Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.03.27. 18:50 Tévésámán

A lány, aki a tűzzel játszik (Flickan som lekte med elden, 2009)

 

Miután megnéztem az első részt, igazából alig tudtam elképzelni, hogy vajon hogyan folytatódhatna a történet. Bár a végét látva gondoltam, hogy lehetséges folytatni, de amit kaptam, arra nem készülhettem fel!

 

Lisbeth (Noomi Rapace) visszatér Svédországba, miután rájön, hogy a gyámja nem tartja be a neki adott előírásokat. Visszatértével egy időben meggyilkolnak egy fiatal újságírót és annak barátnőjét, akik a lánykereskedelemben és a prostitúcióban utazó nagykutyák nyomában jártak - és a srác történetesen Blomkvist (Michael Nyqvist) munkatársa volt. Hamarosan a megfenyegetett gyámot is megölik, a gyilkos fegyveren pedig rajta van Lisbeth ujjlenyomata... A tetovált lány így menekülésre és bujkálásra kényszerül, míg egykori "társa" a nyomában jár és megpróbálja felgöngyölíteni az ügy szálait, amik egyre inkább összegabalyodnak, miután néhány volt titkosrendőr, bokszolók és motorosok is belekeverednek; a média pedig hajtóvadászatot indít extrém külsejű hősnőnk iránt. A nyomok egy Zala nevű valakihez vezetnek, de vajon ki ő? És ki a megbízásából eljáró, legyőzhetetlennek tűnő szőke óriás (Micke Spreitz)?

 

 

A Män som hatar kvinnor után valami hasonlót vártam és ezt meg is kaptam, sőt, azon gondolkozom tegnap óta, hogy ez még talán jobb volt, mint az előző. Hogy miért? Az első részben nagyon izgalmas volt a rejtély, ami után nyomoznak és a férfi hős is kedvelhető, de Lisbeth akkor még az elején lévő bosszúállós résztől eltekintve nem túl szimpatikus. Itt viszont Blomkvist és a lány külön utakon járnak teljes mértékben, így két izgalmas történetet kapunk egyben, ezen felül a kiindulópontként szolgáló gyilkosságok elég véresek. Lisbeth ezúttal sokkal szebb, többféle külsővel is megcsodálhatjuk őt: a már ismert kemény kinézettel, de hosszabb hajjal; szőkén, egész nőiesen; kapucnisan, álruhában és a film végén "zombiként", mikor nagyon ijesztően, de mégis királyul néz ki.

 

 

A rejtélyes szőke izomkolosszus, Micke Spreitz szintén marhajó: annak ellenére, hogy milyen nagy és hogy kissé durva vonásai vannak, semmi különös nincs benne, de játékával eléri, hogy mégis féljünk tőle. Aztán pedig sokkal több akciót láthatunk a hősnőtől, többféle fegyvert is alkalmaz, szexel egy nővel és fény derül az előző epizódban látott fiatalkori emlékek eredetére is. Ezen kívül "láthatjuk" Lisbeth fotografikus memóriájának működését. Nézés közben két alkalommal is szó szerint hangosan felkiáltottam, hogy "aztakurva!" Olyan fordulatok jöttek, hogy csak na, és még a frászt is rám hozták legalább kétszer. Némiképp az okoz gondot, hogy lassan indul be a sztori és valahogy Blomkvist túl gyorsan jut hozzá az infókhoz is, de ez nem ront igazán az összképen.

 

Néhány érdekesség: Stieg Larsson egykori élettársa és a vér szerinti rokonok közti huzavona eredményeképpen a befejezetlenül maradt negyedik regény a mai napig nem készülhetett el - bár Larsson elhunyt, de egy szellemíró még így is befejezhetné a következő Millenium-regényt. (2016-ra, ahogy az előző részről szóló cikkben említettem, ez megvalósult.A lány, aki a tűzzel játszik 4 millió euróból készült és már az USA-beli bemutatása előtt több mint 51 millió dollárt hozott - a végső bevétele pedig kis híján 67 millió dollár lett. A kritika dicsérte, de úgy gondolták, hogy az elődjéhez képest visszaesett a színvonal - ez talán betudható a rendezőváltásnak is.

 

Nekem tetszett, viszont csak azoknak ajánlom, akik látták az előzőt és/vagy olvasták a regényeket, mert csak akkor érthető például, hogy ki kicsoda.

 

Pontozás:

 

imdb: 7.1 (5 év alatt 0.3-at emelkedett.)

 

Szerintem: 5/5

 

Hírek:

 

- A sorozat harmadik darabját, A kártyavár összedőlt március 24-én mutatták be a magyar mozik, de sajnos csak Budapesten játsszák, így nekem még várnom kell, hogy láthassam. (Azóta túl vagyok rajta, a véleményemet pedig megírtam.)

 

Ma a nagyszerű RTL Klub nem adta a Mr. 3000-et, mert nagyon fontos, hogy megemlékezzünk Liz Taylorról valami hülye régi vígjátékkal. Nem azt mondom, hogy lényegtelen dolog, de miért pont egy jó film helyett kell adni pont most egy ilyet? (Azért a Mr. 3000 se olyan jó...)

 

Várható írások: A nagy csapat I-II, Machete.

Szólj hozzá!

Címkék: akció dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr992776386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása