később a daliás ifjúvá érett Arséne (Romain Duris) a rablás nagymesterévé vált, specialitása az ékszerek elemelése és a változatosnál változatosabb álcák használata. Legújabb kalandja visszaviszi őt fiatalkora színhelyére, ahol találkozik a szépséges Clarisse-szal (E.G.), aki reménytelenül vágyakozik utána. Hamarosan újabb nagy fogás kerül Lupin célkeresztjébe: három aranykereszt, amik együttesen megmutatják Marie Antoinette elvesztett kincsének helyét - azonban a hatalmas vagyon másokat is megigéz, többek közt egy titkos monarchista társaság tagjait, meg a boszorkánynak titulált Cagliostro grófnőt (Kristin Scott Thomas). Az ármány, szerelem és gyilkosság hálója egyre szövevényesebbé válik, ahogy mindenki a cél felé tör... Vajon ki találja meg a három keresztet, ki jön rá a rejtély nyitjára és kié lesz a legendás gazdagság? 

Arsene Lupin[(131680)06-03-57].JPG

Sajnos, mivel emlékeztem rá, mi van a végén, ezért a nagy csavar másodszorra már nem ütött, de egészen a grófnő felbukkanásáig így is jó volt. Onnantól kezdve viszont a képembe tolták Kristin Scott Thomas-t, akit utálok, hiába nagyon jó színésznő, és innentől kezdve szinte végig övé a rivaldafény. Puszta ránézés alapján ötletem sincs, ki választaná őt Eva Green helyett... A történet egyébként érdekes, mert ott a két nő, akik közt Arséne őrlődik, ráadásul Josephine Cagliostro bármelyik pillanatban az ellenségévé válhat, mert mi van akkor, ha igazak a szóbeszédek vele kapcsolatban? Az összeesküvő arisztokraták újabb érdekes szálat teremtenek, hiszen megvannak a saját belső konfliktusaik, meg aztán szembe kell nézniük Lupinnel és Josephinnel is. Közülük a legkarakteresebb alak a Pascal Greggory által életre keltett Beaumagnan (ejtsd: Bományon), aki annak ellenére szimpatikus, hogy negatív figura - ő sokkal érdekesebb volt, mint Thomas... A harmadik szál minden mozgatórugója, a kincs maga; de egy idő után valahogy a néző megfeledkezik arról, hogy egyáltalán létezik ez a dolog, hiába beszélnek róla folyton. Hogy miért? Mert előtérbe kerül a "szeresselek vagy gyűlöljelek és forduljak ellened?"-szál. Ezt csak tovább rontja a befejezést követő negyed órás epilógus, ami teljesen felesleges, ráadásul ott még egy számomra szimpatikus karakter meghal. Aztán jön egy kis marhaság a legvégén, aminél már motiváció sincs - ez az Arséne Lupin legnagyobb gyengesége, a lezárása. Ezen túl a kis híján több mint két órás játékidő sem éppen nézőbarát, van benne egy igencsak rosszul kivitelezett vágás, plusz két-három fizikailag lehetetlen mutatvány, ami rontja az összképet. 

Romain Duris szerintem remekül játszott, kellően jóképű, minden adottsága megvan a címszerepre. Thomas tehetségét nem kicsinyelhetem le, de akkor sem nyerte el a tetszésemet az alakítása, bár ha úgy vesszük, hogy ő a "negatív" alak, akkor ez még előnyére is vált. Eva Greent érdekes volt ebben a védtelen lány-szerepkörben látni a Cracks, az Éjsötét Árnyék meg a Franklyn után - szépsége újfent lenyűgözött, éppen ezért sem értettem, miért nem kell a pasinak. Pascal Greggory remekelt, a figurájából kihozta a maximumot, a "rosszfiúk" közül egyértelműen kiemelkedik. Még mindenképp meg akarom említeni Patrick Toomey-t, aki a fémmaszkot viselő Leonard bőrébe bújt, bár nála csak félelmetes külseje érdekes. A rendező-író az a Jean-Paul Salomé, akinek a Belphégor - A Louvre fantomját köszönhetjük - mindkét alkotása alapvetően tök jó, de tele van kisebb-nagyobb hibákkal. 

Eva Green3.jpg

Érdekességek: A címadó karaktert Maurice Leblanc találta ki, először az 1905-ös Arséne Lupin letartóztatása című regényben jelent meg, négy évvel később pedig fellépett az ezüst vászonra. Tizenkét könyv készült a kalandjaiból, a leghíresebb talán az Arséne Lupin vs. Sherlock Holmes, 1908-ból. A film több Leblanc-regényből merít, például az említett legelsőből, A királynő nyakékéből, a Sherlock Holmes túl későn érkezikből, a 813-ból és a Cagliostro grófnőjéből. Több mint 500 különböző jelmez készült a színészeknek, a tervező Pierre-Jean Laroque húszféle kosztümöt csinált Duris-nek és tizennyolcat Thomas-nak, az ihletet valódi történelmi személyiségek ruhái adták neki. Az Arséne Lupin 23 millió euróból készült és valamivel több, mint 9 és fél millió dollárnyit hozott vissza (sajnos ezt most bonyolult lenne átszámítani, mert meg kéne keresni a 2004-es adatokat és egyébként is, matematikáról van szó:)). A kritikai fogadtatásáról konkrét adatot nem találtam, de az imdbs pontszáma alapján aligha lehetett túl kimagasló az értékelése... 

Nekem valahogy mégis tetszik ez a mozi. Vicces, izgalmas, van benne egy csöppnyi fantasy, Eva Green, meg sok verekedés/lövöldözés, de nagyon hosszú és a sztori lezárása butaság. Ettől függetlenül akinek tetszett a Sherlock Holmes vagy kedveli a francia kalandfilmeket, az adjon neki egy esélyt! 

Pontozás: 

imdb: 5.4 (4 év alatt 0.2-t emelkedett.)

Szerintem: 4/5 

Hírek: 

- Patrick Toomey a The 4th Reich című nácis háborús horror csapatát erősíti. 

Mostanában semmi jót nem ad a tv, de talán ma estére ismét beszerzek valamit.

Szólj hozzá!

Címkék: krimi kaland


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr504605544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása