Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2013.08.15. 00:39 Tévésámán

Stoker (Vonzások, 2013)

stoker_ver3.jpg

Stoker: angol szó, jelenthet kazánfűtőt, piszkavasat, fütőberendezést, tengerészeti mérnököt, tandembiciklivel közlekedő egyént vagy akár pipatisztító bigyót; de ha ezt a szót meglátva nem a Drakulát író Bram Stoker neve ugrik be, akkor ne is olvass tovább!

Így kell érdekessé tenni valamit, egy király, figyelemfelkeltő, hatásvadász címmel, ami ráadásul jelen esetben egyértelműen utal az erdélyi vérszívó grófra, pedig ebben a mozgóképben nincsenek vámpírok. Mégis, pusztán a cím már elég volt ahhoz, hogy tudjam, ezt látni kell, ebben meg csak megerősített a poszter, amelyen Dr. Chase Meridian, Alice és Adrian Veidt néztek rám - a gyengébbek kedvéért Nicole Kidman, Mia Wasikowska és Matthew Goode. Szó szerint fogalmam sem volt, hogy mit fogok látni és talán ez is közrejátszott abban, hogy mennyire tetszett, de erről majd később, először lássuk a sztorit:

STOKER-4.jpeg

A gazdag Richard Stoker rejtélyes balesetben meghal, magára hagyva feleségét, Evey-t (Kidman) és lányát, Indiát (Wasikowska). Azonban a ház nem sokáig marad nőuralom alatt, mert hirtelen feltűnik a semmiből Charlie (Goode), Richard öccse, akit egyikük sem ismer, ám különös ellenállhatatlanságával hamar elnyeri az idősebb nő szívét. India viszont nehezebb eset, végig tudja, hogy Charlie rejteget valamit és minden alkalmat megragad, hogy kiderítse, mit. Miközben a lány sorban fedi fel az egyre rémisztőbb titkokat, lassan megtalálja valódi önmagát is - ami talán mindegyik rémség közül a legrosszabb!

Stoker_Mia-Wasikowska-black-dress-shoes-mid_Image-credit-Fox-Searchlight-Pictures.jpg

"Nem mi választjuk meg, hogy mivé leszünk." 

Ez a film baromi izgalmas. Az elején azon agyal mindenki, beleértve a nézőket és a szereplőket, hogy kicsoda Charlie? Fantasy-re beállt agyammal rögtön elkezdtem gyártani a fantasztikusnál fantasztikusabb elméleteket, amiknek jó táptalajt adott, hogy Indiának van egy különleges adottsága: az érzékszervei erősebbek, mint másnak, jobban lát, jobban hall. Szóval úgy a 45. percig áthatja a mozit a rejtély és a misztikum, amiktől már egy egyszerű pillantás vagy bármely mozdulat gyanússá válik; aztán az említett időpont körül profán módon a néző képébe vágják a valóságot. Csalódás? Egyáltalán nem, sőt, innentől indul be igazán a cselekmény, amikor fertőző betegségként terjed végig a hősökön az elfajzott szándék és az abból fakadó elfajzott cselekedetek sora. Az eredeti Oldboy-jal megérdemelten hírnevet szerző Chan-wook Park első angol nyelvű alkotásában szinte minden ötödik percben csavarint egyet a történet szálain, így sosem tudhatjuk, hová lyukadunk ki. Az elképesztően erős színekkel operáló látványvilág és a rendkívüli módon felépített jelenetek folyamatosan erősítik a feszültségérzetet a nézőben, sokszor csak meglepődve pislogtam, hogy "mi a...?", máskor meg elképedve bámultam, hogy "aztakurva...". Az egyik legemlékezetesebb rész a zongora-párbaj, amivel gyakorlatilag össze lehetne foglalni a Stoker lényegét: sejtjük, de nem vagyunk biztosak benne, aztán egy váratlan dolog észhez térít minket, megmutatja azt, amitől a legjobban tartottunk - és az az igazság! 

nicole-kidman-mia-wasikowska-stoker-sundance-portraits-22.jpg

Mia Wasikowska az Alice Csodaországban óta a kosztümös filmek új, koronázatlan hercegnője lett, talán egyedi szépségének köszönhetően, és nagyon tetszett a játéka meg a külseje is. Nicole Kidman felett már eljárt az idő, szerintem őt kizárólag azért halmozzák el még mindig szerepekkel, mert ő Nicole Kidman... Matthew Goode viszont megint fantasztikus teljesítményt nyújtott a negatív főhősként, ahogy anno a Watchmenben, és pillanatok alatt elfelejtettem az Ozymandias-karakterét, ahogy átalakult Charlie-vá. A többiek csak mellékalakokként veszik körbe a három fő figurát, de akad köztük két ismerős arc: Ralph Brown (a sheriff, az Alien 3 gyengeelméjű börtöntisztje) és Lucas Till (a srác, aki piszkálja Indiát, X-Men: Az elsőkből Havok); a forgatókönyvet pedig nem más írta, mint Wentworth "Szökés" Miller, akit a tetovált hátú rab-alakítása óta csupa felejthető szerepben láthattunk. A producerek közt ott találjuk Millert, Ridley Scottot és a nemrég elhunyt Tony Scottot. 

Stoker-_-Mia-Wasikowska-and-Matthew-Goode.jpg

Érdekességek: Ez Miller első forgatókönyve, amit egy előzménnyel együtt írt meg Ted Foulke álnéven, a kész munka 2010-ben felkerült a Hollywoodi Feketelistára, ami a legjobb, meg nem valósult szkripteket tartalmazza. A Drakula inspirációul szolgált, de Hitchcock mester egyik műve, A gyanú árnyékában hatott rá legjobban, amire több utalás történik. Állítólag az író már alapvetően Goode-ot képzelte el Charlie-ként. A végén a stáblista visszafelé megy, fentről lefelé. Egy vicces név a stábból: Harmony Korine (Mr. Feldman) - ez egy férfi, akit Harmóniának hívnak:) (És amúgy "filmrendező".) A Stoker 12 millió dollárból készült és alig valamivel többet hozott vissza, a kritikusoktól elsősorban pozitív véleményeket kapott, de nem csak azt. 

ST-SS-R066-55.jpg

A Sucker Punch óta nem akadt olyan film, mint ez, amiről egy kép és a címe alapján már tudtam, hogy meg kell nézni, aztán pedig úgy keltem föl a képernyő elől, hogy "aztarohadt, mekkora volt!" Szóval ajánlom mindenkinek, főleg azoknak, akik szeretik a csavaros thrillereket és a borzongást! (Meg kevés Hitchcockot láttak...) Ja és még valami: Ilyen ostoba magyar címet miért kellett adni? A Kick-Ass 2 is maradhatott Kick-Ass 2, akkor itt miért volt muszáj a figyelemfelkeltő, érdekes Stokert lecserélni arra, hogy "Vonzások"? 

Pontozás: 

imdb: 6.8 (4 év alatt 0.2-t csökkent.)

Szerintem: 6/5 (Alig várom, hogy újra láthassam, bár másodszorra már biztos nem üt akkorát.) 

Hírek: 

- Mia Wasikowska négy különböző műfajú filmben játszik fontosabb szerepet az elkövetkezendőkben: The Double (vígjáték egy doppelgängerről), Bovaryné (kosztümös dráma), Carol (leszbis dráma Cate Blanchettel) és Crimson Peak (Guillermo del Toro rendezi, Lovecraft műve alapján, horror). 

- Nicole Kidman kelti életre Grace Kelly-t a Grace of Monacoban (hát...) és szerepet kapott a Ron Burgundy 2-ben. Valamint ő lesz a női főhőse a Before I Go To Sleep című thrillernek: "A főszereplőnő egy baleset miatt minden reggel úgy ébred fel, hogy nem emlékszik az előző napi történésekre. Egy nap új, rémisztő igazságokra döbben rá, amik miatt kénytelen megkérdőjelezni a körülötte lévő embereket." További szereplők: Mark Strong és Colin Firth, a producerek egyike Tony Scott (volt). 

- Matthew Goode-ot a Magik névre hallgató fantasy-animációs filmben szinkronhangként hallhatjuk. 

- Lucas Till az X-Men: Az eljövendő múlt napjaiban ismét Havok bőrébe bújik, aztán két horrort erősít: a Wolves-t és a The Curse of Downers Grove-ot. (Az elsőt láttam és írtam róla.)

- Ridley Scott pénzeli a Pompeii tv-sorozatot (fura, ebből most lesz egy mozifilm...), a Prometheus 2-t (vajon ezt ki fogja megnézni?) meg az Exodus-t (a bibliai történet, rendezi is), plusz részt vesz a készülőben lévő még cím nélküli Szárnyas fejvadász-projektben.

Jövő héten jön a Kick-Ass 2, ezt tutira megnézem, addig pedig valószínűleg a G.I. Joe 2 is sorra kerül.

Szólj hozzá!

Címkék: thriller


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr15461359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása