Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.12.11. 14:05 Tévésámán

Superman III (1983)

Múlt héten megörültem, mikor kiderült, hogy adják a Superman-sorozat harmadik részét, mert kíváncsi voltam rá. Még az időpont is megfelelő volt, szóval minden adott lett egy kellemes filmélményhez - ez viszont mégse jött össze. Leírom a sztorit és abból már látni fogjátok, hogy itt súlyos gondok vannak:

A munkanélküli Gus (Richard Pryor) szerencsét próbál egy számítógép-programozói tanfolyammal és kiderül, hogy őstehetség. Újonnan szerzett tudását pedig sikkasztásra használja fel, amivel felhívja magára kapzsi főnöke, Webster (Robert Vaughn) figyelmét... Ezalatt Clark Kent (Christopher Reeve) Smallville-be tart érettségi-találkozójára, ám elég sok gond nehezíti utazását - még szerencse, hogy Superman mindig éppen a közelben van:) Clark ismét összefut középiskolai titkos szerelmével, Lana Langgel (Anette O'Toole), akinek életét kisfia csínytevései és egy alkoholista "udvarló" erőszakos közeledési kísérletei "színesítik". Az Acélember pedig hamar a kiber-bűnözés útjára lépő Webster első számú ellenségévé válik, így a zseniális Gus feladata mesterséges kriptonit létrehozása lesz - ám a képletben akad egy ismeretlen összetevő, amit a "hacker" találomra kátránnyal helyettesít. Az elkészülő kő viszont ahelyett, hogy megölné Kal-Elt, felébreszti a rossz oldalát! Vajon Superman le tudja győzni a minden eddiginél nagyobb ellenséget, önmagát? Mi lesz Clark és Lana plátói románcából? Na és Gus végleg a rosszfiúk közé áll a meggazdagodásért, vagy a szívére hallgat majd, hogy helyesen cselekedhessen?

Már a nyitó stáblista alatti eszetlen poénkodásból kiderül, hogy az eddigi szuperhős-kalandok sorát egy ostoba vígjátékkal folytatták. Ilya Salkind producer kitartott a Superman-mítoszhoz semmit se konyító Richard Lester rendező mellett, ráadásul még David és Leslie Newman forgatókönyvét is elsőre elfogadták, pedig anno Richard Donner, az eredeti direktor, nyomban átíratta a műveiket. A buta vicceskedés zászlóját Richard Pryor viszi, aki ugyanazt a figurát alakítja, mint amit mindig, csak éppen most nem a szexről dumál, és nem káromkodik. Őt ellensúlyozza viszont a mindig kitűnő Christopher Reeve, aki a félénk Clark meg a makulátlan Superman mellett egy újabb aspektusát mutathatta be Jerry Siegel és Joel Schuster hősének: az Acélember személyiségének árnyoldalát. Gyakorlatilag Reeve és Pryor kettőse viszi előre a mozit, ám míg előbbi (a készítők instrukcióinak megfelelően) komédiává alacsonyítja a Superman III-at, addig az utóbbi drámát, izgalmakat és egy pici romantikát visz bele.

A mellékszereplők közül ki kell emelni Robert Vaughnt, aki elképesztően rossz színész, ezt már a Turbózombi, véruszkárban is bizonyította. Azt tanácsolom, kerüljétek a munkáit! Anette O'Toole viszont cuki, szimpatikusabb, mint Margot Kidder Lois Lane-je. Lois egyébként mindössze két jelenetben szerepel, az elején és a végén - erről még lesz szó. A gonosz csaját alakító Pamela Stephensont még muszáj megemlítenem, ő ugyanis nagyon szexi, de a karaktere csupa rejtély. Nem értettem meg, hogy ez a lány miért adja ki magát buta szőkének, mikor többször is utalnak rá, hogy valójában okos és Supermannek szurkol. Ki ő? Miért játssza a "kettős ügynököt"?

A történettel az a legnagyobb baj, hogy a 60%-a nem Superman-film, hiszen Webster és Gus részei teljesen elütnek tőle, és a játékidő első felét főként ők teszik ki. A főgonoszok egyikének eredetileg Brainiac-et szánták és ebből lett a leszámolásnál látható óriási szuper-komputer. Akkor bizonyosodtam meg, hogy ez egy Brainiac-koppintás, mikor a milliárdos húgát robottá változtatja - kár, hogy végül mégse az Igazság Ligájában is látott mesterséges intelligencia lépett a vászonra egy hozzáértőbb rendező keze alatt. Emellett Webster egy Lex Luthor-utánzat, a poénok 80%-a nem vicces és ettől a film sokszor rém unalmas. A lényeg, a címszereplő önmagával való harca is csak egy óra után jön, ami addig van, az mehetne a kukába. Néhol azért sikerült jó poénokat ellőni, pár alkalommal nevettem rajta, meg hát ott van a szerintem filmtörténeti jelentőségű Ferde-tornyos geg, hát az óriási:) De még így sincs meg az izgalmas alaptörténet (első rész: Kicsoda Superman, honnan jött, hogyan kezdte meg a "pályafutását"?), nem látványos és nincs benne egy király főgonosz (második rész: Zod tábornok) sem. Mindezt hál' Istennek sikerült ellensúlyozni az eddigi legjobb "Superman belső konfliktusa vonallal" és a két csinos új főnővel:)

SZPOJLER ITTEN

Három dolog is akad, amit ebbe a rovatba tehetek. Az első: Hogyan tudta Superman legyőzni saját rossz énjét, ha az azt létrehozó kővel semmit nem csináltak? Azt se tudjuk, mi lesz vele, de biztosan egyben marad, szóval akkor most hősünk bármikor megint gonosszá válhat, ha ez a tárgy a közelébe kerül? A második: Gus-nak elég sok van a rovásán, Websterék simán befújhatnák sikkasztásért, amiért egyből lecsukhatnák. A pénzt senki se kéri vissza tőle, nem büntetik meg a Kolumbiára mért csapásban való részvétele meg az olaj-termelés megállítása miatt se. Az egy dolog, hogy a címszereplő hálás neki a végső segítségéért, de a rosszfiúk miért tartják neki a hátukat? A harmadik (ez már az imdbről, az előző kettőt én vettem észre): Az elején Gus-t elküldik Smallville-be, hogy onnan hackeljen, azt mondják, egy ilyen eldugott helyről senki se tudja lenyomozni őt. De később már Metropolis-ból, sőt egyenesen Websterék főhadiszállásáról hajtja végre ugyanazt a műveletet - akkor már mindegy, hogy visszavezetik-e hozzájuk a bűncselekményt?

SZPOJLER VÉGE

Érdekességek: Miután Richard Donnert Salkindék kirúgták, Gene Hackman (Luthor) is kilépett, a Donner mellett felszólaló Margot Kiddert viszont nem tudták csak úgy eltüntetni, ezért jelzés-szinten bele kellett rakniuk a Superman III-ba. A producer úr persze tagadta, hogy Kidder szerepét ezért vágták meg és hogy Hackman ezért távozott - persze, elhisszük neki... Reeve részt vállalt a történet összerakásában kreatív konzultánsként, és ez volt az első Acélember-mozi, ahol őt írták ki főhelyen a stáblistában. Sokszor van bújtatott reklám, ezek közül a legnyilvánvalóbbak a Pentax fényképezőgépeket és a KFC-t dicsőítő képsorok - a csirkésre különösen sok utalás akad, de ugye a magyar ember ehhez nincs úgy hozzászokva, én konkrétan csak egy helyen vettem észre. (Hála Istennek, 2016-ra már minket is elárasztott Kentucky Rántott Csirkéje...) Anette O'Toole játszotta Martha Kentet a Smallville-sorozatban. A kissrác, aki megkapja Superman fotóját az igazolványkép-készítőnél, ugyanaz, aki a legelső filmben a bébi Kal-El volt. A vegyi üzemben kitört tűznél minden tűzoltó valódi, vagyis nem színészek tűzoltóruhában. Frank Oz az áram-kimaradásos szekvenciában agysebészt játszott, a mozis verzióból kivágták, de a tévésben benne maradt; viszont az általa mozgatott bábokról készült felvételeket sehol se mutatták be. A "játék", amivel Webster Supermanre lő, az a filmhez készült és állítólag annyira élethű lett, hogy külön megkérték a készítőket, hogy tegyék "számítógép-szerűbbé". Lana Lang egyedülálló anyukává válását a premier előtt gyorsan megjelentetett képregénnyel magyarázták meg. A mű filmszínházas verziója 125 perces, a tévés meghosszabbított 141.

A Superman III 39 millió dollárból készült és majdnem 60 milliót hozott be, 1983 egyik legtöbbet kaszáló mozija volt. Bár a teljesítménye elmarad elődeiétől, de a Jedi visszatérrel majdnem egy időben való bemutatásához képest ez mégsem olyan rossz eredmény. A rajongóktól vegyes fogadtatásban részesült, a kritikusok negatívan reagáltak rá. A legtöbb rossz véleményt a humoros, komolytalan hangvétel és az elsősorban komikus Richard Pryor szerepeltetése miatt kapta, de szidták Lester rendezését, a főcím-szekvenciát, a forgatókönyvet, meg a producereket is. A negatív vélemények ellenére Christopher Reeve teljesítményét mindenütt dicsérték a hős sötét oldalának megformálásáért és a szeméttelepi leszámolós részért. Szerencsére ez volt az utolsó alkalom, amikor Ilya Salkind pénzelte Superman filmes kalandjait.

Nekem nem igazán tetszett, sok volt benne az unalmas/nevetségesen gagyi dolog, az effektek egy része is rém ostoba, plusz még ott az a sok rossz színészek és a borzasztó sztori (meg annak hiánya). Kevés jó tulajdonsága van ennek a filmnek, úgyhogy nem ajánlom. Azért még így is érdekel a negyedik rész...

 

Pontozás:

imdb: 4.9 (Ez is magáért beszél.) (5 év alatt 0.1-et emelkedett.)

Szerintem: 3/5 (Reeve és a két nő azért feljavították a végeredményt.)

Szólj hozzá!

Címkék: szuperhős


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr43455285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása