Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.04.27. 19:26 Tévésámán

Marvel's The Avengers (Bosszúállók, 2012)

Talán nem túlzás, ha azt állítom, hogy a világ legjobban várt szuperhős-mozijáról írok most. Amióta ugyanis a Marvel-képregénybirodalom önálló, független filmstúdiót hozott létre 2005-ben, azóta jöttek sorban a '60-as évek óta milliók kedvenceivé vált, legnagyobb amerikai szuperhősök mozgóképes feldolgozásai (Vasember 1-2, A hihetetlen Hulk, Amerika Kapitány, Thor és még jó pár másik). Az Iron Man óriási sikerének hatására 2008-ban elkezdődött az Avengers-csapat összeállítása: mindegyik film stáblistája után egy-egy kis lezáró-szekvenciában megjelent a Samuel L. Jackson által éltre keltett Nick Fury vagy a Coulson ügynök bőrébe bújt Clark Gregg és felajánlotta a címszereplőnek, hogy csatlakozzon a S.H.I.E.L.D. békefenntartó csapatához. Egyértelmű igent persze egyikük sem mondott, de már évek óta mindenki tudta, hogy előbb-utóbb jönnek a Bosszúállók... 

Azonban, bár a képregények emberfeletti erejű bajnokainak kalandjai Tim Burton 1989-es Batmanje óta slágernek számítanak, mégis óvatosan kell bánni ezzel a témával, mert sokszor csúnya nagy bukások csúsznak be (A szellemlovas, Spirit, Elektra). Külön elrettentő példa a hazánkban Az ötödik hős címen ismert Justice League-mozgókép, ami valami elképesztően rossz - ez volt az egyik első próbálkozás arra, hogy sok hőst egy helyen, közös kalandban szerepeltessenek, és nem jött össze... Mindezek ellenére úgy tűnik, hogy ha egy filmben benne van Hulk és/vagy Robert Downey Jr., a készítők közt pedig helyet foglal Jon Favreau, akkor az már aranybánya. Ezekhez adjuk hozzá Thort, Captain Americat, Scarlett Johanssont vörös hajjal és a legkitűnőbb sci-fi/kalandmozik atyját, Joss Whedont - helyben is volnánk, ebből lett az Avengers. 

Ki tudja, mennyi idő telt el, mióta Asgard dimenziójából a Tesseract nevű iszonyatos energiájú mágikus kocka a Földre került. A S.H.I.E.L.D.-ügynökség mindent elkövet, hogy biztonságos helyen tartsák, ám nem számítanak arra, hogy a tárgy egy szép napon létrehoz egy létsíkok közti kaput, amin keresztül ismét bolygónkra lép a bajkeverés istene, Loki (Tom Hiddleston). A hatalommániás kitaszított ezúttal egy rejtélyes földönkívüli néppel, a Chitaurival paktál le, hogy együtt foglalják el az emberek világát és minden lakóját rabszolgasorsra kárhoztassák. Nick Fury így összehozza a Föld legnagyobb hőseit ("Earth’s Mightiest Heroes"): a nemrég még az Antarktisz jegében fagyoskodó Amerika Kapitányt (Chris Evans), a szuperkém Fekete Özvegyet (Scarlett Johansson), a milliárdos feltaláló Vasembert (Robert Downey Jr.) és a civilizációtól elszigetelten élő dr. Bruce Bannert (Mark Ruffalo), aki sokkal több, mint aminek látszik. Az ő feladatuk lenne megtalálni a meglovasított nagy hatalmú varázstárgyat és semlegesíteni a rosszfiúkat, Loki azonban varázslattal a saját oldalára állítja az ötödik tagot, a fantasztikus mesterlövész Hawkeye-t (Jeremy Renner) és a tudós Selviget (Stellan Skarsgard) is, majd együtt próbálnak meg átjárót nyitni a Chitauriknak a világunkba. Szerencsére megjelenik Thor (Chris Hemsworth), így Fury irányítása alatt létrejön egy csapat, ami készen áll, hogy felvegye a harcot a legújabb fenyegetéssel! Feltéve, ha le tudják győzni saját démonaikat, felülemelkednek a viszálykodáson és közös nevezőt találnak. Vajon a Bosszúállók kódnevű társaság összekovácsolódik és útját állja a földönkívüli hódítóknak, vagy világunk pusztulásra ítéltetik a tehetetlenségük miatt? 

Igen nagy elvárásokkal ültünk be tegnap este a moziba a barátaimmal, ugyanis már baromi régóta kecsegtettek minket ezzel a hatalmas szenzációnak ígérkező mozival. Ráadásul hosszú ideje semmi igazán jót nem láttunk a filmszínházban, az utóbbi néhány alkotás (A titánok haragja, Az éhezők viadala, stb.) ugyanis aligha nevezhető kiemelkedőnek. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Tony Stark két vászonra lépése mellett az itt felsorakoztatott Marvel-figurák közül mindössze csak Thor mozija volt értékelhető, akkor pedig pláne elvártuk, hogy a Bosszúállók kurvajó legyen. Mindent megkaptunk, amit csak szerettünk volna.  

Egyrészt a hat hős mindegyike valódi személyiséggel/motivációval bír (a személyiség azért a csajnál meg az íjásznál kérdéses), másrészt a körülöttük sürgölődő segítőik és még a negatív szereplők is érdekessé váltak. Minden egyes Bosszúállónak megismerhetjük kicsit a hátterét, a lelki világát, a gondolkodásmódját, meg ami talán a legfontosabb, megtudhatjuk, hogy miért harcolnak. Egyénileg szintén kapcsolódnak egymáshoz, pl. Stark és Banner tök jól kijönnek, mivel mindketten tudósok; ám a szabadelvű milliárdos már koránt sincs ilyen jó viszonyban a szabályokat tisztelő, régimódi erkölcsökhöz ragaszkodó Kapitánnyal. Ugyanakkor az alapvető konfliktusban plusz egy csavar, hogy Fury és bandája sem éppen angyalokból áll; éppen ezért egy idő után a címszereplők mindannyian felteszik magukban a kérdést, hogy megéri-e ez az egész? 

Az Avengers viszont nem csupán egy újabb látványos képregény-akciómozi (lásd Transformers...), hanem ízig-vérig Joss Whedon filmje, átitatva az író-rendező olyannyira jellegzetes humorával, ami anno sikeressé tette a Firefly-sorozatot meg a Serenity-t (csak hogy az egyik legismertebb művét említsem). A Banner/Hulk-páros, a "turisták" (Thor és a Kapitány) meg kedvenc Vasemberünk óriási poénokkal szolgálnak, tényleg rengeteget lehet rajtuk/velük nevetni, ez pedig nagyon fontos, hiszen így a Bosszúállók azok számára is szórakoztatóvá válik, akik nincsenek annyira oda a szuperhősökért. A moziiparnak pedig ez (lenne) a lényege, hogy szórakoztassa a nézőt. Azért ne higgyük, hogy egy ilyen kaliberű alkotás nem látványos! A 3D-s párbajok, mikor a formálódó liga tagjai összemérik erejüket, hihetetlenül jók; a végső csata pedig az elképesztő ellenfelek megjelenése mellett sem vált olyanná, mint a Transformers 3 - vagyis gagyivá.  

SZPOJLER ITT 

Mindössze egyetlen dolog van, amit nem értek: Miért kell az anyahajónak repülnie? Nem elég nagy az óceán, hogy ott elbújjanak? Félnek a vihartól? Hát az fönt is van... Szóval ez a motívum egy kicsit túlzás, de azt hiszem, belefér. 

SZPOJLER VÉGE 

A forgatókönyvet alapvetően Zak Penn írta (A hihetetlen Hulk, Elektra, X2), Whedon pedig később alakította át saját szájíze szerint. A producerek közt találjuk a Vasembereket rendező Jon Favreaut, társproducerként és a vége felé önmagát alakítva pedig újból beugrik az elmaradhatatlan Stan Lee:) Egyetlen lényegesebb visszatérő szereplő Coulsonon kívül Pepper Potts, vagyis Gwyneth Paltrow, aki újfent nagyon cuki, kár, hogy nem szerepelt többet; Hulk első visszaváltozásánál pedig a biztonsági őr ismerős lehet pl. az eredeti Alienből, ő Harry Dean Stanton.  

Érdekességek: Az első Avengers-képregény 1963 szeptemberében jelent meg. Eredetileg öten voltak: Thor, Iron Man, Hulk, valamint az itt kimaradt Ant-Man és felesége, Wasp. A Marvel-univerzum rengeteg másik hőse is tagja volt a ligának, ám őket jogi akadályok miatt nem lehetett bevenni, mert a karaktereket másik stúdiók birtokolják (pl: Quicksilvert és Scarlet Witch-et, akik mutánsok [Fox], az ellenségek közül pedig Dr. Doomot [szintén a Foxé] és Green Goblint [Sony]). Viszont a készítők megígérték, hogy egy esetleges folytatásban megpróbálják őket szerepeltetni. (2016 végén már a harmadik Avengers-mozi jön, amiben benne van a Pókember, így a Sony-társulást sikerült tető alá hozni.) Az említett első képregényben Loki akciója hozza össze a csapatot, ahogy a filmben is. A Marvel-mozik terjesztési jogát nemrég megvásárolta a Disney a Paramounttól, ám az utóbbi stúdió még mindig részesedik a profitból és a logója feltűnik szinte minden Avengers-cuccon. A filmhez készült egy négy részes előzmény-képregény, valamint egy korlátozott kiadású, Black Widow Strikes című miniszéria és az Avengers Assemble, ami a filmben látható karakterek újabb közös kalandja. Készülőben volt egy videojáték, ám a fejlesztő THQ-t bezárták, ezért nem lett belőle semmi, de talán még a jövőben befejezhetik a fejlesztését. 

"Majdnem ez volt Budapesten is." 

Edward Norton visszatért volna Hulkként, ám elbocsátották, leginkább arra hivatkozva, hogy nem csapatjátékos - Norton képviselői ezt az állítást cáfolták. Az 1978 óta mindenütt a zöld óriást életre keltő testépítő/színész, Lou Ferrigno ezúttal is kapott egy aprócska szerepet: ő az átalakult Banner szinkronja:) Mark Ruffalo a harmadik "modern kori" Hulk, ám egyben az első, aki valóban eljátszhatta a figurát, az Avatarban használt rávetítő-technika segítségével - magyarul, a szörny úgy mozog, ahogyan ő, Ruffalo van az animáció alatt. Robert Downey Jr. figurája Black Sabbath-pólóban parádézik, AC/DC muzsikára lép be és egy kizárólag a forgatás számára elkészített, speciális Acura sportkocsit vezet, amiből egyetlen példány létezik. Elvileg a páncélzata is más, de nekem ez fel se tűnt:D Downey Jr. négy filmre szerződött a Marvellel, ebből három már megvan. Chris Hemsworth-nek a Thorhoz felszedett izomzat megtartásához nagy mértékben meg kellett változtatnia az étrendjét - saját bevallása szerint naponta kb. a saját súlyát fogyasztja el proteindús ételek formájában! Chris Evans-nek sokkal több jelenete volt, ám ezekből rengeteget kivágtak a három órás első verzióból - de a Captain America-rajongók megnézhetik majd ezeket a DVD-kiadáson, ahol összesen fél órányi kimaradt jelenetet csodálhatunk meg.

Hawkeye-nak nincs szuperereje (bár ezt vitatnám), Jeremy Rennernek ez tette szimpatikussá a karakterét. Scarlett Johansson azt nyilatkozta, hogy "(a Fekete Özvegy) nem csak egy szerelmi szál miatt van ott, vagy, hogy jól nézzen ki, hanem ő is fontos tag, ezért sosem éreztem úgy, hogy én vagyok a kötelező lány". A felkészülésről ezt mondta: "A Bosszúállókra rengeteget készültem a kaszkadőrcsapatunkkal, meg harcoltunk a többi színésszel, őrületes volt. Az időm nagy részében semmi mást nem csinálok, csak harcolok." Samuel L. Jackson saját forgatókönyvét ellopták és feltették az internetre, miután 2011 áprilisában véletlenül benne hagyták digitális formátumban egy nyomtató memóriájában. Nick Fury életre keltője kilenc filmre szerződött - eddig hatban volt benne. A színészek a hosszú együtt töltött idő alatt összehaverkodtak, úgyhogy ha olyan jelenetük volt, amiben mindenki egyszerre szerepelt, akkor utána együtt is mentek lazítani:) A Manhattan ostrománál megjelenő katonák mind hivatásos fegyveresek, a 391. Katonai Rendőr Zászlóalj tartalékosai. Az egyik főproducer, Kevin Feige azt mondta a készülő műről, hogy "szeretnénk a Transformers 3-ban látott áll-leelejtős látványosságot és méreteket meghaladni" - ez bőven sikerült. Joss Whedon így foglalta össze a Bosszúállókat: "Alapvetően ezek az emberek nem tartoznak össze és az egész film arról szól, hogy megtalálják magukat egy közösségben. És rájönnek, hogy onnantól fogva nem csak hogy összetartoznak, de nagyon is szükségük van egymásra." "Ezek a karakterek nem férnek meg egy csapatban, de még egy szobában se - és ez a család definíciója." A Bosszúállók 220 millió dollárból készült. A díszbemutatója április 11-én volt, a magyar premier tegnap, az amerikai viszont csak májusban lesz. Eddig valamivel több, mint 17 milliót hozott be, de ez az összeg csak nőni fog - a kritikusok egyelőre pozitívan reagáltak rá.  

Nekem és a barátaimnak (köztük szerzőtársamnak, Mozsárágyúnak és a Contagion-írásunkat elkövető SickRatnek) nagyon tetszett az Avengers. Akciódús, látványos, izgalmas, vicces és ami a lényeg: szórakoztató! Kis híján két és fél órás játékideje fel sem tűnik, annyira magával ragad ez a fantasztikus, futurisztikus technikával és ősi mágiával átitatott világ. Vasember-, Chris Hemsworth- és Scarlett Johansson-rajongóknak kötelező darab, de aki szereti a szuperhősös/képregényeken alapuló mozikat, az se hagyja ki! Ki merem jelenteni, hogy a 2012-es év eddigi legjobb filmje ez. 

Pontozás: 

imdb: 8.1 (4 év alatt 0,8.at esett.)

Szerintem: 5/5 (Újranézéssel talán még nőhet a pontszám.) 

Utólagos szerkesztés: Másodjára, angolul nézve is remek volt, az egyetlen gond vele az, hogy a poénok nagy része ekkorra már nem üt, vagy nem akkorát, mint először. Nagyon király, hogy az eredeti szinkronban ugyanúgy Budapestet mondanak annál az ominózus jelenetnél, és hogy a stáblista leges legvégén van még egy utolsó kis vicces pillanat. A pontszámot nem fogom feljebb vinni, de továbbra is fenntartom, hogy az Avengers kitűnő film, amit bárki élvezhet, függetlenül attól, hogy látta-e az előzményeket/ismeri-e a karaktereket korábbról. (2016-os megjegyzés: A folytatása viszont csak 3/5...)

Hírek: 

- 2011 végén megerősítették, hogy a Vasember 3-mal indul a Bosszúállók második szériája, így miután elkészülnek az elkövetkezendő Marvel-mozik (lásd lejjebb, Stan Lee-nél), akkor várhatjuk az Avengers 2-t, amit állítólag szintén Joss Whedon rendezhet. (És ahogy feljebb írtam, közepes minőségű lett...)

- Zak Penn írja a Karate kölyök 2 forgatókönyvét - az elsőt ki látta?:D 

- Stan Lee producerként és a karakterek kitalálójaként vesz részt az alábbi szuperhős-mozik készítésében: A csodálatos Pókember, Vasember 3, Doctor Strange, Nick Fury, Thor 2, Deadpool, Amerika Kapitány 2, valamint kizárólag kitalálóként az Ant-Manben. (Ezek közül 2016-ra csak az önálló Nick Fury-mozi nem készült el...)

- Robert Downey Jr. és Gwyneth Paltrow negyedszer is eljátsszák Tony Starkot és Pepper Potts-ot az Iron Man 3-ban. (Erről írtam azóta.)

- Hivatalosan még nem erősítették meg, hogy Chris Evans lesz-e másodszor is a Kapitány megformálója, de nagy valószínűséggel őt kérik majd fel. (Így is lett, erősen túlértékelt izé lett a Winter Soldierből, akit bővebben érdekel a véleményem róla, az keressen rá jobb oldalon!)

- Mark Ruffalo a bankrabló bűvészekhez csatlakozik a Now You See Me-ben. (2016-ra ennek már kijött a folytatása is.)

- Chris Hemsworth, Tom Hiddleston és Stellan Skarsgard visszatérnek a Thor 2-ben, Chris pedig Kristen Stewart partnere lesz a Hófehér és a Vadászban. (Mindkettőről született írás az elmúlt 4 évben.) 

- Scarlett Johansson következő munkája az Under the Skin névre hallgató sci-fi, amiben "egy űrlény emberi formában járja be Skóciát". Ezen felül Scarlett lesz Janet Leigh a Hitchcockban, ami a legendás rendező életéről szól, akit Anthony Hopkins testesít meg. 

- Jeremy Renner a Hansel and Gretel: Witch Hunters-ben alakítja a modern Jancsit, testvérét, Juliskát Gemma Arterton játssza majd:) (Ezt szintén láttam, az eddigiek közül az egyetlen, ami tetszett.)

- Samuel L. Jackson karaktere önálló mozit kap; a Nick Fury-ben Clark Gregg is visszatér.  

Holnap cinegore-os találkozó lesz Budapesten, ahol egy csomó horrort megnézünk (elvileg), ezekből majd egy ömlesztett írást fogok produkálni. Továbbra is várható még A három testőr 3D. 

Ja és még valami: tessék maradni a stáblista elején! Utólagos szerkesztés: Meg a végén is!

Szólj hozzá!

Címkék: szuperhős


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr1004477004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása