Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2013.11.25. 19:39 Tévésámán

Farkas (The Wolverine, 2013)

the-wolverine-dvd-cover-23.jpg

A sorozattá váló filmekkel az a gond, hogy soha nincs senki, aki eljönne velem megnézni őket, mert nem látták a korábbi 5 részt. Erre az egyre talán lett volna társam, de a kritikák és elemzések után úgy gondoltam, elég lesz látni, majd ha kiadják dvdn. Jól gondoltam, bár a minősége rendben van, de az általam látott, a mozistól eltérő Unleashed Extended verzió hosszabb, szóval jobb is. Akik rendszeres olvasóim, azok tudhatják, hogy majdnem minden folytatást meg szoktam kérdőjelezni, pláne akkor, ha egy alapvetően rossz filmhez készülnek – itt felmerül az X-Men: Kezdetek – Farkas, de szerencsére a The Wolverine-nek semmi köze ahhoz. Ehelyett a nekem kedves X-Men: Az ellenállás végétől folytatódik a történet…

A lenyűgöző nyitójelenetben a második világháború végén Nagaszakiban Logan (Hugh Jackman, immár hatodszor) megmenti egy fiatal japán tiszt életét, majd visszatérünk a jelenbe. Főnix legyőzése után az X-Men tagjai szétszóródtak, a gyakorlatilag halhatatlan címszereplő magányos remeteként tengeti napjait egy erdőben, valahol Észak-Amerikában, egészen addig, míg hobbiból ölő vadászok fel nem bolygatják békés élőhelyét. Ekkor úgy dönt, megleckézteti a gazembereket, ám még mielőtt vérfürdőt rendezhetne, felbukkan egy különös, vörös hajú lány, Yukio (Rila Fukushima) és megakadályozza a dolgot. A zord külsejű, adamantium-karmos férfi vele tart és kiderül, hogy a lány nem véletlenül jött, el akarja őt vinni Tokióba, ahol az a tiszt, akit korábban megmentett, immár haldokló öregemberként, el akar búcsúzni tőle. Logan nagy nehezen rááll, hogy elmegy, de megérkezése után nyilvánvalóvá válik, hogy valami nagy disznóságba keveredett, ugyanis az idős Yashida (Hal Yamanouchi) pár órán belül bekövetkező halála után unokájára, a szépséges Marikora (Tao Okamoto) hagyja elképesztő méretű iparvállalatát, ezzel óriási veszélybe sodorva őt. Hősünk elhatározza, hogy megvédi az örökösnőt, de közben hihetetlen dolog történik: valamitől elveszti a regenerálódási képességét. Az immár halandóvá vált Farkasnak szembe kell nézni a számára ismeretlen fáradtsággal, gyengeséggel, a halál ígéretével meg egy hadseregnyi yakuzával, nindzsával és pár szamurájjal is. Vajon képes lesz őket legyőzni ilyen állapotban, vagy a Távol-Keleten a pusztulás vár rá?

wolverine-new-001.jpg

Az elvárásaim közepesek voltak, mert az első 3 X-mozit imádom, és hát az Origins - Wolverine is élvezhető, szóval valami hasonlóra vártam. Nagy meglepetésemre James Mangold (Kate & Leopold, Azonosság, A nyughatatlan) rendezése egészen másmilyen lett, mint amire számítottam: A The Wolverine-ben keveredik a komoly dráma a távol-keleti harcművészeti filmekkel, a szuperhős-jelleg másodlagossá válik, mindezt pedig meghintik egy csipet humorral és egy teáskanálnyi romantikával. A történet Frank Miller és Chris Claremont Wolverine-képregény-sorozatának 1982-es japán vonalából táplálkozik, és rendkívül jól tálalják. Az elején a vadember bekerül a tradícióktól övezett Japánba, majd az izgalmas üldözés egy érdekfeszítő akció-drámát vázol fel előttünk, ahol a címszereplővel együtt kutathatunk Mariko titkai után. Onnantól, hogy a lányt elrabolják, a sztori ismét átvált a szuperhős-aspektusba, aminek sajnos van egy borzasztóan gagyi velejárója, a Viperának nevezett mutáns (Svetlana Khodchenkova). Ő annyira béna és oda nem illő, hogy kizökkenti a remek hangulatból a nézőt és elviszi a filmet a gagyi irányába, nem tudom, miért kellett így megalkotni ezt a szereplőt. 

Tudni kell, hogy az Unleashed verzió 2 óra 17 perc, a mozis 1 óra 57 perc, úgyhogy ehhez mérten mondom, hogy úgy az első másfél órában Farkas elveszti a hatalmát és a számára szokatlan halandósággal gyűlik meg a baja. De az új szerelem és a japán hatalmi harcok sem hagyják nyugodni a múltját, ami az álmaiban megjelenő Jean (Famke Janssen) alakjában materializálódik. A vörös hajú mutánsnő azt az ígéretet sugallja Logannek, hogy ha Yashida igazat mond, és tényleg segíthet rajta, akkor a halál után ő majd ott vár a túlvilágon a férfira. Ez is egy érdekes mellékszál, hiszen ha az Origins-ből indulunk ki, akkor emberünk már jó 300 éves és ezek szerint ennyi idő alatt az összes vele történt eseményből meg a szerelmekből Jean emléke a legerősebb, vagyis az elmúlás biztosan vonzó számára, mert akkor újra együtt lehet az igazival, akivel az életben elválasztattak. Tetszett az is, hogy az atombomba ledobása után a mozi nem megy át moralizálásba és anti-USA-jelenetek sem következnek. Bár ezeknek lett volna oka, mégis már annyiszor láttuk őket és itt most nem a háború borzalmairól mesélnek, hanem az öröklét fájdalmáról, de Marvel-módra. Úgyhogy vannak lenyűgöző akciójelenetek, szemtanúi lehetünk emberfeletti lények csatáinak és kibontakozik egy tök jól kitalált „másodlagos” sztori Yashida örökségéről. A feszültség oldására van pár kicsi poén, a szerelmi szál kitalálható, de hát mit tegyünk, ez már csak így megy Hollywoodban. Ami viszont újdonság, az a rengeteg vér és a sok-sok halott. De ilyen véresnek kellene lennie egy igazi harcnak az ezüst vásznon, mert pl. korábban utáltam, hogy ha Farkas leszúr valakit, utána a karmai nem vöröslenek, itt viszont igen, plusz a Fekete Nindzsák vezetője lenyilaz pár bunkót, néhány jóembert lelőnek, megmérgeznek, leböknek, szóval hullanak a statiszták rendesen. A látványvilág nagyon szép és hihető, kivéve Viperát, de őt már szidtam eleget…

2326917-silver_samurai_wolverine_origins_43-610x848.jpg

A színészek közül egyedül a szőke hölgyről vagyok rossz véleménnyel, de ez nem az ő hibája, mert a karaktert annyira ostobán alkották meg, hogy mindegy, ki játszotta volna el. Mondjuk azért egy tehetségesebb és szebb hölgy megkedveltethette volna őt velem, de ez se biztos. A többiek jók voltak, főleg Jackman, de neki ez a szerep már biztosan természetes, még akkor is, ha éppen újfajta megvilágításba kell helyeznie régi karakterét. Hugh úr pénzével beszállt a buliba, és ha a helyében lennék, elégedett lennék a végeredménnyel. Stan Lee csak producer volt, most nem bukkan fel, de helyette a stáblista elején lévő pluszjelenetben megjelenik két ismerős alak a korábbi X-filmekből. 

Érdekességek: Mangold szerint japán drámák, szamurájfilmek és néhány western inspirálta a Wolverine-t. Yashida kardján az alábbi Kanji-jelképek olvashatóak: Sosem Halt Meg, Sosem Öregedett, Sosem Pusztult El – egyrészt a kardra, másrészt Farkasra vonatkoznak. A kuzuri jelentése rozsomák. Nagaszaki bombázását természeti katasztrófákról (pl. vulkánkitörésekről) mintázták, nem valódi atomrobbantások pusztításáról. Akciófilm léte ellenére négy női főhős van (ha beleszámítjuk Jeant). Eredetileg 2 óra 35 percnyi lett volna a játékidő. Ez az első X-Men-mozi, aminek kiadták a bővített verzióját blu-rayen és az első amit IMAX 3D-ben vetítettek. Az Unleashed annyiban különbözik a mozis változattól, hogy részletesebb benne a nindzsa-harc-szekvencia és hosszabbak a párbeszédek. A vonatos csatához a zsinórokra rögzített színészeket meg kaszkadőröket zöld háttér előtt vették fel, majd összevágták őket egy speciális kamera-csoporttal Tokióban felvett vonatúttal, amit jelentősen felgyorsítottak. A grizzly-t számítógéppel rajzolták, a haláltusájához viszont épült egy 6 méteres mozgó modell. Hal Yamanouchi tökéletesen beszél olaszul, így tudta saját magát szinkronizálni az olasz nyelvű kiadáshoz. Ez Tao Okamoto és Rila Fukushima első filmje.

hugh-jackman-set-the-wolverine-03.jpg

Kuzuri-rovat

Hugh Jackman nagy rajongója a ’82-es Miller-Claremont-képregényeknek. A szerepre való felkészüléshez Dwayne Johnson segítségét kérte, aki összeállított neki egy étrendet, napi 6000 kalóriányi barna rizst, steaket és csirkehúst kellett fogyasztania, ám megérte az erőfeszítés, mert elérte azt az alakot, amilyennek magában mindig elképzelte Farkast. Hugh azt nyilatkozta, hogy korábban sosem hagytak neki elég időt a felkészülésre – kompenzálásul a stúdió szinte mindegyik promóciós fotón félmeztelenül mutogatta őt, hogy így elismerjék szépen felépített izomzatát.

459429_538739302836644_1044957118_o.jpg

Ezüst Szamuráj-rovat 

Ez az Ezüst Szamuráj a képregények Kenuchio Haradajának és Shin Haradajának egyesítéséből született. Kenuchio mutáns, aki tachyon-mezőt képes létrehozni bármi körül, ezt általában a kardjára teszi és így az adamantiumon kívül bármit át tud vágni, ezen felül képzett harcos bármilyen pengével, puszta kézzel és lőfegyverekkel. Shinnek meg egy fantasztikus páncélzata van, olyasmi, mint Vasembernek. Bár a Farkasban van egy Harada, ő egy különálló karakter. Silver Samurait a mozdulatrögzítő-ruhát viselő kaszkadőr, Shane Rangi játszotta, a digitálisan megrajzolt modell őt utánozza. A hatalmas, fényes alakot egy 3D-nyomtatóval készített makettről mintázták meg, fényes felületét volt a legnehezebb létrehozni. 

SZPOJLEREK 

Shingen és Logan párbajában az adamantium-karmok nem vágják át a kard pengéjét, pedig ennek kéne történnie, amint érintkeznek. Később Farkas akkora király, hogy puszta kézzel tépi szét a szintén adamantiumból készült Ezüst Szamuráj páncélját… Azt se értettem, hogy a Szamuráj simán be tudja kapcsolni egy kézzel is az izzó pengét, Logan viszont csak úgy képes aktiválni, ha két kézzel fogja meg. Ha a „robotnak” különleges kapcsolata van a kardjaival, akkor jó, de ebben az esetben meg senki másnak nem kellene tudnia aktiválni őket. Ha a párbaj kimeneteléből indulunk ki, akkor Farkasnak csontkarmai lesznek a Days of Future Pastben? Erre marhára kíváncsi vagyok… (A jövőben nem, a múltban igen.) Ezen kívül azt is meg kellene magyarázni, hogy a testet váltott X Professzor hogyan került vissza a saját testébe és ha ő a múltból jött verzió, akkor a jelenben élő hol van ekkor? 

SZPOJLEREK VÉGE 

A The Wolverine 120 millió dollárból készült, több mint 414 milliót hozott vissza, a kritikusoktól nagy többségében pozitív kritikákat kapott. Elnyerte a tetszésemet, mert érdekes, izgalmas, fordulatos, és szép a látványvilága. Mindenki, aki megnézte ezt, jegyezze meg jól - ez a jövő: Ázsiai színészek, ázsiai helyszíneken, ázsiai értékekkel ismertetik meg az amerikai szereplőket és velük együtt a közönséget. Azt hiszem, nem kell sokáig várnunk, amíg ilyen lesz az összes szuperprodukció, de engem ez nem zavar. 

Pontozás: 

imdb: 6.7 (4 év alatt 0.2-t csökkent.)

Szerintem: 5/5 (Remek volt, csak az a hülye Vipera ne lenne benne.) 

Hírek: 

- Lesz Wolverine 2, amit James Mangold ír és rendez, a főszerepben ismét Hugh Jackmant láthatjuk, a sztori pedig a karakter hosszú történetének valamelyik populáris állomásán fog alapulni. (Ez lett végül a Logan, amit 2017-ben mutattak be.)

- Hugh Jackman az X-Men: Az eljövendő múlt napjaiban hetedszer bújik Logan bőrébe. (Láttam, írtam róla.)

- A szuperhős-áradatnak a jövőben sem szabnak gátat, Stan Lee mester műveiből az alábbi mozik készülnek jelenleg: The Avengers: Age of Ultron, Guardians of the Galaxy, X-Men: Az eljövendő múlt napjai, Amerika Kapitány: A tél katonája, Silver Surfer, Doctor Strange, Nick Fury, Deadpool, Ant-Man, cím nélküli Daredevil újra, A Fantasztikus Négyes reboot, A csodálatos Pókember 2-3-4. (Láttam, közepes film; írtam róla; már szóba került; erről is írtam; nem készült el; 2016-ban mutatták be; nem készült el; 2016-ban mutatták be; 2015-ben mutatták be; sorozat lett belőle; láttam; a másodiknál befuccsolt.)

Még annyit, hogy a stáblista elején tessék maradni mindenképpen, a végén már nem kell.

6 komment

Címkék: szuperhős


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr895656785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kaland-Játék-Kockázat · http://kjkk.blog.hu 2013.12.25. 16:43:39

El leszünk látva Marveles cucokkal nem vitás, és jönnek a DC hősök is. :) Nekem tetszett ez a film is, bár az akciót hiányoltam belőle. Az ázsiaiakkal nincs bajom, de azért remélem nem ez lesz a jövő.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.12. 09:26:18

én csalódtam ebben a Rozsi moziban, a film nagyobb részében konkrétan ájultan fekszik.
Ez azért elég szomorú valakitől aki a legjobb abban amit csinál, nem?

Én még moziban láttam, és mikor kijöttem ezt írtam róla:

Megnéztem és...

Hát csalódás volt nah. :S

Történet:

Amit átvettek az adósság és becsület képregényből azt sikerült elrontaniuk, amit meg ők írtak hozzá azt meg simán sz.rnak írták meg. :S

(konkrétan a mátrixból kölcsönzött robotkukacok áááááá vagy vipera megerőszakolása, mármint a figuráé)

A legdurvább az volt, hogy a történet japánban játszódik, de konkrétan 1 azaz egy japán sincs az egész országban. Nem kell szakértőnek lenni, elég egy japán könyvet vagy filmet megnézni és azonnal kiderül, de nagyon durván, hogy semmilyen japán férfi vagy nő nincs a világon, de még ma se aki így viselkedne. Mindenki durván amerikai volt. :S

Az meg epic, hogy attól jakuza valaki, hogy ha megtámadják azonnal félmeztelenre vetkőzik, hogy mindenki jól lássa, hogy szénné van varrva. :S

A Shingen vs Rozsi harc viszont nagyon jól sikerült az tetszett.
Az elején a medvés rész is szép átmentése a képregénynek.
Jean Grey még mindig gyönyörű.
Mikor Marikó völegényét vallatja az a jelenet kúl.

Az, hogy Rozsi a film felében ájult az nagyon csúnya.

A feleségemnek meg az nem tetszett, hogy logan olyan butára van véve, mint a föld. és tényleg nem mond 3 szavasnál hosszabb mondatot. Miután elmondtam neki a clint eastwood effektet azt mondta oké, de egy átlag mozinézőnek tony stark,meg bruce wayne után egy suttyó Logan.

Tévésámán · http://transfesser.blog.hu/ 2014.05.12. 12:22:06

@doggfather: Ha jól sejtem, te nem a Rendezőit láttad. Az tuti, hogy a Rendezői jobb a simánál és mivel én soha nem olvastam X-Men-képregényeket, így valószínűleg ezért tetszett jobban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.12. 16:27:10

@Tévésámán: nem, én a moziban láttam még csak, de majd a rendezőire is sort kerítek.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.14. 14:04:56

@Tévésámán: a rendezőiben nem ájul el a főszereplő átlag 5 percenként?
Mert ha igen, akkor az se jobb sokkal.

Tévésámán · http://transfesser.blog.hu/ 2014.05.14. 14:42:06

Nem tudom, nekem valahogy ez nem maradt meg, de ott is elég sok víziója támad.
süti beállítások módosítása