Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.12.04. 15:10 Tévésámán

Ha/Ver (Kick-Ass, 2010)

 

"A kis erő kis felelősséggel jár. De ez nem igaz."

Mondogattam, hogy nem vagyok kíváncsi erre, ám valójában csupán félinformációk és ál-igazságok építtették fel velem ezt az elgondolást. Igazából semmit sem tudtam róla, csupán régen láttam valahol valamit vele kapcsolatban a tévében, plusz belefutottam a plakátjába és elkönyveltem, hogy marhaság. Aztán egyszer egy barátom mondta, hogy szerinte jó, de ez még aligha volt meggyőző; viszont eldöntöttem, hogy ha megfelelő időpontban adják, mégiscsak megnézem, hogy megtudjam, mi ez. Az elején nagyon tetszett, a klisékkel leszámolós klisékből felépített szórakoztató mozinak hittem, aztán úgy a negyvenedik perc környékén tök más fordulatot vettek az események, és átment valamiféle kifordított Watchmenbe, vagy nem is tudom, mit mondjak rá. Mindegy, még van időm kigondolni, mert először úgyis elolvassátok a történetet:)

Dave (Aaron Johnson) egyszerű, hétköznapi tini. Nincs semmiféle különleges tehetsége, népszerűtlen, még barátnője sincs. Két hasonló haverjával naphosszat a helyi képregényboltban lógnak, szuperhősökért rajonganak, szóval ők a "vesztesek". Dave-nek viszont egyszer eszébe jut, hogy miért nem akart még soha senki szuperhőssé válni? Miért nincs senki, aki tenni akar a rossz ellen, aki Pókember, Batman vagy Superman nyomdokaiba lép? Elhatározza, hogy ő lesz az első, rendel magának egy furcsa ruhát és megszületik Ha/Ver, A Szuperhős! Azonban már az első akciója rendkívül rosszul sül el, csoda, hogy túléli. De Ha/Vert kemény fából faragták, kitartóan küzd és hamarosan látványos utcai harcban megvéd egy fickót három bandatagtól; az összecsapásról készült videó pedig bejárja a netet, hamarosan már mindenki az új hősért rajong! Ráadásul a köznapi bosszúálló megjelenése felbátorít másokat is, hogy maszk mögé rejtőzzenek, így megjelenik Kis Dög (Chloë Grace Moretz) meg társa, VérProfi (Nicholas Cage) és a látszólah egyedül dolgozó Vörös Pára (Christopher Mintz-Plasse). De míg Ha/Ver valójában nem veszélyesebb mint egy átlagos tini, a többiek kezében jelentős tűzerő/pengemennyiség összpontosul, amiket a helyi maffiavezér, Franky (Mark Strong) és bandája ellen fordítanak! Franky pedig azt hiszi, hogy az álruhás Dave felelős az őt érő csapásokért, így hajtóvadászat indul a szuperhősök ellen. Talán ha összefognak, legyőzhetik az alvilágot, de mi van, ha mégsem? Vajon címszereplőnk életben marad és ha igen, milyen életet élhet majd?

Már az első tíz percben kiderült, hogy ez bizony minden, csak nem marhaság! Az, ahogy bemutatják, mit csinál Dave a szabadidejében - na erről van szó! Ez valóságos, teljesen hihető szituáció, ráadásul neki végre nincsen kockahasa és kidolgozott karja sem. A kezdeti fél óra nagyon tetszett, mert a szuperhős-klisékkel leszámolás kliséit újították meg, a háztetős jelenet, az első akció meg a kimenetele, ezek mind tök jók. A sok netbuzi tinit is kritizálják a bandatagokkal való harc során, de emberek, ez a realitás! Utána jön a drogdíleres rész, amikor hirtelen minden megváltozik, ugyanis Hit-Girl (ez a Kis Dög olyan hülye fordítás) és VérProfi (a Big Daddy se rossz, de ez jobb) megjelenésétől a mozi elkezd elég durván tocsogni a vérben; az addigi könnyed hangvétel átvált marhára komolyba és minden fokozatosan sötétül el.

Valahogy nem tudtam megérteni ezt a fordulatot, mert másmilyennek indult a Kick-Ass. Izgalmasnak izgalmas, látvány terén se rossz (gondolok itt az egyenesen valamelyik háborús/kommandós játékból átemelt "lehetetlen tárazás"-pillanatra, vagy amikor a rajzolt lapok 3D-s formában kelnek életre), de csupa olyan esemény történik, amik totál váratlanok és nem illenek oda. Vegyünk egy példát: Franky megpróbálja lépre csalni Ha/Vert a beépített embere révén, ott egy nagy létszámú fogadóbizottság és ekkor a néző véres csatát vár, ahol az inkompetens szuperhősöket megszívatják majd, de ha súlyos veszteségek árán is, mégis ők nyernek. Erre mi történik? Valaki régen megelőzte őket és nekik semmilyen harcban nem kell részt venniük. Egyszerűen csalódás volt. Másik példa: ha leülünk megnézni a Machetét, akkor ott gyorsan kiderül, hogy itt fröcsögni fog a vér, röpködni fognak a golyók meg a jobbnál jobb dumák, tele lesz pöpec csajokkal és mégis viccesnek, szórakoztatónak ígérkezik. Itt az indítás után azt várnám, hogy egy magát hősnek képzelő fiatal botladozásait és főként kudarcait nézhetjük majd meg, de aztán összeáll egy csapat és együtt legyőzik a nehézségeket, még ha a vége nem is az lesz, amit várunk - ezt pedig humoros, szórakoztató, újszerű formában tálalják nekünk. A kezdete alapján ezt vártam, de valami mást kaptam.

Nehezen bírtam befogadni a hirtelen váltást, de azért sikerült elkapni a ritmust. Viszont még ekkor is jöttek olyan események, amikre senki se számít, és ezek furák lettek. Említhetném Katie esetét - mi ez az egész? Egy darabig poénos, érthető, érdekes ez a mellékszál és van az a pillanat, amikor egyszerűen tudod, hogy Dave-nek el kellene buknia, de akkor mégsem bukik el, sőt. Miért jó ez így? Ha már amúgy is 18-as karikával nyomjuk, akkor miért kellett a szerelmi szálat ebbe az irányba vinni? Hősünk kap valamit, amiért érdemes harcolnia, élnie - de ha mindezt elvették volna tőle, akkor elszántabbá, őrültebbé válthatott volna és ez sokkal inkább illene a váltás borongós hangulatához... A véres akciók elkezdenek keveredni a poénkodással, de ez az egész megbicsaklik: a királynak szánt dumák legnagyobb része nem üt eléggé, a humoros események pedig folyton meglepetésszerű erőszakba torkollanak és egyszerűen nincs váltás a két dolog között, mert az egyikből hirtelen jön a másik. Semmilyen utalás, előrejelzés nincs. Ne értsetek félre: az jó, ha egy film tele van váratlan fordulatokkal, de ha ezek a fordulatok gyakorlatilag értelmetlenek, még csak nem is sejthetőek, akkor miért jók?

A történet maga egyébként picit hajaz a Watchmenre. Ott is nagyrészt elszánt átlagemberek szállnak szembe a rosszfiúkkal, de Az Őrzők esetében van egy nagy rejtély a háttérben, ami mindenkit mozgat, amiből mindig csak egy-egy részletet ismerünk meg és aztán a végén összeáll a kép és óriási az egész! Itt nincs ilyen, nincs összefüggés a dolgok között: Dave-nek van egy elképzelése arról, hogyan ad értelmetlen életének új értelmet; de Ha/Ver csak úgy teng-leng, aztán az események középpontjában találja magát és belekeveredik valamibe, amihez alapvetően semmi köze nincs. Ugyanis Hit-Girlnek meg VérProfinak saját terve van az alvilág likvidálására és Vörös Párának is megvan a maga motivációja. Az előbbi páros lassan átveszi Dave-től a főszereplői stafétát, ő pedig onnantól kezdve egyfajta kirakatbábuvá változik. Ezt se igazán értem, hogy akkor miért marad életben, vagy miért nem áll le, miért jó az, hogy a címszereplőből mellékalak lesz? De még ezek ellenére se mondom azt, hogy ez így rossz, csak éppen kusza, kaotikus és kissé értelmetlen. Na, de most már rátérek a színészekre, mert eleget írtam az eseményekről.

Aaron Johnson szimpatikus figurát játszik, egészen megkedveltem Dave-et, de azt hiszem, ez inkább a forgatókönyvnek köszönhető és nem neki. (Csúnya, gonosz megjegyzés: Miért van az, hogy a filmekben a veszteseket mindig olyan színészek játsszák, akikről süt, hogy héber meggyőződésűek?) Chloe Moretz viszi el a hátán az egészet, de egyben ő a mű leginkább támadható pontja is - erről lesz még szó később, de mindenképpen el kell ismerni egy 11 éves lánykát, aki ezt az egész bulit végigcsinálta. Szerintem ha ő semmi egyebet nem tenne, már akkor is híres maradna. (Asszem jobban járt volna ezzel.) Nicholas Cage remekül kelti életre a megszállott egykori zsarut és a majdnem-Batman külső is jól áll neki. Azt viszont jó lenne tudni, hogy őt húzónévnek vették be, vagy a tehetsége miatt? Mark Strong újfent rendkívüli teljesítményt nyújt főgonoszként, ahogy mondjuk korábban a Sherlock Holmes-ban, nála egyáltalán nincs mibe belekötni. Christopher Mintz-Plasse nekem nem nagyon maradt meg, hiába áradoztak róla, ő is csak egy látványosnak szánt mellékszereplő. Ismertebb arcok még: Michael Rispoli (itt Joe, a Mr. 3000-ben Boca), Corey Johnson (az egyik verőlegény, a Pokolfajzatban Clay), Jason Flyeming (ajtónálló, sok helyen láthattuk már, pl: Blöff, A szövetség, Rocksztár, stb.) és Craig Ferguson önmagaként. A rendező-író Matthew Vaughn (X-Men: Az elsők), az egyik producer meg Brad Pitt volt.

Az alapot egy képregény adja, de fura módon a képregény és a film egy időben készültek. A megfilmesítési jogokat már az első szám megjelenése előtt eladták. A nyomtatott verzió írója Mark Millar, a rajzolója John Romita Jr., ők mindketten társproducerként részt vettek a mozi megalkotásában. Ezen kívül a forgatókönyv alapját Millar vetette papírra, a megelevenedő képregényt pedig Romita rajzolta meg. Vaughn azt nyilatkozta: "Egy időben írtuk a forgatókönyvet és a képregényt, úgyhogy az egész egy jól működő összefogás volt. (...) [Millar] feldobta nekem az ötletet. Azt mondtam: Ez kitűnő! Aztán megírta a szinopszist. Erre én: Ez remek, csináljuk meg! Te írod a képregényt, én a filmet." Millar ezt jegyezte meg a készítésről: "A Ha/Ver könyv most jött ki, a film hat hét múlva érkezik. Azt hiszem, mostantól így lesznek a dolgok, mert mire jó az, ha keresünk egy B-; vagy C-kategóriás Marvel-szuperhőst és megpróbálunk a sztorijából kicsikarni egy filmet?" (Én személy szerint nem értek egyet vele, hiszen nézzétek meg a Transformers-t, a Spawnt, a Watchment: egyik film se rossz, de mégsem érhetnek a képregény nyomába. És egy csomó ember úgy van vele, hogy "Láttam a filmet, tudom miről szól, minek olvassam el?" Épp az a jó, ha előbb olvasod a képregényt és utána jön a film. Ha egyszerre érkeznek, pláne úgy, hogy egy grafikus novelláról van szó, akkor a mozi lelövi az összes poént és hiába vetted meg az első részt, ha megnézed a mozgóképet, rácseszel.) (Az eltelt 5 év alatt már látom, miért rossz az említett háromból az első kettő; utóbbiból meg az Ultimate Cut az igazi.)

Érdekességek: Vaughn elsőként a Sony-hoz ment a Kick/Ass-szel, de ott, meg mindenhol máshol is visszautasították az erőszak-ábrázolás miatt, főként azért, amiket Hit-Girl követ el. A rendező így saját maga teremtette elő a pénzt, egy adománygyűjtő estély megrendezésével és függetlenként készítette el a Ha/Vert, amit később a Universal több pénzért vett meg, mint amennyibe a forgatás került. Egyedül a címszereplő jelmeze ugyanolyan, mint a képregénybeli önmagáé, a többiekét megváltoztatták. Franky-t eredetileg John Genovese-nek hívták a könyvben, de ezt meg kellett változtatni, mert a valóságban a Genovese egyike az öt legnagyobb maffia-családnak és nem akartak összetűzésbe kerülni velük. A névváltoztatás főhajtás A Simpson-család előtt, mert az ottani főgengsztert is D'Amiconak nevezik. Mark Strong azt mondja, hogy vonzzák őt az antagonista-szerepek, és ha elvállal egy ilyet, akkor próbálja megérteni a karaktere motivációit és így hihető módon felépíteni őt. Matthew Vaughn feleségének, Claudia Schiffernek a képe van azon az óriásplakáton, aminek tövében VérProfi és Hit-Girl először felbukkannak. A főgonosz irodájában lévő revolvert ábrázoló poszterek Andy Warhol 1981-es Gun című alkotásának replikái. Amikor a tévében beszélnek a hősökről, valahol a tömegben ott áll Stan Lee is, de én nem vettem észre...

Az életre kelő rajzok megalkotása majdnem két évbe tellett. Az általam már felvetett Katie-Dave-szál a képregényben egészen máshogyan végződik, sokkal durvábban, ám Mark Millar szerint a moziközönség nehezebben fogadta volna el azt a verziót, amit a képregényesek simán elviselnek. (Vajon egyébként melyik a nagyobb klisé? Ha összejönnek, vagy ha nem jönnek össze?) A kissé irreális lezárás szintén nagyban eltér a grafikus regény befejezésétől, ám Stephen Grant képregény-író szerint éppen az a jó benne, hogy a befejezés ennyire a valóságtól elrugaszkodott lett, mert a néző már simán fel van készülve rá - a direktor meg azt mondta, hogy kellett a végére valami "nagy esemény, mint amikor Luke felrobbantja a Halálcsillagot". Vaughn beígért egy rendezői változatot, ami 18 perccel hosszabb lett volna, ám ez a mai napig nem látott napvilágot. A bemutató után az a színész, aki a Ha/Ver által megmentett első embert játssza, elhatárolódott a kész műtől annak erőszakos mivolta miatt, ez nagyon bosszantotta az író Millart. A Ha/Ver 30 millió dollárból készült és 96 milliót hozott vissza. Profán és erőszakos mivolta ellenére mind a közönség, mind a kritikusok kedvelték. Elsősorban pozitív értékeléseket kapott, pimaszságát, humorát és Chloe Moretz alakítását dicsérték leginkább.

Vörös Pára rovat

Vörös Párát civilben Chris-nek hívják. A Red Mist jelentheti hogy valaki dühös (vörös köd borult az elméjére), de ezt a kifejezést használják arra a tűzszerészre is, aki a munkája közben felrobban. Christopher Mintz-Plasse-nak meg kellett tanulnia automata sebességváltós autót vezetni, de később bevallotta, hogy elfelejtette, hogyan kell. A Mist-Mobil ajtói felfelé és oldalra is nyílnak, ezért ha egyszer így, egyszer úgy szállnak ki belőle, az nem hiba. A fiatal színészt egyébként megfenyegette a rendező, hogy ha összetöri a kocsit, akkor neki kell kifizetnie:)

VérProfi rovat

Big Daddy igazi neve Damon. A képregényekben egy képregény-rajongó könyvelő, aki Ha/Verhez hasonlóan alakítja át magát, a pénzét a ritka újságjainak eladásából szerzi. A mozihoz teljesen át kellett őt alakítani, mert a nézőt összezavarhatta volna, hogy két főszereplőnek szinte ugyanaz a háttérsztorija. Egyetlen utalássor maradt VérProfi eredetére, ez pedig a kiszabadításukra szervezett akcióban az általa kiabált kódok neve. Nicholas Cage az egyébként erősen Batmanre hajazó figura meghosszabbodó mű-bajuszát maga találta ki, a beszédstílusát pedig Adam Westről mintázta, ami azonnal elnyerte Vaughn tetszését. Egy valós emlék is inspirálta Cage-et, egyik korábbi barátnőjének ex-rendőr apja, például tőle ered, hogy Hit-Girlt "gyermeknek" szólítja (nem emlékszem, hogy ez a magyar szinkronban benne maradt-e).

Hit-Girl rovat

Kis Dög valódi neve Mindy. Ez az a karakter, ami miatt a legtöbbet támadták a Kick-Ass-t, és amiért egyetlen stúdió sem vállalta a pénzelést. A nagy filmcégek idősebbé akarták őt tenni, hogy ne legyen annyira sokkoló, amiket végrehajt, de ezzel csak még inkább durvává tették volna, mert akkor már a szexualitás is szóba kerül. 2010 elején megjelent egy cenzúrázatlan klip a filmből, amiben Hit-Girl punciknak nevezi a többieket (nem tudom, hogy mondja magyarul), ezt pedig azonnal mindenhonnan megtámadták, főleg a családsegítő szervezetek. John Romita Jr. szerint VérProfi úgy neveli fel a lányát, ahogy a hivatásos atléták nevelnek hivatásos atlétákat a gyerekeikből: "Ők tudat alatt válnak atlétákká, szinte már véletlenül. Megkeményednek. Ez kb. ugyanígy működik. Ha valakit ennyire intenzív módon kezelnek... és miért ne tehetnék? Nem hiszem el, hogy ez a szituáció "hihetetlen"." Christopher Tookey, a Daily Mail kritikusa azt nyilatkozta (Roger Eberttel karöltve), hogy a Kick-Ass dicsőíti az erőszakot, főként a gyermekek által elkövetett erőszakot, sőt, hogy Kis Dögöt a lehető legcsábítóbbnak ábrázolták. [Sucker Punch-effektus: Ha nők a szuperhősök, és netalántán még szexisek is (ami ebben az esetben nem áll fenn), azt meg kell támadni, kivéve, ha a rendező Tarantino.] Chloe Moretz hosszú hónapokon át készült szerepére, megtanították a fegyverek kezelésére és a pillangókés pörgetésére. A kis színésznő azt nyilatkozta, hogy mivel négy bátyja van, így nem idegenek tőle a csúnya szavak, ám normális esetben ő maga sosem káromkodik és azt is mondta, hogy a forgatást nagyon megterhelőnek találta. Az édesanyja elolvasta a szövegkönyvet és hozzájárult, hogy lánya elmondja ezeket a sorokat. Chloe-nak nem volt szabad elárulnia a film címét senkinek sem, így "a filmnek", otthon pedig Kick-Buttnak (kb. ugyanazt jelenti, csak kevésbé durván) nevezte.

Fogalmam sincs, mit mondjak a Ha/Verre. Mindenképpen pozitívan csalódtam benne, de az elvárásaimat mégse sikerült teljesítenie. Semmiképpen nem nevezhető rossznak, sőt, érdemes megnézni, mert ehhez hasonlót biztosan nincs még egy. (2016-os megjegyzés: SUPER, Defendor.) Viszont felmerül a kérdés, hogy az alapján, amit eddig olvastál, te hogyan fejeznéd be a vesztes srác sztoriját? Hollywoodi hepienddel vagy valami sötét, borongós módon? Az, hogy mit választottak a készítők, remélem az írásomból sejthető. Na, nekem főleg ezzel van a gondom.

Pontozás:

imdb: 7.7 (5 év alatt 0.2-t csökkent.)

Én nem adok rá pontot, mert annyira különös volt.

Utólagos szerkesztés: Tegnap éjjel újranéztem angolul, mivel most Chloë Moretz-mozikra vadászok. Nagyon erősen megmaradtak az események és így valahogy sokkal jobb és szórakoztatóbb volt, mert tudtam, hogy mire kell majd számítani. Az eredeti szinkron jelentősen emel a színvonalon, ezen kívül tudtam figyelni az apró részletekre is és átgondolhattam az egészet még egyszer. Kétségtelen, hogy a dübörgő zene és a pörgős akció együtt fantasztikus hangulatot teremtenek; ezen kívül Cage bácsi alakítása most talán még jobban tetszett. Furcsa, de a fentebb említett Hit-Girl csábítós dologban van valami, például mikor elmennek Dave-hez és kifelé menet Mindy csókot küld a fiú felé, az eléggé félreérthetetlen. Ja és az erőszak dicsőítése: a Superrel összehasonlítva egyértelműen erről van szó, mert ott tétje van az egésznek, itt viszont ezt még másodszorra sem éreztem. Mindenesetre az újranézés jót tett neki, ha most kellene pontozni, akkor a 4/5 és az 5/5 között vacillálnék. Ja és még valami: Ha minden igaz, jövőre már láthatjuk a Kick-Ass 2-t, amit a Moretz kisasszony iránti újdonsült rajongásomból fakadóan már nagyon várok:P (A filmet láttam, írtam is róla, a rajongásnak vége.)

Hírek:

- Lesz folytatás, aminek a címe már megvan: Kick-Ass 2: Balls to the Wall. Mark Millar jelenleg is készíti a képregény következő epizódját, amiben a bűnözők szupergonoszokká válnak, hogy megküzdhessenek a hősökkel, Hit-Girl pedig megpróbál normális életet élni. Hogy a következő mozi mikorra készül el, mi a cselekménye és kik térnek vissza a főhősök közül, azt viszont nem lehet még tudni, de a rendezésre biztosan Matthew Vaughnt kérik fel. (Felkérték, nem tudta elvállalni, a helyére érkező pali elcseszte. Olvassátok a cikkemet róla, igaz, ott nagyon pozitív színben próbálom feltüntetni, pedig rossz lett...)

- Christopher Mintz-Plasse most szinkronmunkákat végez, hallhatjuk őt a ParaNormanben és az Így neveld a sárkányodat 2-ben, utóbbiban Craig Fergusonnal együtt.

- Mark Strong szintén egy animációs filmen dolgozik, ez pedig a Justin and the Knights of Valour. Emellett látható is a John Carterben és a Closer to the Moonban. Előbbi egy nagy dobásnak ígérkező sci-fi, utóbbiban egy román zsaru összefog egy kis csapat tolvajjal, és úgy rabolnak bankot, hogy elhitetik mindenkivel, filmet forgatnak - a női főszerepben Vera Farmigával. (A John Carter csúnyán megbukott.)

- Chloë Grace Moretz Tim Burtonnel és Johnny Deppel forgatja a Dark Shadows-t. (Erről is írtam már.)

- Nicholas Cage koponyája ismét lángba borul a Szellemlovas: A bosszú erejében.

Végezetül a legjobb betétdal - érdemes a klipet is nézni: A fene se tudja, mit akartam ide betenni, de mivel elfelejtettem már és lemaradt a videó, ezért ez a hely üresen marad....

Szólj hozzá!

Címkék: szuperhős


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr273436451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása