Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2012.01.08. 10:44 Tévésámán

Tolvajtempó (Gone In Sixty Seconds, 2000)

 

Egy alapvetően nem túl érdekes témát érdekessé lehet tenni, ha jól adják elő - ha filmről van szó, lehet jó az, ami számomra érdektelen dologról szól, ha remek színészek szerepelnek benne, és akad még pár érdekes/vicces pillanat vagy akciódús agyatlanság. Jelen esetben a fő téma a kocsik ismerete, ami utoljára kisfiú koromban érdekelt, mikor még meg tudtam mondani szinte bármelyik autóról, hogy milyen márkájú, a jelzése alapján. Manapság már csak minimálisan foglalkoztat a dolog - de most az autótolvajok életébe nyerhetünk bepillantást, ahová Nicolas Cage és Angelina Jolie kísér minket - elég ennyi ahhoz, hogy ez jó legyen? A bejegyzés végére kiderül!

Randallnek (Cage) 50 luxusautót kell ellopnia egyetlen éjszaka alatt. Ez lehetetlen feladat, de nem a kocsitolvajok királyának! Viszont mi van akkor, ha a király már hat éve lemondott trónjáról és kényszerből kell ismét beszállnia egy buliba? A tét nemcsak 200 ezer dollár, hanem az öccse (Giovanni Ribisi) élete is, így hősünk, akit barátai csak Memphis-nek szólítanak, összetrombitálja régi csapatát (Jolie, Robert Duvall, Vinnie Jones és még egy páran), hogy véghezvigyék az eszement tervet. De nem csak a feladattal, hanem a zsarukkal, a tetű megbízóval és az újoncok tapasztalatlanságával is meg kell küzdeniük a sikerét. Vajon hány kocsit tudnak összeszedni a listáról és vajon Randall teljesíti-e az álommelót, a '67-es Mustang Shelby GT500-as meglovasítását?

Irtó régen láttam utoljára és totál összekeveredett a fejemben a nagyon hasonló, de asszem sokkal jobb Az olasz melóval. Szóval elindult a Gone In Sixty Seconds és csak néztem, mert akkora baromság az egész kerettörténet. Minden, ami nem a kocsik ellopásával kapcsolatos, az annyira béna és unalmas, tulajdonképpen az első fél órából csak Vinnie Jones fél perce meg Angelina Jolie szőke haja érdekes. Amikor végre beindul az akció, akkor meg egy csomó lényegtelen mozzanat közepén bontakozik ki a végső nagy üldözés, ami a Terminátor 2-t és az Italian Jobot idézi, de ez legalább tényleg faszán sikerült. A poénoknak csak kis százaléka üt, Ribisi ripacskodása idegesítő, Cage szájába meg hülye mondatokat adtak.

A többi színészről pár szót: Itt van a kitűnő Robert Duvall, Scott Caan a Ha szorít a szorítóból, Will Patton az Emlékezz a Titánokra!-ból (ő tök jól nyomja), Timothy "Hitman" Olyphant, Christopher Eccleston a Doctor Whoból, valamint Chi McBride és Carmen Argenziano a House-ból (előbbi Vogler, utóbbi az új csapat összeállításánál az öreg jelölt, akinek nincs diplomája). Mellettük ki kell emelnem Delroy Lindot, aki a Randallt üldöző zsaru, nekem tetszett az alakítása; és Trevor Goddardot, aki uncreditedként szerepel, de ő volt Kano a Mortal Kombatben és hát emellett nem tudok csak úgy elmenni:D A sztori alapját H.B. Halicki 1974-es filmje, a Gone In 60 Seconds adta, a rendező a Kardhalat és a Season of the Witch-et is jegyző Dominic Sena, a producer Jerry Bruckheimer volt.

Érdekességek: A '74-es eredetivel csupán néhány egyezés található. A színészek kaszkadőr-vezetési leckéket vettek, főként Cage, aki a legtöbb autós mutatványát maga hajtotta végre. Robert Duvall mellett még két hasonló nevű színész játszott a filmben, James Duval és Dean Rader-Duval. Egyes adatok szerint 7, mások szerint 13 replika készült a Shelby GT500-asokból, viszont csak egyetlen igazit láthatunk, azt, amelyiket a végén a főhős ajándékba kapja. A replikákból egyet Bruckheimernek, egyet Cage-nek ajándékoztak, utóbbi vezeti is "Eleanorját", a producer viszont nem mer beleülni sajátjába:) A táblára felírt listán szereplő autók neveit és évszámait egy csomó helyen helytelenül párosították és a szereplők is gyakran más kódnevet mondanak be, mint amiket az egyes kocsik mellé rendeltek. A hídon bemutatott extrém ugratás a valóságban is kivitelezhető egy 15 fokos rámpán 100 mérföld/órás sebességgel. A végefőcím előtt a kép elsötétül és hallhatjuk, amint Randall "új" kocsija lefullad és ő azt mondja neki: "Ne tedd ezt velem!" (A kereskedelmi televíziózás átka miatt ezt nem láthatjuk, csak azért írom le.) Létezik egy Rendezői Változat, ami 9 perccel hosszabb a mozisnál. Végezetül két vicces név: Rainbow Borden (ez egy férfi, akit Szivárványnak hívnak:D, szerepe szerint egyes számú autótolvaj) és Juan Pina - Gang Banger #2 (no comment:D:D). A Tolvajtempó 90 millió dollárból készült és 237 milliót hozott vissza, a kritikai fogadtatásáról nem találtam semmit.

Röviden: Ostoba keretek közé szorított motorbőgetés jó zenére, pár remek és sok szar színész tolmácsolásában. Egyszer meg lehet nézni, autóbuzik és Angelina Jolie-rajongók biztosan jobban tudják értékelni nálam.

Pontozás:

imdb: 6.5 (4 év alatt 0.4-et emelkedett.)

Szerintem: 3/5

Hírek:

- Nicolas Cage jelenleg motoron repeszt lángoló koponyával a Szellemlovas: A bosszú erejében - sajnos elolvastam a sztori-ismertetőt és ez alapján az említett mű nem lehet túl érdekes...

- Vinnie Jones egyike lesz a rabló biztonsági őröknek az In Security-ban és főszerepet játszik hazánk új akciófilmjében (?), a Magic Boys-ban is. (Előbbiből azt hiszem, hogy végül kihagyták, de a címet is megváltoztatták közben, ez lett a Lángelmék.)

Várható írások: Underworld Extended Cut, A bolygó neve: Halál és még valami, amit még nem döntöttem el:)

Ezt pedig tessék meghallgatni: 

Szólj hozzá!

Címkék: akció


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr663528157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása