Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.11.18. 20:01 Tévésámán

Csillagok Háborúja: A Jedi visszatér (Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi, 1983)

 

A Birodalom visszavág befejezése rengeteg kérdést vetett fel a rajongók körében, akik így tudhatták, hogy jön majd a következő rész, amiben végre megoldódnak a rejtélyek és minden szereplő elnyeri méltó büntetését/jutalmát. Először is: vajon tényleg Darth Vader Luke apja? Végülis mi oka lenne a Sötét Nagyúrnak hazudni erről? Mi lesz a lázadók sorsa és vajon sikerül-e kiszabadítani Han Solot Jabba palotájából? Aki megnézi ezt a részt, az mindenre választ kap, de azért jöjjön egy rövid ízelítő a sztoriból:

 

 

Luke Skywalker (Mark Hamill) visszatér a Dagobah-ra, hogy befejezze a Jedi-kiképzését, de az öreg Yoda mestert (Frank Oz) már betegen találja ott... R2-D2 (Kenny Baker) és C-3P0 (Anthony Daniels) Luke üzenetét viszik a hírhedt gengszter Jabbának (Larry Ward a hangja), aki persze kiröhögi az ultimátumot. A két droid kénytelen munkába állni a hutt gaztevőkkel és léhűtőkkel teli erődjében, és hamarosan Chewbacca (Peter Mayhew) is ott találja magát egy cellában, mert egy rejtélyes fejvadász elfogja és kiszolgáltatja a csigaszerű maffiafőnöknek. De a bűnözők falkájában nem mindenki az, aminek látszik és egy titkos összeesküvés készülődik a színfalak mögött... A lázadók megmaradt flottája pedig az Endor nevű hold felé veszi az irányt, ahol a biztos pusztulást jelentő második Halálcsillag építése folyik, melyet személyesen az Uralkodó (Ian McDiarmid) felügyel. A szálak végül az erdővel borított Endoron összefutnak, ahol egy utolsó, nagy ütközetben eldől a galaxis sorsa és ahol már várja Luke-ot sötét végzete, a Sith Lord, Darth Vader (David Prowse, James Earl Jones, Bob Anderson és Sebastian Shaw alakítják)...

 

A sorozat befejező része, amiben kitalálható a befejezés, de mégis történnek meglepő dolgok. Bemutatási dátum szerint a harmadik volt, és ezt is egy új rendező készítette, a wales-i Richard Marquand, aki két helyen benne van a filmjében: először ő Jabba vallató-droidjának hangja, másodszor pedig az egyik AT-ST vezetője, akit Leia lelő. David Lynch és David Cronenberg is megkapta a lehetőséget a rendezésre, ám mindketten más-más okból, de elutasították a felkérést. Steven Spielberg pedig azért nem vállalhatta el, mert tagja volt a Rendezői Kamarának, ahonnan Lucas kilépett, és ami rengetegszer keresztbe tett neki akkor és később is. Az előző részt levezénylő Irvin Kershner azt nyilatkozta, hogy az ő egyik segédrendezője és maga Lucas forgatták le a film nagy részét, mert állítólag Marquanddal nem jött ki a stáb, sőt a mai napig ellentétes szóbeszédek keringenek arról is, hogy vajon a wales-i rendező és a széria atyja tudott-e rendesen együtt dolgozni, vagy sem.

 

 

Az ismert főszereplők még mindig ugyanazok, kivétel, hogy Darth Vader megszemélyesítői közé bekerült még az akkor már 78 éves angol színész, Sebastian Shaw is, aki a figura valódi arcát adta. Lévén Anakin Skywalker ekkor először jelent meg ténylegesen a szériában, Shaw világhírnévre és kult-ikoni státuszra tett szert pár perces szerepével. Később aztán Lucas saját kezűleg kent le egy jó nagy pofont filmjének, mikor a 2000-es évek közepén elkészült sokadik felújítás során a végén megjelenő idős Anakint lecserélte a Hayden Christensen által játszott fiatalra, így kiretusálva Sebastian Shaw-t önnön zárójelenetéből.

 

 

A mellékszereplők közt van jó pár ismertebb törpe-színész: Warwick Davis (Wicket ewok), Jack Purvis (Teebo ewok - Purvis lánya is játszott egy szőrös kis maciembert), Tony Cox (Én és én meg az Irénből a sofőr), Debbie Lee Carrington (az Aerosmith Love in an Elevator klipjében az apró hölgy) és Deep Roy (a fuvola-szerű hangszeren játszó lény Jabba palotájában); valamint Ben Burtt hangeffekt-mester (a bunkerban az egyik birodalmi tiszt, aki azt kiáltja: Freeze!). Kenny Baker pedig a kis asztromech-droid mellett szintén elvállalta az egyik főewok szerepét. A Michael Carter által életre keltett Bib Fortuna a Star Wars-univerzum egyik ismert alakjává lépett elő az itteni megjelenése után, a színész pedig azt mondta egyszer, hogy furcsa érzés számára, hogy a karakterét mindenki ismeri, de őt magát senki - Fortunát egyébként nem Carter, hanem Erik Bauersfeld szólaltatta meg.

 

Néhány egyéb, fontosabb mellékszereplő: Tim Rose, aki itt Ackbar admirális; keltette életre a szintén Lucas nevéhez fűződő, ám csúfosan megbukott Howard, a kacsában a címszereplőt. A hutt maffiafőnöknek hangját kölcsönző Larry Ward a IV. epizódban Greedo megszólaltatója volt. Boba Fettet a felújításhoz Nelson Hall és Don Bies effektmesterek játszották el, C-3P0 aranyszínű páncélja alatt pedig 3 jelenetben is Chris Parsons kaszkadőr bújt meg Anthony Daniels helyett. A Chewbaccát elfogó Boush hangja Pat Welsh, aki E.T. "szövegét" mondta anno. Végezetül egy vicces név: Dickey Beer (rohamosztagost és "fűnyírós" katonát alakított).

 

 

(A képen Jabba énekesnőjének 1983-as verziója.) Érdekességek: A nagy űrcsatában állítólag az egyik hajó egy surranó, amit az effekt-csapat egyik tagja dobott be a makettek közé. Csak ehhez a jelenethez annyi trükköt használtak fel, ami elegendő lett volna egy teljes filmhez. Denis Lawson, aki a lázadók egyikét, Wedge Antilles-t alakítja, mindhárom régi filmben szerepelt, de az első részben elírták a nevét - később megerősítette, hogy azonos azzal a bizonyos Dennis Lawsonnal. Az ewokok nyelvét a filippínó és a kalmuk nyelv ihlette, a hutt beszédet pedig az inkák quechua nyelve. Nien Numb, Lando segédpilótája egy kenyai nyelven, hayául beszél - a szövegét egy Amerikában tanuló kenyai diák, Kipsang Rotich mondta fel. A kenyai bemutató során a közönség megdöbbent, hogy anyanyelvét hallhatja egy szuperprodukcióban. A rancor üvöltését állítólag egy tacskó eltorzított hangjával hozták létre:)

 

Boba Fett már akkor is nagy népszerűségnek örvendett a rajongók körében, Lucas bácsi ezért elhatározta, hogy a felújításhoz készít egy jelenetet, amiben a fejvadász végzete megváltozik, viszont később úgy döntött, ez elvonná a figyelmet az eredeti sztoriról, így mégsem készült el – a Történetek a fejvadászokról című könyvben viszont elolvashatjuk! A Return of the Jedi 32 és fél millió dollárból lett, több, mint 475 milliót hozott világszerte, így 1983 legtöbbet kaszáló filmje; ráadásul nagyrészt pozitív kritikákat kapott. Az 1984-es Oscar-gálán vizuális effektjeiért megkapta a Special Achievement Awardot és elnyerte a Hugo Awardot a Legjobb Drámai Alkotás kategóriájában. Az évek során viszont egyre inkább az a nézet erősödött meg, hogy az eredeti hármasból ez a legkevésbé jó, amit csak tovább erősített a Lucas által véghezvitt több utólagos módosítás.

 

 

Darth Vader-rovat:

David Prowse csak a film első felében játssza Vadert, később a szerepét átvette Bob Anderson a fénykardozós részekhez, végül pedig Sebastian Shaw az Anakinos jelenetekhez. Prowse újfent nem tudott róla, hogy lecserélik Shaw-ra, és a forgatás alatt nem is találkozott Ian McDiarmiddal, aki a Császárt alakítja.

SZPOJLER KÖVETKEZIK!

Mielőtt Vader ledobja az Uralkodót a mélységbe, egy rövid pillanatig a sisakja helyén egy koponya látható (nem vettem észre, csak olvastam). Halála után Anakin azért nem tűnik el úgy mint Ben és Yoda, mert nem tudja, hogyan kell ezt csinálni - Obi-Wan Qui-Gontól tanulta, Yoda pedig Obi-Wantól.

Palpatine megölésével Anakin Skywalker beteljesíti a jóslatot, hiszen elpusztítja a Sithet, megmenti az utolsó Jedit és ezzel egyensúlyt hoz az Erőben!

SZPOJLER VÉGE.

 

Jabba Desilijic Tiure-rovat:

A huttot egy félmillió dolláros, három hónapig készült, 1 tonnás bábúval keltették életre. Ketten ültek a makett belsejében, egyikük az egyik kezét és a nyelvét, a másik a másik kezét, a száját és a fejét mozgatta. Egy kis növésű bábos mozgatta Jabba farkát, egy mögötte állt és onnan irányította a fejét, egy újabb ember pedig távirányítással keltette életre a szemeit és az arckifejezését. Stuart Freeborn építette, David Alan Barclay, Toby Philpott és Mike Edmonds ültek a belsejében. Edmonds egyébként egy ewokot is eljátszott az endori jelenetekben.

 

Ezzel a résszel teljes lesz Anakin Skywalker története, Luke Jedivé válik, Han és Leia immár akadálytalanul egymáséi lehetnek és ez a varázslatos világ felszabadul az elnyomás alól. Győz a Jó, a Gonosz pedig elbukik, Darth Vader végül megváltja saját magát és eggyé válik az Erővel...

 

Pontozás:

 

imdb: 8.4 (6 év alatt 0.1-et emelkedett.)

 

Szerintem: 5/5

 

Hírek:

 

- Warwick Davist az alábbi filmekben láthatjuk majd: ShortFellas (krimikomédia), Harry Potter és a Halál Ereklyéi 1-2. Mike Edmonds szintén benne lesz az utóbbiban.

 

- A 2011-ben megjelenő blu-ray Return of the Jedi-ban lesz majd egy addig soha nem látott pluszjelent is, ahol Vader Luke-kal kommunikál az Erőn keresztül.

 

Amint megnézem a 4. dvdn található kiegészítőket, elkezdek írni a hat részről egyben, ezt a cikket viszont a Sorozatportálra szánom. Ott egyébként eddig két írásom jelent meg, egy a Resident Evil-trióról, egy pedig a 2006-os év színpadi mágiával foglalkozói mozijairól szól, mindkettőt ajánlom figyelmetekbe!

3 komment

Címkék: sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr922457888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

perö 2011.02.01. 00:17:41

Azért az súllyos tévedés, h. Luke teljesíti be a jóslatot. Az egyensúlyt Anakin hozta el, amikor kiirtotta a Jediket. mivel 2 sith és 2 jedi maradt. Luke felborította ezt. Egyébként a cikk jó lett.

Tévésámán · http://transfesser.blog.hu/ 2011.02.01. 15:11:57

@perö: Hol olvastad hogy Luke teljesíti be a jóslatot? Én ezt írtam: "Palpatine megölésével Anakin Skywalker beteljesíti a jóslatot, ..."
De kösz az elismerést:)

salacious crumb 2011.06.18. 14:06:32

IV. és V.rész jobb volt!!!!!!!!!!!!
süti beállítások módosítása