Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.11.30. 14:10 Tévésámán

Yonggary - Az űrbéli szörny (Yonggary vagy Reptilian, 1999, 2001)

Tegnap éppen 14.10-kor léptem ki egy bug miatti vesztes Rise of Immortals-meccsből és mivel semmi dolgom nem volt, gondoltam megnézem ezt. Azt hittem, hogy a Gyilkos cápa vs. óriáspoliphoz hasonló trash-gyöngyszemet láthatok - bizonyos értelemben az, de mégsem, viszont a véleményem előtt lássuk a történetet! Vigyázat, sok benne a logikai bukkanó!

Az első 10 perc értelmét nem sikerült megfejtenem. Kis csapatnyi kutató megy egy barlangban és egyikük lemarad a többitől. A társaság talál egy pirosan világító követ, amit az egyik megüt a kalapácsával, akkor ott mindent elborítanak a lángok, de az egyik hapsi túléli és látja hogy a kő már zöld, ennek pedig nagyon örül. A lemaradt idősebb tudós közben egy megkövesedett űrlényre bukkan, aki a kezei közt szorongat valamit, a robbanás időpontjában meg kék fény árad belőle.

Főcím.

Jön egy űrhajó, ami egész jól néz ki és pár műholdunkat meg ilyesminket lebarmolja. A katonaság tehetetlen.

Animált stáblista, egyetlen ismert név sincs rajta.

Tehát, az alaphelyzet a következő: Egy megszállott régész rálel egy iszonyúan nagy dinoszaurusz-csontvázra, ám a mindenki által halottnak hitt mestere (az elején látott lemaradó pasas) folyton megjelenik és közli, hogy a csontvázat nem szabad kiásni. Közben a munkások ilyen-olyan "balesetekben" hullani kezdenek, a Föld körüli pályán álló idegen hajó pedig sugarakkal bombázza a gigászi őshüllő maradványait. Az öregebb doktor azt állítja, hogy az őskori bestia neve Yonggary és fel fog támadni, ha maradványait kiszabadítják a föld mélyéből. Persze senki se hisz neki, de igaza lesz...

És innentől kezdődnek az igazán szar dolgok. Eddig csak az összefüggéstelen események meg a pocsék színészek voltak, ezeket pedig mostantól tetézni fogják még az ostoba speciális effektek és a barmó ötletek. A feléledt kreatúra ugyanis rombolni kezd, ráadásul folyton eltűnik, mert az űrlények fel-le teleportálgatják a hajójukról. A hadsereg és a melléjük csapódott két régész öt órát kap, hogy megállítsa a szörnyet, vagy jön az atomcsapás. Vajon sikerrel járnak?

Mindenki ismeri Godzillát, nem? Nos, ő volt az első, akivel 1954-ben elindult az úgynevezett kaiju-filmek (hatalmas lények a címszereplők) áradata Japánban. Aztán a '90-es évek végén az amerikaiak gondoltak egyet és bejelentették, hogy készül a saját Godzillájuk, ekkor a koreai filmesek is kedvet kaptak betörni a nemzetközi piacra, ezért (Fábry Sándor után szabadon fogalmazva) az újonnan fellángolt trend hullámait meglovagolva ők is megcsinálták a saját óriásszörnyes mozijukat. Ez címében majdnem megegyezik az 1967-es Yongary - Monster from the Deeppel, ám semmi más köze nincs hozzá. A sok számítógépes grafika és az amerikai színészek alkalmazása azt a célt szolgálta, hogy Az űrbéli szörny vonzó legyen a külföldi piac számára. Ameddig készült, addig óriási publicitást kapott, hiszen tényleg mindenhol azt hitték, hogy nagy durranás lesz belőle. A koreai CNN folyamatosan tudósított a forgatásról, mindenütt Yonggary-s óriásplakátok lógtak, készítettek többféle akciófigurát a címszereplőből, sőt, még parádét is rendeztek, ahol egy a térdétől fölfelé ábrázolt, életnagyságú űrszörny is "megjelent".

Érdekességek: Az író, a rendező és a producer egy személyben Hyung-rae Shim volt. A rendkívül ronda és gagyi végső főellenség neve Cyker - mindössze az tetszett benne, hogy négy lába van, mert az ugrott be pont mielőtt megjelent, hogy miért nincs egyetlen négylábú óriásszörny sem? Különben nagyon eltúlzott, ocsmány, ostobán kitalált gányolmány ő... Egy dolgot nem értettem igazából: a rajzot Yonggary fejéről ki készítette? Hogyan és mikor tudta ennyire jól megnézni magának a lényt?

Cikkem alanya a gyártó országban sikeres lett, hiszen 3 millió jegyet váltottak rá (!), szóval az árát visszahozta (10 milliárd vonba került), de a többi országban mégis óriási bukta lett belőle, főleg a speciális effekteket szidták nagyon. Éppen a nemzetközi piacra szánt mivolta miatt hazájában a pénzügyi siker ellenére mégsem lett túl népszerű, mára azonban kultfilmmé vált. A '99-es változatot két évvel később felújították, csak ehhez lehet hozzájutni, én is ebben a formában láttam. Ez a változat nem érte el elődje sikerét, ezért főként a gyenge promóciót okolták.

Összesítésben a Yonggary egy rosszul sikerült Godzilla-utánzat. Rossz színészek, túl bonyolult és értelmetlen történet, meg gagyi látványvilág jellemzik. Az űrhajó és az űrlények egyébként egészen jók benne, és ha maga a szörny jobban nézett volna ki, akkor talán még elment volna az egész, de így semmiképpen. Szar, de sajnos nem a "már annyira rossz, hogy imádni való"-kategóriából. Senkinek se ajánlom.

Pontozás:

imdb: 2.5 (5 év alatt 0.1-et csökkent.)

Szerintem: 2/5 (Legalább a figyelmemet fenntartotta.)

Szólj hozzá!

Címkék: katasztrófa sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr903426003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása