Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2021.10.21. 12:30 Tévésámán

The Owners (A tulajok, 2020)

the_owners_2020_1080p_amzn_web-dl_ddp5_1_h_264-ntg_260.jpg

Nagyon kevés film van, amit úgy tényleg látni akarok, gondolkodtam rajta egy kicsit és hármat tudnék felsorolni: 1. London After Midnight (1927-es némafilm, elveszett mozi, csak töredékként él, ebben a formájában írtam róla), 2. Tocsin (2018-as rövidfilm a Kajmán-szigetekről Juno Temple-lel, amit szerintem soha senki sem látott) és a 3. a Corvidae, amiben pedig Maisie Williams szerepel. Ha már Maisie, az előző cikkemben éppen az ő filmjét méltattam, ettől megjött a kedvem, hogy bepótoljam az elmúlt 2 évnyi munkáit. Jön a halovén (tudom, hogy nem így kell leírni vagy kimondani), ezért is választottam a felhozatalból a The Owners-t. Valamennyit sejtettem a történésekből, de mivel az utóbbi 3-4 évben alig néztem horrort, ez most felüdítően hatott.

Angliában járunk, ahol két kisvárosi semmirekellő (Ian Kenny – Nathan és Andrew Ellis – Terry) összeáll egy veszélyes gazemberrel (Jake Curran – Gaz), hogy kirabolják a település szélén, egy hatalmas kúriában élő öreg házaspárt. A buli azonban már az elején több sebből vérezni kezd, amint a trió belép a házba, közben meg még megjelenik Nathan barátnője is (M.W. – Marie), aki szeretné, ha végre elhúznának; ám a pincében talált nagy, ósdi széf láttán a férfiak eldöntik, ezt bizony ki kell nyitni. Ahhoz azonban szükségük van a kódra, ezért lesben állva megvárják a tulajokat (Sylvester McCoy – Dr. Huggins és Rita Tushingham – Ellen), majd megpróbálják kiszedni belőlük a zár kombinációját. A kényelmetlen helyzet hamar még rosszabbá válik, mikor az öregember felismeri a betörőket – innentől pedig elszabadul a pokol…

the_owners_2020_1080p_amzn_web-dl_ddp5_1_h_264-ntg_146.jpg

A home invasion azt jelenti, hogy behatolunk valakinek a házába, valamilyen tisztességtelen szándékkal. Ilyenkor a történések sora két irányt vehet: Vagy úgy lesz, ahogy mi akarjuk, vagy nem. És persze ott a kérdés, hogy mit is követünk el éppen? Betöréses rablást vagy netán gyilkosságot? Azt hiszem ez éppen elég volt körülírásként – akit érdekel ez a mozi, az inkább nézze meg, aki pedig már látta vagy nem akarja látni, az olvasson tovább, mert mostantól SZPOJLEREK KÖVETKEZNEK!

A nyitánynál egy percen át stúdiólogókat láthatunk, ez megszokott. Az már kevésbé, hogy eközben semmilyen hang nincs. Gyorsan bele is tekertem a kópiámba, hátha valami elbaszott verziót találtam, de nem, direkt ilyen. A következő érdekes lépés a készítőktől a klasszikus felvezető stáblista, ilyet ma már ritkán lehet látni. Elsőre az sem egyértelmű, hogy mikor játszódik a sztori, ám a „hősök” mobiltelefonjaiból ki lehet találni: valamikor a 2000-es évek legelején járunk…

the_owners_2020_1080p_amzn_web-dl_ddp5_1_h_264-ntg_150.jpg

Már az alap csapat nagyon tetszik, ennél britebb fejeket keresve se lehetne találni, a csoportdinamika is kitűnő: Van a „góré” (Nathan), a specialista (Gaz), a gyökér (Terry) és a csaj (Marie). Utóbbi a (Hofi után szabadon) jónevű útiköltség - a kiszőkített Maisie-t az első 17 percben alig láthatjuk és emiatt (is) a The Owners első negyed órája elég eseménytelen. A fiúk számtalan nyomot hagynak maguk után, nem találnak semmi kiemelkedő zsákmányt, ám ha figyelünk, már csöpögtetnek nekünk pici információ-cseppeket: A tulajok lánya, Kate, nyilván halott. Vajon mi lett vele? Marie-nek volt egy nővére, aki elment. Vajon hová és miért?

Újabb meglepetésként ért, hogy két jelenet között látszólag hirtelen éjszaka lett. Ez azért fura, mert a csaj azt mondja, mennie kell dolgozni, kell neki az autója, amit a fiúk fel akarnak használni a szajré mozgatásához. Ezek szerint vagy késő délután jelennek meg a háznál vagy szó szerint egész nap ott szórakoznak; de akárhogy is van, ez egy érdekes megoldás az idő múlásának érzékeltetésére. A sztori viszont a 20. percben indul be, ekkor érkeznek meg a tulajok… Amíg viszont ide elérünk, addig csak a veszélyesnek tűnő, rendkívül bunkó és valahol mégis nevetséges Gaz az egyetlen szórakoztató elem.

the_owners_2020_1080p_amzn_web-dl_ddp5_1_h_264-ntg_101.jpg

Következik a fő konfliktus-szekvencia, amikor az apró termetű öreg házaspárt a fiatalok megkötözik és leültetik az egyik szobában. Itt először úgy tűnik, hogy a Doktor (aki már most tudja, miért írom nagy betűvel, annak piros pont jár:)) behódol a tolvajoknak, a felesége meg csak egy törékeny, idős asszony, aki még meg is sérül az akció során. Azonban az öregember figyel a részletekre, hamarosan leérünk a pincébe és a 33. perc körül kezdődik a mindenki mindenki ellen. Ebben a nagyon izgalmas részben a legerősebb akaratok egymásnak feszülnek – én pedig innentől sejtettem, hogy a széfben nem pénz van. De akkor mit rejtegetnek benne? Most lehet szurkolni, hogy minden jó irányba forduljon: Ha Gaz kinyitja a széfet, akkor a srácok leléphetnek a pénzzel. Ha Terry megembereli magát vagy Marie kiszabadul, akkor kiszabadíthatja a Doktort és megmenthetik a sérült Nathant. Viszont van még egy óra a játékidőből. Akkor mi fog történni?

Aligha árulok el nagy titkot azzal, ha elmondom, a szerepek felcserélődnek, mint mondjuk a Vaksötét esetében. A két erős férfi hamar kiesik a játszmából, marad a lány és a gyökér srác. A terep is az öregeknek kedvez, nem beszélve a régi ismeretségről, ami miatt a Doktor személyre szabottan tud a lelkükre hatni. A titkok is egyre izgalmasabbak lesznek: Mi lett Kate-tel? Mi történt Jane-nel, Marie ikertesójával? Új fejlemény az idős asszony demenciája, amit újfent ki lehet játszani, mint elterelő motívumot; plusz ott van még Terry és Jane viszonya a múltból, ami mindent megkavar. Azonban Marie-t kemény fából faragták, és míg korábban ő volt az első, aki a látszólag veszélytelen tulajok segítségére sietett, most már tudja, brutális ellenfeleket kapott.

the_owners_2020_1080p_amzn_web-dl_ddp5_1_h_264-ntg_166.jpg

1 óra 10 perc körül összemegy a kép – visszatekertem, néztem, hátha véletlenül megnyomtam valamilyen gombot, de nem, ez megint egy különleges, hangulatteremtő fogás a készítők részéről. A konyhában játszódó rendkívül intenzív részhez különösen illik a klausztrofóbiát előidéző összeszűkült néznivaló. A véres események folytatódnak, aki szereti a grafikus horrort, az találhat magának borzongató részleteket, de az elmére ható rémségek kedvelői se maradnak hoppon. Végül aztán jön egy előre látható csavar, mert a gyenge pont nyilvánvaló; utána azonban egy előre nem láthatót is előhúznak, amikor kinyílik a széf… A lezárást tovább erősíti a stáblista, ami a megszokottól eltérően fentről lefelé halad. SZPOJLEREK VÉGE

Pár szót az alkotókról: Ez egy független, angol-francia-amerikai koprodukció. A sztorit egy francia grafikus novella, Hermann Huppen és Yves H. munkája, az Une Nuit De Pleine Lune ihlette; a forgatókönyvet hárman írták; Mathieu Gompel (ez a második munkája), Geoff Cox (eddig öt mozgóképhez írt), meg a rendező Julius Berg (sorozat-direktor, ez az első egész estés műve, valamint az első forgatókönyve). Egy-két érdekesség: Maisie Williams a 12. Doktorral találkozott több alkalommal a felújított Doctor Who 9. évadában, Sylvester McCoy pedig az utókor által sokszor negatívan megítélt 7. Doktor. Pár évig olyan órát hordtam, mint Marie, de annyira nem ajánlom, mert bár a szíja tényleg fém, a háza csak fémszínűre festett műanyag, ezért el tud törni – az enyém szét is ment. Az imdb szerint cikkem tárgya vígjáték – ezt erősen megkérdőjelezném. Végül egy utólagos észrevétel: A politikai korrektség szintje minden tekintetben 0, ezért nagy plusz pont jár.

the_owners_2020_1080p_amzn_web-dl_ddp5_1_h_264-ntg_198.jpg

Összesítésben az unalmasnak mondható kezdet után feszült, véres játszmának lehetünk tanúi, amiben biztosan lesz egy-két csavar minden néző számára. Akik éjjel-nappal horrort néznek, azoknak nyilván kevésbé fog tetszeni, inkább a valós bűnügyi helyzetek meg a természetfeletti/technológiai elemet nélkülöző rémisztgetés kedvelőinek javaslom – illetve Maisie Williams-rajongóknak!

Pontozás:

imdb: 4.9 (Egyáltalán nem volt ennyire rossz.)

Szerintem: 5/5

the_owners_2020_1080p_amzn_web-dl_ddp5_1_h_264-ntg_159.jpg

Hírek:

- Sylvester McCoy továbbra sem pihen, készülő munkáinak listáján három ígéretes cím is akad. Az első a The Candy House, mely három Grimm-mese egybeolvasztása borzongató fantasy-vé (a tippem a Piroska és a Farkas, a Jancsi és Juliska meg a Hófehérke); ezt követi a Room Ten, egy újabb horror, amiben McCoy az idős szomszéd, aki megelégeli a másik lakásból érkező zajokat, ezért a maga kezébe veszi a dolgok megoldását. Az utolsó pedig a The Inspector Chronicles, ami egyértelmű Doctor Who-koppintás, de akár jó is lehet.

Szólj hozzá!

Címkék: horror


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr3716730548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása