Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.01.18. 19:44 Tévésámán

Vigyázat, Vadnyugat! (E poi lo chiamarono il magnifico, 1972)

 

Még mindig vannak olyan Hill/Spencer-filmek, amiket nem láttam - viszont egyre inkább kezdem úgy gondolni, hogy amik tényleg jók, azokat már volt szerencsém megnézni, amiket pedig eddig még nem tekinthettem meg, azok utólag nem igazán tetszenek. (Azért akadnak kivételek e szabály alól.) Így voltam ezzel is, amiről nem tudtam semmit, és miután megnéztem, egyetlen szóval le tudnám írni: érdekes. Hogy ez jót, vagy rosszat jelent, arról majd a történet ismertetése után:

 

Négy régi cimbora, négy törvényen kívüli a haldokló Vadnyugaton egy utolsó nagy dobásra készül, csakhogy egyiküket, az Angolt magához szólítja a Teremtő. Így a három megmaradt jómadár, az erős és furmányos Bull (Gregory Walcott), az izgága és keresetlen stílusú Monkey (Dominic Barto), meg az állandóan Istent emlegető Prédikátor Joe (Harry Carey Jr.) visszahúzódnak elhunyt társuk erdei kunyhójába. Hamarosan váratlan látogatójuk érkezik: a fickó csupa modor, csupa illem, csupa tisztaság és ész, de nem tud lőni, nem ül lóra és még csak nem is rág dohányt! De miután kiderül róla, hogy az Angol fia, máris befogadják maguk közé. Az ifjú Tom (Terence Hill) ezek után apja végakaratának megfelelően elkezdi kitanulni a régi nyugati életstílust és közben szemet vet egy gyönyörű lányra (Yanti Somer) - viszont őt már kinézte magának a helyi Menő Jenő, Morton (Riccardo Pizutti). Vajon helyt tud állni egy ilyen ízig-vérig cowboy ellen egy angol nemes ifjú és elnyerheti a szépség szerelmét?

 

Ha elolvasod ezt, úgy gondolhatod: Na, hát ez nem is lehet olyan rossz! És nem az, de valami irgalmatlanul hosszú és fura. Az első egy órában szinte alig történik valami érdekes, nem is lehet eldönteni, hogy most egy komoly westernt vagy egy humoros spagettit nézünk-e? Aztán megtörténik a négy hős találkozása és innentől lesz valamennyire lebilincselő az események láncolata. A legkülönösebb az egészben az, hogy végülis nem Hill a főhős, csupán körötte zajlanak az események, sokkal inkább Walcott és Carey karakterei vannak a középpontban, a fiatal kékvérűnek pedig a tanulás meg a szerelem köti le az idejét. Az egyetlen igazán jelentős bunyóban kedvenc kék szemünket eléggé elgyepálják, nincs nagy lövöldözés sem, szinte semmi alig történik bármi.

 

 

De azért pozitívumok akadnak bőven (két óra alatt jóhogy:D). Először is van néhány remek poén, bár az igazán vicceseket elszórták a játékidő alatt, én olyan négy alkalommal tudtam rajta jóízűen nevetni. Másodszor, ott a tényleg nagyon szép Yanti Somer, aki keveset szerepel, de varázslatos a hatása (lásd a mellékelt fotót) - tök jól kiegészíti Hillt, mindkettejüknek vakítóan kék szeme van. Gregory Walcott marhajól alakít, ahogy Harry Carey Jr. is, ők nagy arcok:) Valamint érdekes volt látni Riccardo Pizuttit végre egy nagyobb, komolyabb szerepben.

 

A baj az, hogy e mű rettentően sokáig tart és nem igazán tesz azért, hogy fenntartsa a figyelmet. Ez azért gond, mert többször jön képi poén, ami az elkalandozó képzelet hatására esetleg kimarad. Néha történnek ostobaságok (Pl.: 1 hónapig tanul verekedni és 5 percig lőni, de az addig minden másnap megjelenő Morton akkor egy hónapig békén hagyja?) és valahogy az egészből hiányzik a cselekmény. Mert a lényege az, hogy hogyan lesz a finom külföldiből kemény legény - de akkor miért van akkora hangsúly az elején a három tanítómester bemutatására, miért nem vázolták fel látványosabban az átalakulást és miért nem történik semmi?:)

 

Néhány fontos dolog még: A rendező Enzo Barboni (alias E.B. Clucher), a zenét a de Angelis-fivérek szerezték. Gregory Walcott játszott anno a Plan 9 from Outer Space-ben, amit talán leghíresebb szerepének tartanak, és egy kis beugróra emiatt visszahívták az Ed Woodba is. Yanti Sommert láthattuk már egyszer Terence Hill oldalán, Az ördög jobb és bal keze 2-ben. A többször visszatérő fejvadászok közül az egyik az ...és megint dühbe jövünk!-ből az a pofa, aki a „Bunkó vagy Bugsy!”-t mondja:D Az E poi lo chiamarono il magnificot a Horvátországban található Plitvice-tóvidéken forgatták és van még egy hozzánk közeli aspektusa, nevezetesen John Bartha.

 

 

Ő látható a képen. Róla azt kell tudni, hogy Bartha János néven született 1920-ban Budapesten, és itthon játszott pl. az Állami áruházban - kitelepülése után pedig mellékszereplőként benne volt (a teljesség igénye nélkül) A Jó, a Rossz és a Csúfban (egy sheriffet játszott), A Rózsaszín Párducban (egy rendőrt alakított) valamint A sheriff és az idegenekben. Vagyis mind Hillel, mind Bud Spencerrel forgatott együtt, de szerepelhetett még közösen Clint Eastwooddal és Peter Sellers-szel is. Itt egyébként egy Jeremiás nevű csókát játszik, a nevére emlékszem, ahogy mondják, de pont akkor nem figyeltem oda, így látni nem láttam:)

 

Mit mondhatnék még? Barboni sajnos sokszor csinált jó ötletből nem olyan jó mozikat és még gyakrabban hülye ötletből unalmas filmeket - ez valahol a kettő között van, de még mindig ezerszer jobb, mint a Mr. Milliárd vagy Az angyalok is esznek babot. Aki szereti Terence Hillt és van türelme egy két órás alkotást végignézni, annak biztosan tetszeni fog, de az átlag Spencer-Hill-filmek kedvelőinek nem biztos.

 

Pontozás:

 

imdb: 6.5 (5 év alatt 0.2-t emelkedett.)

 

Szerintem: 3/5

 

Mostanság Ed, Edd 'n Eddy-t nézek újra, így nem nagyon marad kedvem/időm filmekre, de Mozsárágyú felvette nekem még múlt szombaton a Zseni az apámat, ezt valamikor a héten meg fogom tekinteni és írok róla - egyebet egyelőre nem tudok ígérni. Ajánlom jó szívvel mindenkinek a Bud Spencer-életrajzot: remek könyv, csak kár, hogy sok sajtóhiba van benne...

Szólj hozzá!

Címkék: western hill


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr482594013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása