Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2019.12.25. 19:55 Tévésámán

Úton hazafelé (Homeward Bound: The Incredible Journey, 1993)

uton1.jpg

Valaki egyszer azt írta/mondta, hogy ha akarsz egy sikeres filmet, tegyél bele állatokat és gyerekeket! Nem tudom, ki lehetett, de igaza volt, erre cikkem tárgya is kitűnő példa. Gondoltam, karácsony alkalmából leülünk megnézni az új tévénken gyerekkorunk egyik kedvencét, amit anno mi még az HBO-n láttunk, kb. akkor, amikor eredetileg bemutatták. Viszont azóta se volt hozzá szerencsénk, szóval az újranézés jót tett neki.

A főszereplőink ezúttal házikedvencek: Sassy, a himalájai macska (eredeti hangja Sally Field); Lutri, a fiatal amerikai bulldog (Michael J. Fox) és Árnyék, az öreg golden retriever (Don Ameche). Mindegyikük egy-egy gyerek tulajdona, akik testvérek, ám a mostohaapuka munkája miatt ott kell hagyniuk szeretett társaikat egy ismerős farmján. Azonban a kutyusok meg a cica félreértik a dolgot, nem tudják, hogy csak várniuk kellene, így Árnyék vezetésével elindulnak haza. Útjuk a vadonon keresztül vezet, ahol a szabadban élő állatokkal való találkozás, az étel saját erőből történő megszerzése és a természet akadályainak legyőzése vár rájuk. Néha elvesztik egymást, de mindig újra visszatalálnak társaikhoz, viszont az út hosszú, fáradtságos és veszélyes. Vajon viszontlátják valaha a családjukat vagy elvesznek a messzeségben?

uton4.jpg

Nagyon röviden összefoglalva ez egy aranyos, családi road movie állatokkal. Úgy általában mindenki odavan a négylábúakért, és mivel egy Disney-moziról beszélünk, ezért akad bőven kaland, izgalom és humor – persze elsősorban a kisebb gyerekek szájíze szerint. A hihetetlenül tehetséges állat-színészeket jópofa szövegekkel támogatják az emberek, a természet képeit nagyzenekari muzsika festi alá, és a történet is érdekes, biztosan szurkolni fogunk a cuki kedvenceknek, hogy hazataláljanak.

A cinikus felnőtt énem még annyit tenne hozzá, hogy bár mi végig halljuk, ahogy a három főszereplő beszélget, az mégsem világos, hogy ők mennyire értik meg, amit a kétlábúaktól hallanak. A „Maradj!” például világosan eljut az agyukig, de az „elutazunk” már mégsem… Az szintén fura, hogy az állatos mesék szokásos kliséjeként a többi négylábúnak nincs szövege, egyedül a sintértelepen a bezárt kutyáknak adtak egy-egy mondatot. Furcsa módon a sül röfög, kétlem, hogy ez valósághű; illetve nekem nagyon hiányzott a végső akadály legyőzése, ezt elfelejtették elénk tárni…

uton3.jpg

Pár szót az ismerős arcokról, hangokról: Sally Field például a Buborék srácban volt a főszereplő anyukája, illetve a Vészhelyzetben Abby-é; Don Ameche a pap az Oscarban és egyike a fogadást megkötő milliomosoknak a Szerepcserében; Michael J. Foxról meg úgyis tudjátok, kicsoda. Az anyuka Kim Greist (Brazil, Az embervadász), az apuka Robert Hays (Ted Pájnacsősz); a farm tulajdonosnője meg Jean Smart (Furcsa pár 2., Hóból is megárt a sok). Végül ki kell emelni a medvét alakító Bartot, a medvét, aki például A Viharhegy Óriásában keltette életre a grizzlyt. A készítők közül első a rendező, Duwayne Dunham, aki főként vágóként dolgozik, ebben a minőségében többek közt A Jedi visszatér, Az elveszett frigyláda fosztogatói és a Kék bársony szerepelnek a filmográfiájában. A sztorit Sheila Burnford 1961-es regénye, a The Incredible Journey inspirálta, a forgatókönyvet is hölgyek írták: Caroline Thompson (Ollókezű Edward, Karácsonyi lidércnyomás, Addams Family, Szikraváros) és Linda Woolverton (Az Oroszlánkirály, A Szépség és a Szörnyeteg, Demóna 1-2).

Érdekességek: Burnford regényének 1963-ban már létrejött egy mozgóképes feldolgozása, a Hihetetlen utazás. A Homeward Bound kiemelkedik az állatos mozik közül azon a téren, hogy bár a hősei beszélő négylábúak, a szájuk mégsem mozog, mikor a szövegüket mondják. Mind a ’63-as előd, mind a papír alapú „nagymama” esetében más a kutyák meg a macska neve és fajtája, sőt, az eredeti cica fiú. Cikkem tárgyának van egy tévés verziója, de mi elvileg nem ezt láttuk, mert abban három olyan jelenet is felbukkan, ami a mozisból kimaradt. Észrevettem az egyik jelenetben egy nagyon diszkrét Lego-reklámot a háttérben. Az „Arnold Schwarzenmirci” mellett van még egy utalás Arnie-ra, a pumás jelenet végén Lutri azt mondja az eredeti szinkronban, hogy „Hasta la vista”. Az állatszínészeket különböző trükkökkel vették rá a legtöbb dologra, például a kiképzőik hívták vagy marasztalták őket, hangjelzésekre reagáltak, de persze legtöbb alkalommal étel szolgált a motivációjukként. A veszélyes részeknél bábokkal helyettesítették őket, ezen felül a kameraszögek és a vágás segítette még a készítők munkáját.

uton2.png

Kis természethatározó, avagy mi az, amit helytelenül ábrázoltak: A konyhai jelenetben, mikor Jean Smart figurája megeteti a hősöket, egy hasonló, de mégis feltűnően más macsek alakítja Sassy-t, ezt Mozsárágyú rögtön kiszúrta. A kaliforniai hegyekben nem élnek grizzlyk, tehát a vadőr tévedett – vagy alkalmatlan a feladatára:) Bart, a medve a kodiak-alfaj képviselője volt, az elvileg hozzá tartozó két bocs azonban fekete medve. A puma vadászat közben csöndben marad, nehogy felhívja magára a prédája figyelmét, ellentétben azzal, amit itt csinál. Az állatorvos altatás nélkül húzza ki a tüskéket Lutri pofájából, igazából azonban ezt csak anesztéziával hajtják végre. Cikkem tárgyának készítési költsége ismeretlen, de kis híján 42 millió dollárt hozott vissza, ami azért 1994-ben elég nagy pénz volt még. A kritikusoktól mindenütt elismerő szavakat kapott.

Semmiféle igazi negatívumot nem tudok felhozni az Úton hazafelé ellen, ez egy ideális gyerekfilm, amit felnőttként is lehet szeretni. Kutya- és macskabarátoknak kihagyhatatlan, de ajánlom bárki másnak is!

uton5.jpg

Pontozás:

imdb: 6.9 (A ’63-as 7.1-en áll.)

Szerintem: 5/5

Hírek:

- Linda Woolverton írja a Split névre hallgató animációs film forgatókönyvét: „Ez Elian [lány] története, aki egy a tinédzser és a felnőttkor határán álló fiatal, mágikus hatalommal, amit a családja védelmére kell fordítania, mikor a Fény és a Sötétség erői azzal fenyegetnek, hogy kettészakítják a birodalmát.” Szerintem érdekesen hangzik, kíváncsi vagyok, mi lesz ebből!

Ha tetszett a cikk, nézz bele a regényembe!

Szólj hozzá!

Címkék: vígjáték kaland


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr8515365920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása