Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2008.07.02. 17:57 Tévésámán

Spawn (Spawn - Az ivadék, 1997)

Újfent egy képregény- és szuperhős-mozi. Todd McFarlane találta ki a Pokolivadékot, akinek kalandjait rövid ideig magyarul is élvezhettük, bár csak 16 szám jelent meg belőle.

A képregényt nem ismerőknek annyit kell tudniuk, hogy Spawn egy démonszerű teremtmény, aki életében ember volt, a CIA bérgyilkosa, de hatalom-mániás főnöke megöleti, hogy a Pokol megkaphassa és fegyverré alakíthassa. Az egykori bérgyilkos, akit emberként Al Simmons-nak hívtak, szörnyű fizikai és mágikus erőkkel rendelkezik, a testét borító szimbióta ruha és köpeny pedig külön élőlények, akik őt szolgálják. Spawn a néger hősök nem túl nagy csoportját erősíti, Amerikában ma is nagyon nagy sikernek örvend, akit pedig érdekel, az megveheti az összes eddigi kiadott részt könyvbe foglalva, sajnos elég borsos áron (ezért nem vettem meg én se), angolul. A film elrugaszkodik a képregénytől. A sztori kb. ennyi:

Jason Wynn (Martin Sheen), a CIA A-6 különleges ügyosztályának vezetője alkut köt a Pokol földi képviselőjével, a Bohóccal (John Leguizamo fantasztikus alakításában): Malebolgia, az ördög (eredeti hangja a Hollywoodban "hang-istenként" tisztelt Frank Welker) Wynnek adja a Földet, cserébe annak el kell indítania az Apokalipszist egy pusztító biológiai fegyverrel. És még kell egy tökéletes gyilkológép is, aki vezetheti Malebolgia seregét. Erre a feladatra nézik ki Simmons-t, akinek ezért kell meghalnia. Visszatérhet a Földre, imádott asszonyához, Wandához (Theresa Randle), ha eladja a lelkét - amit meg is tesz. 5 év telik el, mialatt hősünk az Alvilágban senyved, majd egyszer csak újra az élők közt találja magát. Ráadásul nyakán van a Bohóc, Wanda pedig feleségül ment Al egykori legjobb barátjához, Terry-hez (D.B. Sweeney). Démoni főszereplőnk megpróbál új életet kezdeni, bosszút állni gyilkosain és megakadályozni az Armageddon eljövetelét. Segítségre csak Spaztől, a kiskutyájától; Zacktől (Miko Hughes), egy utcakölyöktől és Cogliostrotól (Nicol Williamson), az 500 éves bérgyilkostól számíthat. De elég ennyi a Pokol, Wynn és az összes ördögi harcos ellen?

Adott egy kurvajó sztori, egy rakás remek karakter, és feltehetőleg nem kevés lóvé. New Line-ék mit csinálnak? Rábízzák egy elsőfilmes rendezőre, ismeretlen színészeket dobnak bele és húzónévnek a nagyszerű Leguizamot meg Martin Sheent teszik hozzá. Mit kaptunk ebből?

Itt van nekünk Michael Jai White, akit azóta se láttam sehol. [Közben felbukkant a TDKR-ben.] Ő kapta a főhős szerepét, és nem jó. A képen látható maszkos Spawn remek lett, de maszk nélkül nagyon béna. Elcseszték a szemét, és igaz, hogy a képregényben eredetileg van orra, de azt később elveszti és úgy sokkal jobban néz ki/nézett volna ki itt. Viszont a köpenyét gyakorlatilag lespórolják, pedig  nagyon fontos, a láncok se olyanok, amilyeneknek lenniük kellene, szóval a főhős nem igazán jó. Plusz White a film egy részében hörög, a többiben normálisan beszél, és semmi ráció nincs benne, hogy mikor miért vagy miért nem.

John Leguizamoért viszont érdemes megnézni ezt a mozit. A maszkmesterek nagyszerű munkát végezve alakították át a 173 centis színészt törpévé, de neki nemcsak a külseje jó, a szövegei is tetszenek, és az egész játéka  nagyon-nagyon profi, mintha egyenesen a képregényből jött volna ki:) Az egyetlen dolog, ami nem volt olyan jó benne, az a gyors beszéde, ami miatt sokszor érthetetlen, amit mond - viszont magyarban Gesztesi Károly szinkronja kitűnően illik hozzá. A Violatorrá átalakulás hihető lett, bár maga a szörny elég bután fest, a képregényben valahogy ijesztőbb, gyorsabb és intelligensebb (pl. tud dumálni). Sheen Wynnje egész elviselhető lett, külsőben, beszédben is jól eltalálták. Viszont jó lenne tudni, hogy az eredetileg néger Terry miért lett fehér? De egyébként Sweeney se olyan rossz. Érdekes még Cogliostro, akiről a magyarul megjelent részekben nem derül ki, hogy honnan tud mindent és hogy kicsoda, itt felépítettek neki egy karaktert, még egy kis harcba is belevitték. [Az angol nyelvű comics jóval későbbi számaiban aztán hatalmas fordulat köthető hozzá.]

A többiek szót se érdemelnek, bár a figurák érdekesek. A valós sztoriban egy Chapel nevű pasi öli meg Alt, itt belőle egy Priest nevű csaj lett. Felbukkan (észrevehetetlenül) Angela, Sam és Twitch is.

Összesítésben:

1. Ha semmit nem tudunk a képregényről, akkor egy közepes akciófilmet kapunk, amiben a vizuális effektekre nagyon rámentek, az akciók nem túl ütősek, viszont az egész élvezhető.

2. Ha viszont tudjuk ki Spawn, és miket vitt véghez, akkor Az ivadék csalódás lesz. Bár a hősök kinézete jó, de a tetteik és maga a Pokolivadék nem lettek elég valósak, elég képregény-hűek.

Viszont mivel már jó sokszor láttam, elmondhatom, hogy a hibák nem olyan feltűnőek, a magyar szinkron nagyrészt jobb az eredetinél, bár White igazi hangja odaillőbb a szinkronnál.

Néhány érdekesség:

 - John Leguizamo 2 millió dollárt kapott a Bohóc eljátszásáért (szerintem megérdemelte).

 - Michael Jai White volt az első választás a Mortal Kombat 2. Jaxének életre keltésére, de ezért a szerepért nem vállalta.

 - Nicol Williamson azóta se szerepelt más filmben.

 - Frank Welker már 567 alkalommal adta a hangját valakihez/valamihez, pl. ő volt Shao Kahn és Goro a Mortal Kombat 3 játékban.

 - A képregényben gyakran megjelenő 3 tv-bemondóból 2 szerepel, bár csak az egyik hangja hallatszik.

 - A temetős részbeli három huligánból az egyik Todd McFarlane, Spawn alkotója.

imdb.com felhasználói szerint: 5.2/10 (8 év alatt 0.5-öt növekedett.)

Szerintem: 3/5  - Lehetett volna jobb is, vagy csinálhatnának egy rendes folytatást.

Hogy mikor jövök legközelebb, azt nem tudom. Itt pedig most egy kulisszák mögötti felvételt nézhettek meg, amiből kiderül, hogy a főszereplőnek fogalma nem volt róla, kit is játszik el:D

A videót levették.

4 komment

Címkék: szuperhős


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr88549971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VVega · https://debugme.eu/ 2008.07.03. 18:19:48

Csak a végét láttam és hát a végső összecsapást vagy mit....konkrétan végigröhögtem. Mai szemmel nagyon ótvar szarnak néznek ki a trükkök.

dzsoni szánsájn · http://www.halfps.blog.hu 2008.07.10. 12:13:52

annó nekem bejött, a képregény pedig rohadtul jó..
már jó ideje akarják folytatni a filmet, ha jól emlékszem most egy 2010-es dátumot mondtak..

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.07.14. 13:09:39

Néha el-elolvasgatok egy képregényt belőle, van amelyik tetszik, van amelyik nem. A film egy gyenge közepes

Gubb 2012.08.12. 10:00:14

Egyetértek: gyenge film, leggyengébb pontja a Michael Bay-satílusú alpári humor, de a történet is össze van csapva.
süti beállítások módosítása