Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.05.27. 15:46 Tévésámán

Pánikszoba (Panic Room, 2002)

panic_room poster.jpg

A The Runaways óta bírom Kristen Stewartot. Akárki akármit mond, abban a filmben nagyon jó volt és nekem egyébként is tetszik, szép lány. Hamarosan jön a Hófehér és a Vadász meg az On The Road, amikkel kibújhat végre a Bella Swan-skatulyából, úgyhogy valamennyire az előbbire való felkészülés jegyében néztem meg ezt tegnap éjjel. (2016-ra elismert színésznővé vált, mostanra senki sem emlékszik már a borzasztó twilightra vele kapcsolatban...)

panic-room-2002-14-g.jpg

Meg (Jodie Foster) nemrég vált el tehetős férjétől, és tizenéves lányával (K.S.) új lakásba készülnek költözni. Az ingatlanos elviszi őket egy már-már palotának is beillő házba, amit aztán megvesznek maguknak a volt férj számlájára. Az épületben rengeteg különleges extra van, a legérdekesebb azonban a pánikszoba, ami egy betörésbiztos búvóhely rablók és gyilkosok elől. Hamarosan kiderül a két nő számára, hogy mennyire hasznos ez a helyiség, mikor három ismeretlen férfi (Forest Whitaker, Jared Leto és Dwight Yoakam) tör rájuk az éjszaka közepén. Meg és gyermeke a pánikszoba biztonságában készülnek átvészelni a rablótámadást, ám gyorsan világossá válik számukra, hogy hiába a vastag betonfalak és az áttörhetetlen acélajtó védelme, ha a betörőknek valami olyasmi kell, amit az előző tulaj éppen abban a szobában rejtett el... 

Panic Room_Kristen_Stewart_006.jpg

Régen láttam már ezt egyszer, de nem emlékeztem belőle túl sok dologra, most viszont tök jó volt újranézni, mert szinte minden szereplő ismerős volt valahonnan. Jodie Fostert és Forest Whitakert remélem senkinek sem kell bemutatnom, Jared Leto a 30 Seconds to Mars frontembere (és Mr. Nobody:)), Dwight Yoakam pedig a Dirty Girlben Clark apja. A történet leegyszerűsítve annyi, hogy egy nagy dobozban van egy kis doboz, amibe be van zárva két nő, a nagy dobozba meg három férfi. A nők a nagy dobozból akarnak kijutni, a férfiak meg a kicsibe bemenni:D - avagy ezúttal a széf egy szoba, a kasszafúróknak pedig a benne lévő emberekkel kell megküzdeniük a zsákmányért. David Fincher (Hetedik, Alien 3, Harcosok Klubja) újfent egy izgalmas thrillert hozott össze. A feszültség végig megmarad, mindig van kiért izgulni, ugyanis Meg mellett szoríthatunk a kislányának, aki külön veszélyben van; sőt, még a Whitaker által életre keltett Burnhamnak is, aki dacára annak, hogy bűnöző, jó ember és nemes cél vezérli. Vele szemben áll az abszolút gonosz Raoult megtestesítő Yoakam és ott van még Leto kétbalkezes menőgyereke, aki inkább vicces, mint veszélyes. Mindenki nagyszerűen alakít, bár szerintem igazán a Raoul-Burnham-konfliktus teszi érdekessé az egész mozit. A három tolvaj közti ellentét egyébként az elején elég humoros, ahogy egymást szidják, az nagyon tetszett:D 

Panic Room-kristen-stewart-400.jpg

Érdekességek: Az író-producer az a David Koepp volt, akinek többek közt a Jurassic Parkot és a Mission: Impossible-t köszönhetjük. Eredetileg a főszerep Nicole Kidmané lett volna, ám ő egy a Moulin Rouge! forgatása során elszenvedett, kiújult térdsérülése miatt nem vehetett részt a készítésben. A kislányt sem Stewart alakította volna, hanem Hayden Panettiere, őt azonban a rendező azzal utasította el, hogy "irritáló":D A két hősnő cseréje miatt a direktor ki is akart szállni az egészből, azt tanácsolta a stúdiónak, hogy hagyjanak fel a forgatással, ám ők ragaszkodtak a Panic Roomhoz - ami érthető, révén pusztán a forgatókönyvért 4 millió dollárt pengettek ki Koeppnek. Az írót egy a biztonsági szobákról szóló újságcikk inspirálta, meg az, hogy sikeresen bennragadt egy liftben. A felvétel ideje nagyon hosszúra nyúlt és szörnyen megterhelőnek bizonyult mindenki számára. Külön problémát jelentett a helyszín bevilágítása a pánikszoba kameráinak, emellett pedig Jodie Foster terhessége miatt a szülése után jó pár jelenetet újból fel kellett venni. Az elnyúló forgatást talán leginkább azzal lehetne jellemezni, hogy Kristen kb. 10 centit nőtt alatta:) - a kezdetekkor még alacsonyabb volt Fosternél, a végén meg már magasabb. A belső térben játszódó szekvenciákat mind sorban rögzítették, a nyitó stáblista egy éven át készült. Nicole Kidman van egy apró beugró-szerepe, ő a Meg telefonjában hallható női hang, a szemben lakó szomszédot pedig a forgatókönyvíró Andrew Kevin Walker (Az Álmosvölgy Legendája, Hetedik) keltette életre. Az ajtóba szerelt zöld lézert Kidman magasságához tervezték, így a nála jóval kisebb Fostert mindig elvakította, mikor ki- vagy belépett, mert pont szemmagasságban volt neki. A Pánikszoba 48 millió dollárból készült és világszerte 196 milliót hozott vissza, a kritika átlagosnak ítélte, se igazán jót, se igazán rosszat nem írtak róla. 

Ez egy izgalmas thriller, amiben több szereplőért is lehet szorítani, egy nézést mindenképpen megérdemel. 

Pontozás: 

imdb: 6.8 

Szerintem: 5/5 (Azért a játékidő kicsit hosszú, most egy jó darabig nem ülnék le elé újból.) 

Hírek: 

- Jodie Foster az eddig ismeretlen történettel rendelkező Elysium című sci-fiben fog szerepelni, William Fichtner oldalán. 

- Kristen Stewart utoljára játsza el a "vámpírok kurváját" (lásd: True Blood) a tvájlájt ötödik részében. 

- A Stevent alakító Patrick Bauchau adatlapján találtam rá a készülő Mega Spider nevű tudományos-fantasztikus állatságra, amiben egy 50 láb magas pók indít támadást az emberiség ellen - vivá la '50-es évek! 

- Nicole Kidmant legközelebb a Stoker névre hallgató horrorban láthatjuk, partnernője Mia Wasikowska lesz, az író pedig Wentworth "Szökés" Miller. (Láttam, írtam róla.)

Talán megnézem ma a Toy Story-t a tévében, de nem biztos. Este 8-kor Álomháború az HBO-n, akinek van ilyen csatornája és még nem látta, az ki ne hagyja!

Szólj hozzá!

Címkék: thriller


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr184549113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása