Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.10.19. 18:33 Tévésámán

Halálosztó (Wishmaster, 1997)

 

A Wishmaster-szériáról legelőször a Fangoria hasábjain olvastam, és néha észrevettem, hogy a film+ adja  őket. Aztán ugye rám sózták a 2. részt dvdn, hogy nézzem meg, mennyire szar. Akkor még úgy gondoltam, nem volt ez olyan rossz, mint amilyennek leírták, volt benne potenciál, csak kihasználatlanul maradt. Éppen emiatt érdekelt, hogy mi volt az eredeti, első epizódban, vagyis miből lett az egyik, a baráti köröm által a legtöbbet szidott film. Semmit nem vártam tőle, de ahogy elindult a főcím, megjelent kiírva Wes Craven neve, utána Robert Englund, Kane Hodder és Tony Todd! Ezek után már viszont mosollyal az arcomon várakoztam, mert tudtam, hogy egy ilyen gárda a '90-es években NEM csinálhatott szart. A véleményemet később, most viszont pár szót a sztoriról:

 

Beaumont (Englund), a híres műgyűjtő óriási pénzt fizet egy hihetetlenül ritka ókori istenszoborért, ami azonban egy részeg munkás miatt szállítás közben lezuhan a daruról és egy ember (Ted Raimi:)) halálát okozva darabokra törik... A kikötőben rakodók egyike pedig szemfüles módon észrevesz egy hatalmas, csillogó ékkövet a szobor romjai közt, amit rögtön le is nyúl. A kő hamarosan a város legmenőbb becsüsénél dolgozó Alexhez (Tammy Lauren) kerül, aki kutató barátja "segítségével" kiszabadítja a belsejébe zárt, ősrégi, halhatatlan Dzsinnt (Andrew Divoff). A szörnyeteg mindenható, elpusztíthatatlan és a világra akarja szabadítani a Menny és a Pokol közti részben élő népét. Ehhez pedig mindössze Alexnek hármat kell kívánnia tőle...

 

 

Ez a film valami rohadtjó. Ilyennek kell lennie egy horrornak! Adott a valóságban semmiképpen nem létezhető, minden másik szereplőnél hatalmasabb főgonosz, aki remekül néz ki, mindenkit legyalul, aki az útjába kerül, és nem lehet csak úgy lenyomni. Mellette ott van a szép hősnő, akinek teljesen érthető motivációi vannak, abszolút kivívta a szimpátiámat és végig szurkoltam neki. És ott vannak a B-kategóriás horrorok nagyágyúi, Freddy Krueger, Jason Voorhees és Kampókéz életre keltői. A látvány undorító és félelmetes, lenyűgöző és igazi retro-hangulatot áraszt. Egy nagyszerű alapanyaghoz megfelelő mennyiségű pénzt és szakértelmet tettek hozzá, így a Halálosztó tökéletesen elfeledtette velem gyengécske folytatását. Miután megnéztem, rögtön sokkal szarabbnak találtam a kettőt, a különbség óriási mértékű...

 

 

A rendező az a Robert Kurtzman, aki az Alkonyattól pirkadatigot írta; a producer a már említett Wes Craven; a zenét Harry Manfredini szerezte; a mellékszereplők közt pedig megtalálhatjuk még Verne Troyert (ő az első stádiumban lévő Dzsinn) és George "Buck" Flowert is, aki a Kerge birkákat vetette papírra, valamint A Viharhegy óriásának egyik mutatványosát alakította (utóbbiról jelenleg is készül a bejegyzés, amit Mozsárágyúval közösen írunk). Kurtzmant egyébként láthatjuk egy rövid jelenetig, a végén ő az a pasi, akit egy zongora fejez le:P A kritikusok utálták a Wishmastert, de a legtöbb B-horrorral így tesznek, pláne az olyanokkal, mint ez, amit a műfaj rajongóinak készítettek egyfajta ajándékként:) 5 millió dollárból lett és 15 milliót hozott, a folytatásaival együttesen 4 részes sorozatból pedig ez az egyetlen, amit mozikban is vetítettek.

 

Aki látta a kettőt és nem tetszett neki (nyilván nem tetszett), annak ajánlom, hogy nézze meg, mennyivel jobb volt ez! Aki pedig szereti a régebbi, számítógépes effektektől mentes szörnyes horrort, annak is csak javasolni tudom a megnézését! Nekem nagyon tetszett!

 

Pontozás:

 

imdb: 5.7 (6 év alatt 0.5-öt emelkedett.)

 

Szerintem: 5/5

 

Hírek:

 

- Robert Kurtzman a filmezésnek már szinte minden ágát kipróbálta, jelenleg két készülő borzongatós film maszkmesteri csapatának tagja: az egyik a Motel III. (a kettőt se láttam, az egy brutális, de nem estem hasra tőle), a másik pedig a Jinn. (Na, ez vajon mi lehet, csak nem egy Halálosztó-klón?:P)

 

- Robert Englund az igencsak izgalmasnak ígérkező Inkubus démoni főszereplője lesz, valamint Kane Hoderrel és Doug "Pinhead" Bradley-vel együtt szerepel majd a misztikus Tamora Gamble-ben.

 

- Kane Hodder a fentebb említett filmen kívül a Sickle névre hallgató kaszás horror címszereplője lesz, valamint a Hallow Pointe-ban alakít majd egy vérfarkast - utóbbi filmben Leslie Easterbrookkal játszik együtt!

 

- Tony Todd a DC Universe Online-ban Darkseid hangját adja, valamint szerepel a Végső állomás 5-ben (még a harmadikat se láttam:D) és a Night of the Living Dead: Origins 3D-ben. Ezeken kívül állítólag rendezője, írója és főszereplője is lesz az Eerie, PA című thrillernek.

 

- Verne Troyer szintén videojátékban szinkronizált mostanság: az ő hangján szólal meg a nemrég megjelent Postal III. Krotchy-ja (na EZ durva lehet).

 

Ahogy írtam, dolgozunk A Viharhegy óriásán, hátra van még A mágia színe is. Tanulnom kéne, mert nemsokára lesz egy elég húzós vizsgám, meg több energiát kellene fektetnem a munkámba, de valahogy nem akaródzik. Fél éven át hajtottam, mostanában nem sok jó dolog történt velem és úgy pihennék egy kicsit... De ne aggódjon az a pár ember, aki olvas engem/minket, nem fogok elsüllyedni a posványban:)

Szólj hozzá!

Címkék: horror


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr772384210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása