Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.10.10. 16:54 Tévésámán

A vörös bolygó (Red Planet, 2000)

Láttátok már a Mars mentőakciót? Ha igen, akkor ti is mindig összekeveritek ezzel, ugye? Mindkettőben híres színészek alkotta csapat megy felderíteni a bolygót, mely a háború istenéről kapta nevét, mindkettőben tragédiák, rejtélyek vannak, mindkettőt szívesen megnézem, ha adják:) Azt azért kissé erősnek érzem, hogy a Filmmúzeum mutassa be, azért annyira nem régi:) De legalább nem volt benne 1000 reklám... Ja és ha már itt járunk, had szidjam kicsit a kereskedelmieket!

 

Tisztelt tv2! Miért van MINDEN héten az Amerika kedvencei című szarság, amit senki se néz? Ezen kívül miért van az, hogy pénteken egész nap csak sorozatok mennek? Miért nem lehet olyan filmeket adni, amire kíváncsi lenne pár ember, miért kell a pénzt abba ölni, hogy ostoba senkiháziakból "celebeket" faragjunk és nyomassuk őket? Merthogy erre megy el a lé, nem arra, hogy olyan műsorokat vegyenek meg és licenszeljenek, amik ÉRTELMESEK; vagy hogy megvásárolják azokat a filmeket, amik mondjuk kasszasikerek voltak a moziban és az emberek megnéznék őket újra - vagy aki akkor nem látta, megnézné őket most... Mondjuk abban a világban, ahol évek óta jut pénz a most már nézhetetlen Gálvölgyire és a Heti Hetesre (igen, ezek az rtlen futnak, nem a tv2-n), ott ne is számítsunk arra, hogy bármilyen GONDOLKODÁSRA késztető vagy valóban SZÓRAKOZTATÓ műsort/filmet/sorozatot sugározzanak.

 

Teszem azt, ott van a Babylon 5 című sci-fi-sorozat. A '90-es évek végén az RTL adta itthon és én nagyon szerettem. Egy baromijól felépített, intrikával és izgalmakkal teli, igényes széria volt. Most van axn sci-fi, ott nem adják, kereskedelmiken sincs, anno pár éve hajnali 3 és 5 között adta a viasat, de akkor meg ki látja? A másik meg a Legyen Ön is milliomos! volt. Abban az az ember nyert, aki olvasott volt, mellette állt Fortuna istenasszony és TUDTA vagy sejtette a választ - esetleg ismert olyat, aki BIZTOSAN tudta. Ezt a műsort gyorsan leépítették, mert gondolkodni kellett hozzá. Mi jött a helyére? Táskanyitogatás, meg Balázsos tippelgetős. Nyerjé' 40 misit, mondd meg, hogy milyen állatok díszítik a Lánchíd végeit... Viszont ezekbe természetesen csak az juthat be, aki ezt SEM tudja, hogy lehessen izgulni, mellébeszélni és drámai zenét bejátszani. Aztán egy napig lehetsz te is sztár. [Juráj, aki tegnap 11 millió forintot nyert, mert tudta, hány lába volt Petőfinek.]

 

Most pedig irány a Mars!

 

Hat ember elindul egy szupermodern űrhajón a nem olyan távoli jövőben, hogy félévnyi utazás végén elérjenek a címben is szereplő égitestre. Van köztük kemény katonanő (Carrie-Anne Trinity Moss), sármos katona úr (Benjamin Bratt), mentalista (Simon Baker:D), genetikus (Tom Sizemore), filozófus (Terence Stamp) és műszerész (Val Kilmer). Dolguk látszólag egyszerű: adott egy már előre elkészített bázis, vannak algák, amik oxigént termelnek, szóval elvileg minden kész, csak oda kell menni és kutatgatni. Viszont semmi se úgy alakul, ahogy kellett volna, már a leszállás előtt is gondok akadnak, utána pedig csak nő a baj. Úgyhogy "Marsot érés" után a túlélés és a menekülés lesz az egyetlen feladat!

 

Tulajdonképpen ebben az a rossz, ami a jó: a realisztikusság. Nincsenek benne olyasmik, amik nem történhetnének meg a valóságban is, vagyis talán nem eléggé fikció, túl tudományos. Akadnak izgalmas pillanatok, vannak benne úgymond klisék, de élvezhető. Érdekesség, hogy Antony Hoffman csak ezt rendezte és semmi mást nem tett, sem előtte, sem utána. Így nem meglepő, ha elárulom, hogy A vörös bolygó megbukott, 80 millió dollárból készült, de csak 33-at hozott vissza, a kritikának se tetszett. Mint látható, a neves színészek nem mindig nyújtanak garanciát a sikerre...

 

Többet végülis nem tudok mondani róla, egy nézést megérdemel, szerintem nem annyira rossz.

 

Pontozás:

 

imdb: 5.7 (6 év alatt 0.4-et emelkedett.)

 

Szerintem: 5/5

 

2023-as kiegészítés: Az első 10 perc unalmas és kissé szánalmas is. Simon Baker karakterét gyakorlatilag teljesen alaptalanul változtatja antagonistává a többi szereplő, kivéve a tökéletes főhőst, aki mindenkivel toleráns. Carrie-Anne Moss csúnya és tehetségtelen, az ő sorsa egyáltalán nem érdekelt. A legjobb fej Tom Sizemore, ő mond pár jó poént is. A feljebb említett "realisztikusság" sajnos sok helyen sántít, pl. kb. 8 óráig tart, amíg eljutnak a bázisra, aztán eltelik egy éjszaka, tehát mondjuk 14 órát töltenek a felszínen, ezalatt egyszer hugyoznak (előtte talán a szkafanderekbe végzik a dolgukat?), viszont egyszer sem esznek vagy isznak. Sizemore alakja vidáman megy tovább törött bordával egészen addig, amíg a sztori meg nem követeli tőle, hogy hirtelen lesántuljon. A bolygó felszínén lévő algákat, illetve a szétrombolt bázist a NASA nem látja előre a műholdjaival. Az orosz szondán valamiért beszél a számítógép, mikor ez fölösleges energia-pazarlás, de ugyanilyen pazarlás az űrruhák meg a hajó rengeteg világító hangulat-fokozója is. Az amerikai Mars-szonda ennek kb. az ötvenszerese a valóságban. A robot repülő egységét a Montana állam méretével megegyező vihar nem teszi tönkre. A sztoriban rengeteg hasonlóság van a Lost in Space-szel (pl. a velük tartó, de ellenük forduló robot; a leálló szívű ember, akiről le kell vágni az űrruhát; a mágikus érintésre eltűnő sisak; az űrrovarok; csak limitált létszámú ember mehet valahová; el kell venni az energia-forrást valakitől; a köztük lévő áruló), de fel lehet fedezni némi Űrcowboyokat is (orosz technológia, idejétmúlt technológiát kell használniuk, nincs elég energia, kézzel kell irányítani a gép helyett). Azért nézhető, legalább nincsenek benne giccses űrlények, mint a Mars-mentőakcióban.

 

Hírek:

 

- Val Kilmer jövőre két érdekes filmben is szerepel majd. Az egyik a Tales of an Ancient Empire című ókori kalandfilm, a másik pedig valami nagy marhaság. Képzeljetek el egy mozit, aminek a forgatókönyvét Ötven Cent írta és ő az egyik főszereplő is! A cím pedig csak ennyi: Gun... (Elnézést a művész úr rajongóitól:))

 

- Tom Sizemore a horror hullámaira evezett ki, 2011-ben két borzongatós műben is látható lesz majd. Név szerint a Night of the Living Dead: Origins 3D-ben (nem Romero rendezi, innentől nem érdekes) valamint a Monsterpiece Theatre Volume II-ben (kisebb szegmensekből összeálló horror-komédia).

 

- Terence Stamp a szintén az újévben látható Ultramarines: A Warhammer 40,000 Movie című animációs produkcióban szinkronizálja az egyik szereplőt. (Erről azóta megszületett az írásom.)

 

Most néztem meg a Dragonball-filmet, erről a jövő héten mindképp napvilágot lát majd a bejegyzés, este pedig nagy valószínűséggel megtekintem a sokadszorra vetítésre kerülő 12 majmot. Star Wars sajnos ezen a hétvégén nem került terítékre, így erre még lehet várni:)

Szólj hozzá!

Címkék: sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr902360773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása