Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.02.05. 19:52 Tévésámán

Betörő az albérlőm (The Ladykillers, 2004)

Régóta meg akartam már nézni ezt újra. Anno, még 2006-ban adta az HBO, és mikor először láttam, rögtön fel is vettem. Akkor tetszett, de azóta már 4 év telt el, és lassan fél éve szerettem volna már újból látni - kíváncsi voltam, kiállja-e az idő próbáját? A válasz: igen. A Betörő az albérlőm egy furcsa, de vicces film, rengeteg fekete humorral és egy kvázi őrültnek tűnő Tom Hanks-szel:)

Valahol a Mississippi mentén járunk, egy kisvárosban. A mélyen vallásos és erősen konzervatív idős özvegy, Mrs. Munson (Irma P. Hall) különös látogatót kap: Dorr professzor (Hanks) mintha a múlt századból lépett volna elő. A különös férfi kiveszi a hölgy üres szobáját és használatba veszi a pincéjét, reneszánsz zenekarának próbáira. Azonban a professzor érdekes társaságának tagjai (J.K. Simmons, Marlon Wayans, Tzi Ma és Ryan Hurst) nem zenészek, hanem kasszafúrók, akik a tökéletes rablást akarják végrehajtani! De a rengeteg hátráltató tényező közül kiemelkedik maga Mrs. Munson, akit nem sikerül mézes-mázos szavakkal leszerelni - nincs mese, valakinek el kell tenni az öregasszonyt láb alól. Vajon ki(k) húzza('k) a rövidebbet és kié lesz a mesés zsákmány?

Mindenek előtt: a Coen-fivérek csinálták. Gondolom a legtöbb embernek felcsillan a szeme erre a mondatra, de én azok közé tartozom akik nincsenek oda e két férfi munkájáért. Elismerem, hogy A nagy Lebowski marhajó; az Óh, testvér, merre visz az utad? is király film, viszont a többit nem szeretem. Amit még tudni kell a The Ladykillers-ről: egy 1955-ös angol vígjáték feldolgozása, aminek anno Alec Guiness játszotta a főszerepét. [Erről már cikk is született.] A történet nagyon izgi, hiszen a legtöbb "csináljuk meg a nagy balhét-film" az, de itt még a meglepő fordulatok és a Coenékre oly jellemző sötét tónusú viccek is érdekesebbé teszik. Ezek mellett pedig óriási színészi játékot láthatunk.

Hanks marhajól adja elő a karakterét, annyira más, mint amiket látni szoktunk tőle - a legjobb az idióta nevetése:) J.K. Simmons most is brillírozik, valamint a számomra ismeretlen Tzi Ma is emlékezetes, pedig alig szólal meg. De nem mindenki annyira jó: Marlon Wayans elég idegesítő, Ryan Hurst karakterét meg akárki el tudta volna játszani. Kb. 20 másodpercet szerepel Bruce Campbell, mint egy állatvédő, de ember legyen a talpán, aki felismeri (nekem se sikerült). 

Meg kell még említenem a remek zenét, ami az ötvenes évek blues-számaiból és gospelból állt össze - az utóbbit előadó kórus vezetője eléggé feltűnően hasonlít Little Richardra, de nem ő az:) Egyébiránt a 2004-es cannes-i filmfesztiválon a The Ladykillers megnyerte a zsűri díját - és nekem is tetszett!

Coen- és Hanks-rajongóknak kötelező, valamint azoknak, akik szeretik a tocsogó vértől mentes fekete humort. Különben megjött a kedvem az eredeti verzióhoz, biztos az is remek!

imdb.com felhasználói szerint: 6.2/10

Szerintem: 5/5

Hírek:

- A producer-rendező testvérpár készít egy Gambit című mozit, ami esetleg érdekes lehet. (Ez az a Gambit? Az X-Menes? Mert csak akkor érvényes az előző mondat.)

- Marlon Wayans két olyan filmben fog szerepelni, amiknek szerintem nem kéne elkészülniük. Az egyik a Horrorra akadva 5. (Már a 3.-at se láttam... Istenem, nézi még valaki ezeket a celluloid-szemeteket?), a másik pedig a Feketék fehéren 2. (Van már elég undorító film a piacon, köszönjük szépen...). Ezek mellett egy Richard Pryor életrajzi filmben kelti majd életre a címszereplőt. (Erre tényleg nem találtak valami jobb embert? Szegény Pryor forog majd a sírjában...)

- Bruce Campbell hamarosan saját magát játssza a Bruce vs. Frankensteinban - ez aztán biztos valami állati jó kis horror-vígjáték lesz:)

Ma este megint semmi jót nem ad a tv, így vagy a Grimm vagy a Marhakonzerv-akció, esetleg Az elefántember kerül majd terítékre - vagy valami más, nemsokára úgyis meglátjátok:)

Itt pedig egy trailer: A videót levették.

Szólj hozzá!

Címkék: krimi vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr731732506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása