Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.07.15. 16:32 Tévésámán

Tesó (2003)

Tesó poszter.jpg

Biztos vagyok benne, hogy sosem hallottatok erről a filmről, vagy ha mégis, akkor is csak nagyon kevesen. Valóban, egy igencsak ritka madár, az utóbbi 2 évben mindössze egyszer adták, azelőtt pedig már nem is emlékszem, mikor. Baromi régen volt szerencsém hozzá, de tök megmaradt, hogy mennyire jó a hangulata - azt viszont teljesen elfelejtettem, hogy miről szól. A mostani péntek 13-am rohadtul sűrű lett és a másik oldalamra készített cikk miatt nem maradt időm egy Jason-mozira, de legalább ezt megnézhettem, úgy 7-8 év után újra. 

teso12.gif

Helyszínünk a (feltehetőleg budapesti) végtelen panelrengeteg, aminek egyik ötemeletesében él Artin (Welker Gábor) és bátyja, Nate (Schmied Zoltán). A szomszédos lakás is a családjuké, abban lakik az anyjuk a nála 20 évvel fiatalabb pasijával. Anyu azonban egyik nap gondol egyet és lelép, otthagyva a tesókat a nagyobbik lakásban. Artin elkezd gondolkozni, hogy mihez kezdjenek a kisebbel és megpróbálja kiadni, ebből viszont csak baj származik, ezért aztán a fivérek elhatározzák, hogy egyiküknek át kell költöznie. De melyikük megy majd? Az elképesztő méreteket öltő zenebuzisággal jellemezhető fiatalabb, vagy az éjjel-nappal nőket hajtó, pénzét pornográf képek melletti szövegek írásával szerző idősebbik? A válasz bonyolult, mert egyikük sem akar átcuccolni, így kezdetét veszi a testvérháború, amibe pedig beleszól a Szerelem. Vajon kié lesz A Nő (Bognár Anna), kinek jut a nagyobbik otthon és ki marad majd egyedül a kisebbikben? 

teso25.gif

Nagyon érdekes film ez, mert egyfelől vicces, tele hülye poénokkal meg abszurditással; másfelől viszont egy nehezen megfogható, egyedi látványvilágú, jelképekkel telített művészfilm. Minden kékes/zöldes, az alapvetően fekete-fehér látnivalót csak néhány színnel bolondították meg, ami a szöveggel, a szép pillanatokkal, meg a változó stílusú zenével együtt leírhatatlan érzést kelt a nézőben. Vannak itt pucér nők, elképesztő baromságok, sok káromkodás, vagyis minden olyan, amivel a valóságban nap-mint nap találkozunk (bár mondjuk én már jó régen találkoztam pucér nővel:D). A Tesó az igazi élet egy szeletkéje, ami miatt viszont különösen közel áll hozzám, az a panel-lakótelepek bemutatása. Aki lakott már ilyen helyen, vagy most is benne él, az biztosan megérti majd, mire gondolok - egyébként a Szomszédokon kívül alig tudnék még olyan filmet/sorozatot említeni, ami velünk, a panellakókkal és a mi világunkkal foglalkozik. 

teso22.gif

A legismertebb arc a szereplőgárdában Kovács Lajos, az egykori mozigépész Bátyóként, ám ismerős lehet még a főszereplő Welker Gábor hangja, aki hosszú éveken át konferálta az Esti Showdert; vagy Elek Ferenc, a trafikos Sziszi arca, aki pedig szinte minden magyar filmben felbukkan és többek közt a már említett Szomszédokban volt a dagi Jocó. Az Anyut alakító Hirling Juditot a Gálvölgyi Show rajongói láthatták sokszor, a sütievőt játszó Griefenstein János pedig Kond volt a Magyar Vándorban. Az író-rendező és produkciós menedzser egy személyben Dyga Zsombor, aki már elég régóta ehhez hasonló független alkotások készítésével keresi a kenyerét. 

Érdekességek: Úgy tűnik, szinte mindenki a stábból együtt dolgozott Dyga másik filmjén, a Kész cirkuszon. A rendező látható is, mint "Trafik srác" - asszem ő az, aki odamegy, hogy vegyen valamit. Az imdb adatai szerint a Tesó 80 ezer euróból lett, ami mai árfolyamon 24 millió forint, de hogy akkor mennyit ért, azt nem tudom. 

Röviden úgy tudnám összefoglalni, hogy egy érdekes szerelem története a panelrengetegből, amit egy igazi művész szemein át nézhetünk meg. Mindenki találhat benne valamit, ami elnyerheti a tetszését, hiszen van benne komédia, dráma, szex, szerelem és szépség is. 

Pontozás: 

port.hu: 7.7 (4 év alatt 0.4-et csökkent.)

imdb: 7.1 (4 év alatt 0.2-t emelkedett.)

Szerintem: 5/5 

Utólagos szerkesztés: Ez a mozi benne van a 303 magyar film amit látnod kell mielőtt meghalsz című könyvben!

Hírek: 

- Dyga Zsombor írja és rendezi az egyelőre még műfaji megjelölés nélküli Couch Surföt, amiben többek közt Kerekes Vica, Hámori Gabriella és Elek Ferenc is benne lesznek. 

- Schmied Zoltán szerepet kapott az első magyar fantasy-nek kikiáltott Liza, the Fox-Fairy-ben. 

Várható írások: A Sötét Lovag: Felemelkedés, ezen kívül a közeljövőben jön a Kopaszkutya, a Woyzeck, a D-War, a Paranormal Activity és talán még valami Juno Temple-film is. 

Itt pedig az ominózus hangfal-kidobós jelenet alatt hallható zene következik:D

1 komment

Címkék: magyar vígjáték bekategorizálhatatlan


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr544658123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mrskowalski · http://youarenotinkansasanymore.blog.hu 2012.07.15. 22:41:32

egy teljesen ártalmatlan szerethető film, és egyúttal jól elkapott korrajz, én is baromira sajnálom, hogy ennyire sehol sem hallani róla, szegeden a grand caféban láttam vmilyen fesztivál alkalmával, de gondolom, úgy van, ahogy írod, hogy alig adják
süti beállítások módosítása