Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.05.01. 20:22 Tévésámán

Rövidzárlat (Short Circuit, 1986)

Gyerekkorom egyik kedvence ez, hiszen mindig oda voltam a robotokért:) Most megnéztem újra és bár a látványvilága még ma is megállja helyét, meg aranyos mozi, de már korántsem olyan szórakoztató... Mert mind felnövünk ugye, változik az ízlésünk, stb. Na, de akkor térjünk a tárgyra: 

A Nova laboratórium az új évezred mechanikus harcosait fejleszti. Ezek a fantasztikus gépek óriási pusztító erőt képviselnek, ugyanakkor finom, precíz, apró műveletek végrehajtására is alkalmasak. Éppen a bemutatójukat tartják, amikor a közelgő vihar miatt egy villám belecsap a generátorba és az arra kapcsolódó Ötös robot (Tim Blaney mozgatta és szólaltatta meg) váratlanul öntudatra ébred! Az immár élő gépnek a világ egy csodás, megismerni való helynek tűnik, így kiszabadul a laborból és felfedezőútra indul, amiben segítségére lesz egy csinos büfésnő, Stephanie (Ally Sheedy). Ám a fejesek, akik súlyos pénzeket invesztáltak az Ötös létrehozásába, nem akarják, hogy szabad legyen, ezért mindent elkövetnek, hogy elfogják. Talán ha sikerül a fő programozót (Steve Guttenberg) meggyőznie a robotnak, hogy él, akkor ő esetleg segíthet rajta. Vajon mi lesz a kedves fémlény sorsa: szétszerelik vagy szabad - és boldog - lehet? 

Ez a családi sci-fi az E.T. hátán mászott fel, ugyanakkor benne van a "robot is csak ember"-motívum, amit a Star Wars-ban, az Alien 4-ben vagy később a WALL-E-ben láthatunk. (Egyébként az utóbbi cuki kis sárga szemét-rakodót éppen a Short Circuit ihlette.) Az egész Rövidzárlat a nagyszerűen megépített főhős fémvállain nyugszik, semmiféle panasz nem lehet rá, még így 16 évvel a bemutató után sem. Ahogy azt már sokszor említettem, egy valóságos filmbeli kreatúra, akit tényleg felépítettek/megalkottak sokkal jobban helytáll még 2012-ben is, mint egy számítógéppel rajzolt akármi. Éppen ezért sosem fogom tudni félelmetesnek találni a Legenda vagyok zombijait, ám annál inkább irtózom majd mindig is A holtak napja járkáló hulláitól, de ezt a felsorolást a végtelenségig lehetne folytatni, inkább vissza a filmünkhöz: A történettel nincs baj, csupán gyerekes, butuska, ám ennek ellenére igen sokat lövöldöznek és robbantgatnak benne, ami elég különös egy családi filmben. Azért emlékszem, hogy gyerekként mennyire tetszett, így biztos vagyok benne, hogy a kisebbek (főleg a fiúk) megtalálhatják benne a szórakozást. 

Térjünk rá a színészekre: Kellett valami, ami becsalja a nézőket a filmszínházakba, ezért szerződtették az akkoriban igazi hollywoodi csillagnak számító Steve Guttenberget és mellé "rosszfiúnak" Rendőrakadémiabeli ellenlábasát, G.W. Bailey-t. Ally Sheedy aranyos, de nem valami tehetséges; a programozó úr haverját alakító Fisher Stevens pedig egyenesen idegesítő; de ezeket megbocsátom, a nosztalgia miatt. Egyeseknek még Austin Pendleton, a Nova feje is ismerős lehet, pl. a Kelekótya karácsony című rémdrámából:D A rendezéssel azt a John Badhamet bízták meg, aki többek közt a Szombat esti lázat hozta tető alá - ennek nyilvánvaló jele, amikor az Ötös ezt nézi a tévében, majd erre táncol Stephanie-val. A címszereplőt mozgató és megszólaltató Tim Blaney-ről azt kell tudni, hogy elsősorban báb-mester, ám gyakran szinkronizál is, a lánctalpas robot melletti legismertebb szerepe a Men In Black Frankje (a kutya).  

Érdekességek: Az ötlet akkor pattant ki a készítők fejéből, amikor legyártottak egy oktatóvideót iskolák számára, amiben egy robot szerepelt és ez nagyon tetszett a fiataloknak. Ezek után megvizsgáltak egy-két olyan mozit, amiben a főbb szereplők közt voltak robotok (pl. a már említett Csillagok Háborúját), majd eldöntötték, hogy realisztikus módon közelítik meg az "élő robot"-jelenséget - vagyis feltették a kérdést, hogy vajon miként reagálna egy hétköznapi ember egy ilyen lénnyel való találkozásra? Furcsa módon viszont sötét tónusú sci-fi/thrillernek szánták, amiben az Ötös lett volna a gonosz, de az átírások után végülis komédia vált belőle - még szerencsére:) Az egész forgatás alapvetően olcsónak számított, a trükköket a lehető legegyszerűbben oldották meg, hogy minél több pénz maradjon a címszereplő megalkotására. Az Ötöst Syd Mead, a Szárnyas fejvadász és a Tron látványtervezője álmodta és alkotta meg, a hangját pedig azért a mozgatásért felelős Blaney-re bízták, mert így a színészek a helyszínen tudtak reagálni a dialógusaira, ezért természetesebben tudtak együttműködni a modellel. A legtöbb trükk, amit az Ötös végrehajt, valami nagyon egyszerű optikai megoldással jött létre: a könyveket például egy levegőt fújó csővel lapozták, az "érmét" (amit fel-le dobál) pedig damillal mozgatták. Ezek az effektek nem csak olcsóak, de látványosak is lettek:) Amikor Stephanie-t megrohanják a tévések, a kamera mögött maga a rendező látható. Készült Short Circuit-játék a korabeli platformokra (ennek a borítója látható plakátként az írásom elején), valamint a film zenéjét BMI Music Awarddal jutalmazták. Végül egy vicces név a mellékszereplők közül: Marguerite Happy (Boldog Margaréta), ő volt a bárpultos. A Rövidzárlat készítési költségei ismeretlenek, viszont több mint 40 millió dollárt hozott be és még a kritikusok is kedvelték.  

Nekem elsősorban a nosztalgia miatt tetszik, így felnőtt fejjel kissé hosszú és unalmas, de a gyerekes szülőknek bátran ajánlom, a lurkók biztosan kedvelik majd! 

Pontozás:

imdb: 6.6 (4 év alatt 0.3-at emelkedett.)

Szerintem: 5/5 (Csak mert régen nagyon tetszett.) 

Hírek: 

- A Rövidzárlatnak készült egy folytatása, ezt valószínűleg a jövő héten adják majd, úgyhogy nagy valószínűséggel megnézem. Azonban meg kell említenem, hogy még 1989-ben megírták a harmadik rész forgatókönyvét, ami a mai napig fiókban maradt. A sztori jelenleg a Dimension Films tulajdona, állítólag már dolgoznak rajta, de az is lehet, hogy nem folytatás, hanem újra lesz belőle - ha egyszer legyártják... 

- Austin Pendleton az Omphalos című sci-fiben játszik legközelebb, ami egy detektívről szól, aki egy gyilkossági ügyben azzal szembesül, hogy az áldozat ő maga. Ezek után kiderül, hogy több "másolata" létezik és nem mind barátságosak - szerintem jól hangzik.

Szólj hozzá!

Címkék: vígjáték sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr94482902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása