Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.10.16. 12:07 Tévésámán

Alibi törzs (Krippendorf's Tribe, 1998)

Egy újabb klasszikus, amin gyerekként sokat nevettünk a tesómmal. Az nagyon jó dolog volt már régen is az HBO-ban, hogy egy csomó olyan filmet láthattunk magyarul, amit mások egyáltalán nem, vagy csak jóval később - persze most már le lehet tölteni őket, de mondjuk 10 éve még ez a lehetőség még elérhetetlen volt a legtöbbek számára. Cikkem tárgya pedig annak ellenére (de lehet hogy azzal együtt) volt vicces kisebbként, hogy a poénok 40%-a szexre utal. Azért ne egy Amerikai pitét képzeljünk el, hanem inkább ilyesmit:

James Krippendorf professzor (Richard Dreyfuss) már lassan két éve nem csinál semmit, pedig azelőtt az egyik legjobb antropológuspárt alkották feleségével. Az asszony azonban meghalt, így a férfi kénytelen egyedül nevelni három gyermekét, egy nagylányt (Natasha Lyonne), egy kamasz fiút (Gregory Smith) és egy kisfiút (Carl Michael Lindner). Hamarosan viszont eljön a nap, mikor óriási tömeg előtt kell beszámolnia a régóta keresett elveszett afrikai törzsről - az ideges és elkeseredett prof. pedig nem vallhatja be, hogy elsikkasztotta a kutatásokra kapott pénzt, ezért sebtiben kitalál egy népet a kisfia rajzai meg saját élete alapján. Ezzel a lépéssel váratlan sikert arat, ezért hirtelen nagy bajban találja magát, mert mindig újabb és újabb meglepetésekkel kell előállnia a közönségnek és megbízóinak - így ő maga és a gyerekek játsszák el a nem létező shelmikedmukat. Viszont a banki kölcsön visszafizetésének égető határideje, egy túlbuzgó egykori diák (Jenna Elfman), a támogató alapítvány fejesei, meg a tévések jóvoltából a hazugság egyre inkább csak dagad, növekszik, mint egy rágóból fújt lufi - de vajon meddig bírja még kipukkadás nélkül? Talán James-nek mégiscsak be kell vonulnia a börtönbe - most már csalásért?

Mint látható, egyszerű a történet, viszont egyre bonyolultabbá válik, ahogy a soron következő tudományos tényt találják ki. A vicces helyzetek főleg abból adódnak, hogy a városi gyerekeknek kell eljátszaniuk az afrikai törzsi fiatalokat, meg hogy Krippendorf hogyan vedlik át törzsfőnökké; a csúcs pedig az új ösztöndíj-átadó gála, ahol aztán minden a feje tetejére áll. Az egyetlen komoly baj, ami eddig fel sem tűnt, hogy szinte teljesen kimarad a vígjátékok kötelező drámai alapszála, ami itt jelen esetben az anya elvesztése. Így ugyanis az alkotók megfosztják a nézőt attól, hogy tudja, hogy James-nek nem volt lelki ereje dolgozni; meg hogy a pénzt se azért tette el, mert gazember, hanem mert valahogy át kellett élniük ezt a csapást. A készítők a legkisebb erőfeszítést se teszik meg, hogy a hős szimpatikus legyen, vagyis a tette megkülönböztethetetlen számunkra a valós bűnözők tetteitől. De sajnos alapvetően lehetetlenség kedvelni a professzort, mert állandóan ideges és üvölt, ráadásul olyan kétbalkezes, mindent elront. Szerencsére mind a motivációja, mind a kiindulási pénzelköltési akciója elveszti jelentőségét, így lényegtelenné lesz, amiket eddig írtam róla. A női főhős, Jenna Elfman szintén rémesen irritáló, külsőre nem tetszik, ripacskodik és túl sokat szerepel. A gyerekek viszont jó fejek, így értük lehet szurkolni, talán fiatalabb koromban ezért tetszett az Alibi törzs, mert a hozzám hasonló srácokat éreztem főszereplőnek.

Pozitívum egyik kedvelt színésznőm, Natasha Lyonne szereplése, aki szerintem jól játszik és nagyon tetszik:) (Most már korántsem annyira szép, mint volt, de még így sem mondható csúnyának.) Plusz van itt egy csomó ismert mellékszereplő: a középső tesót alakító Gregory Smith volt a Chipkatonák főhőse; az agresszív professzornő segédje Siobhan Fallon (pl. Funny Games, Totál káosz); az iskolaigazgató Lance Kinsey (a Rendőrakadémia Proctora); a tévés producer David Ogden Stiers (A Jáde Skorpió Átkából a hipnotizőr); az öreg alapítványi vezetőnő pedig Frances Bay (Happy Gilmore nagymamája). Valamint érdekesség, hogy Hollywood új kedvence, Mila Kunis az a kislány, akit Smith malacvizelettel akar meglocsolni:D A rendező Todd Holland, aki olyan műveket tett le az asztalra, mint a Tűzoltó kutya (ez rossz fényt vet Krippendorfékra); az alapot pedig Frank Parkin könyve jelentette.

Érdekességek: Natasha Lyonne 19 évesen játszott 14 évest. Frances Bay alig egy hónapja hunyt el, 92 évet élt. Ismét feltűnik valahol az örök háttéralak, a kimondhatatlan nevű Shashawnee Hall (asszem talán ő a vezető Bosabiban). A Krippendorf's Tribe 7 és fél millió dollárt hozott be, készítési költsége ismeretlen. Elsősorban negatív kritikákat kapott - Dreyfuss karaktere és Jenna Elfman játékát látva megértem...

Annyira nem jó, van pár remek poén, Lyonne kisasszony szerintem gyönyörű benne, de egyéb értékelhető tulajdonsága nincs. Gyerekként tetszett, ezért nálam mindenképp a kult-kategóriába sorolandó.

Pontozás:

imdb: 4.9 (5 év alatt 0.3-at emelkedett.)

Szerintem: 3/5

Hírek:

- Jenna Elfman állítólag mellékszerepel a Forbidden Planet 2-ben - ez egy klasszikus sci-fi folytatása. (Hála Istennek, 2016-ig még nem készült el.)

- Natasha Lyonne következő felbukkanása a He's Way More Famous Than Youban lesz, ahol egy csomó ismert fiatal színész játszik, mind önmagukat alakítják - vígjátékról van szó.

- Mila Kunis-t Mark Wahlberg oldalán láthatjuk jövőre a Tedben, amiben egy pasas plüssmacija életre kel gyerekkori kívánsága miatt; valamint a kedves bábfigurák legújabb mozijában, a The Muppets-ben is találkozhatunk a hölggyel.

Várható írások: Johnny English újratöltve, Red.

Szólj hozzá!

Címkék: vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr543306510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása