Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.04.13. 19:18 Tévésámán

Whip It (Hajrá Bliss!, 2009)

 

Hétfő este újfent nem volt semmi a tvben, úgyhogy arra gondoltam, letöltök valamit az általános filmlistámról. A választás a Hajrá Bliss!-re esett, aminek egyrészt nagy kedvencem, Ellen Page a főszereplője, másrészt ez Drew Barrymore első rendezése. Ezek mellett még annyit tudtam, hogy valami korizásról szól - de ennél sokkal-sokkal több:)

 

Texas-ban van egy apró városka, ahol nincs semmi érdekes. Itt él a 17 éves Bliss (Page) különös családjával: anyja (Marcia Gay Harden) a szépségversenyek megszállottja és egy letűnt kor erkölcseiben hisz; apja (Daniel Stern) egész nap meccseket néz és sörözik; kishúga pedig anyjukat utánozza. Hősnőnk egy kajáldában dolgozik legjobb barátnőjével (Alia Shawkat) és mindketten jobb életre vágynak, szeretnének pasit találni és elhúzni a városkából... Aztán egy napon Austinban járva Bliss megpillant egy csapat tetovált, rengeteg make-upot viselő görkoris csajt, akik szórólapokat osztogatnak - elolvasva a kis hirdetményt, úgy dönt, megnézi a Roller Derby-t, ahol csupa vad és szexi nő küzd egy elhagyatott raktárban felépített pályán egy különös, de rendkívül izgalmas játékban! Az az este pedig örökre megváltoztatja az életét, mert eldönti, hogy elmegy a válogatásra, hogy ő is beállhasson a játékba - és hamarosan a mindig vesztes Hurl Scouts (lefordíthatatlan szójáték) csapatban találja magát, immár Babe Ruthless-ként! Babe és csapattársai pedig egy idő után megunják, hogy mindenki packázik velük, ezért bekeményítenek - közben pedig Bliss életét tovább komplikálja a felbukkanó első szerelem, a szüleivel való összetűzés és lassan kezd kicsúszni a lába alól a talaj. Még szerencse, hogy görkori van rajta, így talán könnyebb lesz talpon maradnia;)

 

 

Igazából nem számítottam semmire, de már az elején volt pár jó poén és gyorsan kiderült, hogy remekül fogok szórakozni! Ez a film összetett: egyrészt egy kicsit hasonlít a Jéghercegnőre (csak egy kicsit!), mert az "én szeretném" és a "muszáj" összeütközéséről van szó benne; másrészt kicsit Juno - a szerelmi szála mindenképpen - és van benne egy hangyányi a tinifilmekből. Viszont (és itt jön Barrymore remek húzása) a játékidő többi részét egy izgalmas és látványos sport tölti ki, amiben benne vannak azok az elemek, amik miatt a Whip Itre mint sportfilmre is tekinthetünk. Tehát: izgalmas, laza, király, vicces, megható és tele van olyan dolgokkal, amikre kezdetben nem számítasz. Persze korántsem mentes a kliséktől, de sokszor a dolgok másként történnek benne, mint a hozzá hasonló alkotásokban - azért úgy a játékidő közepére már sejted, hogy na ez most így és így lesz és aligha lepődsz majd meg, ha tényleg.

 

 

Page megint egy zenekedvelő, az átlagtól eltérő lányt alakít, de ezúttal még az elnyomással is szembe kell néznie, hiszen nem csinálhatja azt, amit akar, csak ha hazudik. Cuki, jó szövege van és szerethető karakter, engem megnyert:) Marcia Gay Harden A ködhöz hasonlóan itt is remek, bár egy teljesen más alakítást láthatunk tőle - szerintem csak azért nem lett iszonyatosan nagy sztár, mert aligha mondható szépnek, viszont nagyon tehetséges! Daniel Sternt jó volt újra látni, hosszú évek után, ő is egy kedves figurát kelt életre. Alia Shawkattal találkoztam már a múltkor a The Runaways-ben, de ott annyira háttérben van, hogy szinte fel sem tűnik. Pedig nagyon aranyos csajnak látszik, olyan édes arca van:) Bliss szerelmét a vicces nevű Landon Pigg játssza, aki a valóságban is zenél (az elhangzó dalok közül kettőt ő írt/ad elő), de a srác egy olyan tipikus mai hűdevonzómindencsajőtakarja-gyerek, szóval nekem marhára ellenszenves volt.

 

 

A Hurl Scouts tagjai: Smashley Simpson - Drew Barrymore (a verekedős), Rosa Sparks - Eve (a kötelező néger), Maggie Mayhem - Kristen Wiig (Bliss "pótanyukája"), Bloody Holly - Zoe Bell (már csak amolyan mellékszereplő) és a süket Manson-nővérek (Rachel Piplica és Kristen Adolfi - róluk még lesz szó). Minden lány neve valamilyen szójáték, aki érti érti, aki nem, az tanuljon meg angolul!

A főellenfél, Iron Maven pedig Juliette Lewis - nagyon nagy választás erre a szerepre, mert ő alapból is kemény, szexi, laza csaj:) Kiemelném a versenyszervező-bemondót játszó Jimmy Fallont, aki rohadtjó szöveget lök és a játéka nagyon vicces; valamint meg kell még említenem Andrew Wilsont, ő a Hurl Scouts edzője, Razor - szintén kitűnően alakít, láthatóan az egyetlen karakter, aki ezt az egészet komolyan veszi. Barrymore a rendezés mellett a produceri feladatokat is ellátta, a forgatókönyvet pedig Shauna Cross írta saját regényéből (Derby Girl). Cross roller derby-játékos volt, az igazi Maggie Mayhem.

 

 

Néhány érdekesség: Hősnőnk neve azt jelenti: boldogság, gyönyörűség:) A 17 éves Bliss azt hazudja, hogy 22, Ellen Page pont ennyi idős volt a forgatás idején - Lewis karaktere pedig azt mondja magáról, hogy 36, és a színésznő valóban ennyi volt akkoriban. A vicces nevű Eulala Scheel, aki Marcia Gay Harden kisebbik lányát játssza, a valóságban is a színésznő gyermeke. A bemutatott csapatok közül kizárólag a Holy Rollers létezik. A Manson-nővéreket játszó Rachel Piplica és Kristen Adolfi tényleg roller derby-játékosok, és a Scouts-ot inspiráló Tough Cookies-ban játszanak - előbbi a valódi Iron Maven, utóbbit Krissy Krash-nek nevezik. Andrew Wilson már többször dolgozott együtt Barrymore-ral, de csak aprócska mellékszerepekben, egyébiránt ő rendezte Mozsárágyú egyik leginkább utált filmjét, a Wendell Baker-balhét. Befejezésül még egy poénos név: a Fight Attendants edzőjét alakító (egyébként szintén zenész) úriember művészneve Har Mar Superstar. Akit bővebben érdekel a Roller Derby világa, annak ajánlom a Rollergirls című 2006-os reality-showt.

 

 

A Whip it 15 millió dollárból készült, de csak 16 600 000-et hozott - viszont a kritikától csupa-csupa jót kapott! Egyetértek velük, nagyon jó film, csak ajánlani tudom! Aki pedig szeretné tudni, mit is jelent az eredeti cím, az nézze meg angolul, mert úgy kiderül!

 

Pontozás:

 

imdb: 6.9 (5 év alatt 0.1-et csökkent.)

 

Szerintem: 5/5 (Szívesen megnézném újra, de magyarul biztos, hogy nem tudják visszaadni a csapatok és a lányok neveinek szójátékait...) 

 

Hírek:

 

- Drew Barrymore producere lesz egy újabb Charlie Angyalainak - ez azonban már csak tévéfilmnek készül és ő nem is szerepel benne.

 

- Ellen Page következő mozija a Freeheld című dráma lesz - és most tudtam meg, hogy eredetileg ő lett volna a Jack and Diane-ben Jack, de mégse ő lesz - kár érte, hú de durva párosítás lett volna Juno Temple-lel:D

 

- Zoe Bell jelenleg a The Reapers című horroron dolgozik.

 

- Kristen Wiig az Így neveld a sárkányod 2-ben ismét szinkronizál.

 

- Juliette Lewis az A Single Shot című thrillerben játszik, a már említett Juno Temple-lel és William H. Macy-vel. (Ebből nem lett semmi.)

 

Ma éjjel végre adják a Darkness Falls-t a tévében (pont egy héttel azután, hogy meg akartam nézni), ezen kívül tegnap láttunk egy Lugosi Béláról szóló dokumentumfilmet, amit Mozsárágyú talán megír majd.

Szólj hozzá!

Címkék: sport vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr252823899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása