Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2014.12.12. 15:20 Tévésámán

Gold (Az érem két oldala, 2014)

gold-nlb.jpg

Pár hónapja a Heatstroke című opus nem nagyon váltotta be a hozzá fűzött reményeimet, de mégse adtam fel, mert a The Secret of Crickley Hall bizonyította, hogy Maisie Williams remekel, ha normális sztorit írnak neki. A tavaly készült Gold névre hallgató munkájának trailere egy szórakoztató filmecskére utalt, ezért megörültem, mikor ausztrál barátom talált belőle egy kópiát a neten. Megnéztem és elöljáróban annyit, hogy az afrikai orvvadászosdinál jobban tetszett, részletek a történet ismertetése után, vagyis futócipőt és rövidgatyát fel, cél az arany(érem)! 

Adott egy kis család: Abbie (M.W.), az anyukája, Alice (Kerry Condon) és a mostohaapa, Frank (James Nesbitt). Van egy jó nagy házuk, boldogok és mindhárman teljes erőbedobással készülnek egy nagy versenyre, Abbie ugyanis tehetséges tájfutó, Frank pedig hosszú ideje dolgozik egy új edzésprogramon, amit nevelt lánya eredményeivel próbál alátámasztani. Ebbe az idillbe gurul be öreg autóján Ray (David Wilmot), a valódi apa, akit már több mint tíz éve egyikük sem látott. A hajléktalan, tehetségtelen, ám csupa szív férfi megpróbál beilleszkedni a családba, aminek igazából sosem volt tagja, közben azonban több kárt okoz, mint amennyi hasznot hajt, ezzel feje tetejére állítva az addigi megszokott nyugalmat. De vajon mi lesz ebből? Sikerül Abbie-nek megnyernie a versenyt és Ray-nek elfogadtatnia magát a többiekkel vagy mindketten kudarcot vallanak – talán éppen a másik miatt?

00098fc0-630.jpg

Már az első 5-6 perc után kiderült, hogy a Gold olyan, mintha a Juno alkotói csináltak volna egy ír családi drámát, de képtelenek lettek volna komolyak maradni. Annyi dologban hasonlít rá, hogy csak na: mindkettőben jelen van egy jó nagy ülő-alkalmatosság, ami a nyitáskor meg a végén játszik szerepet; a vidám zene, az életszerűség, az apa-szerep kérdése meg a befejezés előtt történő negatív fordulat mind Ellen Page legendás szereplésére emlékeztettek, de van itt valami nagyon más, valami abszolút európai, az abszurdum. Már az alaphelyzet is ilyen, mert ha az USA-ban készül a Gold, akkor Abbie nem ismeri az apját, Frankről kiderül, hogy rossz ember és a rózsaszín, habos befejezéskor mindenki boldog lenne.

A valóságban Ray-ről mindenki tudja, hogy kicsoda, alapvetően se a lánya, se a mostohaapa nem kedveli, és csupa olyan dolog történik, amivel egy hollywoodi alkotásban lehetetlenség lenne a szereplőknek továbblépni. Sokszor vannak klisék, de ezek inkább csak klisének indulnak, csak hogy később abszurd csavarral végződjenek – példának lehet említeni Alice és Ray görbe estéjét vagy a nagypapához tett látogatást. A karakterek a jó és rossz közötti köztes zónában vannak, éppen úgy, ahogy a Trónok Harcában (ha már Maisie, akkor Game of Thrones), vagy a valóságban, és a konfliktusok tulajdonképpen nem oldódnak meg. A néző eldöntheti, hogy ez pozitív változtatás-e, vagy pedig hiányolhatja a megszokott lezárási módszereket. Az viszont tetszett, hogy egyértelműnek tűnik, mi lesz Ray sorsa, de aztán mégis kicsit másképpen alakul és a befejezés úgy lesz happy end, hogy közben talán nem teljesen az.

gold_still04.jpg

Aki nem érti, miről ugatok, annak megpróbálom körülírni a cselekményt anélkül, hogy lelőném a poénokat. Utóbbit lehet szó szerint venni, mert több humoros pillanat is akad, ugyanakkor meg kell említeni a „művészkedést”. Az oldalra mozgó kamera, a falak elválasztó hatása és Frank edzés-videójának részletei megalkotnak egy érdekes képi világot, amit gyakran a szereplők által hallgatott muzsikának filmzenévé való átlényegülése támogat. Tulajdonképpen nincs szerelmi szál, csak esetlenül alakuló emberi kapcsolatokat láthatunk, majd jön a fordulat, és akkor én személy szerint nagyon szurkoltam, hogy jó vége legyen az eseményeknek, aztán jön a befejezés és, ahogy már említettem, valójában a konfliktusok nem oldódnak meg, vagyis igazán vége sincs a sztorinak. Akad egy alig észrevehető gondolatsor, ami végigvonul a Goldon, ez pedig az apa személye, az apaság kérdésköre. Ray apját sosem láthatjuk, mégis nagy hatással van a történetre (az elveszített szülő); maga Ray talán rádöbbentheti saját gyermekét, hogy addig rosszul élte az életét (a „tékozló” apa); Frank pedig saját képére próbálja formálni a gyereket, de elbukik, ám korántsem egy klisé-karakter (a „hamis” szülő). Azonban a meglepő fordulatok hiánya és a sztori egyszerűsége a kész mű kárára válnak – a Junoban legalább az alaphelyzet különleges volt, itt viszont ez hiányzik. 

1405670110657.jpg

Pár szót a színészekről: Maisie előtt le a kalappal, már csak a sok futkosás és az ír akcentus tökéletes elsajátítása miatt is; a felnőttek közül Kerry Condon alakítása tetszett a legjobban. James Nesbitt (Bofur A hobbit-szériából) olyan, mint egy George Clooney-hasonmás ezzel a bajusszal, David Wilmotról (A guardista) meg nem tudok nyilatkozni – vagy ennyire átlagos, vagy fantasztikusan alakít egy átlagos pasast, de ezt nehéz eldönteni. Az egyetlen ismertebb arc Maisie mellett Steven Mackintosh, a segédedző, akit az Underworld-sorozatban láthattunk a krónikásként. Az író-rendező Niall Heery ez előtt egy itthon ismeretlen egész estés és két rövidfilmet készített, a másik író Brendan Heery, aki valószínűleg Niall tesója. Mivel ezt a mozit még alig mutatták be filmfesztiválokon kívül, így csak annyi érdekességet tudok mondani, amennyit magam vettem észre: Az utolsó fél órában van egy jelenet, amikor Abbie körbenéz a lakásban, ekkor a bútorokon lévő képek közt láthatunk egy fényképet egy kislányról, nos, az tényleg Ms. Williams-et ábrázolja kiskorában. A készítési költségekről és a többiről nem találtam adatokat. 

i_don_t_like_you4.jpg

Összefoglalva: A Gold egyszer simán nézhető, keserédes mozi, ami nagyon európai, valóságos, ám éppen ettől – legalábbis számomra – nem annyira érdekes. Akik szeretik Arya Starkot a Trónok Harcában, azok nézzék meg! 

Pontozás: 

imdb: 7.4 (3 év alatt 0.9-et emelkedett!)

Szerintem: 4/5 

Utólagos szerkesztés: Érthetetlen ez a magas pontszám-emelkedés, ugyanis a másodszori megtekintés után elmondhatom, hogy ez a film attól rossz, hogy a főszereplő pasas egyszerűen kibírhatatlan. Mindenki más tök jó benne, de ő elviselhetetlen...

Hírek: 

- Maisie Williams-nek két filmje készen van, már csak a bemutatást várják. Az egyik a The Falling, ami műfaját tekintve dráma és egy bentlakásos lányiskolában „pusztító” különös kórról szól, ami miatt a lányok sorra ájulnak el teljesen véletlenszerűen – tudom, marhaságnak hangzik, de eddig az összes bentlakásos iskolában játszódó film tetszett, amit láttam. A második Maisie-mozi a Cyber Bully, ami pedig a manapság igencsak aktuálisnak számító internetes basztatásról mesél. Ezek valószínűleg csak jövőre lesznek elérhetőek, de már előre bejelenthetem, hogy olvashattok róluk itt! (Így is lett, előbbi magyar címe Eszmélet, utóbbié Az internetes zaklató.)

Szólj hozzá!

Címkék: vígjáték dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr636978001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása