Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.12.13. 21:47 Tévésámán

12 majom (Twelve Monkeys, 1995)

Ezt a filmet gyakran adják, de sose volt kedvem megnézni, valószínűleg mert gyerekként többször láttam már. A Gilliam-trilógia (Időbanditák-Brazil-12 majom) harmadik része, és mivel az előző kettő szerepel itt, gondoltam, itt az ideje, hogy megírjam a lezáró epizódot.

A jövőben az emberiség a föld alá kényszerült, mert a bolygó lakosságának 99%-át elpusztította egy rejtélyes, halálos vírus. A mocskos és ijesztő 2035-ben a tudósok létrehoznak egy időgépet, amivel elítélteket küldenek vissza a múltba, hogy információt gyűjtsenek a ragály eredetéről, tulajdonságairól. A sor most James Cole-ra (Bruce Willis) kerül, aki azonban tévedésből 1990-ben landol 1996 helyett, ott rögtön háborodottnak bélyegzik és bezárják egy elmeosztályra, ahol megismerkedik az őrült Jeffrey Coines-szal (Brad Pitt) meg a jólelkű pszichiáternővel, Dr. Kathryn Railly-vel (Madeleine Stowe). Cole új barátja segítségével próbál megszökni, ám elkapják, de aztán eltűnik a bezárt szobából... Hat évvel később pedig ismét felbukkan és elrabolja Dr. Railly-t, hogy segítsen neki adatokat gyűjteni a Tizenkét Majom Hadseregéről, akik állítólag a vírus elszabadításáért felelősek. Mialatt ezen a kaotikus utazáson vesznek részt, Kathryn egyre több jelet fedez fel, amik alátámasztják James meséjét, miszerint a jövőből jött. De vajon tényleg így van? Ha igen, sikerül-e a párosnak megállítania a Tizenkét Majmot és ezzel megmenteni 5 milliárd életet, vagy elbuknak, pusztulásra ítélve az emberiséget?

A Twelve Monkeys hangulata már az első pillanatoktól a szívemnek oly kedves Brazilra emlékeztetett, így engem már itt megvettek. A jövő borongós, tele olyan dolgokkal, amik látszólag totál fölöslegesek, pl. a felfelé mozgó szék és a képernyő-gömb (ami egyébként a Transformers-képregények Unikronjának agyára hasonlít:)), ráadásul a világ is hideg, barátságtalan. De a múlt (a mi jelenünk) se vidámabb. Az utcák tele vannak szeméttel, az ember bárhol erőszakkal találkozhat, a gazdagok és a szegények közti ellentét óriási - nem csoda, ha a Majmokhoz hasonló szervezetek alakulnak.

A Terry Gilliamre jellemző sötét látvány mellett az érdekes, szövevényes, az időben előre-hátra ugráló történet szintén megfogott. Minden jel arra utal, hogy James "jövője" valóság, ám egy idő után ő maga is kezdi elhinni, hogy őrült és az egészet csak képzeli - sőt, korántsem lehetetlen, hogy a harmadik időutazás alkalmával már valóban megbomlik az elméje. Kathryn már az első pillanattól sejti, hogy Cole nem való a diliházba, de racionális énje képtelen elfogadni a tényt, hogy ez a férfi időutazó, így megpróbálja őt és saját magát meggyőzni arról, hogy mindez csak képzelgés. Jeffrey motivációi viszont egyértelműek - nála semmi nincs rendben a felső szinten:) Mellettük az egyik legérdekesebb figura a "reszelős hang" (Harry O'Toole), aki később egy fogatlan, öreg hajléktalan képében ölt alakot. Semmilyen kapaszkodót nem kapunk ahhoz, hogy rájöhessünk, ki lehet ő, sőt, még a többi szereplő sem tudja, de mind a jövőben, mind a jelenben fel-felbukkan James körül.

Az őrült fiatal képviseli azokat, akik meg akarják váltani a világot, ám amit és ahogyan elérnek, az semmire nem elég, ráadásul a jövőre nézve még félrevezető hatású is. A nő próbálja elfogadtatni ezt a romlott világot a "renitensekkel", de közben maga sem tudja, hogy mit védelmez, később ő válik a küldetés végrehajtójává. Az időutazó a múlt, a jelen és a jövő talán soha meg sem történt emlékeivel teletömött fejjel érkezik és minél több időt tölt itt, annál kevésbé tudja megállapítani, hogy mi a valóság. Egy különös játszma foglya, amit tudósok játszanak, és hiába próbálkozik bármivel, folyton elbukik - amikorra viszont sikerrel jár(na), addigra már késő lesz. James fejében játszódik a végig jelen lévő mellékszál, ahol egy kisfiú emlékképei peregnek le, amik az idő előrehaladtával egyre tisztulnak, ám végül éppen Cole az, aki nem fogja megtudni, hogy mit jelent, amit lát(ott). És ezek mellett 12 majom még a fogyasztói társadalomnak, az egymástól elidegenedő embereknek meg korunk többi rákfenéjének pellengérre állítása is.

A főhősök mellett ismert arc a csupán két jelenetig szereplő Christopher Plummer, és David Morse hosszú vörös hajjal. Érdemes még megemlíteni a költőnőt, ő Irma St. Paul, akit a Sorvadj el!-ben az ügyvéd elüt; és a taxisnőt, ő pedig Annie Golden, a terhes lány a Hairből! Rajtuk kívül egy rövid pillanatig "cipőjét kötő férfiként" a film vezető operatőre, Roger Pratt is látható. Pratt egyebek mellett a Brazil, a Brian élete és Harry Potter-mozik fényképezésével vált világhírűvé. A Twelve Monkeys alapja a La jetée - Chris Marker meghatározó 1962-es sci-fi rövidfilmje, aminek ez a feldolgozása, kiterjesztése egész estés alkotássá.

Érdekességek: A La jetée-t a Szédülés ihlette, itt pedig az egyik jelenetben a szereplők egy moziban bújnak el és éppen az a részlet megy az említett amerikai műből, ami aztán később a francia rövidfilmben felbukkant. Terry Gilliamnek nagyon rossz emlékei voltak a Universal stúdióval kapcsolatban, mert marhára megnehezítették a Brazil kiadását/létrejöttét, ám miután megtudta, hogy az akkori ellenséges társaságból már senki nincs ott, jelentkezett rendezőnek. Ki is választották, és így második alkalommal készített olyan mozit, aminek nem saját maga írta a forgatókönyvét. A történethez az vonzotta, hogy azokról a témákról szólt, amiket már bemutatott a Brazilban: "A sztori nyugtalanító. Az idő és az őrület kérdéseivel foglalkozik, meg azzal, hogy milyennek érzékeljük a világot. Tanulmány a megbomló elméről, az álmokról, a halálról és az újjászületésről, mindez egy széteső világban." Bár nyilvánvaló volt, hogy Chris Marker munkáját fogják itt kiteljesíteni, Gilliam akkoriban mégsem látta az alapul szolgáló rövidfilmet.

Terry bácsi alakította ki a látványvilágot és azt is, hogy mit hogyan láthatnak majd a nézők. A rögzített költségvetés miatt a stáb nem használhatott díszleteket, így mindenütt ténylegesen létező épületekben forgattak. Mivel a 12 majmot télen vették fel, így rengeteg problémát okozott az időjárás, de gondok voltak a futurisztikus kellékekkel is. A non-lineáris történetvezetés miatt több helyen érthetetlenné vált a történet, ezért egyes jeleneteket újra kellett forgatni. A legtöbb színész az előre meghatározott büdzsé miatt fizetésének jókora részéről lemondott, csak hogy együtt dolgozhassanak a legendás rendezővel. Bruce Willis például gyakorlatilag ingyen szerepelt, pénzt csak akkor kapott, mikor a film sikeres lett. Gilliam a forgatás kezdetén átadott Willis-nek egy saját maga által összeállított listát a színész leggyakoribb kliséiből és megkérte rá, hogy azok közül egyet se használjon:) Brad Pitt ideges, gyors beszédéhez az inspirációt legfőképpen az adta, hogy a direktor elvette tőle a cigaretta-készletét, így a színész valóban feszültté vált:) Pitt heteket töltött a Temple University elmeosztályán, tanulmányozva a betegeket és a környezetet, így készült szerepére.

Amikor Cole vért vesz magától, akkor a falon kirajzolódik egy mókuskerékben szaladó hörcsög árnyéka. A forgatás emiatt az apró részlet miatt egy nappal hosszabbodott meg, ennyi kellett ugyanis ahhoz, hogy az apró állatkát rávegyék, hogy fusson a kerékben, a rendező ugyanis elképesztő mértékben ragaszkodott ehhez a kis pluszhoz - a többiek el is nevezték a tökéletességre való hajlamát "hörcsög-tényezőnek". Gilliam a forgatás ideje alatt majdnem életét vesztette egy lovas balesetben, aztán attól félt, hogy ez a tehetsége rovására megy - szerencsére nem így alakult. A Twelve Mokeys kész verziója a tesztvetítéseken megbukott, ám a rendezőé volt az utolsó vágás joga és míg a többi érdekelt változtatni akart a filmen, ő ragaszkodott az alapanyaghoz, szóval ez került a mozikba. Lebbeus Woods amerikai építész és művész alig egy hónappal a bemutató után beperelte a Universalt, mert állítása szerint egyik művéről koppintották a már említett mozgó vallatószéket és azt akarta, hogy a filmet vonják ki a forgalomból. Még jó, hogy sikerült vele peren kívül megegyezni, miután a stúdió fizetett neki egy hat számjegyű összeget... A 12 majom 29 és fél millió dollárból lett, kis híján 169 milliót hozott vissza. A kritikusok dicsérték, megnyerte a Saturn Awardot Legjobb Sci-Fi kategóriájában, Brad Pitt pedig Golden Globe-ot kapott Legjobb Mellékszerepléséért.

Nagyon különös film ez, nehezen emészthető, árad belőle a káosz, a tehetetlenség érzése és az őrület. De mindenképpen ajánlom, mert elgondolkodtató, nyomot hagy a nézőben.

Pontozás:

imdb: 8.1

Szerintem: 5/5

Hírek:

- Hamarosan bemutatják nálunk is A tetovált lány USA-beli újrázását, ebben láthatjuk majd újra Christopher Plummert. (Láttam, írtam róla, olvassa el, aki erre jár!)

Szólj hozzá!

Címkék: sci fi bekategorizálhatatlan


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr183461508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása