Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.03.25. 16:24 Tévésámán

Az éhezők viadala (The Hunger Games, 2012)

Ez a mozi a 2012-es év egyik legnagyobb durranása - vagy mondjuk inkább úgy, hogy annak ígérkezett. Annyit tudtam róla, hogy tök jó a címe, valami regényen alapul és a legutolsó X-Menben Mystique-et játszó Jennifer Lawrence a főszereplő. Ez így elég volt arra, hogy a teljes baráti társaság összeüljön az Alba Pláza mozijában, nagy várakozással, hogy hátha megint valami óriási élményben lesz részünk - mint pontosan egy évvel ezelőtt, a Sucker Punch alkalmával. Hogy bejött-e, arról majd később, előbb a sztoriról: 

A meg nem határozott jövőben járunk, ahol a helyszínül szolgáló országban minden évben megrendezésre kerül Az éhezők viadala, amiben a 12 tartomány 24 fiatalkorú versenyzője vesz részt. A 12 és 18 év közötti résztvevőknek (egy tucat fiú és ugyanennyi lány) életre-halálra kell harcolniuk egy valóságshow keretein belül, ami a fennálló rendszer érdekeit szolgálja. Ezúttal pedig már a legelején kitűnik a versenyzők közül a tizenhat éves Katniss (J.L.), aki önként jelentkezett. Neki és 23 sorstársának pár napja van, hogy felkészüljenek a csatára, ahol (Connor MacLeod után szabadon) csak egy maradhat. Ki lesz vajon a győztes és mit "nyer" azon kívül, hogy életben maradhat? 

Arra számítottam, hogy ez valami különleges, nagy szám lesz. Sajnálatos módon nem így alakult, a haveri körben lévő 3 fiúból (köztük én) egyikünknek se igazán tetszett, a két lány közül (egyikük Mozsárágyú) pedig csak egynek. Röviden három hatalmas hibája van a The Hunger Games-nek: unalmas, kiszámítható és nincsenek benne fordulatok. 

SZPOJLER ITT 

Nem olvastam a könyvet, de már a legelején az ajánlók lelövik az első meglepetést, miszerint Katniss a húgát akarja megmenteni azzal, hogy önként vállalkozik. Csak két példa, amik annyira nyilvánvalóak voltak, hogy szinte ordítottak: amikor bemutatkozik a szponzoroknak, tudtam, hogy közéjük lő majd; a talkshowban pedig egyértelműnek tűnt, hogy Peeta azt "hazudja" majd, hogy bele van esve a hősnőbe.  

SZPOJLER VÉGE 

Mond valakinek valamit az, hogy Battle Royale? Hát igen, már a huszadik percben nyilvánvalóvá vált, hogy ez egy Battle Royale-koppintás. Mi az alaphelyzet? Gyerekeknek kell túlélniük és megölniük egymást egy elszigetelt helyen, a kormány parancsára. Jujj, de eredeti, csak kár hogy Takami Kósun már 1999-ben kitalálta... Nem olvastam a The Hunger Games-regényt, de a filmben látott sztori a Battle Royale-éhoz képest lófasz. Legyengített, amerikanizált verziója ugyanannak az alapnak, csakhogy kivették belőle a társadalomkritikát, az izgalmakat, a kidolgozott karaktereket és minden mást. Ja és még valami: Kósun könyvének főhőse elvesztette az apját, ahogy Katniss is; mindkettejüknek van egy titkos imádója és mindketten találnak maguknak valakit, akit meg akarnak védeni. És a hasonlóságokat még lehetne sorolni... 

A jó két órás játékidő alatt egyetlen egyszer sem lepődtem meg, egyik klisé jött a másik után. Hiába állítják a hősnőt újabb és újabb próbatételek elé, mindig van egy külső segítség (egyfajta Isten keze), ami kimenti őt. A 24 versenyzőből tíznél kevesebbet ismerünk meg és valójában kizárólag a főszereplő párocska személyiségét mutatják be, vagyis az összes többi gyerek totál lényegtelen ágyútöltelék. A látványosnak szánt dolgok a sztori végtelen egyszerűsége miatt nem működnek és az olyan király ötleteket, mint például a nép hősévé válás, a rendszer megdöntésének esélye vagy a virtuális valóságból fakadó végtelen számú lehetőség, mind-mind elpuskázták. 

