Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2014.06.24. 11:13 Tévésámán

Heatstroke (Gyilkos sivatag, 2012-2013)

frontcover.jpg

Ausztrál barátom kutakodott a neten és talált egy torrentet, amivel le lehetett tölteni ezt, amit még egyébként be sem mutattak. A trailere már egy ideje nyilvános (lásd a bejegyzés végét), nemrég megnéztem és ez alapján egyetlen dolog van a Heatstroke-ban, amiért érdemes megnézni: Maisie Williams. Tegnap éjjel túlestem a megtekintésen, úgyhogy most már véleményt is formálhatok róla, de először egy pici sztori:

hs2.jpeg

Paul (Stephen Dorff) Afrika szavannáin kutatja a hiénák életét, ez a munkája és a szenvedélye. Új útjára elkíséri őt orosz barátnője, Tally (Svetlana Metkina) és tönkrement házasságából származó tini lánya, Jo (Williams). Az elkényeztetett, flegma lány és a kalandvágyó szerelmespár nem nagyon férnek össze, ezért néhány napi próbálkozás után az apa elindul, hogy hazautaztassa gyermekét, ám út közben tragédia történik. Fegyverkereskedő orvvadászokba botlanak, akik végeznek Paullal, és így a két nő egyedül marad a vadonban, miközben a mindenre elszánt gaztevők (élükön Peter Stormare) hajtóvadászatot indítanak utánuk. Vajon együtt tud működni a két túlélő és legyőzhetik vérszomjas ellenfeleiket meg a természet kegyetlen erőit? 

Nagyon fura film ez. Akik rendszeres olvasóim, azok tudják, hogy az esetek túlnyomó többségében színész (ritkábban rendező) alapján választok néznivalót, itt is ez történt. Anno a remek The Secret of Crickley Hall című három részes brit mini-szériában már meggyőződhettem róla, hogy Maisie nem csak Arya Starkként remek, hanem egyébként is tehetséges ifjú színésznő, viszont ha ő nem lett volna benne ebben a moziban, akkor sose ültem volna le elé. Egyrészt a trailer alapján azt gondoltam, hogy a vadállatok elől kell menekülniük, de mint a történet-ismertetésből kiderül, más a helyzet; másrészt meg eleve az Afrikában játszódó cselekmény abszolút hidegen hagy.

heatstroke-maisie-williams.jpg

Az első fél óra igazolni látszott a gyanúmat, hogy talán rossz filmet választottam. Stephen Dorffhoz egyetlen alkotást tudok kapcsolni, a Pengét, ami viszont miatta lesz sokkal rosszabb, mint amilyen lehetett volna; az orosz hölgy akcentusa meg kezdetben eléggé zavart. Ms. Williams hitelesen alakította a senkivel se törődő, önző tinit és milyen érdekes, hogy egyetlen iPad és máris bárki idegesítő karakterré alakulhat. A cselekmény persze onnantól indul be, hogy a két nőnek menekülnie kell, és tudom, hogy hülyén hangzik, de innentől fogva a Heatstroke végülis nem szól semmiről. Ezzel mégsem azt mondom, hogy unalmas, hanem azt, hogy a tulajdonképpeni cselekmény kimerül az expozícióban, innentől pedig marad az adrenalin-növelő akció. A cuki leányzóért és a vonzó, erős nőért könnyű szorítani, pláne úgy, hogy az ellenségeik szinte mind velejükig romlott gazemberek; meg aztán olyan dolgokkal kell megküzdeniük, amikkel már mindnyájan szembenéztünk. Szomjúság, fáradtság, a Nap tüze, éjszaka aktív állatok – ismerjük ezeket a dolgokat, csak nekik sokszorosított, felerősített formában jelennek meg. 

Pici szpojlerek 

Különös, hogy egyfelől érzékelhető a veszély, másfelől viszont jobban belegondolva egy csomó dolog hiányzik, amiket az ember megszokott egy sivatagos moziban. Például hiányolom, hogy egyszer sem esnek össze a fáradtságtól, az étellel úgy tűnik nincs problémájuk és hiába vannak egymástól igen nagy távolságra a vízlelő helyek, mégis úgy látszik, hogy ezeket a távokat gond nélkül teszik meg, pedig minden jel arra mutat, hogy egyetlen termosznyi innivalójuk van. A rosszfiúkkal annyi a gondom, hogy kissé érthetetlen, mit csinálnak. Igazából nehéz őket bekategorizálni, leginkább fegyveres embereknek nevezhetném őket és olyan, mintha pusztán azért akarnák megölni a hősnőket, mert miért ne, és erre vajmi kevés figyelmet fordítanak… A hiénás vonal csak a befejezéskor lesz világos, ez érdekes, de egyben annyira pici mellékszál, hogy talán a nézők egy része meg sem érti majd, hogy mit akartak mondani vele. 

Aztán van még pár dolog, ami feltűnt. Ha a nő orosz, miért hívják Tally Rubinnak? A nemzetisége lényegességére a játékidő második felében éreztem rá, ugyanis ezáltal kétszeresen idegen a lánynak: egyrészt másik kultúrából jön, másrészt az apja csaja, így duplán taszítóan hat Jora. Még egyvalami akadt, amit nem értettem: Tally megpróbálja megfojtani a pisztolyos palit. Miért? Miért nem üti le egy baszottnagy kővel, az hatásosabb lenne… 

Szpojlerek vége 

Érdekességek: A rendezőnő Evelyn Purcell dirigálta a Senki bolondját Paul Newmannel, a történet pedig egy regényen alapszik. Érdemes figyelni Maisie akcentusát, nagyszerűen adja vissza az amerikai angolt, pedig alapvetően brit. A cím magyarul hőgutát jelent. 

Nem tudom hová tenni ezt a Heatstroke-ot. Egyfelől izgalmas túlélő-mozi, másfelől viszont nem szól semmiről. Kíváncsi vagyok, a hölgy-nézők mit gondolnak majd róla, mert van egy olyan érzésem, hogy nekik szól… 

Pontozás: 

imdb: 4.8 (3 év alatt 2 pontot zuhant, ez mindenképpen rekord.)

Szerintem: 3/5 

Hírek: 

- Meg nem erősített hírek szerint Maisie Williams következő munkái közt van a We Are Monsters című sci-fi, ami így máris érdekel. 

Itt pedig jön a beígért trailer, ami kárpótol az egyelőre hozzáférhetetlen jó minőségű képekért:

3 komment

Címkék: thriller dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr986407303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kiskutyauto 2016.11.25. 07:45:16

Oké elolvastam a SZUBJEKTÍV véleményed, kedves nagy műértő barátom, de semmiképp nem objektív és mértékadó kritikát.. akkor most engedd meg, hogy én is leírjam én hogy látom... oké? Köszi... AZ ÉN PONTOZÁSOM 10/10 ÉS 100/100... és nem csak Maisie OSCAR DÍJ SZINTŰ JÁTÉKA MIATT (bár tény és való hogy ennek jelenléte és vitathatatlan ténye jelentősen befolyásolt természetesen), ez a kiscsaj amihez nyúl arannyá válik, korszakos zseni... egy pillantásával egy filmet el is visz... nekem meggyőződésem hogy az egész Trónok Harca rá épül valójában akarva akaratlan... az biztos hogy engem hat évad rétestésztára húzott huzakodása esztelen össze-vissza mészárlása, fröcsögő belek és pattogó seggek elég hamar közönyössé tennének, elsőre akármilyen érdekesnek is tűnek a profi kivitelezés miatt akár, de 6 évadon át ezt nézni, lényegében ugyanazt újra és újra Maisie nélkül kizártnak tartom hogy bírtam volna (nyilván vannak még persze gyöngyszemek benne, néhány nagyon komoly dolog, pl a kis minden lében kanál törp), de Maisie vitathatatlan a filmben, lényegében minden részre meg is kapta méltán a Globe díjat... és én már arra is Oscart adtam volna, mert olyan született zseni a kiscsaj, hogy nem is jut hirtelen eszembe más gyorsan tán Jodie Foster és Jessica Lang, de hát ők nagy öregek ugyebár, kortársak közül agyalnom kell keményen, hogy nevet találjak, talán még Cate Blanchett ugrik be, de ő sem ifjú titán már... Maisie ezt a filmet felhozza az abszolút top elit kategóriára, megismétlem gondolkodás nélkül szavaznék neki Oscar-ra erre a szerepére (is)... egyszerűen minden egyes apró rezdülése bizserget taglóz és elsöpör... nincs az az unalmas vagy rossz jelenet (mellesleg ebben a filmben az sincs, mert látható hogy nagyon gondosan művészi igénnyel van minden egyes képkocka kitalálva és kivitelezve, itt nincs olyan helyszín ahol ne kapnál képi pluszt, nincs olyan gesztus, olyan dialógus ami egy egy apró katarzist ne hordozna... ez a filmművészet non plus ultrája és netovábbja... ó jaj valóban nincs a megszokott cgi orgia, nem robban fel 2 percenként 3 helikopter, szuperemberek sem koncolnak fel 4 másodpercenként 6 embert és nem repül a Holdig fel 1 másodperecenként 75 autó... ugye akkor már unalmas és rossz..? Hát persze... agyhalott zombiknak biztos hogy az... az értelmes műértő emberek lassan fehér holló számban levő elkeserítő kisebbsége számára meg pontosan ez a film és az ilyen film a csúcs, jobbat nem is lehet elgondolni... minden tökéletes, ebben hiba nincs.. Dorff élete legjobb szerepe, úgy hozza azt a kis szerepet is hogy perfekt és egyszerűen hátborzongatóan jó, de minden más is, az összes karakter, az összes ötlet, az összes helyszín, a hiánypótlóan zseniálisan jó reális és feszült, pillanatról pillanatra fokozott és adagolt valóságos és letaglózó, döbbenetes és kifinomult, igazi mély tartalmú esemény vonal, egyszerűen itt mindenről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, egyetlen bolha szőrszál nincs itt a pudingban... teljesen nyugodtan, tiszta lelkiismerettel és bizton állíthatom, hogy életem egyik legnagyobb élménye volt ez a film és a top 10 között van nálam... (persze lehet trollkodni, hogy biztos láttam életemben 5 filmet, azt is még a 70-es években kölcsönöztem egy ázsiai vhs tékában hahaha kurva vicces, valószínűleg bárkinek akinek bármi savazás ötlene fel, töredékét sem látta annak amit én hosszú és tartalmas életem során, és töredékét sem élte meg annak, amit én, de persze pofázni a legkönnyebb a sok csicskának)... ez a film legjobbak legjobbja minden színész zseniális benne, minden egyes karakter tökéletesre felépített és kidolgozott és tökéletese zseniálisan játszó professzionális színész, még a valóban középszerűcske Dorff is kihozta olyannyira a maximumot, hogy megismétlem, ez a film pályája csúcsa... (azért a Pengén kívül csinált még ezt-azt és vannak a listáján annál sokkal igényesebb produkciók is, persze, de hát magát kritikusnak és film értőnek képzelő nagyokos ezzel sincs tisztában, az elég sajnálatos... valahogy nem kéne erőltetni, amit csak ugatunk cimbora....) és ez a film minden tekintetben csúcsok csúcsa... nem csoda ha nem mutatták be Abszurdisztánban, nagyon vigyáznak, hogy tartalmas dolgokból minél kevesebb legyen, nehogy esetleg valaki személyisége fejlődjön itt... hiszen csak a butítás az agymosás az ami itt jó, ami itt tombol...

Tévésámán · http://transfesser.blog.hu/ 2016.11.25. 18:33:59

@kiskutyauto: Örülök, hogy van még valaki itthon, aki ennyire nagyra tartja Maisie Willams-et. Láttad tőle esetleg a The Fallingot (Eszmélet) is? Írtam róla, majd nézd meg. Különben nekem ez a kérdéses mű elsősorban azért nem tetszett, mert Afrika és a hozzá köthető dolgok távol állnak tőlem (kivéve az ókori Egyiptomot). Azért pár dolgot, amit említettél, túlzásnak érzek, de bevallom, rég láttam már ezt, nem annyira emlékszem rá. Egyébként nem tartom magam kritikusnak, ha azt a megjegyzést rám értetted, és igen, Stephen Dorffnak van még egy csomó filmje, de én csak ezt láttam tőle, meg a Pengét, tehát logikus, hogy csak ahhoz tudom viszonyítani.

Revolutionist 2016.11.26. 01:06:21

@Tévésámán: Felhúzta magát a fiú, de jó srác amúgy ő csak kissé hamari... ;) meg hát tudod, nagyon szereti azt a fránya italt... :D ...nem kell megbántódni... ;)
süti beállítások módosítása