Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2015.07.22. 15:55 Tévésámán

Juno 26

Tegnap volt kedvenc színésznőm, Juno Temple 26. szülinapja, ennek okán megnéztem tőle két filmet, amit még nem láttam. Az első a Swerve, ami egy ritka, nehezen fellelhető rövidfilm 2010-ből, ezt egy brazil ismerősömnek hála találtam meg még januárban, de direkt vártam vele eddig a napig, mert arra gondoltam, hogy ha semmi új alkotás nem lesz hozzáférhető Ms. Temple-től, akkor mégiscsak legyen valami, amit megnézhetek e jeles alkalomra. Lássuk, mi is ez!

swerve1.jpg

Swerve (2010) 

Daniel (Shiloh Fernandez) egy roncs kocsiban ébred, körülötte mindenütt pusztulás. Nagy nehezen kimászik, és a baleset egyetlen túlélőjeként megindul a közeli benzinkút felé, ahol hirtelen elkezdenek visszafelé pörögni az események és láthatjuk, ahogy barátnőjével (J.T.) kirabolja a helyet, majd elszáguldanak és megtörténik a baleset. Daniel talán kap egy új esélyt a Sorstól, hogy helyrehozza, amit elrontott, amikor ismét ott találja magát a rablás előtti pillanatokban - vajon sikerül neki megváltoztatnia a jövőt?

swerve_the_movie_short_film_shiloh.JPG

Ebben a 15 perces filmecskében több eredetiség és jó ötlet van, mint bármelyik manapság hatalmasat kaszáló hollywoodi gigamoziban. Rövidsége miatt nehéz róla szpojlerek nélkül írni, ezért csak annyit mondok, hogy elképesztő, és váratlan fordulatokkal teli. Érdemes figyelni az apró részleteket, ahogyan egyre többet megtudunk a helyszínről és a szereplőkről, vagy ott van a nyúl az autó mellett, ami a határt jelképezi a valóság és a képzelgés között. Az utolsó pillanat pedig bebizonyítja, hogy sosem szabad készpénznek venni, amit a Swerve mutat. 

SZPOJLER 

A történet felfogható egyfajta sötét Idétlen időkignek is. 

SZPOJLER VÉGE 

Érdekességek: Az író-rendező-vágó és producer egy személyben Brendan Gabriel Murphy volt. Shiloh Fernandezt A Keletben és az új Gonosz halottban láthattuk, Juno és ő a valóságban is egy párt alkottak egy ideig. Ez a második (időrendben az első) mozi, amiben Ms. Temple meghal. A zenét egyik kedvenc előadóm, Moby szolgáltatta. 

swerve3.jpg

Ez a kisfilm nekem marhára tetszett, és nem csak azért, mert a fekete hajú Juno nagyon jól néz ki benne, hanem mert izgalmas, váratlan fordulatokkal teli és mindig tartogat egy újabb csavart a nézőnek! Csak ajánlani tudom! 

Pontozás: 

imdb: 7.7 (Két év alatt 0.1-et csökkent.)

Szerintem: 6/5

safelight_poster.jpg

Safelight (Jelzőfény, 2015) 

Még amikor Truck Stop néven először hallottam erről a filmről, már akkor tudtam, hogy tetszeni fog. Evan Peters remek színész, ezt mindenki tudhatja, aki látta az X-Men: Az eljövendő múlt napjait; Junonak pedig specialitása a problémás fiatal nők életre keltése, és ha ők ketten a főszereplők, a sztori és a helyzet pedig a Dirty Girlt idézi, akkor biztos, hogy a Safelight csak jó lehet! Filmet a fényképezőgépekbe és irány a ’70-es évek! 

truck_stop_safelight.jpg

Charles (E.P.) egy poros kisvárosban élő 17 éves fiú. Születésétől fogva dongalába van, így nehezen tud járni, emiatt sokat piszkálják őt a „normális” srácok; az apja súlyos betegséggel küzd, a melója a helyi kamion-megállóban pedig aligha álommunka. Itt ismeri meg a hasonló korú, szép és kedves Vickit (J.T.), aki prostituáltként dolgozik, ügyfelei pedig a kamionosok. Charles halott bátyja emlékére úgy dönt, hogy végigjárja otthona, Kalifornia állam összes világítótornyát, majd az azokról készített fotókkal indul a suli fotós versenyén, már csak egy sofőrre lenne szüksége; és Vicki - akiért a fiú láthatóan oda van – jelentkezik a feladatra. Hétvégenként elmennek és megkeresnek egy-egy világítótornyot, közben megismerik egymás szörnyű múltját meg sivár jelenét, de közben legbelül ugyanazt érzik: a másik segítségével talán képesek lennének változtatni mindezen. Ám a világ, úgy tűnik, nem akarja, hogy ez a két hányattatott sorsú fiatal boldog legyen… 

Tényleg van itt egy kis Dirty Girl, de ezúttal a helyzet humoros megközelítése helyett színtiszta drámát kapunk. A főszereplő fiú a rossz lábától eltekintve éppen olyan, mint bárki más, sőt! Összehasonlítva a többi férfi karakterrel, akik megjelennek, sokkal rendesebb, kedvesebb és érzékenyebb, ugyanakkor teljesen magába zárkózott. A lányt a körülményei tették olyanná, amilyen, sajnos beletörődik ebbe. Charles mellett normálisnak érzi magát, annak dacára, hogy egyikük sem az, viszont fel sem merül nála, hogy az élet másmilyen is lehetne, egészen a legutolsó pillanatig elvan így, még amikor már rosszul érzi magát, akkor se tesz lépéseket a helyzete megoldására. Érdekes mellékszál a két fiatal családjának megismerése, hiszen mindkettejük problémái innen indulnak ki, de erről egyelőre ennyit. A negatív szereplő Skid (Kevin Alejandro, A zöld íjász Sebastian Bloodja), aki feltehetőleg őrült, iszik és dohányzik, ám bántó szavai ellenére korántsem gonosz a főhőssel. Ironikus módon ő ugyanolyan elcseszett, mint a neki dolgozó Vicki; és mint Charles, ám míg ők ketten megmaradtak szívükben tisztának, Skid lesüllyedt az erkölcsi posvány mélyére. Hármuk közt igen érdekes kapcsolat alakul ki…

screen-shot-2015-04-8b2f51.jpg

A sztorival igazából egyetlen gond van: Ha kivesszük belőle a hős testi fogyatékosságát és a lány tényleges kurva helyett csak „dirty girl” lenne, Skid meg mondjuk a szemét apja, a dolog akkor is működne, vagyis ezekre a kellékekre igazából nincs szükség. Charles a meg nem értett, művészi ambíciókat dédelgető fiú, akit gyenge fizikuma miatt a többiek folyton piszkálnak; Vicki meg a szép lány, akivel mindenki csak egyéjszakás kalandra vágyik. Mindketten testileg/lelkileg megtörtek, de együtt van esélyük a boldogságra. Ez a két remek ifjú színész elég jó ahhoz, hogy megkedveltesse a nézővel a figurákat; a hátrányos, direkt szánalomkeltő tulajdonságok fölöslegesek. Mégis nagyon fontos leszögezni, hogy ezek jelenlététől még a Safelight nem válik rossz filmmé! Az üzenet világos, és a két kulcsszereplőt könnyű megszeretni, végső soron az egész pedig az Életről szól, a nehézségeiről meg a szép pillanatokról. 

SZPOJLEREK ITT 

Két dolgot nem értek, az első a befejezés: A srác tényleg elveszíti mindenét, a lány gyilkossá válik, aztán hirtelen mintha minden rendben lenne. Még csak nem is jönnek össze. A másik a jelenet a stáblista végén. Ezek most mit jelentenek? 

SZPOJLER VÉGE

ffn_temple_juno_exc.jpg

A mellékszereplők közül szeretném kiemelni Christine Lahtit, aki Charles mostohaanyját játssza remekül, valamint Vicki egyik kishúgát, Ariel Wintert, mint érdekességet, mivel ő számos népszerű (de ostoba) sorozat szereplője (pl. Modern család). A Safelight írója, rendezője és producere Tony Aloupis volt, akinek még egy Menekülés című film köthető a nevéhez, 2013-ból. A zene hangulatos, a keverése különösen tetszett (pl. amit hallunk, az átmegy utána a kocsiba, amivel mennek, stb.), ezeket Joel P. West zeneszerző alakította ki. 

Érdekességek: Amikor a két fiatal srác bemegy az üzletbe és azt mondja, „Adj nekünk Marlborot!”, akkor homályosan látható, hogy Charles mögött ott egy kartonnal az említett cigiből. Viszont pár jelenettel később tisztán kivehető, hogy a kartonra az van írva, Morley:) A mostohaanya egyik barátnőjét alakító színésznő neve Roma Maffia:D A Safelight eddig csak filmfesztiválokon került bemutatásra, valamint e hónapban néhány USA-beli moziban játszották, valamint 17.-étől letölthető VOD-n.

Magyarországi tévépremierje éppen ma, 2017. április 29-én volt, a Cinemax 2-n, sajnos lemaradtam róla...

Összesítésben: Egy szokatlan barátság története, egy különleges „romantikus” sztori a felnőtté válásról két nagyszerű ifjú tehetség tolmácsolásában. Megéri megnézni, de csak az ilyen beállítottságú drámák kedvelőinek ajánlom! 

Utólagos szerkesztés 2021-ből: A mostani Juno-napra ezt választottam és 6 év távlatából azt kell mondjam, ez a film elképesztően jó! A színészi játék majdnem minden szereplőnél tökéletes, talán csak Vicki családjának tagjainál lehetne kifogásolnivalót találni. Kevin Alejandrot ismét elismerés illeti, mert ezt a szerepet nagyon nehéz volt úgy eljátszani, hogy ne váljon nevetségessé. Skid az igazi, kiszámíthatatlan őrült, aki ettől rendkívül veszélyes, a néző minden alkalommal, mikor felbukkan, azt várja, mikor fog robbanni... Christine Lahti elbűvölő és igazán vicces, a haldoklót alakító Jason Behge szintén baromijó. Egyik pillanatban örömöt, a következőben szívszorító szomorúságot éreztem, ezt viszont egy nagy költségvetésű film esetében lehetetlenség felfedezni. A Safelight nem jutott el a mozikba, a szenny azonban igen. Sajnálatos... Lényeg a lényeg: Ez egy méltatlanul kevéssé ismert mozgókép, amit érdemes látni, akkor is, ha valaki nem Juno Temple-rajongó:P

Pontozás: 

imdb: 5.9 (Nem tudom, miért kapott ilyen keveset…) (Két év alatt 0.1-et növekedett.)

Szerintem: 5/5 (Szívesen megnézném újra, bár a befejezése sántít, mint a főszereplő:P) 

Hírek: 

- Juno Temple-t jelenleg a kiválasztott művészmozikban itthon is vetített Távol a világ zajátólban láthatjuk. Ősszel várhatóan hozzánk is megérkezik másik munkája, a Fekete mise, amiben Benedict Cumberbatch és Johnny Depp a főszereplők; télen pedig elkészül az Away, ami a Safelighthoz hasonlóan egy szokatlan barátság kialakulását mutatja be, ebben Juno partnere Timothy Spall. (Az első kettőről azóta írtam is, a harmadikról még ebben az évben [2017.] fogok!) [Utóbbi is megtörtént.]

- Evan Peters ismét ezüst hajjal fog száguldozni az X-Men: Apokalipszisben, amit még én is várok! (Erről szintén értekeztem a Filmrajongó hasábjain.)

Elvileg van még pár film Junotól, ami talán már elérhető, ezeknek utánajárok, és ha megtalálom, megnézem őket. Mást egyelőre nem tudok ígérni.

Szólj hozzá!

Címkék: krimi dráma rövidfilm


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr857647526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása