Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2013.08.12. 21:20 Tévésámán

Magic Magic (Rémálom-sziget, 2013)

magic_magic.jpg

Az kb. 2 ember, aki nézegetni szokta a Juno Temple Rajongói Oldalt, tudja, hogy ez az a film, amire legjobban kíváncsi voltam tőle. Furcsa módon a szintén nagyon várt Jack & Diane irtó rossz, a "csak úgy, miért ne"-alapon megtekintett Small Apartments viszont marhajó! Most azonban bajban vagyok, nem tudom hová tenni a Magic Magic-et... 

0049.jpg

Alicia (Juno Temple) vakációzni megy unokanővéréhez, Sarah-hoz (Emily Browning) Chile-be. A lány még soha nem hagyta el az USA-t, ahol él, minden borzasztóan fura, szokatlan, kellemetlen számára, pláne azután, hogy Sarah egy különös indokkal otthagyja őt három számára ismeretlen emberrel egy isten háta mögötti kis szigeten, egy nagy házban, ahol se tv, se internet, se térerő, se semmi nincs. Alicia képtelen aludni, a többiek (köztük Michael Cera) és az idegen környezet szó szerint az idegeire mennek, ettől lassan elindul lefelé a lejtőn, a körülötte lévők viszont nem veszik észre, mi történik vele, csak akkor, mikor már túl késő lesz... Vajon az őrület magával ragadja hősnőnket, vagy sikerül valahogy visszatérnie a valóság talajára? 

0532.jpg

[A műről alkotott véleményemet nagyban befolyásolja az, hogy egy rémes kópiát tudtam csak szerezni, aminél a sötét részeknél gyakran percekig szó szerint semmi sem látszódott a képen, a hang lehetetlenül halk és nagyrészt mono volt, de azért a közepén sikerült rányomni egy "vízjelet" a hozzáértő feltöltőknek, szóval ilyent se láttam még, pedig nem camripről beszélek...] 

0495.jpg

Ez egy végtelenül egyszerű, speciális effektek nélkül operáló, pusztán a színészekre épülő pszichothriller-dráma. Leginkább Juno lenyűgöző alakítása viszi el a hátán az egészet, de az ezúttal "negatív" szerepben tetszelgő, korábbi alakításaival totál ellentétes alak bőrébe bújó Michael Cera is elnyerte a tetszésemet. Emily Browning sajnos háttérbe szorul, de legalább ő és Ms. Temple kaptak egy közös filmet. A látványról alapvetően elmondható, hogy nappal nagyon világos, éjjel rendkívül sötét; zene csak akkor hallatszik, ha a szereplők hallgatják, ám egy fura, az őrületet reprezentáló hanghatás szinte állandóan jelen van. A sztori történésekben szegény, végülis hétköznapi eseményeket láthatunk, de nem ez a lényeg, hanem a félelmetes folyamat, ami Alicia fejében végbemegy. 

0832.jpg

Ahogy már említettem, Juno újból bebizonyítja, hogy méltán ítélték neki az év elején a BAFTAt és hogy a külföldön egyre nagyobb elismertségnek örvendő tehetsége korántsem csak kitaláció. Helyes arca itt szinte alig látszik, mert folyamatosan egyre rosszabbá válik a külseje, a szenvedése tökéletesen átélhető és attól lesz az egész film annyira rémisztő, hogy teljesen valóságos. Nincsenek szörnyek, nincsenek gyilkosok, mégis félni fogunk. Cera barnára festett hajjal, spanyolul beszélve egészen különös hatást kelt, pláne mivel mindannyian ismerünk egy ilyen komolytalan, perverz alakot, mint Brink. A két spanyol színész (Catalina Sandino Moreno és Agustín Silva) tisztességesen játszik. A csúcsjelenet a hipnotizálás, de a rendkívül nyomasztó befejező szekvencia szintén megérdemli a kiemelést. Az író-rendező Sebastián Silva volt (itthon ismeretlenek a munkái, egyébként még csak öt filmet csinált), Cera pedig pénzelte a produkciót. 

Cannes6.jpg

Érdekességek: Michael Cera csak a rendezővel való együttműködés miatt tanult meg spanyolul, Silva családjánál lakott, ott vette fel a szokásokat, az akcentust és így tovább. Ameddig a forgatáshoz szükséges pénzre vártak, Sebastián és Michael együtt elkészítették a Crystal Fairy című filmet. Agustín Silva a rendező öccse. A szereplők mind különböző országokból valók és dacára, hogy egy amerikai produkcióról beszélünk, egyikük sem az USA-ból származik. A színészek együtt laktak egy nagy házban a munkálatok alatt. A cím csak egy századmásodpercre látszik, Junot megint láthatjuk félmeztelenül (mint majdnem minden szerepében), a maszkja remekül sikerült, elég ijesztő, a beteg külsőt a sminkje alá felvitt zöld festékréteggel érték el. [További érdekességek a Juno Temple Rajongói Oldalon, ahol interjúfordításokat is olvashattok a filmmel kapcsolatban!] 

Juno and Michael.jpg

Összefoglalva: Attól ijesztő, hogy realista, azért fogunk félni, mert annyira hihető. Nem horror, de elgondolkodtató és nyomasztó; néhány fiatal, tehetséges filmes és színész kitűnő együttműködésének eredménye. Aki a komoly hangvételű, nagyon valós tragédiákat kedveli, az mindenképpen nézze meg! 

Pontozás: 

imdb: 5.0 (Nem értem, miért...) (4 év alatt 0.5-öt zuhant...)

Én nem adok pontot rá, mert ahhoz túlságosan sötét és túl sok kellemetlen érzést keltett bennem, hogy belátható időn belül újra akarjam látni, viszont azt se érdemli, hogy lepontozzam. Talán leginkább a Sleeping Beauty-hoz lehetne hasonlítani... 

Utólagos szerkesztés: Tegnap (2014.04.19.) a Cinemax 2 leadta ezt a filmet Rémálom-sziget címen. Feliratos volt, de ténylegesen csak minden második-harmadik mondatot fordítottak le; a szebb kép- és hangminőség viszont megtette a hatását. Most, hogy tudtam, mire számítsak, sokkal jobban tudtam figyelni az olyan apróságokra, mint Alicia látomásai vagy Juno apró rezdülései; ám mivel a szöveg félig spanyolul van és sokszor egyáltalán nincs felirat, így aligha nevezhető maradéktalannak az élmény, amit nyújtott. A nyomasztó érzés most se múlt el, de észrevettem, hogy a házig lejátszódó események később majdnem teljes egészében megtörténnek újra egy furcsa, kifordított, félelmetes módon, amikor a "boszorkányhoz" mennek a végén. Most már sokkal jobban tetszett, legalább 4/5-öt adnék neki, de csak erős idegzetűeknek ajánlom!

Hírek: 

- Juno Temple a Joe Hill regényén alapuló, démoni erőkkel operáló horrort, a Horns-t erősíti legközelebb, ezen kívül felbukkan még a Sin City: A Dame To Kill Forban, egy mellékszerepben. És végül egy kevésbé durva alkotásban is láthatjuk, a Maleficentben, ahol egy ici-pici tündérkét alakít:) (Mind a hármat láttam és írtam róluk.)

- Emily Browning újból énekelni fog a God Help the Girl című musicalben és még két érdekesnek tűnő szerepet kapott. Az egyik a Plush című természetfeletti thriller, amiben két, emlékekben olvasó ember kerül szembe egymással; a másik pedig a monumentális történelmi kalandfilm, a Pompeii, ami a Vezúv által elpusztított ókori város utolsó napjait mutatja be, a főbb szereplők közt Ms. Browning mellett Kiefer Sutherlandet és Kit "Havas Jon" Haringtont csodálhatjuk majd meg. (Utóbbiról szintén született bejegyzés.)

Péntekig nem kell dolgoznom, úgyhogy addig megpróbálok minél több filmet nézni, már vannak is újabb ötleteim. Felmerült a remény egy esetleges Byzantium-nézésre és készülök a Kick-Ass 2-re is, utóbbit 100%-ra ígérem, hogy jön, még a bemutató hetében!

Szólj hozzá!

Címkék: thriller dráma bekategorizálhatatlan


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr385458185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása