Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.02.23. 11:09 Tévésámán

Brazil (1985) - 2. születésnapi ünnepi bejegyzés:)

Először az "1001 film amit látnod kell mielőtt meghalsz" című könyvben találkoztam vele, mind a címe, mind a leírt történet nagyon érdekessé tette számomra. Aztán az "500 film amit látnod kell mielőtt meghalsz"-ban is benne volt, ekkor azt gondoltam, hát ezt tényleg látnom kell! Ez az a film, ami miatt elindítottam ezt a weboldalt 2008-ban, ez az, amit szerintem mindenkinek látnia kellene!

Egy alternatív XX. században, egy nem működő totalitárius rendszerben, az egyszerű életre vágyó hivatalnok, Sam Lowry (Jonathan Pryce) álmaiban fényes páncélú angyal-lovagként harcol gyönyörű szerelméért (Kim Greist) mindenféle ocsmány lény ellen. A valóságban azonban plasztikai sebészet-mániás anyja (Katherine Helmond) és annak baráti köre irritálja, főnöke (Ian Holm) minden apróságot vele végeztet el, lakása pedig hibásan működő automaták és a fal mögött hörgő csövek halmaza.

Egy napon aztán hiba kerül a hivatal gépezetébe és a terrorizmussal vádolt Tuttle (Robert de Niro) helyett a szegénynegyedben nyomorgó Buttle-t viszik el az Információ Begyűjtés katonái. A hirtelen történt "baleset" miatt Samnek újabb fölösleges dolgokat kell elvégeznie, azonban eközben megpillantja a lányt az álmából a valóságban! Innentől pedig kezdetét veszi a hajsza, mert hősünk minden áron meg akarja találni álmai asszonyát, még ha ehhez szabályokat is kell felrúgnia, egész hivatalokat romba döntenie vagy hatalmas szamurájokat legyőznie.

Milyen ijesztő és mégis mennyire vicces ez a diszfunkcionális rendszer, ahol az állami cégen kívül dolgozó fűtésszerelő terrorista, az ételek leginkább zöld pacsmagra hasonlítanak és az idősödő, gazdag nőknek csak elveszett szépségük visszaszerzése számít - mindegy, mi az ára. Igazából nagyon nehéz írásban visszaadni, hogy mennyi minden van a Brazilban: A vidám dalocska, ami a főcímet is adta, amit mindenki hümmög, dudorászik vagy rádióban hallgat a játékidő alatt; a mindent behálózó csövek; az elképesztő bürokratikus dolgok (a raboknak saját maguknak kell fizetniük önnön elfogásukért, kihallgatásukért és esetenként kivégzésükért); a furcsa járművek és a szerelem óriási ereje.

Terry Gilliam annak idején megvívta a maga csatáit ezért a munkájáért, mert a Universal nagyon megvágta a filmjét és sokáig bemutatni se voltak hajlandóak. A rendező mindenféle gerilla-akciókkal érte el végül, hogy moziba kerüljön és úgy, ahogyan ő akarta. Nem csak a stúdió vezetőivel voltak gondjai, hanem a színészekkel is; Kim Greistet például nagyon nem kedvelte, de Niro pedig egy idő után marhára idegesítette, szóval úgy tűnik nehéz dolog Terry Gilliamnek lenni:)

Egyébiránt szerintem Greist nagyon szép nő volt ekkortájt (a Manhunterben is láthatjuk, később pedig a Véndögségben), Jonathan Pryce fantasztikus, de Niro pedig vicces. Mellettük van még a félelmetes munkát végző Jack alakítója, Michael Palin (egy újabb Monty Python-tag), valamint a plasztikai sebész bőrébe bújó Jim Broadbent és az őrültnek tűnő Bob Hoskins. Az éttermes és a temetéses részben a pincér ismerős lehet a Nászéjszaka kísértetekkelből, ő Brian Pringle, aki abban a nagyothalló és részeges inast játszotta. Maga Gilliam szintén látható pár pillanatra, ő a rejtélyes cigarettázó pasas Mrs. Buttle házánál, akibe Sam beleütközik. Érdekesség még, hogy Sam munkatársát, Harvey Lime-ot a film egyik írója, Charles McKeown keltette életre és hogy majdnem mindegyik szereplő benne volt a rendező korábbi Időbanditák című filmjében, aminek egyébként a Brazil az eszmebeli folytatása.

Három verziója létezik: Az eredeti 142 perces rendezői, a stúdió 136 perces verziója és van egy 96 perces tv-változata. Európában ez a mozgókép nagy sikereket ért el, az USA-ban nem, mára viszont már kult-pozícióba került. Fontos még megemlíteni, hogy Orwell 1984-e egyértelmű forrásként szolgált, cikkem tárgya pedig később olyan műveket inspirált (elsősorban látványilag), mint az Elveszett gyerekek városa vagy A nagy ugrás.

A készítését és az utóéletét egy könyvben foglalta össze Jack Matthews, a mű címe: The Battle of Brazil és 1987-ben jelent meg. Egy évvel később pedig hazánkban is bemutatták a filmet.

Ismét hangsúlyozom, hogy nem lehet írásban visszaadni ezt a remek alkotást, LÁTNI KELL! NÉZZÉTEK MEG!

imdb.com felhasználói szerint: 8.0/10  

Szerintem: 6/5

Hírek:

- Robert de Niro producere is lesz a készülő Apádra vejedre vagy nemtommidre ütök következő epizódjának. Ezen kívül felbukkan Robert Rodriguez Machete-jében és egy elég érdekes című alkotásban, az Another Bullshit Night in Suck City-ben (szabad fordításban: Megint egy szar éjszaka Vesztesfalván).

- Úgy tűnik, hogy Ian Holm nem játszik A babóban, amit Peter Jackson rendez - érdekes...

- Jim Broadbent ismét felbukkan a Harry Potter utolsó részében.

Végezetül Ary Barroso 1939-es örökzöldje, a film címadó dala, ezúttal Django Reinhardt előadásában:

Szólj hozzá!

Címkék: sci fi bekategorizálhatatlan


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr21783281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása