Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2008.08.22. 13:28 Tévésámán

Pokolfajzat (Hellboy, 2004)

Ma este megtekintem a mozikba nemrég megérkezett 2. részt, ezért emlékeim felfrissítésére és azért, hogy a húgom végre lássa, megnéztem videóról ezt a remek képregény-adaptációt. Azt olvastam, hogy anno 4 éve a Hellboy nem hozta meg a várt eredményt, és ezt egyáltalán nem értem. Annyiféle figurát, cuccot gyártottak belőle, sose olvastam róla semmi rosszat, és már első nézésre is nagyon tetszett; azt viszont el kell ismernem, hogy mikor adták a moziban, nem mentem el rá, mert baromságnak gondoltam (lehet, hogy így volt vele az emberek többsége, ezért nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket - elvileg). De inkább térjünk a lényegre:

1944-ben a nácik az okkult hatalommal bíró Raszputyin (Karel Roden, igen, az a Raszputyin) segítségével megnyitják az utat Ogdru-Jahad, a Káosz Hét Istene felé - még szerencse, hogy egy amerikai elit egység ott van és megakadályozzák a szeánsz végbemenetelét. Azonban a kapu egy ideig nyitva marad és valami átjön. Valami, amit aztán a helyszínen lévő Broom professzor (Kevin Trainor, később a nagyszerű John Hurt) magához vesz, és fiaként nevel fel. A kis jövevény, aki leginkább egy ördög és egy ember keverékére hasonlít, a Pokolfajzat nevet kapja (a mindig fantasztikus Ron Perlman játssza)...

Napjainkban: Raszputyin örök életet kapott szeretője, Ilya, és jobbkeze, a szörnyeteg Kroenen (a film egyik legjobb alakja, Ladislav Beran kelti életre) újraélesztik az orosz okkultistát, majd hármasban elindulnak kiszabadítani Sammaelt, a Pokol Kutyáját (Brian Steele). A rosszfiúk és a rosszlány tehát megvannak, indul a harc a Kulcsért, ami kinyitja a kaput... Pokolfajzat közben felnő, és szörny-megsemmisítőként a kormánynak dolgozik. A gonosz újbóli felbukkanására összeállnak a jófiúk (és a jólány:P): Vörös főszereplőnket halszerű haverja, a telepata Abe (a kitűnő Doug Jones); szerelme, a pirokinetikus Liz (Selma Blair) és újdonsült társa, a zöldfülű Myers (Rupert Evans) segítik. A két csapat összeméri erejét - vajon az Alvilág démonai, vagy nem túl megnyerő külsejű hősünk és kompániája nyer majd?

Nagyon szemét dolog, hogy Guillermo del Toro rendező úr, akit mostanában igencsak szárnyára vett a hírnév, csakis A Faun Labirintusának sikere miatt készíthette el ennek a szerintem borzasztó jó filmnek a folytatását. Sajnos már sokadszorra nézve a számos apró hiba és furcsa dolog egyre inkább feltűnik, viszont az akciók és a poénok ugyanúgy ütnek még mindig. Lássuk a színészeket - már szinte mindenkiről mondtam egy-két jó szót, ezt fokozom most kissé és megmondom a véleményem a rosszakról is.

Elsőnek a szörnyek alakítóit méltatom: Perlmanre nincs okom panaszkodni. Annak ellenére, hogy a forgatáson 54 éves volt, ez egyáltalán nem látszik (és nem csak a sok gumi miatt:P). Nagyon jól játszik, a poénok is jól állnak neki, remek rizsát lök:) Doug Jones itt csak egy karaktert alakít, de azt kitűnően. Abe a digitális felvételeket kivéve annyira valósághű, hogy az valami elképesztő. A mozdulatai olyan idegenek... Egyszerűen nagyszerű ez a pali!

A legjobb mégis az egyébként táncos Ladislav Beran által életre hívott Karl Ruprecht Kroenen, Hitler bérgyilkosa. Igazán félelmetes, ezért a kedvencem, nagyon kemény arc:) Főleg a képen is látható bevezető részben néz ki irtó jól, de a későbbi nindzsaszerű hacukája se rossz. És hogy mi van a maszkja alatt? Hát azt látni kell... Brian Steele Sammaelje nagyrészt komputeranimáció segítségével van jelen, a hangja tetszik, a felemás feje és a csontfegyverei is, fasza kis ellenség.

És most jönnek a többiek: Liz megformálója, Selma Blair szerintem jól néz ki, és a játéka se rossz. Karel Roden, mint Raszputyin: külsőre jó, nekem a modern cucca is tetszik, az angol hangja pedig sokkal borzongatóbb, mint a magyar. Ő egy kissé talán túljátssza a szerepét... John Hurt mindig királyul alakít, ezúttal szintén, és a külseje megszólalásig a képregénybeli prof.-éra emlékeztet. Viszont Rupert Evans nem túl szimpatikus, ő csak azért került bele, mert így a néző megismerhet mindent vele együtt, Jeffrey Tambor FBI-góréját pedig nem szeretem. Jól alakít, de nagyon utálom. A többiekről nem érdemes szót ejteni.

Összesítésben egy nagyon jó képregényfilm, remek dumákkal, ronda szörnyekkel, erős ellenségekkel, nem túl gagyi sztorival, és mindkét nyelven élvezhető szinkronnal.

imdb.com felhasználói szerint: 6.8/10

Szerintem: 5/5

Nagyon várom a folytatást! Itt pedig egy hatásos trailer jön: 

1 komment

Címkék: szuperhős


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr40627679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VVega · https://debugme.eu/ 2008.08.23. 05:05:46

Egyetértés, a kettő sajnos elmarad tőle.

Kroenen rulez! :D
süti beállítások módosítása