Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.08.12. 17:25 Tévésámán

Amerika Kapitány: Az első Bosszúálló (Captain America: The First Avenger, 2011)

Avengers-felvezetés, utolsó felvonás. Az egyik legkorábbi szuperhős Amerika Kapitány, aki először 1941-ben lépett a képregények hasábjaira, Joe Simon és Jack Kirby révén. 70 éves története során több ember is magára öltötte a kék kosztümöt és kezébe vette a jellegzetes, elpusztíthatatlan anyagból készült pajzsot; a figura külseje is változott, de népszerűsége töretlen maradt. Ráadásul a Kapitány már 1944-ben meghódította a mozik közönségét, a most tárgyalt alkotás sorban az ötödik róla szóló film.

Steve Rogers (Chris Evans) alacsony, vézna, betegségre hajlamos fiatal férfi a második világháború idején. Egyetlen álma, hogy folytatva a családi hagyományt, katona lehessen, ám mindig elutasítják. A töretlen lelkesedésű fiatalember azonban nem adja fel, újra és újra megpróbál belépni a seregbe, egy nap pedig rámosolyog a szerencse, mikor a szuperkatona-szérumon dolgozó tudós (Stanley Tucci) felfedezi a benne rejlő óriási akaraterőt. A kis ember a sok izompacsirta közt nehezen boldogul, ám kitűnik eszével és önfeláldozó magatartásával, így végül őt választják ki tesztalanynak a kísérlethez. Az eredmény várakozáson felüli, Rogers már az átalakítóból kilépve egy náci kém nyomába ered, ám hősies akciója hiábavalóvá válik. De a média mégis felkapja és a sereg finanszírozási célból egy teljes revüműsort kreál a mintakatona köré, aki kap egy jelmezt, egy róla szóló dalt és egy méretes pajzsot. Egy nap előadás után megtudja, hogy legjobb barátját és még számos embert foglyul ejtettek a közeli ellenséges erődítményben. A csak Amerika Kapitánynak nevezett Steve mindenféle tiltás ellenére egymaga indul útnak, hogy kiszabadítsa földijeit, az akció pedig látványos sikert hoz. Innentől kezdve már a kétkedő tábornok (Tommy Lee Jones) is meg van győződve, hogy az új hősnek a frontvonalon a helye, így csatasorba állítják a Howard Stark (Dominic Cooper) cuccaival felszerelt szuperkatonát a rettegett náci szekta, a HYDRA ellen, aminek feje a hősünhöz hasonlatos erejű Vörös Koponya (Hugo Weaving). Az őrült gonosz a fél világ elpusztítására készül - vajon sikerrel járhat, vagy megállítja őt az elképesztő testbe zárt félénk brooklyni srác?

Először is, szerintem ez a figura gagyi. A külsejében nincs semmi érdekes, a képességei unalmasak, egyedül a pajzsában van valami extra. De nem lehet hibáztatni érte senkit, végülis nagyon-nagyon régi, és azok közül az ősi alakok közül csak kevesen állják meg a helyüket manapság. A filmbeli Steve Rogers egy szimpatikus fickó, nagyon tetszett benne, hogy egyfelől vakmerő és bízik az erejében, másfelől viszont magánemberként még mindig ugyanaz a srác, aki volt. Nem lesz hirtelen tökéletes katona, attól, hogy úgy néz ki és mert elvileg megvan minden képessége, hogy az legyen. Ellenfele, a Vörös Koponya már más tészta: jól néz ki, mert szörnyeteg; emellett fegyvergyártó, őrült és gonosz. Ám a filmben valahogy elsikkadt ez a menőség belőle, pedig Hugo Weaving elsőrendű színész - talán a forgatókönyv hibája. 1 jó pont, 1 rossz.

SZPOJLER GYÜN!

Az elején a kisember sorsának bemutatása életszerű, itt még nincs túl sok nyoma a fantasztikumnak, ezután pedig jön a "legkisebb fiú" története. A barátaimnak nem tetszett a már itt érezhető patriotizmus, ami a játékidő előre haladtával hatványozottan növekszik; engem azonban hidegen hagyott, hiszen egy Amerika Kapitány című mozira ültem be, mégis mit vártam volna?:) Amikor emberünk átalakul, akkor viszont jön egy tök jó Marvel-önreflexió: a gyerekek Captain America-képregényeket olvasnak, a szuperkatona pedig cirkuszi látványosság lesz, amit egy idő után mintha élvezne. Ez még akár a mai hollywoodi trendekre való rápirításnak is vehető, tehát mindenképpen el kell ismerni. Még 2 jó pont.

SZPOJLER VÉGE

Aztán ott vannak a színészek: Evans alakítása nekem tetszett; Tommy Lee Jones és Stanley Tucci szintén hozták a formájukat, a női főhős nem sok vizet zavar. Sajnos Weaving úr aligha tündökölhetett, de ahogy már írtam, szerintem ez nem az ő hibája volt. Kifejezetten idegesítő karaktert sem tudnék mondani, plusz Stan Lee most is beugrik egy jelenetre, ahol egy marhajó poént mond:D; Samuel L. Jackson meg ismét szemkötőt ölt. Erre így adok még 1 pozitív pontot.

De jönnek a levonások. Elsőnek az akció - vannak király pillanatok, mondjuk a lángszórósok, meg a páncélozott náci katonák, ám mindenkit túl gyorsan lenyomnak, gyakorlatilag nincs kihívás. A Kapitányt üldözik motorral, de a motorja helyett csak a hátán lévő pajzsra lőnek. Mikor elhajítja fegyverét, akkor abban a 10 másodpercben sosem lőnek rá, pedig nem golyóálló; az emberei között meg van olyan, aki keménykalapban mehet a harcba, sőt, a főhősnő hajadonfőtt megy lövöldözni. A HYDRA fegyverei egyszerűen túl erősek, mégis simán el tudják intézni őket; de van itt látványos giga-tank, elképesztő méretű Horten-repülőgép, meg misztikus energiával töltött lövedékek. 1 jó pont a repülőért, 1 rossz a felsorolt hülyeségek miatt.

A humor, ahol van, az tipikus mozis poénkodás, ami csak akkor üt, ha sok emberrel együtt, elsőre nézed - ez alól kivétel Lee úr szereplése:) A komoly, drámai elemek kezdetben jól működnek, utána viszont a fantasztikum elnyomja őket. Legalább a romantikus szálat eltalálták, elkerülve a klisészerű összeborulást. Ami még tetszett, az a két-három utalás a Thorra (világfa, a misztikus kocka) és Tony Stark apjának megismerése. Az amcsi propaganda ebben az esetben megkerülhetetlen, úgyhogy aki nem bírja az ilyet, az semmiképp ne nézze meg! (Még egy dolog, ami miatt bizonyos, hogy elsőként a tengerentúli piacra készült: a "szupercsapatban" van néger és ázsiai, ahogy a Thorban is.) 1 plusz pont, 1 mínusz.

Tehát, összesítésben 6 jó, 3 rossz, az egyenlő egy hármassal. Erről van szó: ez a mozi egy közepes alkotás. Vannak benne jó színészek, látványos dolgok, fantasztikum és dráma; de ha nem vagy amerikai, akkor irritáló lehet a túláradó kék-fehér-piros érzelemnyilvánítás; az ellenfél hiába karakteres alapfigura, egyszerű tucatgonosszá degradálódik; a futurisztikus technikai dolgok pedig szinte fel se tűnnek. Ugyanakkor még saját keretei közt sem túl reális az egész. A végső konklúzió levonása előtt azonban jöjjön

Néhány érdekesség: A projekt már 1997-ben elkezdődött, ám Joe Simon, az egyik alkotó, beperelte a Marvelt, mert nem volt egyértelmű, kit illetnek meg a Kapitány jogai, ez legalább három évre leállította a munkálatokat.  Simon még mindig él, 98 éves, a másik kitaláló, Jack Kirby viszont már nincs köztünk. Stan Lee kimaradt a figura megalkotásából, de ő volt, aki kiagyalta az eldobott pajzsot és több híres kalandot írt a karakternek. A 2007-2008-as forgatókönyvírói sztrájk újból betett a produkciónak, ám ezt a problémát sikerült áthidalni. Az alcím ellenére ez az utolsó elő-film A Bosszúállókhoz. Joss Whedon segített a forgatókönyv megírásában, a történetben pedig a '40-es évek sztorijait vonultatták fel és azt, hogy mihez kezdene Captain America a mai világban. Ez volt az utolsó Marvel-film, amit a Paramount terjesztett, a jogokat ugyanis megvette a Disney - ez viszont rosszat jelent a Bosszú Angyalaival kapcsolatban, mert tutira nem lesz elég erőszakos... (Ezt eltaláltam.)

Az első Bosszúállóban nincsen nyitóstáblista, de még főcím sem. Chris Evans már ezelőtt is alakított szuperhőst, ő volt Az Emberi Fáklya a Fantasztikus Négyes I-II-ben. Háromszor utasította vissza a felkérést, míg végül a producerek és a rendező (Joe Johnston - Jumanji) rábeszélték. Stanley Tucci azért vállalta a szerepet, mert így végre beszélhetett német akcentussal, ami régi álma volt. Hugo Weaving maszkot viselt a forgatáson, ám az olyan vastagnak bizonyult, hogy később muszáj volt számítógépes animációt alkalmazni a Vörös Koponya életszerűbbé tételéhez. A vékony, alacsony Steve Rogers-t szintén Evans játssza, a testét egy különleges módszerrel arányosan lekicsinyítették, úgy, hogy egy részét "kiradírozták". A gyerekek kezében látható képregénynek ugyanaz a borítója, mint az 1941-es első Captain Americáé. A mágikus kocka neve Tesseract. Az óriás-repülőgépet nem véletlenül neveztem Hortennek: a dizájnjához valós második világháborús gépeket és ötleteket használtak fel, amiket a német Horten-testvérek alkottak meg - ezeket csupaszárny repülőknek nevezik, a konkrét modell a H-XVIII-as volt. A Stark-kiállításon látható vörös, tűzálló ruha utalás az 1939-es Human Torch-ra, aki egy android szuperhős volt, a Timely Comics első kreációja - belőlük lett a Marvel, a Torch-ból pedig a Fantastic Four Johnny Stormja. Ez év februárjában megjelent egy 8 részes Captain America digitális képregény-széria, ami a hősök és a gonoszok előéletét mutatja be a mozi kezdetéig. Végezetül egy vicces név: Lex Shrapnel (a srác, aki a legjobb az elején a kiképzésen).

Cikkem tárgya 140 millió dollárból lett, eddig 254 milliót hozott, a kritikai fogadtatása nagyon jó lett. Chris Evans-t hat filmre szerződtették, az Amerika Kapitány forgatókönyvírói pedig már készítik a folytatást, tehát lesz második rész. Összefoglalásként egy idézet; Kirk Honeycutt, a The Hollywood Reporter újságírója írta: "A Marvel utolsó Avengers-előtörténeteként, a két Vasember és A hihetetlen Hulk után, ez a film egy kissé túl egyszerűnek, az alkotók rutinmunkájának tűnik."

Pontozás:

imdb: 6.9 (5 év alatt 0.6-ot csökkent.)

Szerintem: 3/5

Hírek:

- Chris Evans A Bosszúállók mellett elvileg benne lesz a Holdutazással/összesküvéssel operáló Luna című sci-fiben.

- Tommy Lee Jones a Men In Black 3-ban újból valagba billent pár idegent Will Smith oldalán. (Nagy film, de Jones csak mellékszereplő benne, írtam róla cikket.)

- Dominic Cooper a beszédes című Abraham Lincoln: Vampire Hunterben szerepel legközelebb (horror-vígjáték).

- Stanley Tucci a Jack the Giant Killerben és Az éhezők viadalában játszik jövőre (első fantasy, második sci-fi/dráma). (Bukott - csalódást okozott, utóbbiról elolvashatjátok a véleményemet a Filmrajongón.)

- A szerintem itt lényegtelen Dr. Arnim Zola alakítója, Toby Jones szintén benne lesz Az éhezők viadalában, ezen kívül a Tintin-moziban és a Snow White and the Huntsmanben - utóbbiban Chris "Thor" Hemsworth mellett. (A harmadikként említett műről készítettem bejegyzést.)

A moziban jöttem rá, hogy a 3D nem csak azért jó, mert szebb látványt tesz lehetővé, hanem arra is, hogy ne lehessen kamerás felvételt csinálni a filmről! (Plusz be lehet vasalni 170 Ft-ot szemüveg-használati díjként...) Várható írások: Háború a Földön, Wes Craven's New Nightmare, Piedone Afrikában, A texasi láncfűrészes mészárlás eredetije.

Ja és még valami: Ha megnézitek az Amerika Kapitányt, mindenképpen maradjatok a stáblista után!

3 komment

Címkék: szuperhős


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr933149014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mozsárágyú · http://transfesser.blog.hu 2011.08.12. 20:29:44

Most az egy dolog, hogy én nem igazán szeretem ezeket a szuperhősös mozikat, de ez egyszerűen pocsék film. Tommy Lee Jones-on és Stanley Tuccin kívűl szerintem leginkább csapnivalóak a színészek. Az első 5 perc után tudtam, hogy kár volt ezért fizetni; borzalmasan bénák voltak a párbeszédek, ilyeneket még a plüssmedvém is tud írni; az úgynevezett poénokon én egyáltalán nem nevettem, pedig én állítólag mindenen röhögök; amiket írtál, hogy nem lőttek pl. a mocijára, az is tök gagyi; aztán itt van még az a hihetetlenül idegesítő akcentus, meg egymás között is akcentussal beszélnek a friccek, véletlenül se az anyanyelvűkün - bár ez egy csomó filmben így van. És a legdurvább, hogy én annyit hahotáztam a produkción, mintha Alfonzót néztem volna 2 órán keresztül - vísítva kellett röhögnöm az egyes jeleneteken, annyira képtelen baromság volt. Vígjátéknak elmegy. :)

Mozsárágyú · http://transfesser.blog.hu 2011.08.12. 20:31:05

Én az imént 10 percig írtam a hozzászólásomat, hogy milyen csapnivaló a film, erre meg se jelenik. Pedig sziporkáztam, a mindenségit.

Mozsárágyú · http://transfesser.blog.hu 2011.08.12. 20:31:59

Milyen vicces mégis kiírta hahaha! :)
süti beállítások módosítása