Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2009.04.10. 19:15 Tévésámán

Babylon 5: The Gathering (1993)

Nyilván már mindenkinek hiányoztam:) Elkészült a szakdolgozatom a Transformers-ből. A barátnőmnek csak annyit mondtam, hogy ha szakdolgozatként nem jó, még egy weboldalt lehet belőle összedobni:) Szóval megérte vele ennyit melózni. Március 15. óta nem néztem semmilyen filmet, egészen tegnapig. Fennmaradó időmben viszont megtekintettem a Babylon 5 első szériáját és már a másodikat is elkezdtem. Ez, amiről most írni fogok, a sorozat pilot-epizódja. A pilot egy olyan bevezető rész, aminek fogadtatásától függ a sorozat elindulása. A The Gathering egy egész estés film lett, amiből aztán a Babylon 5 elindult - viszont a megnézése nélkül is élvezhető a széria.

A nemrég üzembe helyezett űrállomás hamarosan megkezdheti fő feladatának betöltését, mert érkezik az utolsó nagykövet is, akivel már teljes lehet a Tanács. Londo Mollari (Peter Jurasik), a Kentauri Köztársaságtól, G'Kar (Andreas Katsulas), a Narn Rezsimtől és Delenn (Mira Furlan), a Minbari Föderációtól már ott vannak, csak Kosh Naranekre (Ardwigth Chamberlain a hangja, ha jól tudom, Jeffrey Willerth a teste) várnak, a Vorlon Birodalomból. A nagykövetet azonban érkezése után nem sokkal megpróbálják megölni. Sinclair parancsnoknak (Michael O'Hare) és beosztottjainak pedig mindent meg kell tenniük, hogy elkerüljék a közelgő válaszcsapást - és meg kell találniuk a merénylőt is.

Dr. Kyle (Johnny Sekka) és Lyta Alexander (Patricia Tallman), a telepata, mindent megtesznek Kosh-ért, de a nyomozás során egyre inkább úgy tűnik, hogy maga Sinclair a merénylő! Vajon a biztonsági főnök Garibaldi (Jerry Doyle) és az állomás-parancsnok Takashima (Tamlyn Tomita) segítséget tud nyújtani főnöküknek, hogy elkerüljék a vorlonok haragját?

Az eredeti, első szériás gárdából csak Talia Winters, Lennier, Vir, Susan Ivanova, Franklin doki és Na'Toth hiányzik. A meglévő szereplő-csapat és maga az állomás pedig kissé más, mint a sorozatban. Londonak például semmi dolga nincs, egész nap a kaszinóban szórakozik és jelentős részt vállal az állomás alkohol-készletének fogyasztásából. A sorozatbeli önmagához képest haja kissé más alakú, oldalra nem terül szét olyan legyezőszerűen, ruhája pedig kevésbé díszes - viszont itt meg lehet figyelni, hogy csizmát hord, ez később sosem látszik. Nagyon befolyásolható és túlságosan a múltba fordul.

G'Kar gazemberkedésre használja fölös idejét. Megnyerő modorával és udvariasságával eltereli magáról a figyelmet, de ha valami nem a tervei szerint megy, rögtön ordítozásba fog. Feje kicsit keskenyebb, egész megjelenése vékonyabb, sokkal agilisebb látszatot kelt. Emellett a sok kis csillogó izé sincs rajta és kopoltyúi vannak. Pluszban most ő a rosszfiú, még Londot is megzsarolja - ellentétben a sorozattal, ahol ez fordítva szokott lenni. Nagyhangú és csak a saját érdekeit nézi.

Delenn itt olyan, mint valami rejtélyes segítő. Titkos információkat osztogat Sinclairnek, de ha kell, szorult helyzetekben is segít. Kivéve, ha ez sérti a minbarik érdekét. Erősebb jelleme, férfiasabb külseje, kissé agresszívebb természete van, mert itt valójában még férfinak tervezték, aki később alakulna át nővé. Mint tudjuk (ha néztük-nézzük a Babylon 5-öt), ez nem így lett a szériában. Ahhoz, hogy igazán önzetlen legyen, ahhoz viszont túl sok titkot rejteget.

Tomita és Sekka nem nagy számok, így érthető, hogy ők nem kerültek be a későbbi adásokba, Sinclair csaja kifejezetten irritáló. Mira Furlan külön kiemelést érdemel, mert ebben a férfiasabb alakításában is nagyon hitelessé teszi Delennt. Érdekesség még a sok apróság, amit később megváltoztattak, például a fegyverek, a többi űrlény, a kommunikátorok vagy a vasútszerű közlekedési eszköz. Maga a történet viszont nem túl izgalmas, a jobb színészek pedig kevés teret kaptak (azért Peter Jurasikot legalább engedték kibontakozni).

Az első évad után úgy gondolom, Michael O'Hare sokkal karakteresebb főfigurát adott a sorozatnak, mint Bruce Boxleitner, így sajnálom, hogy le kellett őt cserélni.

imdb.com felhasználói szerint: 6.6/10 (7 év alatt 0.2-t emelkedett.)

Szerintem: 4/5

Jövő héten fogjuk megnézni majd a Szörnyek az Űrlények ellent, és most több szabadidőm lesz filmekkel foglalkozni. A Watchmen képregény pedig nagyon odavág, ajánlom olvassátok el, mert ilyen erős hatású képregénnyel még eddig nem találkoztam! Az igényes zene kedvelőinek felhínám a figyelmét a The Be Five nevű együttes Trying to Forget című lemezét, aminek nem akármilyen B5-ös kötődése is van! Végül pedig egy kulisszatitkok-videó: Sajnos levették...

Szólj hozzá!

Címkék: sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr351058321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása