Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.04.16. 16:56 Tévésámán

Avatar (2009)

 

Na, eljött az ideje, hogy én is megnézzem a "kötelező", "legendás", "klasszikus" Avatart. Nyilván tök fölöslegesen ugatok itt, mert MINDENKI látta, mivel kötelező megnézni... Én speciel se a Mátrixot, se az egyéb ehhez hasonló korszakalkotó filmet nem láttam és megvan a véleményem az Oscar-díjazásokról is. És hogy miért érdekes mégis számomra az Avatar? Mert James Cameron (írta, rendezte, pénzelte és vágta) egy évtizeddel a Titanic című nyálas pénznyelő után újfent beledurrantott a nullás lisztbe és összedobott valamit, ami 2 billió (!) dollárt hozott be. Ez egy kurvanagy összeg, de ha hozzávesszük, hogy maga a film 237 millió dollárból készült és a reklámkampányra elment még 150 millió, akkor már nem annyira hihetetlenül nagy.

 

Elmondjam nektek, miért volt ez akkora siker? Mert bemutatója előtt mindenhol azt hangoztatták, hogy ilyen látvány még nem volt, ezt mindenkinek meg kell néznie és ugye pénz beszél, az a 150 millió nagyon jól szólt. Ami ennyire folyik a médiából, azt minden laikus beveszi. Akkor, teszem azt, a kopasz a barátnőjével, akiknek az együttes IQ-ja akkora, mint az enyém, ők is beülnek, mert ugye pénzük van, és akkor mondhatják, hogy látták a kék embereket meg a repülő gyíkokat. Ülnek, nézik és mondjuk, álmélkodnak meg röhögnek és mondják, hogy ilyen nincs, meg hogy ők ilyet még sose láttak. És ha egy hozzám hasonló, populáris kultúrában jártas egyén megteszi ugyanezt, neki már korántsem olyan lenyűgöző az egész.

 

 

Az ellenségemből lesz a barátom/testvérem motívumot sci-fi környezetben már megnézhettük a remek Kedves ellenségemben; az itt megjelenő bármelyik lényhez hasonlót, vagy még cifrábbat láthatunk akármelyik Magic: The Gathering-kiadásban; az emberek futurisztikus gépeit pedig szintúgy 1000 és 1 helyen felvonultatják nekünk, mondjuk példaként a Warhammer 40.000 univerzumot vagy a Mechwarriort említeném. Azt pedig, hogy beülünk egy masinába és egy másik testet irányítunk, a pc-játékok nagy többsége képes szimulálni. Végülis egy már ismert sztorit kapunk fényes köntösben: én vagyok én, te vagy te; én és te ellenségek vagyunk; megismerlek téged és azt amit képviselsz/amiben hiszel; összebarátkozunk - ha ellentétes neműek vagyunk, szerelmesek leszünk egymásba; a te törzsed/családod/fajod és az enyém rossz szemmel nézi ezt; döntenem kell, hogy veled maradok vagy a törzs/faj/család útmutatását követem - és aztán találjátok ki, hogy hogy döntök. Egyszer úgy megnéznék valamit, ami arról szól, hogy mondjuk, a végén a srác azt mondja, hogy „a vér kötelez” és otthagyja a csajt... Ha akarom, mondhatom azt, hogy a fehér, hátrányos helyzetű Rómeó és a kék, óriási Júlia története az Avatar.

 

Végignéztem és nem mondom, hogy rossz volt. Voltak jó poénok, voltak ötletes megoldások (pl. az összekapcsolódás meg a fluoreszkáló mindenség nagyon tetszett), nézhettünk jó színészeket (Sigourney Weavert mondjuk) és még a nekem tetsző Michelle Rodriguez is benne van. Plusz a sztori izgalmas (persze sejthető a vége) és a főhős egész szimpatikus. Azonban, ahogy anno a rosszul sikerült D&D központi alakja, a Sam Worthington által alakított Jake szintén túl gyorsan tanul és alig van pár dolog, amit elszúr; ráadásul ugye véghez visz századok óta lehetetlennek tartott dolgokat, lenyom mindenkit és túlél mindent. Szerintem az események se túl fordulatosak. Az antagonistákat életre keltő Stephen Lang és Giovanni Ribisi gyorsan kiismerhető, így tudni fogjuk, hogy mit tesznek majd, éppen ezért szerintem a nagy csapás, amit a kék bőrű na'vikra mérnek, korántsem annyira mellbevágó, mint amennyire az alkotók szerették volna. A furfang/lelemény/önfeláldozás/hit/stb. pedig persze hogy akármilyen gonosz legyőzésében segítenek.

 

Még valami: Azt olvastam, hogy egy csomóan azzal húzták le és kritizálták a Sucker Punch-ot, hogy "olyan, mint egy videójáték". Hát ne mondja nekem senki, hogy itt a Jake-et a mozi elején megtámadó hiéna-szerű izék nem olyanok, mintha valami Doom-klónból másztak volna elő - plusz ott van még a végén a rohamkéssel hadonászó robot, amit eléggé nevetségesnek éreztem... Jó-jó, igaz, hogy Cameron és társai egy egész bolygót, egy ökoszisztémát, flórát/faunát, lakosságot, kultúrát, nyelvet álmodtak meg nekünk, de ha az ötletek egy jó nagy része lopott, akkor senki se csodálkozzon, ha olyan elvetemült állatok, mint én azt merik mondani, hogy ezt már láttuk!

 

 

A keletkezésről azt kell tudni, hogy a rendező úr már 1994-ben írt egy Avatar című 80 oldalas forgatókönyvet, és 1999-re be is akarta mutatni a kész alkotást, de az akkor minimum 400 milliósra rúgó költségvetés és a digitális technika fejletlensége miatt nem lett belőle semmi. A fiókban porosodó írás akkor került ismét napvilágra, mikor A Gyűrűk Urában látott kreatúrák, elsősorban Güllem:D megjelenése meggyőzte Cameront, hogy most már lehetséges lesz életre kelteni az álomvilágát. Az iszonyatos költségvetés miatt sokáig semmilyen stúdió se volt hajlandó elvállalni a finanszírozást. 2006-ban aztán az Ingenious Media nevű cég biztosította a 20th Century Foxot, hogy anyagilag támogatják a forgatást - ekkor döntöttek úgy, hogy engedélyt adnak az Avatar elkészítéséhez.

 

Az inspirációt egyrészt Cameron édesanyjának egy álma szolgáltatta, amiben egy 4 méter magas, kék bőrű nővel találkozott; másrészt pedig egy halom sci-fi írás és film. Maga a cím egy szanszkrit szó, aminek jelentése: megtestesülés, hús-vér isten. (Megjegyzés: Aki BÁRMILYEN szerepjátékot játszott, az már találkozhatott avatárokkal, például ők egy külön lényfaj a magyar HKK-ban, de előfordulnak a Magic-ben, a Forgotten Realms-ben és még sorolhatnám.) A na'vi szó héberül prófétát, Istennel kommunikáló látnokot jelöl. És most a lopott ötletekről: A fákban élő elhunytak szellemei megtalálhatóak Orson Scott Card Ender regénysorozatában, főként a Speaker for the Deadben; az egész bolygót behálózó tudat, maga a Pandora név és az Avata (ami ugye majdnem avatar) is benne van Frank "Dűne" Herbert és Bill Ransom Destination: Void-univerzumában (a The Jesus Incident és a The Lazarus Effect című regényekben). De felemlegethetjük még Az Alapítvány atyját, Isaac Asimovot is, akinek Foundation's Edge című novellájából származik az Eywa/Gaia-koncepció.

 

A főhősnek azért Sam Worthingtont választották, mert anno totál ismeretlen volt, ezért egy átlagos fickónak tűnik a néző számára, egy akárkinek. Weaver mellett ismerős arc lehet Joel Moore (a vézna kutató srác), őt pl. a Kidobósban láthattuk, a már említett Giovanni Ribisivel a Tolvajtempóban, Stephen Langgel pedig a Folt a zsákjátban találkozhattunk (ő volt Dipsy, aki meg akarta öletni Abe-et:)). Az Omaticaya-törzset vezető Eytukan modellje és hangja Wes Studi volt (pl. Mystery Men), a lovas törzs vezérében pedig Peter Mensah-t fedezhetjük fel (Jason X, 300).

 

 

Néhány érdekesség: A film 40%-a élő felvétel és 60%-a számítógéppel animált. Jake videonaplójából kiderül, hogy 2154-ben járunk. A na'viknak négy ujjuk van és nincs szemöldökük, az avataroknak van szemöldökük és öt az ujjaik száma, plusz valamivel izmosabbnak tűnnek a pandorai bennszülötteknél. A történet színhelyéül szolgáló bolygó az Alpha Centauri csillagrendszerben található Polyphemus gázóriás egyik holdja. Worthingont állítólag költség-lefaragásból is választották - naná, majd az a pár ezer dollár számít:D A rendező hangja hallható a végső támadásnál, mikor először mutatják a Sárkány nevű hajót. A na'vi nyelv kb. 1000 szóból áll, nagy részüket Paul R. Frommer nyelvész alkotta meg, 30-at maga Cameron talált ki. A forgatás során a direktor egy szögbelövővel a falhoz szegezte azon munkatársak mobiljait, akiknek rosszkor szólalt meg a készülékük:) A felvételekhez egy egészen egyedi technikát alkalmaztak, a virtuális kamera-rendszert, aminek segítségével a zöld háttér előtt mozgó színészek úgy jelentek meg a kamera mögöttiek számára, mintha a CGI-világban járnának - így a rendező már a helyszínen láthatta, hogy hogyan fog kinézni a végső látvány és aszerint instruálhatta színészeit. Az animációt az ausztrál Weta Digital stúdió készítette, ahol 900 ember dolgozott az Avatar megjelenítésén. A végső verzió minden egyes percnyi felvétele 17.28 gigabájtnyi helyet foglalt el. A digitalizáláshoz a Weta felépített egy 930 négyzetmétert elfoglaló szerverfarmot, ahol 4000 szerveren 35 000 processzor futott Ubuntu Linux alatt. Ez a rendszer a világ 500 leggyorsabb számítógépeinek listáján a 193. helyet foglalja el.

 

Az Avatar készítési költségének valamivel több, mint tízszeresét hozta be, és ez az első mozi, ami átlépte a 2 billió dolláros bevételi határt. A 2010. január 26-án megállapított 2,779,404,183 dolláros hozamával bekerült a Rekordok Könyvébe, mint a valaha legnagyobb hasznot termelő mozgókép. A kritikusoknak is tetszett. Három Oscart kapott: Legjobb Fényképezés, Legjobb Látvány, Best Art Direction (nem tudom, hogy lehetne ezt magyarra fordítani). Az Avatar blu-ray szintén rekorder az eladások terén. A tavaly év végén megjelent Avatar Three-Disc Extended Collector's Edition dvdn és blu-ray-en tartalmazza a film három különböző verzióját (mozis, speciális verzió, bővített gyűjtői verzió), valamint 45 percnyi kimaradt jelenetet és egyéb extrát.

 

Ez egy trilógia első része elvileg, a következő részt 2014 végén láthatjuk, a harmadikat pedig 2015-ben - bár, ha 2012-ben megsemmisül a világ, akkor nem:) [Ebből aztán semmi sem lett, 2016-ban még mindig nincs folytatás - a világ viszont még áll.A '14-esben várhatóan a Pandora óceánjait derítik fel és még jobban bejárhatjuk az őserdőt, ahol továbbra is az újjászületett Jake és Neytiri (vagyis Zoe Saldana), a na'vi hercegnő vezet bennünket - újból az emberek lesznek a gonoszok, talán Weaver és Lang visszatérnek.

 

Szóval nem rossz film az Avatar, de nem akkora szám, mint amekkora feneket kerítettek neki.

 

Pontozás:

 

imdb: 7.9 (Túlzásnak érzem...) (5 év alatt 0.3-at csökkent.)

 

Szerintem: 5/5 (Azért egyszer épp elég volt.)

 

Hírek:

 

- James Cameron írója-producere és rendezője lesz a már említett Avatar 2-nek és 3-nak, valamint a manga-feldolgozáson alapuló Battle Angelnek - utóbbit 2016-ban mutatják majd be. (Eddig nem került rá sor és már augusztusban járunk...)

 

- Sam Worthington a The Fields című horrorban és a Wrath of the Titans-ben jelenik meg újból.

 

- Sigourney Weaver a Red Lights című thrillerben játszik Robert De Niroval, amiben pszichiáterek és paranormális tevékenységek lesznek:)

 

- Stephen Lang következő szerepe a Conan, a barbár egyik figurája.

5 komment

Címkék: sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr22831373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Galactus 2011.04.16. 22:26:59

A történet teljesen átlagos, mindig mindenki tudta hogy mikor mi jön és hogy mi lesz a vége, mégis hatalmas film. ilyen sémára épülő forgató könyvből csinált James Cemeron ekkora alkotást és amikor megláttam egy újságba hogy nem ő kapta az oszkárt az Avatárért legjobb rendezőnek hanem az exneje a Bombák földjén című filmjéért hát majdnem agyvérzést kaptam. Egyből fel torrentre és le is szedtem egy "lószar" nevű mappába. Miután megnéztem hát némán bólogattam, mivel rendezésben tényleg jobb volt, de hát akkor is igazságtalan, mert ez az Avatár. (Terminátor 2 után a legjobb fim szerintem :P)

Tévésámán · http://transfesser.blog.hu/ 2011.04.17. 14:38:21

@Galactus: A bombák földje kapott a legjobb rendezésen kívül mást is? Én már nem emlékszem rá. Az Avatar így is kapott 3-at, már az se semmi, de el ekll ismerni, hogy ha nem így nézne ki, ahogy kinéz, akkor senkit se érdekelne.

Gubb 2012.08.07. 18:21:27

"Szóval nem rossz film az Avatar, de egyáltalán nem akkora szám, mint amekkora feneket kerítettek neki." - valóban.

Egyébként 1998-ban megjelent egy videojáték (a kilencvenes évek közepén kezdték el készíteni), az Unreal (a meglehetősen neves FPS-sorozat, az Unreal Tournament elődje) , ahol a főhős lezuhan egy Na Pali nevű bolygóra, amit a nali (nem navi, nali) nevű békés őslakosok laknak. A nalik hatalmas lebegő hegyekre (ismerős motívum?) építenek falvakat, fogadókat. Megszállja őket egy harcos faj (a skaarj), akik egy nagyon értékes fémet, a taridiumot keresik (nem unobtainium, taridium). amit hiperhajtómű-üzemanyagnak használnak. Érdekes párhuzamok ...

Tévésámán · http://transfesser.blog.hu/ 2012.08.08. 10:01:13

@Gubb: Na, ezt nem is tudtam. És ha visszaemlékszen, a naliknak ugyanolyan tetoválásaik is vannak, mint a naviknak - vagy azok minták a bőrükön, a lényeg, hogy ez is hasonlóság. Mouhaga!:D

Gubb 2012.08.10. 12:02:25

Nahát, kellemes meglepetés, hogy valaki Mouhagával köszön :DDDD. Habouji, barátom!
süti beállítások módosítása