Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.01.08. 15:12 Mozsárágyú

Ez Elvis (This Is Elvis) 1981

 

      Elvis Presley ma lenne 76 éves.

     Ez a dokumentumfilm 1981-ben készült, ekkor még csak 4 év telt el a Király halála óta. Sok olyan felvétellel, képpel találkozhattak akkor a nézők, melyek nem voltak ismertek a nagyközönség előtt, és ami a lényeg, tele van zenével.

     Elvis életének főbb állomásai tárulnak a szemünk elé. Helyenként színészek játszottak el egyes jeleneteket, de nagyrészt eredeti anyagokból áll össze a film. A narrátor "Elvis", azaz Ral Donner, aki szintén zenész volt és nagyon hasonlított a hangja a főszereplőére. A narrációból megtudjuk, hogy Elvis először templomi gospelekkel próbálkozott, aztán megismerkedett a blues zenével; hogy egészen félénk gyerek volt, de azért rosszcsontkodásra is jutott ideje. Gyorsan elérkezünk az első lemezfelvételhez, ekkor édesanyjának énekelt fel egy dalt. És néhány szempillantás alatt pedig már Elvis, a sztár van a központban. Valóban, az egyszerű hétköznapokból néhány hét alatt csillogó, zenével és rajongókkal teli világba csöppent a kedves vidéki srác, akinek a család volt a legfontosabb. És persze a muzsika.


 

      A rock 'n roll előtt az emberek többnyire estélyiben és frakkban jelentek meg különböző zenés esteken, operába jártak, esetleg valami épp divatos klubban szórakoztak, a legtöbben meg saját maguknak zenéltek. Például ott volt a blues, ami már előrevetítette valami teljesen újnak az eljövetelét. Elvis megjelenésekor már léteztek különböző rock 'n roll-zenekarok és az idősebb nemzedék temette is ezt a muzsikát. De akkor feltűnt ez a semmiből jött, isteni tehetséggel megáldott kölyök, és túlzás nélkül megváltoztatta a világot. A szemellenzős, "niggerzene" ellen fellépő, begyöpösödött régiek sem tudták megállítani ennek a stílusnak a hihetetlen térhódítását. Elvis lett megannyi későbbi nagy pop- és rocksztár számára az alfa és az omega. Milliók kezdték úgy hordani a frizurájukat, mint ő, hasonlóan öltözködtek és egyszerűen imádták őt meg a dalait. Hát még ma mennyien lehetnek...

    

      Valószínűleg azért lett nagyon népszerű az egész világon, mert amellett, hogy a színpadra született, megmaradt kedves, becsületes srácnak. Egyik legnagyobb rajongója, John Lennon szerint viszont a katonai szolgálat (1958-60) után már többé nem volt ugyanaz. Menedzsere, Parker ezredes segítségével próbálta újra megidézni a rendkívül sikeres '50-es éveket, amikor az egész USA őt nézte a tévében, stb. Olyannyira sokat tettek ők ezért, hogy Elvis egyre több filmszerepet vállalt, egyre egysíkúbb filmekben, miközben például a gombafejűek meghódították az addig ismeretlen terepnek számító Amerikát. Presley házasságkötése és gyermeke megszületése után újra élőben kezdett el föllépni, saját tévéműsort kapott, továbbra is fürdött a sikerben - legalábbis a világ így látta.

      Sajnos a Király egyike azoknak az istenként tisztelt rocksztároknak, akiket tönkretett a sóbiznisz, tehetségét áruba bocsájtották, kihasználták, és a drogok meg a pia rabjává vált. A jóképű, szinte angyali arcú, bársonyos hangú ifjúból egy elhízott, hangjának lényegét elvesztő, megöregedett, közönségcsalogató jelenség vált. 

      Temetésén óriási tömeg vett részt, a világon mindenhol gyászolták. Manapság meg gyakran hallani olyan híreket, miszerint itt meg ott lakik, valahol sütteti a hasát, adózás nélkül tengeti napjait és hasonlók. Jó lenne, ha így lenne!

     Jómagam egyáltalán nem vagyok fanatikus Elvis-rajongó, de mint mindenkit, engem is lenyűgöz a Király. Ez a film is csak azért jó, mert az "alapanyaga" jó. Boldog születésnapot Neked, bárhol is vagy, Elvis!

Szólj hozzá!

Címkék: zene dokumentum


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr652569721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása