Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: maisieswatch@gmail.com

Kategóriák

akció (139) áldokumentum (7) animációs (61) bekategorizálhatatlan (5) dokumentum (14) dráma (320) fantasy (137) háborús (18) hill (20) hírek (77) horror (196) kaland (78) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (79) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (3) rövidfilm (12) sci fi (148) spencer (26) sport (37) szatíra (9) szuperhős (105) thriller (62) történelmi (34) vígjáték (474) western (9) zene (59)

Friss topikok

2013.02.22. 21:14 Tévésámán

An American Crime (Bűnök, 2007)

poster.jpg

Február 21-én volt Ellen Page szülinapja, úgyhogy megnéztem tőle valamit, amit még nem láttam. Sejtelmem se volt, hogy mibe vágok bele... 

A megtörtént eseményeket feldolgozó An American Crime Sylvia Likens (E.P.) története, akit a '60-as években a húgával együtt a szüleik egy Gertrude Baniszewski (Catherine Keener) nevű nő gondnokságára bíztak, hogy ameddig ők távol vannak, vigyázzon rájuk. Azonban a betegeskedő, gyógyszereken élő, egyébként is hat gyereket nevelő Gertie élete kész szenvedés és amikor a legnagyobb lánya, Paula (Ari Graynor) azt állítja, hogy Sylvia hazugságokat terjeszt róla a suliban, akkor elkezdi kiélni a haragját a rá bízott lányon. Az erőszak spirálja pedig egyre mélyebbre vezet, a szerencsétlen Sylviát bezárják a pincébe és válogatott kínzásoknak teszik ki nap mint nap. Vajon mi lesz a rémtörténet vége - sikerül neki megszöknie?

f9aedcbanamerican.png

Ez egy baromi brutális film, de semmi nem durvább a valóságnál. Először írok magáról a mozgóképről pár szót, aztán a tényleges eseményekről is. Szóval adott a Page és Hayley McFarland által megformált testvérpár, akik helyesek, kedvesek, szeretni valóak és adott a Baniszewski-família, ahol a három kisebbik lány teljesen az anya befolyása alatt van, a kisfiú szintúgy, az idősebb lányok közül Stephanie (Scout "Halloween" Taylor-Compton) nem törődik a többiekkel, Paula pedig Gertie-hez hasonlóan Sylvián éli ki a frusztrációit elcseszett élete miatt. Ebben a "családban" minden gond és nyűg az anya nyakába szakad, ám kipécézheti az új lányt magának, aki így az összes negatív érzés céltáblájává válik. Az igazi brutalitás viszont abban rejlik, hogy a bűntettben mennyien vesznek részt. A nagylányok pasijai, az odajáró környékbeli gyerekek... A szomszédok hallják a sikolyokat és senki nem tesz semmit; a Likens-lányok félnek, ezért nem mernek szólni; a Baniszewski-gyermekeknek pedig természetessé válik a dolog - de mi van a többiekkel?! Ahogy a mondás tartja, sok jó ember kis helyen gonosszá válik, és szerintem ti is emlékeztek az egykori iskoláitokban pár srácra, akiket a többiek a piszkálódásuk céltáblájának használtak. Itt szintén ez elevenedik meg, ám bemutatják nekünk, hogy mi történik akkor, ha semmiféle korlát nincs, ha a gyilkos ösztönök elszabadulnak - mert akárhogy próbáljuk elkendőzni, az erőszak az emberi természet része...

MV5BMjA2ODc3NTEyOF5BMl5BanBnXkFtZTYwNTQxNzUz._V1._SX301_SY400_.jpg

A cuki Page és az elgyötört Keener nagyszerű ellentét-párost alkotnak, külön tetszett, hogy a Gertie bőrébe bújó színésznő vonásai miatt a figurára valahogy nem lehet negatívan nézni. A többiek közül a kis Johnny-t játszó Tristan Jarrednek és a már említett Ari Graynornak viszont kifejezetten ellenszenves a külseje, így őket azért lehet utálni. A többi gyerek aranyos és ettől csak méginkább sokkoló lesz a sok szörnyűség, amit elkövetnek... Ismertebb arcok a mellékszereplők közt: James Franco (Gertie szeretője), Evan Peters (Ricky, a Ha/Verből a hülyegyerek Dave barátai közül) és a már szintén szóba került Taylor-Compton. Az író-rendező az Anne Hathaway színrelépését, az Elátkozott Ellát is produkáló Tommy O'Haver volt. 

ellen.jpg

Érdekességek: Ez volt a második kísérlet Sylvia Likens történetének megfilmesítésére, az elsőt a '80-as évek elején a testvére, Jenny akadályozta meg, ő azonban meghalt, ezzel elhárult az akadály a filmesek elől. Az eseményeket megörökítő jegyzőkönyvek szolgáltak a cselekmény alapjául. Page volt az egyetlen jelölt Sylvia szerepére. Ellen a forgatáson szó szerint éheztette magát, hogy elnyerje a lesoványodott lány külsejét. Ő és Ari Graynor később ismét együtt játszottak a Hajrá Bliss!-ben. A jeleneteket időrendben rögzítették, hogy minden szereplő átérezhesse a pincébe zárt áldozat szenvedéseit. Az An American Crime 2 millió dollárból készült, ám mozikban nem mutatták be, a terjesztő First Look International belső konfliktusai miatt. A kritikusoktól negatív visszajelzéseket kapott - furcsa módon a Likens-lány történetén alapuló The Girl Next Door, amit szintén 2007-ben mutattak be, sikeresebb lett nála. 

SZPOJLER ITT 

Sylvia Likens - a valóság

Sylvia.jpg

Sylvia tizenhat volt. Tizennégy különböző helyen laktak a húgával a szüleik munkája miatt, akik utazó karneválosként keresték a kenyerüket. A lányt az alábbi borzalmas szenvedéseknek tették ki: verték (a saját húgának is meg kellett ütnie), égő cigarettát nyomtak a bőrére, ruhátlanul kellett lennie, fel kellett nyomnia magának egy kólásüveget, leforrázták, éheztették, a sebeit sóval dörzsölték be, megetették vele a saját végtermékét, nem használhatta a vécét, és még meg is bélyegezték. A halálát végül belső vérzés, agysérülés, sokk, alultápláltság és a bőrén okozott rengeteg sérülés okozta. Haláltusájakor átharapta a saját ajkait, majdnem letépve mindkettőt, azonban kétséget kizárólag megállapították, hogy Baniszewski vádjaival ellentétben szűzen halt meg. Bár a filmben nem szerepelnek, de a Likens-lányoknak még három testvérük volt. A nővérük telefonon beszélt Jenny-vel, aki elmondta neki, mi történik, de ő nem hitt neki. Egyszer megpróbálták a szülei kiszabadítani Sylviát, de Gertrude azt hazudta nekik, hogy a gyerek elszökött tőle - és még a gyermekvédelmis is elhitte ezt a mesét, amit Jenny kikényszerített hazugságával támasztott alá... Az áldozat megpróbált menekülni, de elbukott.

Gertie.jpg

Gertrude Baniszewski tettét addigi rossz élete valamennyire megmagyarázhatja. Még gyerekként látta az apját szívrohamtól meghalni, 16 évesen abbahagyta az iskolát és hozzáment az akkor 18 éves John Baniszewskihez, akivel hat közös gyereke született. A film szerint összesen hat gyereke volt, de igazából hét, a hetedik a szeretőjétől, Dennis Lee Wrighttól, akivel együtt éltek, miután a férje otthagyta. Wright bántalmazta, és a hetedik utód megszületésekor szintén elhagyta őt. A tárgyaláson az ügyész az Indiana államban valaha elkövetett legborzalmasabb bűncselekménynek nevezte ezt a gyilkosságot. Gertrude végig tagadta bűnösségét, arra hivatkozva, hogy a betegsége meg a depressziója miatt nem tudta, mit csinál, de 1966-ban így is elítélték életfogytiglanra. 1971-ben újratárgyalták az ügyét, ám újfent bűnösnek találták. Húsz évet ült, ezalatt mintarab lett belőle, a börtön varróműhelyében dolgozott és a fiatalabb elítélteknek egyfajta pótmamájává vált - úgy is nevezték, hogy Anyu. 1985-ben a közfelháborodás ellenére szabadon engedték, jó magaviselete miatt. Szabadlábra helyezése után megváltoztatta a nevét és Iowában telepedett le, ahol 1990-ben, 60 évesen halt meg tüdőrákban. 

Jenny Likens Wade (ez már a házasság utáni neve volt) 2004-ben hunyt el, szívrohamban, 54 éves korában. Ricky vagyis Richard Hobbs két évet ült a fiatalkorúak javítóintézetében, aztán szabadon engedték, de 21 évesen ugyanaz a kór vitte el, mint Gertie-t. Johnny Baniszewski szintén két évet kapott, ahogy Coy Hubbard, Stephanie pasija is. Stephanie-t felmentették, mivel bizonyítékokkal szolgált a többiek ellen - ő szintén új névvel kezdett új életet, tanítónő lett és gyerekeket szült. Paula világra hozta a gyermekét, akit örökbe adtak, ő maga pedig hat évet ült börtönben. Szabadulása után friss személyazonosságot kapott és családja lett, pár évvel ezelőtt viszont kiderült a valódi kiléte és emiatt kirúgták a munkájából, egy iskolából, ahol 14 évig tanácsadóként dolgozott. A ház, ahol a rémtett történt, üresen állt 44 évig, aztán lebontották, a helyére egy parkolót fognak építeni. Sylvia tragédiája több művészeti alkotás (installáció, regény és dokumentumfilm) alapjául szolgált. A semmiért, értelmetlenül halt meg, a féltékenység és mások hibái miatt... 

SZPOJLER VÉGE 

Az An American Crime a valóban megtörtént eseményeknek kissé finomított verziója, de így is félelmetes, mellbevágó és sokkoló. A vége felé van egy fordulat, ami borzasztóan brutálisan hat a nézőre... Erős idegzetű, a drámákat kedvelő filmrajongóknak ajánlom, de csak 18 éven felülieknek! Nem az ábrázolt erőszak miatt, hanem az esemény kegyetlensége végett... 

Pontozás: 

imdb: 7.4 (4 év alatt 0.1-et emelkedett.)

Szerintem: 5/5 (Nem szívesen nézném újra.) 

Hírek: 

- Ellen Page másodszor is Kitty Pryde lesz az X-Men: Days of Future Pastben, ami Az elsők folytatása; mostanában pedig egy videojáték, a Beyond: Two Souls munkálataiban vesz részt: a hősnőt róla mintázták, ő adta az arcát, a mozgását és a hangját! Page ezeken kívül most először kipróbálja magát rendezőként, a Miss Stevens című vígjátékkal. (Az X-Ment láttam, írtam róla.)

- Scout Taylor-Compton ismét horrorban utazik, a 7500-ban egy repülőgépen elszabaduló természetfeletti hatalom terrorizálja az utasokat. 

- James Franco az Itt a végében önmagát alakítja egy csomó más színész mellett, akiknek a világvégével kell szembenézniük egy buli kellős közepén.

- Evan Peters kedvenc színésznőm, Juno Temple oldalán bukkan fel legközelebb, a Truck Stop névre hallgató drámában. (Ebből lett a Safelight, amit azóta szintén megnéztem és értekeztem róla a Filmrajongón.)

Szólj hozzá!

Címkék: krimi dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr15099253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.