Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.07.20. 17:14 Mozsárágyú

Nevem Sam (I Am Sam) 2001

     Aki a Beatlest szereti, rossz ember nem lehet.

     Főszereplőnk, Sam (Sean Penn) így következésképpen nagyon jó ember. Erről környezete is meg van győződve. Van egy kislánya, akit a híres dal után Lucy Diamondnak nevezett el (Dakota Fanning). Van rendes állása, lakása, jó barátai, segítőkész szomszédja (Dianne Wiest). Viszont korának megfelelő értelmi képességei nincsenek. Állítólag egy hétéves szintjén van, Lucy pedig épp mostanában tölti be a hetedik életévét, azaz lassan lehagyja apját okosság terén. De minden rendjén van így is, mármint viszonylag. Egészen addig, amíg a hatóság rájön, hogy mi a helyzet a kéttagú családdal.

     Samtől ideiglenesen elveszik Lucy-t, de ő nem adja fel, a legjobb ügyvédet keresi. A véletlennek köszönhetően egy menő ám idegileg labilis jogásznő, Rita Harrison (Michelle Pfeiffer) ingyen "vállalja" az ügyet. Eleinte idegesíti őt újdonsült ügyfele, de ahogy telik az idő, egyre okosabbnak és nagyon is jó apának látja Samet. Nem valami könnyű felkészülniük a végső tárgyalásra, a tét pedig természetesen Lucy, aki egy nagyon kedves nevelőanyához (Laura Dern) került időközben. A befejezést gyakorlatilag a nézőre bízzák, de mindenképpen van katarzis.


     Elsőre nézve nem valami jó ez a sztori, de a megvalósításon van a lényeg. A közreműködők nevéből is látható, hogy nem valami zámolyi búcsú-jellegű dologról van szó. Véleményem szerint tényleg beleadtak apait-anyait, a filmvilág által csak szuperlatívuszokkal jellemzett Dakota (ekkor annyi éves kábé, mint Lucy), korához képest valóban jó alakítást nyújtott. A főhős figurája nemcsak értelmi fogyatékos, de "autistaszerű" és elég kényszerbeteg is szerintem - Penn mindezt remekül összehangolva játszotta el.

     Helyenként már kissé túl érzelgős lesz a film, de nem fordul át a giccsbe. A bírósági jelenetekre üdítően hatnak a Sam és barátai által összehozott gegek. Összességében az aranyos jelzőt akaszthatnám erre az alkotásra. És hogy miért jó film igazából? Mert tele van Beatles-szel, igaz nem az eredeti verziókat halljuk, de azért ezek is jók. Sok utalás található Lennonékkal kapcsolatban, mivel Sam hatalmas rajongójuk, ezekre az apróságokra érdemes odafigyelni. Továbbá kiemelt szereplői a filmnek a különböző plüssállatkák is. Gyermeteg lelkecském csak úgy kacagott! :)

     Egy barátném mindig sír a filmen, de annyit elárulok, nem azért, mert oly borzasztó lenne.

u.i.:

A filmben elhangzott ez a dal is.

Szólj hozzá!

Címkék: dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr252164122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása