Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.09.20. 23:59 Tévésámán

Kutyaütők (Screwed, 2000)

 

Ezt a filmet kizárólag Danny DeVito miatt szeretem és csak őmiatta érdemes megnézni.

 

Adott egy dúsgazdag, gonosz, fukar öregasszony (Elaine Stritch) és van neki egy komornyikja (Norm MacDonald), akit rabszolgasorban tart immár lassan 15 éve. Az említett inas, Willard, azonban most már nagyon vissza akar vágni a nyanyának, ezért ostoba haverjával (Dave Chapelle) elrabolják a nő szeretett, ronda kis kutyáját. A dög azonban kifog rajtuk, visszaszökik, és másnapra úgy tűnik, mintha magát Willardot rabolták volna el! Hőseink helyzetét tovább bonyolítja egy exbarátnő (Sarah Silverman), egy pénzéhes üzletember (Sherman Hemsley), egy kőkemény fakabát (Daniel Benzali), pár utcakölyök és egy őrült boncmester (DeVito). A tét pedig 5 millió dollár!

 

Ennyi alapján talán te is megnéznéd, azonban egy átlagos, altesti "humorral" operáló amcsi tucatvígjátékról van szó. Elsőre maga a történet elég fordulatos, ám a gusztustalansági faktor magasnak mondható és ez betesz az egésznek. MacDonald, Chapelle (aki Hapsi volt A fuszeklik fejedelmében) és Silverman mind stand-up komikusok, azonban színészként egyikük sem villog. Stritch megfelelően ellenszenvessé teszi a vén szipirtyót, de kedvelni senki se fogja, Hemsley pedig itt is ugyanazt az alakítást hozza, mint minden másik helyen, ahol feltűnik. Két embert kell kiemelnem: Daniel Benzanit és a már említett Danny DeVitot. Benzani sajátos külseje miatt folyton zsarukat vagy gengsztereket alakított eddigi pályafutása során és itt most az ő nyomozója, Dewey az egyetlen normális a társaságban. Megpróbál a szokásos módszerekkel utánajárni egy szokásosnak tűnő bűnténynek, de beleütközik a hülyeség falába, ami aztán szép lassan ráomlik.

 

 

DeVito karaktere pedig ennek szöges ellentéte. Szakmájából kifolyólag az általa életre keltett Grovert megvetik az emberek, ő azonban élvezi a munkáját, talán már túlságosan is. Egy kis mellékesért hajlandó elkövetni valami gazemberséget, de nem számol azzal, hogy az egyszerűnek látszó tervbe lépten-nyomon hibák csúsznak be - ráadásul elsősorban rajta kívülálló okokból. Emberünk pillanatok alatt kereszttűzben találja magát, mindenki az ő fejét akarja, pedig nem csinált (szinte) semmit - de nem olyan fából faragták, hogy egyhamar feladja, inkább harcol, szó szerint!

 

A rendezést és írást a Scott Alexander - Larry Karaszewski páros követte el. Érthetetlen, hogy ezek a fiúk hogy tudtak ilyet csinálni, mikor ők írták az Oscar-díjas Ed Woodot, az 1408-at és az Ember a Holdont is... A mellékszereplők közt ott van Ken Kirzinger (sajnos nem ismertem fel), az FvsJ Jasonje és szintén abból a filmből a sheriff-helyettest alakító, fura nevű pasas, Lochlyn Munro (őt viszont felismertem, csak nem jutott eszembe hol láttam).

 

Visszatérve a nagy egészre: A poénok 98%-a lapos, a szereplők közül csak az említett két remek színész figuráinak lehet szurkolni szívből, a szerelmi szálnak nevezhető akármi pedig annyira háttérbe szorul, hogy valójában nincs is. Tegyük hozzá, hogy már vagy harmadszorra néztem meg, ezért csökkent ennyit az értéke a szememben, valamint hogy már 10 éve készült, és mindkettőt fel lehet vonultatni a véleményem ellen. Viszont akkor említhetném a Jöttünk, láttunk 1-2-t, a Grumpy Old Ment vagy a Nekem 8-at, amiket sokkal többször láttam és régebbiek, így az előző érvek máris megdőlnek. Beleköthetnék még a cím fordításába, de ha megnézed, akkor rájössz, miért lett ez a magyar cím – ami egyébként sokkal kifejezőbb, mint az angol „Átbaszva”. A Kutyaütők 10 millió dollárból készült, kb. 7-et hozott vissza, a kritikai fogadtatásáról nem találtam semmit.

 

Röviden: A Not Another-kezdetű mozik szerelmeseinek tetszeni fog, a tucatvígjátékok és kaki-pisi humor kedvelői se csalódnak majd benne, DeVito rajongóinak pedig szerintem kötelező darab.

 

Pontozás:

 

imdb: 5.7 (6 év alatt 0.6-ot emelkedett.)

 

Szerintem: 2/5 (DeVito+Benzali)

 

Hírek:

 

- Norm MacDonaldot mostanság a Nagyfiúkban láthatjuk.

 

Érdekes hét lesz ez, az tuti. Hogy nézek-e majd filmeket, azt majd úgyis meglátjátok:)

1 komment

Címkék: krimi vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr22311479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mozsárágyú · http://transfesser.blog.hu 2010.09.21. 13:08:16

"de beleütközik a hülyeség falába, ami aztán szép lassan ráomlik." Ez igen költői lett, tetszik. És még annyit tennék hozzá, hogy...

...Hallja e szózatot föld, s ég! Boldog születésnapot kívánok a ma ünneplő Larry Hagmannek és Bill Murray-nek!!!!!!!!!
süti beállítások módosítása