A látvány egyébként tűrhető, de a főváros engem a Star Wars Naboojára emlékeztetett; a szegény munkáscsalád lányának tökéletesek a fogai; a hölgyek arca még véletlenül sem lesz koszos, a találomra kiválasztott játékosok közt pedig nincs se kancsal, se szemüveges, se túlsúlyos, se pattanásos... A jövő gagyi divatját nagyszerűen adják vissza, felerősítve az emberekben egyébként is benne lévő "a gazdagok mind hülyék"-érzést, azonban a teljes látványvilágnak alávágnak az utolsó tíz percben, mikor azok a leginkább kutyának nevezhető valamik megjelennek.  

Viszont el kell ismernem Jennifer Lawrence-t, őt már Az elsőkben is szimpatikusnak találtam. Nem az a kimondott szépség, de helyes arca van és jó alakja, ezen felül pedig remekül játszik. Ez az ő filmje. Támogatóként itt van a röhejes frizurájú Woody Harrelson, a még röhejesebb hajú Stanley Tucci, a tök jó szakállal felruházott Wes Bentley, a felismerhetetlen Elizabeth Banks, a bármilyen nevetséges szerepet elvállaló Toby Jones, Lenny Kravitz és Donald Sutherland. (Sutherlandet mintha egyenesen A vakok földjénből emelték volna át ide...) Az összes többi szereplő abszolút semmilyen és lényegtelen. Az eredeti (?) történet kitalálója, Suzanne Collins saját regényéből készített forgatókönyvet - egyébiránt a hölgy főleg gyagya rajzfilmek/sorozatok készítésében vett részt eddig. A regény 2008-ban jelent meg (9 évvel a Battle Royale után...) és még két folytatása készült, nagyon sikeres trilógia lett belőle. A rendező Gary Ross a szkript csiszolásában is részt vett, eddigi munkái közt találjuk a remek Segítség, felnőttem!-et és az általam nem látott (de ostobának tűnő) Cincin lovagot. A mellékszereplők között egy érdekes emberke van még, a "gonosz" lányt, Clove-ot életre keltő Isabelle Fuhrman, aki maga Az árva (az azonos című horrorból).  

Érdekességek: Az írónő azt mesélte, hogy a könyvéhez az ötletet a tévében látott egyik valóságshow és az iraki megszállás közvetítése adta, amik összemosódtak a fejében. Ezeken kívül a görög Thézeusz legendája, a római gladiátorjátékok és saját apjának vietnami katonai szolgálata inspirálták még Collins-t. Katniss neve a Sagittaria fajhoz tartozó ehető növények egyikének elnevezéséből ered, amit a népnyelv nyílhegynek hív - ez utalás a lány íjász-képességeire. Jennifer Lawrence 4 évvel idősebb volt a regény hősnőjénél, mikor kiválasztották a szerepre, de az írónő megfelelőnek találta. Collins azt mondta "ő az egyetlen, aki igazán vissza tudja adni a karaktert, akit megteremtettem (...) és minden fontos tulajdonság megvan benne Katniss eljátszásához". Jennifer a könyvek nagy rajongója, mégis három napba tellett, hogy eldöntse, elfogadja-e az ajánlatot, mert megijedt a film horderejétől és a nyakába szakadó esetleges sztárság nyomásától. Részt vett íjászat-oktatáson, sziklát mászott, fára mászott, gyakorolta a harcot, a futást, a parkournek nevezett akadálykerülgetést és még jógázott is a felkészülés során. Egy alkalommal megsérült, amikor nekiszaladt egy falnak, de nem lett komolyabb baja:) Az íj és a nyíl helyes használatára az olimpiai bronzérmes Khatuna Lorig tanította meg őt. Lawrence és a korai "párját" játszó Liam Hemsworth természetes szőkék, nekik be kellett festeniük a hajukat barnára; a Peetát játszó Josh Hutchersonnak meg ki kellett szőkítenie alapvetően barna haját. A kész mozit hazánkban 16-os karikával mutatták be, ám mindenhol máshol csak 12-es lett. A The Hunger Games máris tart egy rekordot: a mozijegy-vásárlásra szolgáló Fandango oldalon az előre megrendelhető jegyekből erre kelt el a legtöbb, az oldal teljes bevételének 83%-át csak ez a mozi adta. Az éhezők viadala megközelítőleg 100 millió dollárból készült, de már visszahozott 70 milliót. A kritikusoktól nagyrészt pozitív visszajelzéseket kapott.  

Nekem nem tetszett, úgy tudnám jellemezni, mint egy elképesztő pénzből készített, nagyon fiatal közönségnek szánt, lebutított, amerikanizált Battle Royale-másolatot. Aki látta és nálam okosabbnak gondolja magát, az nyugodtan cáfoljon meg, de ha már megteszi, mesélje el nekem, hogy az utolsó két jelenet mi a frász volt (a befejezés egyszerűen nevetséges), hogy miért ez a cím és hogy egyáltalán mit jelent maga a kitűző, merthogy nyilván jelent valamit, de ezt mégse tudhatjuk meg. A legvalószínűbb az, hogy amiatt utáltam meg, mert nem vagyok 16 éves kislány, aki tvájlájton meg hájszkúlmjúzikelen nőtt fel, mert ők azok, akiket le akartak (és le is tudtak) nyűgözni ezzel a filmmel.  

Pontozás: 

imdb: 7.3 (Még csak négy napja látható, ez túlontúl magas pontszám...) (4 év alatt 0.8-at esett.)

Szerintem: 3/5 

Hírek: 

- A forgalmazó Lionsgate már kihirdette, hogy 2013. november 22-én jön a következő epizód. Gary Ross talán visszatér a rendezői székbe, Jennifer Lawrence, Liam Hemsworth, Josh Hutcherson és Woody Harrelson pedig biztosan felbukkannak a következő rész(ek)ben is. Harrelson egyébként bevallotta egy interjúban, hogy négy filmre szerződtették, így a rajongóknak nem kell már sokáig várniuk egy újabb Éhezők viadaláig és még legalább két rész biztosan lesz belőle. (Összesítésben 4 film lett belőle.)

- Stanley Tucci erősíti a nagy számnak ígérkező Jack the Giant Killert. (Ami megbukott.)

- Wes Bentley legközelebb a Lovelace-ben bukkan fel, Amanda Seyfried és Juno Temple oldalán. (Erről írtam azóta.)

- Jennifer Lawrence a borzongatós műfajban készül kipróbálni magát, a House at the End of the Streettel.  

- Woody Harrelson szinkronizál a jópofának látszó, időutazó pulykákról szóló Turkeys-ben; valamint láthatjuk a nagy sikernek ígérkező Now You See Me-ben és a Seven Psychopaths-ban (előbbi egy izgalmas krimi-szerűség, az utóbbi egy vígjáték). 

- Liam Hemsworth a legnagyobb akciósztárok mellett játszik A feláldozhatók 2-ben; valamint főszereplő lesz a Timeless névre hallgató időutazásos szerelemi drámában és Ali Babát alakítja az Arabian Nights-ban Anthony Hopkins meg Dwayne Johnson partnereként. 

Várható írások: Sucker Punch Extended Cut Blu-Ray.

5 komment · 1 trackback

Címkék: akció dráma sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr844338676

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fecsegőposzáta 2. 2012.03.26. 17:00:37

Mivel tetszett a könyv, így természetesen azonnal meg akartam nézni a filmet is. Tegnap el is mentünk egy afféle előpremierre, Jucussal és Annával.   Érdekes volt a helyzet már a mozi előterében is. A női vécé előtt végtelen sor kígyózott, míg ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

T.Jani 2012.05.16. 00:23:25

Tehát mindenképpen érdemes a könyvet előtte elolvasni, mert így az írásból azt látom hogy a nézőnek fogalma sincs miről szól az egész.
A többi "harcos" valóban csak ágyútöltelék, a világ pedig meg lesz mentve de csak a 3. részben.
Igazából ez az Alkonyat sorozatra hasonlít nem a gyilkolásról szól hanem egy kicsit csajos sztori, egy diktatórikus és elnyomott világban.

Tévésámán · http://transfesser.blog.hu/ 2012.05.16. 12:57:52

"a nézőnek fogalma sincs miről szól az egész."

De van. Ez egy gyengécske amerikai Battle Royale-koppintás, ahogy te is írod, csajoknak. A kérdés az, hogy akkor te miért olvastad el? Ezen kívül kíváncsi vagyok, hogy vajon a velem egy moziteremben tartózkodó legalább 150 ember közül hányan olvasták az eredetit, szerintem elenyésző százalékos lenne az arány...
Ja és még valami: Nem olvastam egyetlenegy Vasember vagy Avengers-képregényt sem, nem olvastam Sheila Kohler Cracks-ét és még felsorolhatnék legalább 5 irodalmi példát (a képregény is irodalom), mégis az azokból készült filmek kurvajók. Ez pedig nem az.

Shelbe 2012.06.02. 18:25:08

Kicsit cáfolni szeretnék, de még mielőtt leírnám a véleményem, meg kell jegyeznem, hogy nem vagyok fanatikus rajongó, és első nézés után elcsodálkoztam, hogy ez miért lett úgy felkapva (ugyanúgy ahogyan az Alkonyatnál).
"a találomra kiválasztott játékosok közt pedig nincs se kancsal, se szemüveges, se túlsúlyos." A címben is benn van, amit írtad, hogy szintén nem értettél, hogy éhezők. Ami szerintem eléggé megmagyarázza a túlsúlyos kérdést. Ha figyelted az elejét, próbálja a nyomornegyedet bemutatni, hogy milyen szörnyű körülmények között élnek az emberek, és ha nincs mit ennie, valószínűleg nem lesz túlsúlyos. Ahhoz pedig hogy életben maradjon egy ilyen vidéken, nem nagyon kéne hátráltató dolgokkal rendelkezni, mint például a kancsiság vagy hasonlók, hiszen éhen halna. Természetesen a könyv jobban leírja az egészet, minden étkezésnél, ami már a Kapitóliumban történik visszagondol a nyomorra.
A kitűzőnek a filmben is nagy szerepe van, ugyanis a kishúga adja oda neki, aki miatt végül is van ereje végigküzdeni. A könyvben teljesen máshogy történik az egész, egy ismerősétől kapja, a körzetét szimbolizálja, és ugye a fecsegő poszátákat, amik a filmben is látható módon segítik a tájékozódásban (Ruth-tal így kommunikál), de köthetőek ezek a madárkák az édesapjához is, szóval a könyv kicsit nagyobb magyarázatot ad.
Természetes, hogy a legnagyobb figyelem Jennifer Lawrence-re van irányítva, ugyanis az ő szemszögéből történik minden. A további versenytársak ki nem dolgozottsága betudható annak, hogy nem akartak egy olyat elvenni, akit megszeretne a közönség. Vártam kicsit, hogy a könyvben nagyobb szerepet kapnak, de Chinnán, Gale-en és Haymitchen kívül nincs sokkal nagyobb kidolgozottság.
Ami miatt elolvastam a könyvet a film megnézése után, az a szerelmi szál. Ugyanis nekem annyira nem bontakozott ki ez a filmben. A Peeta és közte történő dolgok miatt kap annyi támogatást, és ahogyan írtad, emiatt hullanak az ölébe az ajándékok. Viszont a könyv sem ad konkrét választ erre. Emiatt is fogom tovább olvasni.
A kutyák, amit kissé én is bugyutának tartottam mind a könyv, mind a film alapján, a regényben érdekes szerepet kapnak, ugyanis a kiesett versenyzők szemeit viselik. Ez egy számomra megmagyarázhatatlan rész.
A befejezésről kicsit: Mivel mondhatni túljárnak a Kapitólium eszén a bogyós manőverrel mérgesek rá. Hiszen éppen az lenne a célja az egész viadalnak, hogy rettegésben tartsák a népet, és megmutassák, hogy az ő kezükben az irányítás, és könnyűszerrel megölnek bárkit. Katniss viszont ez ellen vétett, a szerelmet pedig továbbra is játszania kell, hogy ne kerüljön komoly bajba.
Összességében ami az én figyelmemet legjobban felkeltette az egészben, az tényleg a szerelmi szál, hogy melyik fiút is fogja választani. Plusz olvastam olyan spoilereket, hogy Katnisst valami "véletlen" folytán újra kisorsolják a viadalra, erre is kíváncsi leszek. A legnagyobb durranás benne, ha nem tizenéves lányok szemével nézzük, az a látvány és a rendszer működése.

Tévésámán · http://transfesser.blog.hu/ 2012.06.03. 11:50:40

@Shelbe:
"A címben is benn van, amit írtad, hogy szintén nem értettél, hogy éhezők. Ami szerintem eléggé megmagyarázza a túlsúlyos kérdést. Ha figyelted az elejét, próbálja a nyomornegyedet bemutatni, hogy milyen szörnyű körülmények között élnek az emberek, és ha nincs mit ennie, valószínűleg nem lesz túlsúlyos. Ahhoz pedig hogy életben maradjon egy ilyen vidéken, nem nagyon kéne hátráltató dolgokkal rendelkezni, mint például a kancsiság vagy hasonlók, hiszen éhen halna." - De nem érted a lényeget. MINDENKI TÖKÉLETESEN NÉZ KI! Nincsenek hibás fogsorok, csúnya arcok, a kancsalság pedig nem hátráltató tényező, azok az emberek ugyanúgy látnak, mint te vagy én. Nincs egy szemüveges sem, sehol, ezt hogy magyarázod meg? Hogy lehet, hogy a random kiválasztás során sehol nem került be olyan ember, akinek valamilyen hibája lenne? Még csak egy bibircsókos vagy pattanásos sincs köztük. Egyébként meg a kurvanagy nyomor ellenére Katniss-nak is, meg a jópasi srácnak az elején is tökéletes arcbőre van, tökéletes fogakkal. Kajára nem telik, de arclemosóra és fogkefére igen?:D

"A kitűzőnek (...) a könyv kicsit nagyobb magyarázatot ad." - Ez nyilvánvaló volt számomra is, hogy a könyv több magyarázatot ad....

"A további versenytársak ki nem dolgozottsága betudható annak, hogy nem akartak egy olyat elvenni, akit megszeretne a közönség." - Miért is? A Battle Royale-ban kettő kivételével az összes figura meghal és köztük igenis vannak nagyon szimpatikus alakok, pl. Szugimura Hiroki. Az író mégis megtette, hogy megölte őt (is), ráadásul ebben az esetben a kedvelt szereplő halálának SÚLYA VAN, a papírfigurákénak nincs!

"A legnagyobb durranás benne, ha nem tizenéves lányok szemével nézzük, az a látvány és a rendszer működése." - Ne haragudj, de milyen látványról beszélsz? Az irányítóterem jó volt és van pár szép kép a természetről, de ennyi! A rendszer működéséről pedig rohadtul semmit sem tudunk meg, csak hogy Sutherland a góré, mindenki fél tőle, az emberek hülyén néznek ki és van ez a játék, amibe nagyon sok pénzt beleölnek, hogy "megfélemlítsenek" mindenkit. Van egy főváros és az ural mindent, pont mint az USA-ban. Kész, ennyit tudtam meg a FILMBŐL. Te nyilván többet tudsz nálam, mert elolvastad a könyvet, de a moziban csak ennyit tudtam meg a rendszerről.

Ha már ez a Nolan-féle realizmus dívik most Hollywoodban, akkor a készítők figyeljenek már oda olyan részletekre, hogy legyenek csúnya emberek, a szegénység szemmel látható nyomaival magukon; plusz ha elvárják, hogy a nézőt sokkolja a halálok sokasága, akkor olyan ember haljon meg, aki iránt legalább minimálisan érzelmileg kötődhetünk!

Ja és még valami: Hogyan ne nézzük tizenéves lányok szemével, ha Katniss maga is az és általa látunk mindent?

L'Angelus 2012.09.22. 21:22:48

Régóta tervezem, hogy írok róla.
süti beállítások módosítása