Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.01.24. 23:30 Mozsárágyú

A Főnix útja (Flight of the Phoenix) 2004

     Helyenként eléggé nem meggyőző film, tele klisékkel, ugyanakkor egész leköti a figyelmet. És Johnny Cash-sel indul, szóval már minimum kettes. (Egyébként meg ki a frász az a Jared Padalecki? Mindenhol azt írják, hogy ha akarod őt látni, nézd meg ebben, és jujdejó szerepel a filmben! Igen, valóban van neki 6-7 perce, csak annyi érdekes benne, hogy jó színű a sapkája. Óriási színészi teljesítmény.)

     Mongóliában útnak indul egy repcsi, fedélzetén goromba pilótával (Dennis Quaid), fura szöszi csendes gyerekkel (Giovanni Ribisi), olajfúrótorony-rajongó nővel (Miranda Otto), elegáns és bunkó értelmiségivel (Hugh Laurie :)), meg néhány jófej különccel és nímandokkal. Utóbbiak meg is halnak, amikor lezuhan a gép, miután egy bazinagy homokvihar kifog rajta. Annyi bizonyos csak, hogy a legközelebbi település gyalog túl messze van, a víz és élelem pedig csak néhány hétre elég. Szép sorban dőlnek ki az emberek, mindenki a másikat okolja, amíg a szöszi felveti, hogy talán kéne építeni egy új gépet a régi romjain. (Már eleve érdekes, hogy minden szükséges szerszámmal rendelkeznek.) Nincs más hátra, nekilátnak.

     Ahogy az lenni szokott, több akadály is elválasztja szereplőinket a céltól, így maga a sivatag, az időjárás, és csempész gazemberek, de mindennél veszélyesebb maga az emberi természet; elég egy pici törés, és az addig mérsékelt személyek kifordulnak önmagukból, a jó kedélyű búskomorrá válik, satöbbi. Különösen gyanúsan viselkedik a szöszi Elliott, több pszichiátriai betegséggel is rendelkezik valószínűleg, de csak ő ért a repülőgépekhez, elvileg. És mindig, amikor már látják az alagút végét, valami vagy valaki keresztbe tesz a társaságnak. De, mint a Főnixmadárnak, ennek a repcsinek is hamvaiból kell föltámadnia...

     Jó néhány párbeszéd tényleg iszonyú, nagyon hálivúdi, és egyes jelenetek is az "ez azért már túlzás"-kategóriába esnek. Viszont jó kis figurákat vonultat fel a film, ami valami regényen alapul és egy James Stewart-féle Főnix feldolgozása. Megnézném az eredetit is.

     Sokkal rosszabbra számítottam, az igazat megvallva. Quaid karakteréhez kapcsolható a legtöbb dagályos beszéd, ő maga tűrhető. Giovanni Ribisihez igen jól illik ez a pszichopata, szerintem remek alakítást nyújt. Hugh Laurie-ról nem írok semmit, mert úgyis elfogult vagyok, és igazából csak az egy szem nő volt idegesítő, de nem a színésznő, hanem a szerep. Vannak benne vicces részek, izgi pillanatok, gyönyörű felvételek, szóval egyszer nézhető.

     Kedvcsináló:  :)

1 komment

Címkék: kaland


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr931699453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tévésámán · http://transfesser.blog.hu/ 2010.01.25. 12:22:13

Jellemzően ez egy oylan film, amit anno senki nem nézett meg a mozikban. House doki berobbanása után azonban ezt is előszedték és immáron sokkal érdekesebb lett. AKi nem tudná, Laurie ennek a forgatása közben, koszosan, borostásan, egy wc-ben vette fel a mogorva doki szerepének válogatására szánt anyagát.
Ugyanígy a Szívek szállodája is nagyon nagy siker volt, így aztán lehet mondani, hogy nézzétek meg, mert benne van Rori Gilmore első pasija.
Tehát nem a sztori és nem a főszereplők, hanem két, azóta nagyon sikeressé vált mellékszereplő miatt érdekes a Főnix - ezért is nem néztem meg.
süti beállítások módosítása