Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.07.14. 12:58 Tévésámán

A nagy ugrás (The Hudsucker Proxy, 1994)

 

Még gyerekként láttuk ezt a filmet több alkalommal is, és valahogy úgy maradt meg, hogy jó. De furcsa, mert a mondanivalójából, az eseményekből egy gyerek nem hinném, hogy sokat felfogna... Így, felnőtt fejjel nézve pedig egyes részeiben egészen ijesztő volt.

 

 

Az '50-es évek New Yorkjában a multimilliomos Waring Hudsucker (Charles Durning) egy vezetőségi ülés közben fogja magát és kiugrik a 44. emeletről. Senki sem tudja miért öli meg magát, de a könyörtelen cégvezetők tanácsa, élükön Mussburgerrel (Paul Newman) rögtön kidolgoz egy tervet, hogy csellel magukhoz ragadják a Hudsucker Iparvállalat óriási hatalmát. A ravasz üzletemberek terve, hogy egy idiótát ültetnek a vezérigazgatói székbe, a részvények árai lezuhannak, ők pedig felvásárolnak mindent! Norville (Tim Robbins) éppen kapóra jön. Emberünk egy nap alatt a levelezési osztályról a cég első emberének irodájába jut, ahol aztán különös stílusa és manipulálhatósága miatt Mussburgerék malmára hajtja a vizet... Azonban egy pergő nyelvű újságírónő (Jennifer Jason Leigh) felfedezi, hogy Norville nem is olyan hülye, mint amilyennek látszik - ezek után a Nő és a Férfi egymásba szeret és együtt próbálják meg legyőzni a tőzsdecápák konglomerátumát!

 

Ezt a sötét tónosú, de mégis vicces filmet a Coen-tesók rendezték és írták, kiegészülve az írásban segédkező Sam Raimivel. Még 1985-ben elkészítették a forgatókönyvet, de a mozgóképet majdnem 10 évvel később sikerült csak megcsinálni - pénz és hírnév akadálya volt:) Aki bármelyik Coen-filmet látta, annak van fogalma Ethan és Joel rendezéseiről, ehhez jön hozzá Raimi mesteri fekete humora, valamint Paul Newman és az általam igencsak kedvelt Tim Robbins nagyszerű játéka! A mellékszereplők közt ott van Bruce Campbell, Peter Gallagher, Anna Nicole Smith, Steve Buscemi és csak hangjában John Goodman is.

 

Az imdbn írták, hogy ez a mű egyes jeleneteiben mennyire hasonlít a Brazilra, és valóban így van. Leginkább a levelezési osztály olyan, mintha maga Terry Gilliam tervezte volna. Az indító öngyilkossági jelenet szerintem nagyon ijesztőre sikeredett, és még borzongatóbbá teszi, hogy Waring Hudsucker halálát a valóság ihlette. 1975-ben Eli M. Black, wall streeti pénzember cége összeomlása és egy kirobbanóban lévő megvesztegetési botrány elől menekült az örök vadászmezőkre, kivetve magát a new yorki Pan Am épület 44. emeletéről. További érdekesség, hogy A nagy ugrás hatalmasat bukott a jegypénztáraknál - 25 millió dolláros költségvetésével csak valamivel több, mint 2 milliót hozott vissza... Állítólag a készítés ennél még többe, 40 millióba került, a bukta így még nagyobb lett:) A kritikusoktól jót és rosszat is kapott, de összesítésben leszerepelt.

 

 

Most, sokadszorra látva azt kell mondjam rá, hogy kissé unalmas, és talán túl hosszú. A látványvilág nagyon eredeti, a színészek is jók, de a történet nem túl izgalmas, az események közt nincs igazán nagy fordulat. Viszont a meseszerű részek (merthogy sok olyan van benne) bájossá és szerethetővé teszik. Nem hűdejó film, de mégse olyan rossz, egyszer meg lehet nézni, már csak Paul Newman miatt is.

 

Pontozás:

 

imdb: 7.4 (6 év alatt 0.1-et csökkent.)

 

Szerintem: 4/5 (Ennél kevesebbet azért nem akarok adni rá.)

 

Hírek:

 

- Tim Robbins-t legközelebb a jövőre elkészülő Green Lanternben láthatjuk majd. (Ami szerintem a "kitűnő" főszereplő-választás miatt megbukik.) [A jós szólt belőlem, a Zöld Lámpás tényleg megbukott, akit érdekelnek a részletek, az keressen rá a róla szóló cikkre!]

 

- Az idős "órásmestert", Moses-t alakító Bill Cobbs-nál fedeztem fel egy érdekes filmet, a forgatás végén járó The Arcadian című sci-fit, amiben Lance Henriksen lesz a főszereplő. (Sajnos a sztoriról semmit nem tudok, de a címe mindenképpen figyelemfelkeltő.)

 

- Bruce Campbell a már említett Gonosz Halott 4. részében lesz főhős, valamint a madarak azt

csicsergik, hogy a The Gatekeeper nevű, jelenleg is készülő horrorban is benne van, Lea Thompson és John Goodman oldalán. Emellett Ash legendás életre keltője rendezői babérokra is tör: 2011-ben érkezik a Bruce vs. Frankenstein című ijesztgetős-paródia!:) [Az Evil Deadnek végül nem lett negyedik felvonása, helyette egy rendkívül véres, de nagyon sikeres újrázást készítettek hozzá.]

 

- Sam Raimi (aki egyébként a Hudsuckerben felbukkan valahol egy rövid jelenetben) producere lesz a Warcraft (!!!) című filmnek, valamint folyamatban van egy újabb Némó kapitány és Az Árnyék újrája is. [A Warcraft-film elkészült, sok pénzt hoz majd be, de én nem fogom megnézni.]

 

- John Goodman hamarosan ismét a melegszívű szőrmók, Sully hangja lesz a Szörny Rt. 2-ben. [Vagyis a Szörny Egyetemben, amit még mindig nem láttam...]

Szólj hozzá!

Címkék: szatíra


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr742151190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása