Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.04.29. 23:39 Tévésámán

Három horror, ömlesztve

Szombaton Budapesten voltam, ahol a magyar horroroldal, a cinegore szerkesztőségének kemény magja összeült egy kis délutáni mozizásra:) Egyetlen hölgykollégánk, DeerWoman jóvoltából megnézhettünk egy csomó jó horrort egy remek helyen és ehettünk finom muffint:D Én összesen négy filmet néztem végig, aztán eljöttem, de így is majdnem 23 órára értem haza. Mivel emiatt két olyan műről lemaradtam, amit megnéztem volna (Érzéki csalódás, Féktelen harag), plusz megint nem jutott idő a The Three Musketeers-re sem, ezért úgy döntöttem, a tegnap esti horrorokról egy ömlesztett bejegyzést készítek, amiben rövidítve kitárgyalom azt a hármat, ami még eddig nem szerepelt a Filmrajongó hasábjain (a negyedik az Ed Wood volt, de arról már írtam). Vágjunk is bele - csak 18 éven felülieknek! (2016-os megjegyzés: Az említett alkotásokat, amikről azt állítottam, hogy lemaradtam róluk, az elkövetkezendő években mégiscsak sikerült megtekintenem és cikkeket készítenem róluk.)

1. John Carpenter - Vámpírok (John Carpenter's Vampires, 1997-98) 

John Carpenter neve egyet jelentett a régi idők király akcióival és borzongatós műveivel (Halloween, A 13-as rendőrőrs ostroma, Menekülés L.A.-ből, stb.), majd a 2000-es években megtört a karrierje a sorozatos bukások miatt (pl. A Mars szelleme). '97-ben viszont még tudta, mitől döglik a vámpír, így megcsinálta saját horrornak álcázott westernjét. Félreértés ne essék, a Vampires ízig-vérig egy Drakula utódairól szóló rémisztgetős alkotás, de az alapja a rendező vágya, hogy egyszer westernt hozhasson létre. 

Jack Crow (James Woods) azon kevés ember egyike, akik tudják, hogy vámpírok márpedig léteznek. Ő viszont nem elég, hogy tudja, de azon van, hogy ezt a helyzetet megváltoztassa - magyarul: vámpírvadász. Csapatával Róma megbízásából keresi és irtja a vérszopókat, ám az utolsó akció rosszul sül el. A kilenc hosszúfogú megölésének alkalmából tartott ünneplésen ugyanis megjelenik az eltűntnek hitt Mesterük, aki kis híján mindnyájukat lemészárolja. A túlélők közt van maga Crow és jobbkeze, Montoya (Daniel Baldwin), valamint egy szerencsétlen prosti (Sheryl Lee), akit a szörnyeteg megharapott. A két bátor vadász az egyház segítségével rájön, hogy mostani ellenfelük nem csak egy egyszerű Mester-vámpír, hanem A Mester, az első mind közül, a félelmetes erejű Valek (Thomas Ian Griffith), akit már 600 éve üldöz az egyház. Ő azonban nem találomra gyilkolászik, hanem keres valamit - de mi lehet az, mire kell neki és vajon hőseink meg tudják-e állítani célja elérésében? 

Akinek az etalont a vámpíros akció-horrorban a Penge vagy az Alkonyattól pirkadatig jelenti, az mindenképpen nézze meg a Vámpírokat, ugyanis ez az igazi nagy durranás. Benne van minden, ami a legjobb akciófilmekhez kell (csöcsök, lövöldözés, káromkodás, durva poénok), emellett marhára véres, látványos, brutális és szórakozató. A szereplők remekelnek, nekem legjobban Griffith alakítása tetszett, de Woods is rendesen odateszi magát, Sheryl Lee (a Twin Peaks-es csaj) pedig szexi. Az egyetlen ismertebb arc a többiek közül a csupán az elején, apró mellékszerepben lévő Cary-Hiroyuki Tagawa (pl. Mortal Kombat, Tekken), egy apró cameoban pedig megpillanthatjuk a rendező Frank Darabontot (tőle lopja el Montoya a kocsiját:)). Baldwinnal kevésbé vagyok elégedett, nem volt borzasztó, de ezt más is eljátszhatta volna legalább így. Az effektek viszont királyak, hiszen Tom Savini csinálta őket, a zenét pedig ismét maga Carpenter szerezte (őt hallhatjuk a gitáron és a szintetizátoron játszani).  

Érdekességek: John bácsi az írásban is részt vett, a történet alapjául John Steakley Vampire$ című regénye szolgált, a cselekményt a direktorral együtt hárman alakították át (ő, Don Jakoby és Dan Mazur, de csak Jakoby-t tüntették fel íróként). Steakley később azt nyilatkozta, hogy a dialógusait megtartották, de a cselekményét már nem - ebben azonban közrejátszott, hogy a forgatás kezdete előtt megnyirbálták a költségvetést, így az alkotók az eredeti összeg egyharmadából voltak kénytelenek dolgozni. A rendező ezt nyilatkozta a Vampires-ről: "A történet úgy épül fel, mint egy western. Bérgyilkosokról szól, akik western klisék. Ebben a filmben azért fizetik őket, hogy vámpírokat öljenek." James Woods-ról azt rebesgetik, hogy nagyon nehéz vele együtt dolgozni, ám Carpenter és ő baromijól kijöttek a munkálatok során. Megállapodtak, hogy úgy veszik fel a szekvenciákat, hogy egyet a forgatókönyv szerint, egyet pedig úgy, hogy Woods improvizálhat - mint látható, ez a módszer remekül bevált. És hogy miért éppen őt választotta Ács úr a főszerepre? Erre válaszoljon ő maga: "James Woods az a pali, akiről elhinnéd, hogy leharapná, sőt, le is tudná harapni egy vámpír lábát." Különös egybeesés, hogy mind a Blade, mind a Buffy-sorozat rengeteg dologban hasonlít a Vámpírokhoz. (A vadászok elnevezése mindenütt slayer, a Buffy-ban Mesternek hívják a vezér-vérszívókat; a Pengében pedig még a szereplők meg az alapkonfliktus esetében is akad hasonlóság.) Végezetül egy vicces név a stábból: John Casino (a hármas számú férfi Mester alakítója). A Vampires 20 millió dollárból készült és kb. ugyanennyit hozott vissza. Alapvetően vegyes fogadtatásban részesült, az eltelt évek alatt viszont kult-státusz kapott és még pár folytatása is lett.  

Nekem tetszett, hiszen egy első osztályú akció-horror, remek poénokkal, szanaszét repkedő testrészekkel és literszámra fröcsögő vérrel. Ilyennek kell lennie egy vámpírmozinak. 

Pontozás: 

imdb: 6.1 (4 év alatt 0.2-t emelkedett.)

Szerintem: 5/5 (Szívesen látnám újra.) 

 

2. A holtak napja - Rendezői Változat (Day of the Dead, 1985) 

Aki nem ismeri George A. Romerot, az ne nevezze magát horror-rajongónak! A Mester még anno 1968-ban teremtette meg a zombifilmek műfaját Az élőhalottak éjszakájával - bár már előtte is készültek hasonló témájú alkotások (pl. sokan a Dr. Caligarit tekintik az első zombi-mozinak), mégis a Night of the Living Dead hozta létre a ma ismert emberi húsra (agyra) éhes élőholtat, akivel könnyen összefuthatunk a rémisztgetős művek kavalkádjában. Ami még Romero mellett szól, az a társadalomkritika, ugyanis minden egyes "of the Dead" című munkájával görbe tükröt állít az emberiség, a fogyasztói világ és az amerikai életstílus elé is. A holtak napja sorban a harmadik ebben a szériában, lássuk, mi van benne: 

A Föld felszínét hosszú ideje a zombik uralják. Helyszínünk ezúttal egy földalatti tároló-létesítmény, amit titkos dokumentumok őrzésére hoztak létre még régen. Most egy maroknyi katona, néhány civil és pár tudós lakja. A kutatók, élükön Logannel (Richard Liberty) azon kísérleteznek, hogy rájöjjenek, vajon mi okozta az emberiség zombifikálódását - a Frankensteinnek csúfolt idős professzor pedig konkrétan meg akarja szelídíteni/a hatalma alá akarja hajtani az élőholtakat. Azonban az összezártság és a félelem őrületet szül, a rangidős katona halálával pedig a helyét átvevő Rhodes (Joe Pilato) miatt még jobban kiéleződnek a fehér köpenyesek meg a zöld kabátosok közti ellentétek. A szörnyek száma napról-napra nő, a parancsnok türelme pedig fogy, így már csak idő kérdése, mikor szabadul el a pokol - hacsak a doktorok közt dolgozó Sarah (Lori Cardille) és társai nem találnak ki gyorsan valamit... 

Oldalakat lehetne írni arról, hogy mi minden bújik meg ebben a filmben a rothadó felszín alatt, ám mivel nekem most pont a rövidség a célom, így erre ezúttal nem vállalkozom - talán egy másik cikkben. A lényeg, hogy míg az első részben házban, a másodikban plázában, addig itt földalatti bunkerben/bányában vannak az emberek, akik képtelenek kijutni, mert nincs hová. Az ellenség viszont ezúttal is inkább belül van... A színészek gyakorlatilag egytől-egyig ismeretlenek, de egészen jól játszik mindenki. A csúcs a Logan "háziállataként" tartott Csöpp (Bub), akit Sherman Howard kelt életre. Ő a legjobb, a film ikonikus alakja, aki ismét "a szörny emberibb az embernél" motívum megtestesülése. Mellette az élők közül Gary Howard Klar, a hústorony Steel alakítója emelkedik ki, aki egy gazember, de mégis megkedveltem:D Romero író és rendező volt, valamint az egyik jelenetben ő a lábán kendőt viselő zombi, aki egy kiskocsit tol és csak térdtől lefelé látható. A különleges effekteket itt szintén Tom Savini készítette, Joe Pilato pedig a színészkedés mellett a maszkmesteri munkában segédkezett neki. A zene nagyon király, amit főként a Modern Man nevű banda szolgáltatott.  

Érdekességek: Romero szerint A holtak napja egy "tragédia arról, hogy az emberi kommunikáció hiánya káoszhoz vezet és még ebben a társadalom-szeletkében is összeomlást okoz". Mikor Sarah-t a "pasija" felpofozza, akkor a színésznő megkérte a partnerét, hogy tényleg üsse meg a hitelesség kedvéért. Richard Liberty-t (aki leginkább Dr. Caligarira hasonlít) Bud Spencer és Terence Hill filmjeiben láthatjuk mellékalakként - a Szuperhekusokban, a Rabló-pandúrban meg az Én vagyok a fegyverben. A rendező kijelentette, hogy Sherman Howard az egyik legjobb zombi-színész, akivel valaha együtt dolgozott - ő csak tudja:) A Day of the Dead és a Resident Evil: Extinction sokban hasonlít egymásra - úgy tűnik, a Vampires-hez hasonlóan ez sem kerülhette el a kopírozást. Viszont minőségi feldolgozásai is születtek, például egy képregény (Day of the Dead: Desertion), ami Csöpp élettörténetét meséli el. Egy vicces név a stábból: Mike Trcic (az egyik járó hulla).  

"Ők mi vagyunk." 

Az élőholtakat elsősorban pittsburgi lakosok alakították, akik önként jelentkeztek szereplőnek. Minden egyes zombi-színész kapott egy dollárt, egy példányt az ominózus újság-címlapból (THE DEAD WALK!) és egy sapkát, amire rá volt írva, hogy "Zombit játszottam 'A holtak napjában'":) Többek közt stábtagokat és zenészeket is fel lehet fedezni a szörnyek sorában, például a The Granati Brothers (vagy G-Force) és az NRBQ együttesek tagjait. Az egyik szereplő haláljelenetéhez disznók belsőségeit és vérét használták fel, azonban valaki véletlenül áramtalanította a hűtőt, amiben tárolták őket, ezért elkezdtek rothadni. Emiatt abban a bizonyos szekvenciában az összes résztvevő megbetegedett... A helyszín nem egy stúdióban volt, hanem a pittsburgi Wampum nevű település közelében lévő bányában, amit a mai napig földalatti tároló-létesítményként használnak. Bár kellemes hőmérséklet uralkodott lent, a magas páratartalom rémálommá tette a forgatást. A mechanikus és elektromos eszközök sokszor felmondták a szolgálatot, gyakran az effektek sem működtek. A közlekedést is nehéz volt megoldani, mert ez a hely a semmi közepén van, így nagyon sokat kellett utazgatniuk az alkotóknak meg a szereplőknek. Sokan közülük éppen ezért ott aludtak, a föld alatt.  

A Day of the Dead 3 és félmillió dollárból készült, saját korában a magas korhatári besorolás miatt csak néhány helyen mutatták be, ezért pénzügyileg megbukott. Az évek folyamán azonban óriási hasznot termelt a videokazettás, dvds és blu-rayes verzióival; végső bevétele így 34 millió lett. Készült egy újrája és egy folytatása, valamint most csinálják a legújabb részét - az utóbbi kettőhöz Romeronak már nincs köze.  

Aki látott már Romero-féle zombis filmet, az tudja, mire számíthat: baromi brutális, undorító, néhol vicces, de ha a felszín alá tekintünk, súlyos mondanivalókat tartogat számunkra. Az eltelt évek ellenére A holtak napja még most is megállja a helyét, csak ajánlani tudom, igazi, minőségi horror-mozi! 

Pontozás: 

imdb: 7.2 (4 év alatt 0.2-t emelkedett.)

Szerintem: 5/5 (Kíváncsi vagyok az újrára is.) 

 

3. Night of the Hell Hamsters (2006) 

Az imdbn írta valaki, hogy "a címe nagyon is lefedi, mi ez". Nos, aki nem tud angolul, annak elárulom, hogy ez a név annyit tesz, hogy "A pokoli hörcsögök éjszakája":D A kollégák előre röhögtek, mert ők már látták és talán mégis erre volt a legnagyobb érdeklődés - korántsem véletlenül. Ekkora marhaságot még sosem láttam - végülis arról van szó, hogy kis pénzből forgattak egy vicces, ultra-komolytalan, de véres horrort. Sztori van, nem is akármilyen: 

Hősnőnk Julie (Stephanie Ratcliff), aki bébiszitter egy háznál. Azon a viharos éjszakán eljön hozzá a pasija, Karl (Paul O'Neill) és hoz magával egy boszorkány-táblát, amit a lány már régen ki akart próbálni. A szellemidézés azonban a fiú marhulása miatt ijesztő fordulatot vesz, amikor egy Spozgar nevű túlvilági szellem megszállja a ház gyermekeinek két kis hörcsögét és vérszomjas, apró bestiákat hoz létre belőlük. Julie mindent megtesz, hogy életben maradjon, de vajon sikerrel jár? Vagy a hörcsögök martalékaként végzi? 

Rövidfilmről van szó, a játékideje kb. annyi, mint ahány perc alatt a végére érsz ennek a cikknek. Nagyon agyament, szörnyen komolytalan, de rendkívül humoros - már annak, aki vevő az ilyesfajta viccekre. A létrehozásáért elsősorban Paul Campion felel, aki civilben vizuális effekteken szokott dolgozni, ezúttal pedig kipróbálta magát forgatókönyvíróként és rendezőként is, valamint a Julie által nézett nyulas horrorban ő az egyik óriás zombi-nyúl:D Annyit érdemes tudni a Night of the Hell Hamsters-ről, hogy alig 10 ezer fontból készült, de hat különböző rövidfilmes díjat nyert, szóval nagy sikernek könyvelhető el.  

Fent van a youtube-on, akinek van egy fölösleges negyed órája és kedveli a szó szerint agyatlan állatságokat, az adjon neki egy lehetőséget, megbánni biztosan nem fogja:D Én remekül szórakoztam rajta, a trash-műfaj ilyen alsó szintjeivel még sosem találkoztam ezelőtt:) 

Pontozás: 

imdb: 6.4 (4 év alatt 0.1-et csökkent.)

Szerintem: 5/5 

Hírek: 

- Elektronikus postán kaptam a hírt, hogy megkezdődtek az Interkozmosz című magyar sci-fi rövidfilm előkészületei. Az írója, rendezője, és zeneszerzője Bánhegyi Béla, főszereplője pedig Szőke András. A történet egy használaton kívüli űrtávközlési állomás karbantartójáról szól, aki éjszakánként egyetlen barátjával, egy földönkívülivel beszélget. A fekete-fehér filmet főként a zene és a képi világ fogja meghatározni, tervezett hossza pedig 15-20 perc. A forgatás ősszel kezdődik, addig is folyamatos információk Bánhegyi Béla blogján lelhetőek fel. (Azóta láttam, írtam róla, a stáblistában pedig én magam is szerepelek ezzel a bloggal, a Köszönet-rovatban.)

- Hallottam egy érdekes belső infót, miszerint éppen kezd felélénkülni a magyar horrorfilm-gyártás. Egy konkrét ötletet hallottam is, de nem tudom, mennyire publikus, ezért csak annyit mondok, ha ez a terv valaha megvalósul, marhajó lesz, én biztos megnézem:D (Bárcsak emlékeznék rá, hogy mi volt...)

- Daniel Baldwin rengeteg mozi elkészítésében vesz részt mostanság, ezek közül kiválogattam a legérdekesebbeket. Az egyik a The Removed (akció-horror egy kísérletről, aminek önként jelentkező fiatalok esnek áldozatul), a másik pedig a Soulmates (fantasy két fiatal dalszövegíró-énekesről, akik gyerekkoruk óta egymásról álmodnak). 

- A holtak napjában Johnt, a pilótát életre keltő Terry Alexander a legújabb rémisztgetős zombi-paródiában, a Dave of the Deadben ugyanezt a szerepet fogja eljátszani. 

Várható írások: A három testőr 3D.

Szólj hozzá!

Címkék: horror paródia akció vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr794480100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása