Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2018.09.30. 19:22 Tévésámán

Ki vágta fejbe Hudák elvtársat? (1973)

covers_35288.jpg

Lényegre törő cím, rövid játékidő, érdekesnek látszó történet – ezeket ígéri cikkem tárgya. Mi kellhet még egy szórakoztató filmhez?

A kis Baktatótfalva első emberét, Hudák elvtársat súlyos fejsérülésekkel találja meg a felesége házuk lépcsőjén. A kómába esett funkcionárius ügyének felderítésére érkezik a szúrós szemű nyomozó, Mónus (Koncz Gábor), és szagot fogott vadászkutya módjára rögtön munkához is lát. Ám alig néhány percnyi kutatás elegendő ahhoz, hogy kiderüljön, Hudák nagy gazember, gyakorlatilag megállíthatna akárkit a faluban, annak az embernek biztosan lenne oka, hogy bosszút álljon rajta. De a törtvény az törvény, mégiscsak kell, hogy legyen valaki, aki elkövette ezt a szörnyű tettet. Vajon ki volt az és miért nem a tévében nézte Az Angyalt, ahelyett, hogy lecsapott?

Ez a karikatúra-szerű, vicces krimi görbe tükröt állít a nyomozós filmek és bizony a szocialista világ elé. Mónus véresen komoly alak, nem véletlenül választhatták Konczot a szerepére; ám körülötte mindenki csak paródia. Hudák a hatalmával visszaélő vezető tipikus megjelenítése, mindössze két jelenetben van benne, mégis körülötte forog az egész cselekmény – látszólag áldozat, valójában mégsem. Ez a figura megtestesíti az egyik ellenség-képet, amit abban az elmúlt (?) rendszerben próbáltak a nép elé állítani: gazdag, törvényen felül álló, másokat a saját hasznára manipuláló, szóval el lehet képzelni, milyen.

Ugyanakkor rendkívül érdekes, hogy mindemellett magát a rosszul működő, kiskapukkal teli politikai berendezkedést is szimbolizálja. Például miért nem akarja beadni az állatait meg a földjét a téeszbe? Mert rossz annak, aki benne van. Viszont a gyanúsítottak sem ma született bárányok, az első és a második kifejezetten jól járt, ameddig egy követ fújt Hudákkal; a harmadik azonban kilóg a sorból. Ez a Mondó Gergely (sajnos nem tudom a színész nevét) ugyanis azért szenvedi el a sorozatos csapásokat, mert ugyanazt követi el, mint a címszereplő: nem lép be a termelőszövetkezetbe. Jól bevett módszerrel felfelé buktatja „az áldozat”, amitől csak még rosszabb lesz neki.

konczgabor01.jpg

Érdemes még elgondolkodni a két deus ex machina-szerű alakon, Emil bácsin (Ráday Imre) és a borbélyon (Körmendi János). Az információk jelentős részét ők szolgáltatják, az első fickó egész nap egy magas toronyban állva figyeli a falusiakat, ezért mindenkiről mindent tud, plusz még érintett is valamennyire; az utóbbi meg tényleg tisztában van az addig történt összes eseménnyel, mintha ott lett volna mindegyiknél. Ezek valószínűleg az időspórolás miatt vannak, ám közben a jellegzetes, mindent tudó falusiakat is jelképezik. 

Baktatótfalva különleges jellegzetességekkel bír, mindenki egymás rokona (keresztapám) és vannak hivatásos huligánjaik; illetve nagyon sokszor visszatér a Roger Moore főszereplésével vetített híres sorozat, Az Angyal. Néhány saját megfigyelésem: A zsaruk a villogót akkor se kapcsolják ki, ha csak állnak és nappal van (a cselekmény két nap alatt zajlik, ez az első napon történik). Az utolsó előtti jelenetben a gereblye magától visszakerül a „helyére”. Az utószinkron nagyon nyilvánvaló. 

Pár szót az alkotókról: A rendező Mamcserov Frigyes nevéhez a Mici néni két élete meg az Alfa Rómeó és Júlia köthető még. A történet alapjául Mocsár Gábor regénye szolgált. Az alábbi ismert arcok/hangok láthatóak ebben a filmben: Uri István – beosztott rendőr (a sofőr, Én vagyok Menyus szinkronja, illetve visszatérő alak a Szomszédokból), Major Tamás – Kispál (azt hiszem, ez a fickó vezetékneve, így egyben), Sztankay István – a falu bolondja (valami Holep Toncsi a neve), Velenczei István – az orvos (Walter Matthau örök magyar hangja), Szirtes Ádám – a tízgyerekes gazda (asszem Tolek volt?) és Moór Marianna – Mónus felesége. A játékidő éppen 60 perc, az imdb szerint a készítés éve 1974. (Amúgy ismét az a helyzet, hogy az imdbn sokkal többet tudhatok meg egy magyar filmről, mint a port.hun és egyetlen képet se lehet találni róla sehol.) 

Nekem tetszett ez a kis mozgókép, fenntartotta a figyelmemet, párszor jót nevettem rajta és a megoldás is mulatságos (az első jelenet magába foglalja a rejtély kulcsát). Akinek van fölösleges egy órája, és meg tudja nézni, ne hagyja ki! 

Pontozás:

port.hu: 9.3 (imdbs pontszáma nincs)

Szerintem: 5/5

Szólj hozzá!

Címkék: krimi vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr214273385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása