Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2009.12.30. 12:52 Tévésámán

Mentsd meg a pompomlányt! (But I'm A Cheerleader, 1999)

but-i-m-a-cheerleader-2714-731.jpg

Natasha Lyonne - talán nem sokan ismeritek őt, de én kedvelem. Érdekes, furcsa filmekben szokott játszani, például mellékszerepelt a marhajó Detroit Rock City-ben és a nekem legjobban tetsző második Pengében. Ezúttal a művésznő egyik leginkább ismert filmjéről írok. Az a véleményem, hogy akármilyen néznivalókat kedvelünk, néha le kell ülni egy drámára, egy négeres filmre vagy (mint jelen esetben is) egy homoszexuálisokról szólóra. Hogy miért? Egyrészt a változatosság gyönyörködtet, másrészt szélesíti a látókört, harmadszor pedig néha egészen jó mozikra lehet bukkanni köztük. Egy leszbikus rendezőnő, Jamie Babbit, leszbikusokról és melegekről szóló filmje - megnéznétek? Talán ha nem Lyonne kisasszony és Clea DuVall lenne benne, akkor talán én se.

Megan (N.L.) 17 éves, hétköznapi lány. Tagja a helyi pompom-csapatnak, egy jóképű focista fiú a kedvese, talán csupán annyiban más, hogy a szülei az átlagosnál vallásosabbnak nevelték. Azonban egyre több apró jel mutat arra, hogy hősnőnkkel még sincs minden rendben - csak nőket ábrázoló poszterei vannak, nem szereti ha a fiúja megcsókolja és bámulja a többi lányt. Ennyi már elég is a szüleinek ahhoz, hogy elküldjék őt a Helyes Utak terápiás központba, ahol a homoszexuálisokat kigyógyítják ebből a "betegségből".

A rikító rózsaszín és szembántóan kék új világban szembesül egy abszurd, már-már önkényuralminak nevezhető rendszerrel, melynek célja, hogy heterová tegyék őt és szerencsétlen társait/társnőit. Van itt zsidó, francia, spanyol, ázsiai, szőke, barna, szemüveges, alacsony, magas - és ott van Graham (Clea DuVall), aki szinte szembeköpi az egész "rehabilitációt". Vagány, nem hagyja magát, ahol tud, keresztbe próbál tenni idegesítő oktatójuknak (Cathy Moriarty). Közte és a főszereplő lány közt lassan szerelem szövődik - de vajon át tudnak-e így menni a program 5 lépésén, vissza tudnak-e térni régi életükbe? Vagy mernek-e újat kezdeni - együtt?

Az inspirációkat szolgáltatták: John Waters (meleg botrányfilm-rendező), David LaChapelle (szürrealista fotográfus és rendező), Ollókezű Edward (a színek egyértelműen onnan jöttek) és a Barbie-baba (elég csak a lányoknak elvégzendő feladatokra gondolnunk). A színészek kitűnőek. Lyonne abszolút elképzelhető pompomlánynak és önmagával harcoló tini leszbikusnak is. Clea DuVall olyan csúnya, hogy már szép, és róla egyébként sem tudják teljes bizonyossággal, hogy vajon melyik nemhez vonzódik... Ők ketten egy szerethető párost alkotnak, nem fog az ember gyomra felfordulni a csókolózós jelenetektől sem. ;)

Mellékszereplők közül az Amerikában ismert transzvesztita műsorvezetőt, RuPault emelném ki, aki a fiúk edzőjét alakítja. Ő nagyon viccesen játszik, annyit nevettem rajta! Na meg a Harmadik műszakból ismert Eddie Cibrianen is, aki a főgóré homokos fiát kelti életre. A lányok közül még Melanie Lynskey karaktere humoros, valamint Katherine Towne szerintem tök jó kis góth csaj lett:) A fiúk csapatából Douglas Spaint említeném meg, aki egy olyan igazi, nőies buzit alakít - olyat, amilyet bármikor láthatunk a vivatévé vagy a viasat műsoraiban...

A főszereplőnő azért pompomlány, mert " ... ez a csúcsa az amerikai álomnak, az amerikai nőiességnek." [Szeretném megkérdezni kedves filmcsináló honfitársaimat és honfitársnőimet, hogy a tegnap az ertéelklubbon 19.05-kor vetített szennyet akkor miért kellett elkészíteni? Magyarországon a nőiességet nem a pompomlányok jelképezik, tisztelt Forgács úr...] A vicces részek mellett erőteljes kifigurázása ez a heteroszexualitásra épülő társadalomnak (Lehet, hogy most már csak egykori heteroszexualitásra épülő  társadalom...), a bigott vallásosságnak és egyszerűen a hülyeségnek. Kritikailag a heterok közt bukás volt, a melegek viszont imádták, amit nem is csodálok:) A ráfordított pénzt viszont szép lassan visszahozta.

Egy mindennapos szerelmi történet nem mindennapi tálalásban. Még musical is készült belőle!

imdb.com felhasználói szerint: 6.6/10 (7 év alatt 0.5-öt emelkedett.)

Szerintem: 4/5 (A sokkal jobb Priscilla szintjét sajnos nem éri el.)

Hírek:

- Natasha Lyonne-t jövőre egy érdekesnek ígérkező horrorban, az All About Evilben láthatjuk majd újra. (Fogalmam sincs, mi ez.)

Hamarosan kezdődik egy Peter Selleres-es Rózsaszín Párduc a viaszaton, én nem nézem azonban, mert igazán nem vagyok rá kíváncsi:) 16.35-kor viszont senki ne mulassza el a Szomszéd nőjét az rtlen, este pedig Pofa be! a tv2n. (Utóbbi kettőről lettek cikkek a blogon!)

Szólj hozzá!

Címkék: vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr691632478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása