Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2014.10.19. 22:49 Tévésámán

Up On The Roof (2013)

up-on-the-roof-002.jpg

Nagyon bírom Maisie Williams-et – vagyis Arya Starkot a Trónok Harcából. Bár mindenki ismeri az arcát, a nevét még nem, de érdemes lesz megjegyezni, hogy hívják, mert hamarosan úgy érzem, még ismertebbé válhat! [Aki szeretne meggyőződni Maisie tehetségéről, de nem érdekli a Trónok Harca, az nézze meg a The Secret of Crickley Hall című angol mini-sorozatot, ami egyben érdekes, borzongató horror is!] Szóval Ms. Williams eddig a sorozatok mellett csak rövidfilmekben, meg a már kitárgyalt Heatstroke-ban bukkant fel eddig, úgyhogy ha egy-egy rövidfilmje elérhetővé válik, akkor megpróbálom megnézni. 

Az Up On The Roof (magyarul Fenn a tetőn) egy kiskamasz fiúról, Marcus-ról (Michael Matias) szól, aki úgy próbál meg elvonulni hányattatott sorsa és a kegyetlen valóság elől, hogy felköltözik egy elhagyatott épület tetejére. Vele lóg a hasonló korú Trish (M.W.), aki hol lekezelően, hol kedvesen bánik vele. Ám a fiú békés kis világát veszély fenyegeti a kortársai képében – vajon mi fog történni? 

Egy ilyen kis volumenű alkotásnál lehetetlenség spoilerek nélkül cikket készíteni, szóval kénytelen vagyok belemenni a részletekbe…

Ha a művészi képsorokat nem számítjuk, akkor ennyi történik: Fiú és lány találkoznak. Lány flegmán elküldi a fiút kajáért/pénzért/tamponért. Fiúról kiderül, hogy nem hajléktalan, de elég rossz körülmények közt kellene élnie. Az utcán fiatalokból álló banda, egyikük „beleköt” a srácba. Fiú visszaér a tetőre, jól érzik magukat a lánnyal, aztán jön a banda, a vezetőjük megveri a főhőst, a lány velük megy, a fiú lefekszik aludni. Másnap felkel és elindul a nagyvilágba egy elhagyatott sínpár mentén… 

Viszont az egészet lehet tágabban értelmezni. A fiú fekete, a lány fehér, a banda tagjai nagyobb gyerekekből állnak és mind feketék, kivéve a besúgót, aki fehér. A bandavezér megverte a lányt, lehet, hogy a vérzés sem menzesz, hanem belső sérülés? Láthatjuk a külvárosi szegénységben tengődő gyerekek sínylődését, a kilátástalanságot és hogy Marcus-t, az egyetlent, aki tényleg ki akar törni, visszarántják a mocsokba. A főszereplőt ezen kívül elhagyta az anyja, gyakorlatilag nincs senkije és semmije, csak Trish. És most jön az, ami számomra egyáltalán nem derült ki a filmből: A lány mindkét oldal felé nyitott és valószínűleg a többiek féltékenyek Marcus-ra, mert ő több figyelmet kap Trish-től. Vagyis az ifjú hősre a „szerelem” hozza a bajt… Lehet, hogy velem van a gond, amiért ez nem esett le számomra, de még ha ezen túllépek, akkor sincs szinte semmi, ami miatt érdemes lenne látni az Up On The Roofot. Ugyanis a kivitelezés miatt semmitmondó, hiába lehet ráhúzni ezeket a mondanivalókat, ha azok igazából nincsenek benne, a nyitott szálak nyitva maradnak és a katarzis is elmarad…

1413735609752.jpg

Hogy mi volt az író Anthony Attah (kis sorozatok kis mellékalakja) szándéka, azt elfedi a balladai homály. Arra vonatkozóan, hogy az egyébként kizárólag rövidfilmek készítésével foglalkozó Nour Wazzi rendezőnő milyen szándékkal csinálta meg ezt az egészet, csak egyetlen válasz létezik: Pénzt akart. Egyetlen kis információmorzsát találtam a neten, az viszont arra utal, hogy elég sok támogatást sikerült összeszednie különböző pályázatok/ösztöndíjak segítségével, majd ezt a semmilyen sztorit felrakta Maisie jelenleg jól futó szekerére és így próbálta meg eladni. Hogy sikerült-e, arról dunsztom sincs, de idézném az imdbn található egyetlen felhasználói elemzést róla: 

alvinruler írta: „A neten néztem meg ezt a filmet és elvesztegettem 17 percet az életemből, amit sosem kapok vissza. Ezt a rövidfilmet kínszenvedés nézni. A karakterek unalmasak és egysíkúak. Rengeteg probléma van ezzel a filmmel. Olyan sok pénzt szereztek hozzá és mégis szar lett. [Ez volt itt az információmorzsa a pénzről.] A sztori kissé ostoba. Nour Wazzi szerint a hajléktalan gyerekek mellőzéséről szól. De rohadtul téved. Érthetetlen, hogy Maisie Williams mit keres itt. Csak azért van, hogy a világ felfigyeljen erre a rövidfilmre. Ez a mű egy szar sztorit és úgymond „epikus” képeket akar eladni. El tudod képzelni, hogy egy pokémon-epizód jobb legyen egy rövidfilmnél? Ez a film új negatív rekordot állított fel. Aki itt színészkedést keres, az olyan, mint aki színészkedést keres a pornóban. Nem akarok szpojlerezni. Az Up On The Roof arculcsapás a filmművészet számára.” 

Vannak pontok, amikben egyetértek, de az alapvető gondom inkább az, hogy ez semmiről se szól. Mondhatott volna sokat, azonban egy vázlat maradt, amire aztán a nézőnek kell megkomponálnia a tanulság képét. Azért aki akarja, adjon neki egy esélyt, végülis alig 17 perces, egy kávészünetnyi idő alatt meg lehet nézni. 

Pontozás: 

imdb: 5.9 (Valakinek mégiscsak nagyon tetszhetett.) (3 év alatt 1.4-et zuhant!

Szerintem: 3/5 (A Maisie-részek tökéletesek benne, a többi viszont korántsem az.) 

Utólagos szerkesztés: Az utóbbi években jelentős tapasztalatot szereztem arra nézve, hogy az angol tévé milyen hihetetlenül pofátlan módon nyomja minden egyes hozzá köthető alkotásba a propagandát, így utólag már teljesen érthető, hogy mi itt a lényeg. Az Up on the Roofot utólag megszépíti a Regardez, ami mindennek a legalja. Nagyon haragszom Maisie-re, hogy ilyen szennyekhez adja a nevét, és ezért tulajdonképpen létjogosultságot ad nekik...

Hírek: 

- Maisie Williams-nek az ötödik Game of Thrones-évad mellett három újabb alkotása elkészült már, ezekből kettőt filmfesztiválokon be is mutattak. Az egyik a Gold, ami egy tini lányról szól, aki profi tájfutó, készül a nagy versenyére, ám éppen akkor bukkan fel az életében egy férfi, akit korábban még sosem látott és kiderül róla, hogy az igazi apja. Az ennél sokkal érdekesebbnek látszódó The Falling a ’60-as években játszódik egy bentlakásos leányiskolában, ahol különös kórság üti fel a fejét: a diákok sorozatosan elájulnak tőle… Valamint megerősített hírek szerint az immár jó két éve előkészítési fázisban lévő The Devil And The Deep Blue Sea főszerepét is ő kapta – erről nem sok dolgot lehet tudni, korábban azonban Chloë Grace Moretz-é volt a karakter. (Mind a három elkészült és láttam őket, írtam is róluk cikkeket a blogra.)

A jövő héten szabadságon leszek, így várható legalább egy vagy még több írás hamarosan!

Szólj hozzá!

Címkék: dráma rövidfilm


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr976809179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása