Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.01.18. 12:52 Tévésámán

A végső megoldás: Halál (Alien 3, 1992)

Megint itt vagyok, megint egy folytatással, ami megint egy Alien-rész:D 1979 és 1986 után 1992-ben jött az újabb epizód a Nyolcadik Utas történetében - ekkor páran talán arra számítottak, hogy megint valami nagy durranás lesz, másokban meg felmerülhetett, hogy vajon hány bőrt lehet még lehúzni egy olyan lényről, aminek nincs is bőre, hanem kitinpáncél védi... Az Alien 3 kicsit izzadtságszagú, kicsit összedobált jellegű, korántsem indokolt folytatás, de a bővebb véleményemet majd később, előbb pár szót a történetről:

A hibernált állapotban lévő Ripley-re (Sigourney Weaver) megint rátalál valaki, ezúttal egy csapat elítélt a Fury 161-es bolygón, ahová a bátor hősnő mentőkabinja lezuhan. A becsapódásban Hicks és Newt meghalnak, a magára maradt Ellennek pedig meg kell próbálnia beilleszkednie a börtön lakói közé, amíg a Weyland-Yutani emberei érte jönnek. Ám ez korántsem egyszerű, mivel ezek a férfiak évek óta nem láttak nőt, ráadásul többségük erőszaktevő, gyilkos vagy még rosszabb. De talán mégsem ők jelentik a legnagyobb veszélyt, hanem egy új, eddig még sosem látott Alien és valami, ami még ennél is rosszabb. Vajon hogyan élheti túl Ripley ezt a kalandot - ha egyáltalán sikerül neki?

Őszinte legyek? Nem akarok sokat dumálni erről, mert szerintem ez a legbénább része a sorozatnak. Az Alien önmagában is nagyon jól megállja a helyét a horror/thrillerek közt, némi sci-fivel keverve; az Aliens a tudományos-fantasztikus akciómozik közt foglal el előkelő helyet; az Alien 3 viszont csak egy kissé felnagyított másolata az indító résznek. Ott mi is volt? Hét ember és egy cica, bezárva valahová, ahonnan nem tudnak kimenni, velük utazik egy gyilkos és félhetnek egymástól is. Itt pedig: Huszonöt férfi és egy nő, bezárva valahová, ahonnan nem tudnak kijutni, van velük egy gyilkos és egymástól is félhetnek. Az egyetlen különbség az, hogy most Ripley "érzelmesebb" oldalát mutatják be nekünk, némi vallásos felhanggal vegyítve. Azért akadnak még benne jó dolgok, például Sigourney Weaver nagyon jól néz ki, az elítéltek bunkóságán lehet röhögni és az Alien is elég ronda - már amennyit megmutatnak belőle, de teljes alakban mégse néz ki olyan királyul.

A mellékszereplők közül kiemelkedik Charles Dance (pl. A postamester) és Charles S. Dutton (a House-ban Foreman apja), de ismertebb arc még Pete Postlethwaithe, Lance Henriksen is beugrik egy jelenet erejéig, a 85-ös elítéltet pedig az a Ralph Brown játsza, aki a Baljós Árnyakban Amidala királynő hajójának pilótája. Az Alient most először Tom Woodruff Jr. effektmester keltette életre, Weaver társproducerként is közreműködött, a rendező pedig a Hetedikkel és a Harcosok klubjával elhíresült David Fincher volt.

Érdekességek: Legalább hat különböző forgatókönyvet írtak e mozihoz, Fincher pedig a negyedik rendező volt, akit felkértek - ez az első rendezése. Hét millió dollár már a felvételek kezdete előtt elment olyan díszletekre, amiket fel sem használtak. A forgatás úgy indult meg, hogy még nem volt kész a szkript, aztán három hónapra le is állt, amíg átírták a sztorit. A végső megoldás: Halál több mint egy évet töltött a vágószobában, ráadásul a Fox stúdió a rendező megkérdezése és bevonása nélkül vágta meg az anyagot - kontárságukat tükrözi az is, hogy megjelentettek egy teaser trailert, ami szerint a cselekmény a Földön játszódik... Fincher emiatt elzárkózott a műtől, még az utómunkálatok előtt kilépett és vissza se ment többet. A 2004-es Alien Kvadrológia dvd-kollekció megjelenésekor se volt hajlandó segíteni egy hosszabb változat összerakásában, pedig akkor már fűt-fát ígértek neki. Az Assembly Cutnak nevezett alternatív verzió mégis megszületett, ez harminc perccel hosszabb a mozisnál, tartalmaz pár visszaállított/hosszabb jelenetet és a mozis változatból kihagyott történeti mellékszálakat is.

Az indításnál a 20th Century Fox jellegzetes nyitózenéje átmegy az Alien-zenébe, ami elég hátborzongató hatást kelt. Az események elvileg csak napokkal/hetekkel az előző film történései után következnek be. Ez az első része a szériának, amiben elhangzik A Cég neve, eddig csak feliratok utaltak rá. Az első epizódba tervezett szexjelenetet itt pótolták, bár nem mutatják - újabb hasonlóság A nyolcadik utas: a Halállal. Newt holttestét egy Carrie Hennre hasonlító életnagyságú babával helyettesítették. A kutya pofáján a karmolás-nyomokat úgy csinálták, hogy leborotválták a szőrét a megfelelő a helyeken. A lezuhant mentőkabint felemelő daru makett, a hajó maga pedig egy átalakított X-szárnyú vadászgép modellje. Az ólomöntöde nagy része kartonpapírból készült. A vallási hasonlat a következő: Ripley a hibernálókamrában olyan, mint egy romolhatatlan szent üvegkoporsóban. Már kétszer sikeresen legyőzte az őt bemocskolni akaró gonoszt; ám amikor mégis kudarcot vall, a szent helyként értelmezhető Sulaco kiveti magából - ez pedig a száműzetés a Paradicsomból.

Készítettek egy szétrobbant mellkasú Hicks-replikát, amit fel akartak használni, ám mikor ezt Michael Biehn megtudta, megfenyegette a stúdiót, hogy bepereli őket, ha így tesznek. Aztán mégiscsak fizettek neki, hogy az azonosítási jelenetben megmutathassák a képét - ezért az egyetlen képért több pénzt kapott mint a teljes Aliens-ért... Lance Henriksen csak a hangja a szétroncsolt Bishopnak, a figura maga egy rendkívül élethű mechanikus báb. Weaver annak ellenére tök jól néz ki, hogy a fél szeme az első negyedórában vörös, aztán leborotválják a haját - amikor még nem kopasz, akkor valahogy sokkal jobban áll neki az a haj, ami az előzőben rosszul mutatott a fején, sőt, még fiatalabbnak is tűnik. A forgatás szüneteiben parókát viselt, mert az akkor kétéves kislányának nem tetszett tar fejjel:)

Eredetileg Ripley-t bele se akarták tenni az új epizódba, mert túl sokat kellett volna fizetni Weavernek, ő pedig úgy érezte, hogy az előző filmen történt változtatások miatt karaktere háttértörténetét nem ismerhették meg eléggé a nézők, így beleegyezett, hogy kimarad. De végül a Fox vezetői úgy döntöttek, mégiscsak kell, hiszen ő az egyetlen túlélő, a kapocs a folytatások között. Weaver 5 és fél millió dollárt kapott, plusz a teljes bevételből is járt neki százalék. Mikor Fincher megkérdezte őt, nem zavarja-e, hogy le kellett vágni a haját, azt mondta poénból, hogy "Nem izgat, amíg több pénzt kapok!". Amikor azonban a forgatás leállt, visszanőtt a hölgy haja, a szerződése szerint pedig negyvenezer dollár járt volna neki, ha újból kopasszá akarják tenni - ezt a pénzt a producerek úgy spórolták meg, hogy tizenhatezerért készítettek egy rendkívül részletes skalp-maszkot, amit aztán felvittek a színésznő fejére. Az emlékezetes vascső-Alienfej szekvenciát felülről betiltották, ám a direktort ez nem tartotta vissza, ő maga filmezte le Weavert és ezt láthatjuk a kész alkotásban. Egy vicces név a stáblistáról: Deobia Oparei - egy férfi, az első áldozatok közt lévő Arthur életre keltője.

"Ez a mifene"-rovat, avagy kutyából nem lesz gyilkos kétméteres bogár

(A képen a címszereplő és a rendező.) Az itteni szörnyeteget ismét H. R. Giger tervezte: mind a négy végtagját használja futáshoz, nincsenek a hátán az ikonikus csőszerű képződmények és hangsúlyosabbak az ajkai. A Tom Woodruff Jr. számára készített jelmez rugalmas és strapabíró volt, hogy lehetővé tegye a négykézláb mászást. A trükkmester kobakja a lény nyakában volt, mert az Alien-fejet telepakolták a száj mozgatásához szükséges szerkezetekkel. Készült egy gépesített bestia-fej a közeli felvételekhez, néhány jelenetben pedig egy kék háttér előtt felvett, pálcákkal mozgatott bábot láthatunk. Terveztek és legyártottak egy Királynő-arcmászót, de végül ez kimaradt.

A végső megoldás: Halál 65 millió dollárból készült, kis híján 160 milliót hozott vissza. Vegyes fogadtatásban részesült a kritikusoktól, a negatív vélemények főleg az elődeivel való összehasonlítás miatt érték. Készült belőle egy regény (ismét Alan Dean Foster műve), egy három részes képregény-minisorozat és kétféle videojáték, különböző platformokra.

Összesítésben az Alien 3 az Alien nem túl jó kópiája. Akadnak benne király részek, de a teljes egész több dologban is sántít, mindenképpen a legrosszabb része az eddigi négyesnek.

Pontozás:

imdb: 6.4 (4 év alatt 0.1-et emelkedett.)

Szerintem: 3/5

Hírek:

- David Fincher rendezte a nemrég külföldön már bemutatott A tetovált lányt; jelenleg pedig egy új Verne-adaptáción, a 20,000 Leagues Under the Sea: Captain Nemon dolgozik. (Előbbit láttam, írtam róla.)

- Charles Dance szinkronizál a Justin and the Knights of Valourben, a hamarosan érkező Underworld 4-ben láthatjuk is. (Utóbbiról szintén írtam már.)

- Ralph Brown két jónak ígérkező filmben is szerepet kapott; az egyik a Stoker, a másik a Jack the Giant Killer - akit bővebben érdekel e két mű, ugorjon fel az imdb oldalára, vagy üsse be a címeket az itteni keresőbe idézőjelben! (Az elsőről szintén született azóta bejegyzés.)

Ja és még valami: Akinek van FEM3 csatornája, az ma este ki ne hagyja A láncot (ami valójában Black Snake Moan, de mindegy...)!

3 komment

Címkék: horror sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr683573551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

L'Angelus 2012.10.02. 13:46:57

Ez elképesztő, mekkora pocsék szeméthalmaz film! Ho- mégis hogy az úristenbe lehet ezt az első kettőhöz mérni? Sehol nincs azokhoz képest: egy átlagos gagyi film+ késő esti horrortúra! Istenem, kik írták ezt?! Finchnernek is csak azért bocsátok meg, mert ez volt a legelső rendezése.

Tévésámán · http://transfesser.blog.hu/ 2012.10.03. 10:37:50

@L'Angelus: Örülök hogy végre valaki más is hozzám hasonló véleménnyel van róla:)

Gubb 2012.10.04. 09:08:13

Akkor újabb örömhír. Nekem nem ennyire lesújtó a véleményem az Alien3-ról, abban azonban egyetértek, hogy egészen középszerű az előző két részhez képest, túl sok értelme nem volt elkészíteni.
süti beállítások módosítása