Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.09.17. 13:14 Tévésámán

Winter of Frozen Dreams (2009)

wofd.poster.jpg

Tegnap megnéztem az utolsó kiválasztott Thora Birch-mozit, ám nagy sajnálatomra a tök jó címmel bíró Winter of Frozen Dreams nem horror, hanem egy megtörtént esetet feldolgozó dráma. 

1977-ben járunk. Barbara (T.B.) egy sokak által lenézett munkával keresi a kenyerét - prostituált a jól menő helyi "masszázsszalonban". Karácsonykor a lány felhívja a fiúját, Jerry-t (Brendan Sexton III), hogy segítségre van szüksége, merthogy talált egy hullát a lakásában... A srác másnap elmeséli a rendőrségen, hogy hogyan ásták el a halottat a hóban és ezek után a nyugdíj előtt álló Lulling nyomozó (Keith Carradine) veszi kezébe az ügyet. A tényállás ugyanis nem egyértelmű, még a nyilvánvaló körülmények ellenére sem. Vajon ki ölte meg Harry Berge-öt (Dan Moran)? 

barbara1.jpg

A film Karl Harter 1990-ben kiadott könyve alapján készült, aminek ugyanez a címe. A mű a valóságban is megtörtént gyilkossággal foglalkozik, ami a '70-es évek végén megrázta Amerikát, mivel ennek a tárgyalását közvetítették először élőben. Már az első percben kiderül, hogy a nőt elítélik, ezért nem árulok el nagy titkot, ha megmondom, hogy az igazi Barbara Hoffmann (lásd a képet) már 32 éve börtönben ül Harry Berge megöléséért - ám rajta kívül volt még egy áldozat, és ez igazából az ő története. 

Nehéz szpojlermentesen írni a dologról, de megpróbálom. Bár rögtön a kezdésnél megtudjuk az ítéletet, mégis érdekes, hogy vajon mi történt azon az estén? Ki, hogyan és miért oltotta ki a szerencsétlen férfi életét? Mint már mondtam, nem horrorról van szó, ez a film egy tragikus, végülis egyoldalú szerelem története. Nagyon át tudom érezni Jerry helyzetét, mert a "párja" csalfa és hazug, mint az exem. Nincsenek valódi érzelmei, hidegen hagyja, hogy a másik ember mit érez és a fiúja mégis szereti őt, mégis mindent megtesz neki, és áltatja magát azzal, hogy biztosan jobb lesz majd. Egy idő után már nem is az érdekelt, hogy ki a gyilkos vagy hogy miért tette, hanem az, hogy kicsoda igazából Barbara?

thora17.jpg

Thora Birch kitűnő, de sajnos hiába hirdetik vele a filmet, valójában csak másod- vagy harmadrangú szerepet kapott. Viszont baromijól néz ki fekete hajjal... A többiek közül a legjobb azt hiszem Dan Moran, akit visszaemlékezésekben láthatunk - Harry (talán a valódi Harry is) szintén elhitte, hogy jobb lehet neki, de nem így alakult. Az író-rendező Eric Mandelbaum, aki csupán négy mozi munkálataiban vett részt a mai napig, az egyik producernek pedig elég vicces neve van: Milka Stanisic:) 

Érdekességek: Birch-ről tudni kell, hogy a szülei fénykorukban pornószínészek voltak. Az apuka, Jack, pedig ellátogatott erre a forgatásra, ahol ő és a rendező felváltva instruálták és biztatták Thorát meg a stricit alakító Dean Winters-t, hogy hogyan játsszák el a szexjelenetet, amit ráadásként kamerahiba miatt 14 alkalommal kellett felvenni. Elég bizarr helyzet, nem? A Winter of Frozen Dreams 1 millió dollárból készült, ám csak alig több mint 8000-et hozott vissza. Kritikai fogadtatásáról nem tudok. 

Lassú folyású, érdekes, de rendkívül eseménytelen film ez, amit leginkább csak Thora Birch rajongóinak ajánlok. Ő nagyon jó benne, de minden más már kevésbé... 

Pontozás: 

imdb: 4.8 (4 év alatt 0.2-t emelkedett.)

Szerintem: 2/5 (A hölgy és az ügy miatt.) 

Hírek: 

- Keith Carradine a legújabb bérgyilkosos akciójáték, a Hitman: Absolution egyik szinkronhangja lesz. 

Talán most ráállok a szavazásban meghirdetett filmekre, ám van még két legendás néma horror, Az Operaház Fantomja és a Nosferatu, amik szintén váratnak magukra. Vagy ezek következnek, vagy a voksolás tulajdonképpeni győztese, A falu, vagy valami egészen más... (Azóta mind a háromról írtam már.)

Szólj hozzá!

Címkék: dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr134783271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása