Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.11.05. 21:15 Tévésámán

Battle Royale 2: A megtorlás (Batoru rowaiaru II: Chinkonka, 2003)

Egyáltalán nem voltam kíváncsi erre a filmre, pláne úgy, hogy szerintem már az előzménye se adja vissza Takami Kósun könyvét, viszont a cinegore-nak kellett az írás róla. Hát most rosszul járnak, mert a Battle Royale 2. egyáltalán nem horror, sőt, gyakorlatilag köze sincs az eredeti műhöz.

Három év telt el azóta, hogy Súja (Tatsuya Fujiwara), Noriko (Aki Maeda) és Kawada szabotálták a túlélőjátékot, azóta pedig Súja a Wild Seven nevű terroristacsoport vezére/szószólója lett. A csupa gyerekből álló földalatti ellenállási mozgalom végrehajt egy szörnyű merényletet, amiben több ezren halnak meg, a kormány pedig erre válaszul módosítja a Battle Royale-törvényt. Ezentúl a gyerekeknek a terroristák ellen kell harcolniuk, az új cél a vezér megölése - ha teljesítik ezt a feladatot, győznek. Az első kiválasztott osztály csupa kezelhetetlen, állami gondozott gyerekből áll. Köztük van az előző Programot vezető tanár, Kitano lánya, Shiori is (Ai Maeda), akit személyes bosszú vezet. Vajon sikerül teljesíteni a feladatot? És ki lesz most a "győztes"?

Nem tudok szpojlerek nélkül értekezni róla, mert annyira hülyeség az egész, szóval akit érdekel, az ugorjon egy kicsit a szövegben!

A legelje nagy butaság, aztán jön a begyűjtés, majd a program bemutatása a résztvevőknek. Na, az jól sikerült, de már ott látható, hogy kifogytak az ötletekből, hogy ugyanúgy ketten rögtön az indulás előtt meghalnak. Jó nagy baromság, hogy az azonos sorszámú fiúk és lányok nyakörvei össze vannak kötve: ha az egyik meghal, akkor a másik is. Most komolyan, azt akarják, hogy ez a bagázs legyőzze Sújáékat, vagy hogy kettesével, minél gyorsabban elhalálozzanak?! Nincsenek véletlenszerű fegyverek, mindenkinél ugyanaz van, ráadásként percenként legalább hatan (!) halnak meg. A teljes mértékben az amerikai mozikra hajazó partra szállásig az osztály fele elpatkol, és ekkorra kb. 45 percen vagyunk már túl. Aztán mire bejutnak a terroristák erődjébe, addigra csak 10-en vannak. A sok lövöldözés érdektelen és hiába látványos, mert ezeknek a gyerekeknek nincs személyiségük, így nincs kiért izgulni, tök mindegy, hányan halnak meg. Azt meg végképp nem bírom felfogni, hogy a tanáron miért van nyakörv; vagy hogy miért nem bombázzák le egyszerűen a szigetet; és hogy a végén hogy sikerül a szöszinek és Sújának túlélnie a tízszeres túlerővel való összecsapást sebesülten... De valamiért idekerült Shinji Mimura már halott nagybátyja, aki együtt harcolt a terrorista-parancsnokká lett Nanaharával; és megint megpróbálták a tanárt őrültségének motivációit bemutatva szimpatikussá tenni, majd a befejezéskor totál gagyi módon nyírják ki őt.

SZPOJLER OFF

A szereplők mind ugyanolyanok, csak a külsejük más. Néhány kivétel: a fiú, aki lelöveti magát; a nagy hajú srác, meg Shiori. A főhősnek kinevezett szőke gyerek nagyon szarul játszik, elképesztően erőltetett ripacs, semmi szimpatikus nincs benne. Tatsuya Fujiwara viszont jó, kimagaslik a többiek közül, nem csak a magasságával, hanem a tehetségével is, csak éppen semmi értelme a figurájának, mert ez a Súja az eredetivel mindössze nevében egyezik. A csúcs viszont a Riki nevű tanár, akit Riki Takeuchi kelt életre - nézzétek meg a képet, ez a pofa elképesztő arcokat tud vágni, komolyan nevetséges:D A film "csúcsszuper" színvonalát valószínűleg egyébként az magyarázza, hogy az előzőt is jegyző rendező, Kinji Fukasaku egyetlen jelenetet tudott csak leforgatni (amiben Takeshi Kitano beugrik), mert rögtön ezután elhunyt, prosztatarák következtében. A filmet innentől a fia, Kenta Fukasaku vette át, aki a Battle Royale-nál segédrendező, forgatókönyvíró és producer volt, itt pedig alapvetően csak az utóbbi kettő lett volna.

Értem a mondanivalót, hogy "jujjderosszdologaháború", de ez akkor se működik így. Jó lett volna, ha a a készítők eldöntik, hogy a) háborúellenes propagandafilmet, b) egy elnyomó kormány ellen harcoló terroristacsoport tragédiáján keresztül az önkényuralom borzalmas rendszerét bemutató játékfilmet vagy c) gyerekkel eljátszatott partra szállós akciómozit akarnak csinálni. Tökmindegy, melyiket választják, biztos, hogy jobb lett volna, de A megtorlás egyszerre akar mindegyik lenni, ráadásul emellett még a Battle Royale folytatásaként akar tetszelegni, ami rohadtul nem kóser. Buta az egész történet: Egy szigeten, vagyis vízzel körülvett szikladarabon ott egy csapat terrorista, mi legyen velük? Bombázzuk le a szigetet? Ááá, ugyan, inkább küldjünk oda meghalni 42 tinit és még több száz katonát is, aztán várjuk meg, amíg majd Amerika kilövi a bombát rájuk, merthogy azok a csúnya robbantgatósok a világ minden gyerekét a felnőttek elleni harcra buzdítják, úgyhogy ez már Amerika belügye. Logikus, nem? Kapcsolják műholdon a miniszterelnököt, ő azt parancsolja, robbantsák fel a szigetet, erre mindenki meglepődik. De a BR-nek mennie kell, mert a népnek ez az igénye, szóval ezért nincsenek bombák, de miért nem lehet elintézni akkor úgy, hogy robbantanak, utána a gyerekek mehetnek a lepusztult földre battleroyaleozni? Azért annyi pozitívum mégis van benne, hogy film-szempontok alapján nézve jobb az előzőnél, mert eleve mozgóképnek készült; ezért kihozzák belőle a maximumot, míg az első rész egy könyvön alapul és az adaptálás rosszul sikerült. Ja és még valami: ez nem horror, hanem valami akciófilmbe oltott dráma a háború hiábavalóságáról, csakhogy a nézőnek ebből semmi sem érződik majd, mert annyira elcseszerintették. 

Érdekességek: A bővített verziót láttam, az eredeti mozis változat címe Requiem. Súja emberei között korábbi Battle Royale-győztesek is találhatók, így köztük van Mai, aki az első részben a hőseink előtt a Programban részt vevő osztály utolsó életben maradt diákja. Kenta Fukasaku sok ellentmondást meg túlzást akart művébe, mert szerinte "minél erőteljesebb reakciót váltunk ki az emberekből, annál jobb". Japánban legalább tíz különböző könyvet adtak ki, amik ehhez a filmhez kötődnek. A Batoru rowaiaru II: Chinkonka 9 millió dollárnak megfelelő jenből készült, a bevételi adatai nem ismertek, ám csupa rossz kritikát kapott. A legtöbben a zavaros, ellentmondásokkal teli történetet és a borzasztó színészi játékot szidták. Ahogy fertilecelluliod írja az imdbn: "Unalmas. Igen, a BR2 rém unalmas. A Ryan közlegény megmentése-jelenet bemutatja ötlettelenségét. A speciális effektek gagyik és a film próbálkozása, hogy érzelmeket váltson ki kétdimenziós kapcsolatokból, elég szánalmas."

A legfőbb gond a Battle Royale 2-vel, hogy semmi köze a Batoru rowaiaruhoz, de ha csak ennyi lenne. Ugyanis egy unalmas, buta, inkonzisztens dolgokkal teletömött akármi, ami ráadásul bővített verzió-mivoltából fakadóan még mocskosul hosszú is. Senkinek nem ajánlom. Aki Takami Kósun regényének méltó feldolgozásával akar találkozni, az inkább olvassa el a Battle Royale mangát, az kegyetlen jó, még a könyvet is lekörözi!

Pontozás:

imdb: 4.7

Szerintem: 2/5

Várható írások: Ki az úr a háznál?

Szólj hozzá!

Címkék: akció dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr493356965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása