Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.09.28. 19:48 Tévésámán

Resident Evil: Afterlife (A kaptár: Túlvilág, 2010)

Imádom a rossz filmeket, amiket minden "hozzáértő" leszól, de azért van ami már nekem se tetszik. Annak idején az első Resident Evil (aminek A kaptár címet adták hazánk fiai/lányai) kurvajó volt. Voltak benne ronda szörnyek, jó nők, lövöldözés, száguldozás, izgalom, gusztustalankodás, vagyis pont olyan lett, amilyen nekem a tökéletes horror. A második részben (aminek már új cím kellett volna) egy isteni főszörny és a menekülés a pusztulásra ítélt városból tetszett; a harmadikban pedig a Mad Max-szerű, poszt-apokaliptikus hangulat - még a sok túlzás meg marhaság ellenére is elszórakoztatott. De hogy ezekből hogyan lett az Afterlife, azt nem tudom...

Alice (Milla Jovovich) az előző részben említett, rejtélyes Arcadia nevű hely után nyomoz, hogy egy zombimentes helyet találjon és nyomára bukkanjon elveszett barátainak. Ám előtte még egy igen látványos leszámolásra küldi számos klónját az Umbrella-góré Wesker (Shawn Roberts) ellen. Az említett elegáns úriember viszont nem adja olcsón a bőrét, az Arcadia helyét jelölő koordinátákon pedig hősnőnk csak egy csomó elhagyatott repülőgépet, meg a megzavarodott Claire Redfieldet (Ali Larter) találja. A két nő ezek után egy szuperbiztonságos börtönkomplexumba repül, ahol emberekre bukkannak és fény derül a rejtélyes fertőzésmentes zóna titkára is. A túlélők egyike, Chris (Wentworth Miller) azt állítja, hogy ő Claire bátyja, de a lány nem ismeri fel - és vajon miért van a fickó bezárva egy elkülönített cellába? A legfontosabb kérdés viszont az, hogy ki tudnak-e jutni a zombik által ostromolt épületből vagy mind odavesznek?

A játék már túl van az ötödik részén, az egyre életszerűbb látvány, az új helyszínek és a minden addiginál betegesebb ötletekből születő új ellenfelek mindig adnak valamit, ami miatt a játékosok kipróbálják a soron következő epizódokat. A filmsorozat viszont már a harmadik résznél kifújt, onnantól aligha van köze a Resident Evilhöz. Az, hogy beletesznek karaktereket, akik szerepelnek a játékokban, nem elég. A kaptár nagyon hangulatos volt, mert egy földalatti halálcsapdából kellett kijutni, ráadásul időre ment az egész - tisztára, mint a játékokban; még a végén lévő menekülés és az utolsó nagy csata is olyan. A következő epizódban ugyanez történt, csak nagyobb mértékben: a városra atombombát dobnak, időben ki kell jutni, meg kell kerülni a katonaságot, a zombikat és hősnőnknek szembe kell néznie mutálódott barátjával. Ezek után átmentünk valami egészen hülyeségbe, de nekem az Extinction még tetszett - az Afterlife-ból viszont már szinte minden jó kiveszett.

Az eleje totál unalmas és érdektelen. Mivel tévében láttam (az HBO-n), ezért a hihetetlen 3D-s látványra kihegyezett Umbrella-ostrom nem hatott meg; a háromra meg alig emlékeztem, de azt tudtam, hogy az összes szimpatikus mellékszereplő meghalt, így marhára hidegen hagyott Claire sorsa. Plusz gagyi, hogy úgy a harmincadik percig összesen kettő zombit láthatunk, és a mozi igazán el sem kezdődik a börtönbe való megérkezésig. A helyszín kitűnő, de jobban is ki lehetett volna használni: a rabok-őrök-konfliktusra, az emberek emberek ellen, kint a zombik-helyzetre gondolok. Itt és most pedig megkapjuk az előbbit képviselve Wentworth Millert, aki tudja a kiutat, mert a hátára van tetoválva a börtön térképe; és az előbb említett jelenséget megtestesítő Kim Coates-t (pl. Battlefield Earth), aki az első pillanattól antipatikus, úgyhogy nem fogunk meglepődni az akcióin.

Az új mellékszereplők érdektelenek, a kopasz pasi és a főzős csaj mindössze skiccek (utóbbi szerintem magátó el is tűnik), a néger koma (Boris Kodjoe) jó fej, a keménylegény kiment a fejemből, a kis kínai pedig semmilyen. Az új zombik szintén irtó gagyik - értem én, hogy így néztek ki a játékban, de ez a szétnyíló fej-motívum (lásd Penge 2-3) itt nem működik. A dobermanokra kár vesztegetni a karaktereket, az mindennek a teteje... Wesker bácsi oké, de neki is mindenféle szar csáp jön ki a szájából, ami rémesen hülye látványt nyújt. A jétkidő elején a robbanásnál marhára nem derül ki, hogy "emberünk" meghalt-e vagy túlélte, de Alice sorsa ugyanígy bizonytalan, szóval magyarul semmit sem tudunk meg. Plusz negatívum, amiért lenyúlták az időmegállító effektet a Lost in Space-ből (én innen ismerem). A korábbi mellékszereplők közül visszatér K-Mart (Spencer Locke, ő egy lány) és a végefőcím után pár pillanattal Jill Valentine (Sienna Guillory), akinek felbukkanására nincs magyarázatom. Az író-rendező-producer még mindig Paul W.S. Anderson.

A mozi úgy ahogy bukás lenne, ha nem lenne benne az Axemannek keresztelt, a Resident Evil 5-ből idekerült Executioner Majini (Ray Olubowale, a 201 centi magas profi nehézsúlyú bokszoló játssza). Executioner nagy, erős, félelmetes és hihetetlenül jól néz ki - kár, hogy olyan gyorsan kinyírják. Mindenesetre ő az egyetlen eleme a Túlvilágnak, amiért azt mondom, hogy érdemes megnézni.

Érdekességek: A harmadik rész elkészültekor azt tervezték, hogy az lesz az utolsó, de a nagy bevétel miatt felmerült a folytatás lehetősége, végül úgy döntöttek az alkotók, hogy csinálnak még egy részt. Ez az első videojátékon alapuló film, amit 3D-ben gyártottak le. Wentworth Miller már a felkérést (egy börtönben ülő fickó, akinek első mondatai között van, hogy "Tudom a kiutat") is viccnek gondolta, később pedig elismerte, hogy félve vállalta el Chris Redfield szerepét. A korábbi filmekben Shawn Roberts helyett Jason O'Mara alakította Weskert. Executioner itt gyorsabb, mint a játékban, de gyengébb is (azért még rohadt erős:)). A mellékszereplők közt van egy magyar származású színésznő: Jamie Ferenczi. Néhány dolog, amit észrevettem: Claire haja a repülőn már tökéletes, mikor előtte totál csapzott volt, eltakarta az egész arcát, meg ilyenek. Talán felszállás előtt gyorsan megmosta?:D Ezen kívül már az Extinctionben is megfigyeltem, hogy a nők arca alig piszkolódik be, tökéletesen néznek ki, a férfiak maszatosabbak:)

A Túlvilág 60 millió dollárból készült és majdnem 300 milliót hozott. Bár a kritikusoknak nem vetítették le, ők mégis megnézték és nagyon leszólták (megértem őket). Ez a rész söpörte be a legtöbb pénzt az eddigi négy közül és így a valaha készült legnagyobb bevételt hozó kanadai mozgóképpé avanzsált.

Nekem nagyon nem tetszett, unalmas, érdektelen, semmilyen volt, a vége pedig elég nevetséges, sőt, érthetetlen. Csak Mr. Axeman jelenléte menti meg a legkisebb pontszámtól, de mindössze azoknak ajánlom a megtekintését, akik hozzám hasonlóan rajonganak az ilyen hatalmas szörnyetegekért:)

Utólagos szerkesztés: Másodszorra már sokkal jobban tudtam élvezni, de Wesker csápjai meg a világvége utáni tökéletes női sminkek még most is súlyos baromságnak számítanak. Viszont ezúttal sokkal jobban szórakoztam rajta, az Executionerös részek megint odavágtak, úgyhogy felemelem a pontszámot és izgatottan várom a következő epizódot!

Pontozás:

imdb: 5.9 (5 év alatt 0.1-et emelkedett.)

Szerintem: 4/5 (Másodjára sokkal jobban tetszett!)

Hírek:

- Készül az ötödik Resident Evil, a Retribution. Ebben benne lesz Milla Jovovich, Sienna Guillory, Shawn Roberts és Boris Kodjoe, a direktor továbbra is Paul W.S. Anderson marad (utóbbi pénzeli és írja e produkciót). Mégis mi a túró lehet majd ebben?! Azért megnézem majd, hátha ismét életre keltenek egy király fő-mutánst.

- Shawn Roberts-et láthatjuk a The Riotben Ron Perlman oldalán.

Azt hiszem legközelebb az Én és én, meg az Irént nézem majd a listámról, plusz ezen a héten jön még a Kedves ellenségem, azt tutira megtekintem!

Szólj hozzá!

Címkék: horror akció


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr373263408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása